HADISI I NJIHOVA PODJELA

Rasprave o vjerskim temama.
rmesa

#1 HADISI I NJIHOVA PODJELA

Post by rmesa »

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu
U ime Allaha Milostivog Samilosnig

Nazalost danas u nasem vremenu ,vladaju velike rasprave i nerazumljevanja medzu muslimanima oko upotrebe i koristenja propisa iz hadisa u zivotu na dunji.Cini mi se da je sve to zbog nepoznavanja ,a ALLAH najbolje zna,oko podjela,vrijednosti,prenosioca,zbirki i tefsira hadisa, kojih ima vise vrsta,pa se desavaju slucajevi da se DAIF hadis uzme ispred SAHIH I HASEN hadisa,i tako dodze do zestokih rasprava i zamjeranja medzu muslimanima. Desava se da se ide u krajnosti po pitanju prenosioca hadisa,pa smo svjedoci da neko samo prihvata Buhariju r.a. a druge prenosioce negira il odbacuje i slicno.Pokusat cu da to malo razjasnim, onoliko koliko mi je ALLAH dz.s. dao ,a svo znanje koje covjek posjeduje(ne samo u Islamu vec u bilo cemu drugom) ne smije ostavljati za sebe, mora se truditi,na razne nacine, da ga prenese na druge, jer smrt nam je bliza, nego zila kucavica na vratu..Molim ALLAHA dz.s. da se smiluje i meni i svim muminima ,bude zadovoljan nama i dadne ploda u ovoj mojoj namjeri,i otkloni sejtana(nek je Allahovo prokletstvo na njega) od nas.Da nam podari da ucimo jedni od drugih,budemo na pravom putu i uvede nas ,insaallah u dzennet.Amin..

HADIS

Svi mi znamo sta je to hadis, al nije na odmet da se prisjetim,prvo sebe a i sve koje Allah dz.s. odredio, da cita ove tekstove.
HADIS PODRAZUMJEVA SVE ONO STO JE VJERODOSTOJNO PRENESENO OD POSLANIKA s.a.v.s OD RIJECI,DJELA,I POTVRDA( NEKAD SUTNJOM NEKAD RIJECIMA) I ONO OD NJEGOVIH MORALNIH I FIZICKIH OSOBINA.
Kao sto je :
1) Na primjer rijeci:Poslanik s.a.v.s kaze:“SVAKOME PRIPADA ONO STO JE NAUMIO“
2) Na primjer djelom: Prenosi se da je Poslanik s.a.s.v. prilikom uzimanja abdesta potirao glavu
3) Na primjer potvrde:Slucaj kada su dvojica ashaba bili na putovanju, pa posto nisu imali abdest a ni vode ,da ga uzmu,uzeli su tejemum i klanjali.Kada su dosli u grad ,namasko vreme je jos trajalo,pa jedan od njih uze abdest i obnovi namaz a drugi nije.
Sve ovo je receno Poslaniku s.a.v.s i on rece :(onom sto nije obnovio namaz)“To si ucinio po sunnetu“ a onom drugom (sto je obnovio namaz) rece :“Ti imas dvije nagrade“.
4) Na primjer sutnja:Kad su ashabi putovali sa Poslanikom s.a.v.s, a bio je ramazan.Neki od ashaba su mrsili a neki postili.Poslanik s.a.v.s je to presutio.
5) npr.moralna osobina:da je Poslanik s.a.v.s. bio strpljiv,darezljiv,blag....
6) npr. fizicke osobine:brada....

Hadisi se djele na vise vrsta.I to :-po ispravnosti
-po nacinu dolaska do nas
-na osnovu prihvatanja i odbijanja

Insaallah,pokusat cu da sto lakse i prilagodzenije pisem tekstove,izbjegavajuci odredzene termine,koji bi mogli buniti citaoce.Molim ALLAHA da nas pomogne i uputi na pravi put,put njegova zadovoljstva.

PODJELA HADISA NA OSNOVU NJIHOVE ISPRAVNOSTI

Ovu podjelu i vrstu hadisa poznaju vecina muslimana i tu nema nekih dilema oko ove podjele.Na osnovu ispravnosti ,hadisi se djele na :SAHIH,HASEN I DAIF HADISE.

1. SAHIH HADISI

Sahih hadis je onaj hadis kojeg prenosi cvrst vjernik (adil) i osoba dobrog pamcenja i prenosi hadis u podpunosti (dabit) ,bez primjesa kontradiktornosti (susuza) i mahana (ileta).
Stepenova ili kriterija sahih hadisa je vise:
1.Najveci stepen je hadis oko kojeg se slazu i Buharija i Muslim(tzv Mutefekun alejh)
2. Hadisi koje biljezi Buharija
3. Hadis kojeg biljezi Muslim
4. Hadisi koji zadovoljavaju uslove Buharije i Muslima ali ga oni nisu spomenuli
5.Hadis koji ima uvjete Buharije ali ga on nije spomenuo
6.Hadis koji ima uvjete Muslima ali ga on nije spomenuo
7.Hadis koji zadovoljava uvjete sahiha ali se nalazi u drugim zbirkama

2. HASEN HADISI

Hasen hadis ima iste uvjete kao i sahih.Odnosno da je prenosioc adil (cvrst vjernik),s tim sto ima manji stepen strogoce,poput da je prenosioc povjerljiv al ne zna prenjet u potpunosti (saduk).I zbog te mahane prenosioca hasen hadis je na manjem stepenu od sahiha,jer u sahihu je prnosioc dabit.
Po pitanju uzimanja propisa i primjenjivanja onoga sto hadis nalaze,i sahih i hasen imaju istu vrednost tj.prihvacaju se kao validni dokaz u podpunosti.
Sto se tice hasen hadisa nisu pravljene posebne zbirke za njih,s tim da ih najvise ima u Ebu-Davudovom i Tirmizijinom sunenu.

Hasen hadisa po vrijednosti ima vise i to :

HASEN LI ZATIHI (dobar sam po sebi)

To je hadis koji ima spojen sened (lanac prenosenja),cije su ravije (prenosioci) cvrsti vjernici (adili),al sa slabim dabtom (pamcenjem) sve do kraja prenosenja bez su šusuza (kontradiktornosti) i ileta (mahana).

SAHIH LI GAJRIHI (tacan na osnovu drugog)

Ustvari to je hadis hasen li zatihi ,ali je dosao putem vise rivajeta,koji potvrdzuju jedan drugog i ovaj hadis podizu na stepen sahih li gajrihi.Ovaj hadis neispunjava uvjet sahiha,ali ima vise rivajeta koji ga potvrdzuju i zbog toga je sahih li gajrihi.

HASEN LI GAJRIHI

To je hadis ciji je sened slab,medzutim dolazi putem vise rivajeta a slabost u senedu nije sto je njegov ravija lazov ili gresnik.Po pitanju kriterija i vrednovanja ,po ovom hadisu ulema je postavila dva uvjeta:
-da sam hadis ima vise razlicitih rivajeta dolaska koji ga potvrdzuju
--da slabost tih hadisa nije sto su ravije lazovi ili gresnici
Sto se tice hasen hadisa nisu pravljene posebne zbirke s tim da se najveci broj ovih hadisa nalazi u Ebu Davudovom i Tirmiziovom sunenu.

3.DAIF HADISI

Daif hadis je hadis kod kojeg se nisu nasli uvjeti i svojstva, sahiha ili hasen hadisa,to je slabost hadisa bilo da u lancu prenosilaca fali jedan prenosilac,il je jedan od prenosilaca nepoznat,ili prekinut sened ili neka druga slabost .Takvi hadisi se smatraju daif hadisima.

PROPISI RADA PO DAIF HADISIMA

Ucenjaci propise rada po daif hadisu djele na 3 misljenja:

1) Daif hadis se ne koristi ni ucemu od Islama (akida,fikh...) jer je dovoljan sahih hadis.Ovog stava su Jahja ibn Main,Sejh imama Buharije,Imam Buharija,Muslim i dr. muhadisi.

2) Daif hadis se uzima za one oblasti za koje ne postoje jaci dokazi (sahih il hasen)

3) Daif hadisi se koriste kod mustehaba,u podstreku a i u zastrasivanju, a za ovo koristenje se navode uvjeti.Ibn Hadzer spominje ove uvjete:
-da hadis nije puno slab
-da u sahih sunetu postoji osnova onom sto donosi daif hadis
-da onaj koji pratikcira daif hadis ne vjeruje da je to od Poslanika s.a.v.s

VECINA ULEME SMATRA DA JE PRVO MISLJENJE NAJISPRAVNIJE TJ. DA SE NE RADI NISTA PO DAIF HADISU,DA SE ISTI NE KORISTI ,I KAZU DA NE VJERUJU DA JE TO RADIO POSLANIK s.a.v.s I NE TREBA DA BILO KO DRUGI RADI PO DAIF HADISU.

Ebu Veddah
rmesa

Post by rmesa »

PODJELA HADISA PO NACINU DOLASKA DO NAS

Ucenjaci su po nacinu dolaska do nas, hadis Poslanika s.a.v.s podjelili na dva djela i to :
1) MUTEVATIR HADIS
2) EHAD HADIS

MUTEVATIR HADISI

To su hadisi koje je mnogobrojna skupina prenjela mnogobrojnoj skupini i nemoguce je da su se dogovorili da sta slazu u hadisu.
Ucenjaci su postavili cetiri uvjeta za mutevatir hadis i to:
-da ga prenosi veca skupina
-da veca skupina bude u svim karikama prenosa dok se isti ne zapise,a pod vecom skupinom se podrazumjeva vise od 10 ljudi
-da je nemoguce da se ova skupina dogovorila da slaze,odnosno da su pojedinci iz te skupine iz raznih mjesta zivljenja,pa cak se neki nisu nikada ni vidili u zivotu ,al ipak prenose isti hadis
-da oslonac bude osjetilni tj. da je cuo il vidio od Poslanika s.a.v.s ,a ne sanjao il filozovski nagadzao

Propis mutevatir hadisa je-da se na osnovu njega izgradzuje podpuno ubjedzenje bez imalo sumlje i on ne gleda u sened u smislu provjere svakog od prenosioca.

Mutevatir hadisi se djela na.

MUTEVATIR ELGAFSI (mutevatir u terminu)

To je hadis koji je prenesen terminom i nacinom kako ga je MUHAMED s.a.v.s. doslovice izgovorio. Npr. Od Ebu Hurejra se prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekač:“KO NA MENE SLAZE NAMJERNO NEKA PRIPREMI MJESTO U VATRI“ (Buharija,Tirmizi,Ibn Madze)
Ovaj hadis prenosi vise od 80 ashaba od Poslanika s.a.v.s ,zatim ogromna skupina tabiina,pa tabitabiina, i sve dok nije dosao do nas.

MUTEVATIR MANEVI (mutevatir u znacenju)

To je hadis kojim je preneseno znacenje dok termin nije isti.Npr. dizanje ruku prilikom dove na vise mjesta,situcija,nacina i razliciti hadisi potvrdzuju znacenje dok termin nije isti.Knjige koje pisu na o ovim hadisima su:“Ezarun mutenafireti fil ahbari mutevatir“(Sajuti),“Elmusenatir fil hadisil mutevatir“(Kitani).

EHAD HADISI

To su hadisi koje prenose trojica i vise od trojice u svim karikama seneda.
Npr.Prenosi se od Abdullaha El-Asa ,da je Poslanik s.a.v.s rekao:“Allah znanje nece ukloniti ,ukljanjajuci ga od svojih robova.Nego ce ga uzeti,uzimanjem ucenjaka.Pa ako nema ucenjaka ljudi ce za vodze uzeti neznalice,pa ce ih pitati a oni ce davati odgovore bez znanja i tako ih uvoditi u zabludu“(Buharija,Muslim).
Ovaj hadis je MEŠHUR (poznat) hadis.Ponekad ucenjaci proglase neke hadise mešhurom (poznatim) i ako on u sustini,terminoloski nije poznat.

Vrste ovih mešhur hadisa su:

-Meshur (poznat) kod ucenjaka i obicnih ljudi poput hadisa „Musliman je onaj od cijeg je jezika i ruku su zasticeni drugi muslimani“(Buharija;Muslim od Ebu Hurejre)
-Mešhur medzu fakihima koji se odnosi na fihkska pravila.
Npr „Allahu najmrzi halal je razvod braka“(daif).Dok biljezi Hakim hadis u mustredeku i kaze da je sahih, a Zehebi se slaze sa njim „Allah nije ohalalio nista mrze NJEMU od razvoda braka“.(sahih).
Ali prvi rivajet je meshur kod fakiha.Jer kada se kaze meshur (poznat) ne znaci da je taj hadis sahih il daif ,al je cinjenica da je on poznat kod ljudi.Kao npr poslovica „Cuvaj Boga pa cete ON cuvati“.To je poznato kod ljudi a nema nikakve veze sa Kuranom i Sunetom.
-Meshur kod ucenjaka hadisa poput hadisa kojeg prenosi Enes ibn Malik“Vidio sam Allahova Poslanika s.a.v.s. kako cini kunut dovu nakon rukua,mjesec dana sa plemenima Rilin i Zekvan“

Najpoznazije knjige u kojima su skupljeni meshur hadisi su:
ELMEKASIM ELHASENE FI HADISI MUSTEHIRE ALEL ASINE (od imama SAHAVIA)
REFE ILILBAS ANIEHADISI MUSTEHIRE VIL IDNENAS(od imama Adzlunija)

Po broju prenosioca i meshuru tj. poznatosti hadisa, imaju jos i AZIZ HADIS-hadis kojeg prenose 2-3 prenosioca i GARIB HADIS kojeg prenosi samo jedan prenosioc.

Ebu Veddah
bajazit

Post by bajazit »

evo sta kaze dragi allah gospodar svjetova za hadise.

[7.185] Zar neće pogledati carstvo nebesa i Zemlje i šta je stvorio Allah od stvari, i da se možda rok njihov već približio? Pa u koji će hadis poslije njega vjerovati?

[39.23] Allah je objavio Najbolji hadis, Knjigu jednoobraznu, ponavljajuću. Ježe se od nje kože onih koji se boje Gospodara svog. Zatim se smekšavaju kože njihove i srca njihova na spomen Allaha. To je Uputa Allahova, upućuje njome koga hoće. A koga zavede Allah, tad on nema nikakvog upućivača.

[45.6] To su ajeti Allahovi, učimo ih tebi s Istinom. Pa u koji će hadis nakon Allaha i ajeta Njegovih vjerovati?

[77.50] Pa u koji hadis će poslije njega vjerovati?
bajazit

Post by bajazit »

nema na cemu digital.dosta vremena ce trebati a i napora da se promijeni ukorijenjeno pogresno vjerovanje da se hadisima tumaci Allahova rijec a osnovni razlog je nepravilan prevod.prevod kur'ana casnog mora biti doslovan onako kako je objavljen a jedino tacno i doslovno kod nas ga je preveo mustafa mlivo.
sekretar

Post by sekretar »

bajazit wrote:nema na cemu digital.dosta vremena ce trebati a i napora da se promijeni ukorijenjeno pogresno vjerovanje da se hadisima tumaci Allahova rijec a osnovni razlog je nepravilan prevod.prevod kur'ana casnog mora biti doslovan onako kako je objavljen a jedino tacno i doslovno kod nas ga je preveo mustafa mlivo.
Evo šta je o vama rekao prof dr Šukri Ramić
Vjerovatno se radi o sekti koja sebe naziva Ehlu-l-Kur‘ani
(Sljedbenici Kur‘ana). To je zalutala sekta koja ne slijedi Kur‘an, jer da
slijedi Kur‘an slijedila bi i mnogobrojne ajete koji govore o obavezi slijeđenja
Poslanika, s.a.v.s, tj. slijeđenja njegova sunneta. Njih treba pitati kako oni
klanjaju, poste, zekat daju, hadž obavljaju itd, jer detalje o tim temeljima
islama nalazimo u hadisu, a ne u Kur‘anu. Ako sve to imamo u vidu onda možemo shvatiti koliko su oni u zabludi.
Nažalost, u onim sredinama gdje ljudi dovoljno ne poznaju islam ta sekta brzo pridobija nove pristalice s obzirom da poziv na slijeđenje Kur‘ana jako lijepo zvuči, a u suštini taj poziv je samo kora koja u sebi ništa ne sadrži.
Moj savjet svima, muslimanima i nemuslimanima, jeste da se s islamom upoznaju iz njegovih nepomućenih izvora, prije svega iz Kur‘ana, a
zatim iz vjerodostojnih hadisa, kao što su oni koji se nalaze u Buharijinom i
Muslimovom Sahihu, kako bi uz Allahovu, dž.š, pomoć išli pravim putem i
prakticirali izvorni islam, onako kako je to činio Allahov, dž.š, miljenik
Muhammed, s.a.v.s.
U Kuranu je spomenut namaz, a nigdje ne piše kako ga obaviti.
Post kad i kako?
Spomenut je zekjat, koliko kada gdje?

Život Allahovog Poslanika saws je Kuran u praksi.
bajazit

Post by bajazit »

KO JE PROFESOR SUKRI RAMIC.MOZDA BI SE NJEGA TREBALO SLIJEDITI A KAKO SE KLANJA ,POSTI I OBAVLJAJU DRUGE RADNJE OBJASNJENO JE U KUR'ANU.POSTO JE TAJ SUKRI PROFESOR A I DOKTOR NECEGA VJEROVATNO PRODAVANJA MAGLE PITAJ GA DA TI NADJE U KUR'ANU KAKO SE KLANJA.NECE ZNATI SIGURNO.
JEDNO PITANJE ZA TEBE I NJEGA ZASTO SE SVI KOJI ZELE DA PRATE SAMO I ISKLJUCIVO ALLAHOVU RIJEC PROGLASAVAJU NEKAKVIM SEKTAMA I OTPADNICIMA.
VJEROVATNO JER NECE DA PRATE OBJASNJENJA PRODAVACA MAGLE.

[39.27] I zaista smo ljudima naveli u ovom Kur’anu od svega primjer, da bi se oni poučili;
[39.28] Kur’an na arapskom, bez ikakve iskrivljenosti, da bi se oni pobojali.

KAZE DRAGI ALLAH KUR'AN NA ARAPSKOM BEZ IKAKVE ISKRIVLJENOSTI(OVU RIJEC TREBAS DOBRO ZAPAMTITI)
I JOS NESTO JA PRIPADAM ALLAHOVOJ DZ.A. STRANKI.
bajazit

Post by bajazit »

POSTO ZNAM DA TI PROFESOR DOKTOR PRODAVAC MAGLE NE ZNA OBJASNITI KAKO I GDJE PRONACI U KUR'ANU KAKO SE OBAVLJA SALAT BICU SLOBODAN DA TI JA OBJASNIM AKO IMAS RAZUMA.

Stajanje u namazu
[26.217] Pa pouzdaj se u Moćnog, Milosrdnog,
[26.218] Koji te vidi kad stojiš,
[26.219] I kretanje tvoje među onima koji čine sedždu.
[26.220] Uistinu! On, On je Onaj koji čuje, Znalac

Pregibanje I padanje na sedzdu
[9.112] Pokajanici, obožavatelji, hvalitelji, postači, oni koji čine ruku’, koji padaju na sedždu, naređivači dobrog i sprečavatelji nevaljalog i čuvari granica Allahovih; a obraduj vjernike!

[22.26] I kad smo Ibrahimu odredili mjesto Kuće: "Ne pridružuj Meni ništa, i očisti Kuću Moju za činitelje tawafa i one na kijamu i one koji se pregibaju i čine sedždu;

[48.29] Muhammed je poslanik Allahov; a oni koji su s njim, žestoki su prema nevjernicima, milosrdni međusobno. Vidiš ih čine ruku’, padaju na sedždu, traže blagodat od Allaha i zadovoljstvo. Znak njihov je na licima njihovim od učinka sedždi. To je primjer njihov u Tewratu. A primjer njihov u Indžilu je: kao sjemenka su - probije izdanak svoj pa ga ojača, pa zadeblja, te stane čvrsto na stabljici svojoj zadivljujući sijače - da bi (On) njima rasrdio nevjernike. Obećao je Allah onima koji vjeruju od njih i rade dobra djela, oprost i nagradu veličanstvenu.

Spustanje glave I brade
[17.107] Reci: "Vjerovali (vi) u njega ili ne vjerovali! Uistinu, oni kojima je dato znanje prije njega, kad im se uči, padaju na brade ničice,
[17.109] I padaju na brade plačući, a (to) im povećava skrušenost."

Skrusenost u namazu
[23.2] Oni koji su u salatima svojim skrušeni,

[48.29] Muhammed je poslanik Allahov; a oni koji su s njim, žestoki su prema nevjernicima, milosrdni međusobno. Vidiš ih čine ruku’, padaju na sedždu, traže blagodat od Allaha i zadovoljstvo. Znak njihov je na licima njihovim od učinka sedždi. To je primjer njihov u Tewratu. A primjer njihov u Indžilu je: kao sjemenka su - probije izdanak svoj pa ga ojača, pa zadeblja, te stane čvrsto na stabljici svojoj zadivljujući sijače - da bi (On) njima rasrdio nevjernike. Obećao je Allah onima koji vjeruju od njih i rade dobra djela, oprost i nagradu veličanstvenu.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

bajazit wrote:POSTO ZNAM DA TI PROFESOR DOKTOR PRODAVAC MAGLE NE ZNA OBJASNITI KAKO I GDJE PRONACI U KUR'ANU KAKO SE OBAVLJA SALAT BICU SLOBODAN DA TI JA OBJASNIM AKO IMAS RAZUMA.

Stajanje u namazu
[26.217] Pa pouzdaj se u Moænog, Milosrdnog,
[26.218] Koji te vidi kad stoji¹,
[26.219] I kretanje tvoje meðu onima koji èine sed¾du.
[26.220] Uistinu! On, On je Onaj koji èuje, Znalac

[9.112] Pokajanici, obo¾avatelji, hvalitelji, postaèi, oni koji èine ruku’, koji padaju na sed¾du, nareðivaèi dobrog i spreèavatelji nevaljalog i èuvari granica Allahovih; a obraduj vjernike!

[22.26] I kad smo Ibrahimu odredili mjesto Kuæe: "Ne pridru¾uj Meni ni¹ta, i oèisti Kuæu Moju za èinitelje tawafa i one na kijamu i one koji se pregibaju i èine sed¾du;

[48.29] Muhammed je poslanik Allahov; a oni koji su s njim, ¾estoki su prema nevjernicima, milosrdni meðusobno. Vidi¹ ih èine ruku’, padaju na sed¾du, tra¾e blagodat od Allaha i zadovoljstvo. Znak njihov je na licima njihovim od uèinka sed¾di. To je primjer njihov u Tewratu. A primjer njihov u Ind¾ilu je: kao sjemenka su - probije izdanak svoj pa ga ojaèa, pa zadeblja, te stane èvrsto na stabljici svojoj zadivljujuæi sijaèe - da bi (On) njima rasrdio nevjernike. Obeæao je Allah onima koji vjeruju od njih i rade dobra djela, oprost i nagradu velièanstvenu.

Spustanje glave I brade
[17.107] Reci: "Vjerovali (vi) u njega ili ne vjerovali! Uistinu, oni kojima je dato znanje prije njega, kad im se uèi, padaju na brade nièice,
[17.109] I padaju na brade plaèuæi, a (to) im poveæava skru¹enost."

Skrusenost u namazu
[23.2] Oni koji su u salatima svojim skru¹eni,

[48.29] Muhammed je poslanik Allahov; a oni koji su s njim, ¾estoki su prema nevjernicima, milosrdni meðusobno. Vidi¹ ih èine ruku’, padaju na sed¾du, tra¾e blagodat od Allaha i zadovoljstvo. Znak njihov je na licima njihovim od uèinka sed¾di. To je primjer njihov u Tewratu. A primjer njihov u Ind¾ilu je: kao sjemenka su - probije izdanak svoj pa ga ojaèa, pa zadeblja, te stane èvrsto na stabljici svojoj zadivljujuæi sijaèe - da bi (On) njima rasrdio nevjernike. Obeæao je Allah onima koji vjeruju od njih i rade dobra djela, oprost i nagradu velièanstvenu.

imam ja jednog jarana kojem treba objasniti kako se klanja. cojk je malo priglup i neobrazovan... pa mu treba ono bas .. ko malo djetetu.

Mozes li mu objasniti.... 5h ujutro... on je sehurio... i sta sada treba da uradi?
sekretar

Post by sekretar »

bajazit wrote:POSTO ZNAM DA TI PROFESOR DOKTOR PRODAVAC MAGLE NE ZNA OBJASNITI KAKO I GDJE PRONACI U KUR'ANU KAKO SE OBAVLJA SALAT BICU SLOBODAN DA TI JA OBJASNIM AKO IMAS RAZUMA.

Stajanje u namazu
[26.217] Pa pouzdaj se u Moćnog, Milosrdnog,
[26.218] Koji te vidi kad stojiš,
[26.219] I kretanje tvoje među onima koji čine sedždu.
[26.220] Uistinu! On, On je Onaj koji čuje, Znalac

[9.112] Pokajanici, obožavatelji, hvalitelji, postači, oni koji čine ruku’, koji padaju na sedždu, naređivači dobrog i sprečavatelji nevaljalog i čuvari granica Allahovih; a obraduj vjernike!

[22.26] I kad smo Ibrahimu odredili mjesto Kuće: "Ne pridružuj Meni ništa, i očisti Kuću Moju za činitelje tawafa i one na kijamu i one koji se pregibaju i čine sedždu;

Spustanje glave I brade
[17.107] Reci: "Vjerovali (vi) u njega ili ne vjerovali! Uistinu, oni kojima je dato znanje prije njega, kad im se uči, padaju na brade ničice,
[17.109] I padaju na brade plačući, a (to) im povećava skrušenost."

Skrusenost u namazu
[23.2] Oni koji su u salatima svojim skrušeni,

Možel se sedžda praviti tako da stojim na rukama i spustim čelo na zemlju?
Mogul sad na poslu da se pregnem i sedždu na stolu napravim? Jel to to? Gotovo?
Dao sam juče 1 KM ženi nekoj, jel to dosta za zekjat?

Dosta od mene... Nemam volje previše da dangubim sa tobom.
Sam si se uvalio sam se vadi.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Jos nesto glede ;) Mlivinog prevoda.. covjek je inzinjer i nastojao je dati i traziti naucni smisao u Kur'anskim ajetima. A onaj ko prevodi... zna sta znaci prevoditi tekstove.... evo jedna moja recenica kao prilog ... prevedi na koji hoces jezik .. ili makar objasni sta sam htio reci :D

Kosa ispod vrata se jos nije ni pomjerila, a odsjecena vlat je ostala kosa.

pa uz taj uvod... evo tekst sa jedne od ranijih tema ovog tipa :)

molim da se stavi Mlivin prevod za ajete ofarbane u crveno i da se komentarise.
Korkutov prevod kaze ovako
7:185. I za¹to oni ne promisle o carstvu nebesa i Zemlje i o svemu onome ¹to je On stvorio, i da im se, mo¾da, kraj njihov primakao? Pa u koje æe rijeèi, ako ne u Kur’an, vjerovati?

a jedan engleski prevod veli ovako:
7:185. And do they not look into the Kingdom of the heavens and the earth and all things that ALLAH has created ? And do they not see that, it may be, their own term has already drawn near ? Then in what thing after this will they believe ?

a ti bi sad po svom nahodjenju, bez tefsira ajeta (pardon, zaboravih da za tumacenje ajeta treba znati hadise ), onako ofrlje uvodio hadis. jako bezobrazno, ako smijem da primjetim.

a par ajeta... koje bi mozda trebalo da se prouce prije nego se pocne svasta pisati...

033:033. U kuæama svojim boravite i ljepotu svoju, kao u davno pagansko doba, ne pokazujte, i molitvu obavljajte i zekat dajite, i Allaha i Poslanika Njegova slu¹ajte! Allah ¾eli da od vas, o porodico Poslanikova, grijehe odstrani, i da vas potpuno oèisti.

033:036. Kada Allah i Posalnik Njegov ne¹to odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo po svome nahoðenju postupiti. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne poslu¹a, taj je sigurno skrenuo s Pravoga puta.

049:001. O vjernici, ne odluèujte se ni za ¹to dok za to ne upitate Allaha i Poslanika Njegova, i bojte se Allaha! Allah, zaista, sve èuje i sve zna.

atko

Post by atko »

Sve te silne rasprave se mogu svest na na slijedeci primjer:

Zamislimo da kupujemo sir onaj supljikavi.

Sto vise sira to vise rupa
sto vise rupa to manje sira

znaci logicki se moze zakljuciti:

sto vise sira to manje sira

Manje price vise rada ;)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

bajazit wrote:evo sta kaze dragi allah gospodar svjetova za hadise.

[7.185] Zar neće pogledati carstvo nebesa i Zemlje i šta je stvorio Allah od stvari, i da se možda rok njihov već približio? Pa u koji će hadis poslije njega vjerovati?

[39.23] Allah je objavio Najbolji hadis, Knjigu jednoobraznu, ponavljajuću. Ježe se od nje kože onih koji se boje Gospodara svog. Zatim se smekšavaju kože njihove i srca njihova na spomen Allaha. To je Uputa Allahova, upućuje njome koga hoće. A koga zavede Allah, tad on nema nikakvog upućivača.

[45.6] To su ajeti Allahovi, učimo ih tebi s Istinom. Pa u koji će hadis nakon Allaha i ajeta Njegovih vjerovati?

[77.50] Pa u koji hadis će poslije njega vjerovati?
Nevjerovatan je nacin na koji ljudi su spremni da manipuliraju...

Nisam sigurna koji dijelovi Kur'ana nisu usli u izbor ove sekte, ali sam sasvim sigurna da su neki od ovih ostali...
Nisa, 59; 80;
Ali Imran 32
Maida, 92
Nur, 47

a ovo sto radite s tekstom Kur'ana... imajte na umu, ako imalo Njemu vjerujete, da je On obecao Muhammedu, mir i milost njemu i njegovoj porodici, ... i nama, ummetu Muhammedovom a.s...
“Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista cemo Mi nad njim bdjeti”
bajazit

Post by bajazit »

jao sekretaru glupih pitanja mozel sta pametnije iz svega ovoga da pitas.
a za tebe zeno ja ne znam o kakvim sektama ti govoris ako mozes objasni.
jednostavno se treba priznati da se nema pojma i gotova stvar i onda ponovo u skolu.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

bajazit wrote:jao sekretaru glupih pitanja mozel sta pametnije iz svega ovoga da pitas.
jednostavno se treba priznati da se nema pojma i gotova stvar i onda ponovo u skolu.
nemoj mene zaboravit... ustvari... mozes mene... nemoj one crvene ajete :)
bajazit

Post by bajazit »

namjerno sam te zaboravio jer nije vrijedno raspravljati sa korkutovim prevodom koji je prevodio kur'an kao poeziju a ne jasno i doslovno.
bajazit

Post by bajazit »

i jos nesto u cijelom kur'anu dragi Allah gospodar svjetova nas poziva na razum i razmisljanje a kojekakvi islamski ucenjaci to strogo zabranjuju.zasto.pa vjerovatno da bi samo oni mogli tumaciti Allahovu rijec i to kako oni hoce.
sekretar

Post by sekretar »

bajazit wrote:jao sekretaru glupih pitanja mozel sta pametnije iz svega ovoga da pitas.
Stručnjak ne odogovori ti men'.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Sarafcina wrote:
nemoj mene zaboravit... ustvari... mozes mene... nemoj one crvene ajete :)
eto.. toliko...

p.s.
A pogledaj u sebe, sjeti se Allahovih rijeci –...Allah rece: "Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono sto pokazujete i sto krijete? i budi iskren, ako vec zelish da folirash mene i reci sebi da ne znas o cemu govorim...
“Došla je Istina, a nestalo je laži, laž zaista nestaje...
Sarafcina

Post by Sarafcina »

bajazit wrote:namjerno sam te zaboravio jer nije vrijedno raspravljati sa korkutovim prevodom koji je prevodio kur'an kao poeziju a ne jasno i doslovno.

donesi koji god zelis prevod za date ajete.
bajazit

Post by bajazit »

e moj sekretaru mozda sam i strucnjak sta znas ne poznajes me a ni ja tebe a odgovorio sam ti postirajuci ajete o salatu pa ti razmisljaj. ako imas imalo strucnosti skontaces a ako nemas sta cu ti ja.pomoc ti ne mogu.dragi Allah otvara oci kome hoce a i zatvara kome hoce.

tacno je to zeno da laz nestaje ali treba jos malo vremena da ova ukorijenjena laz nestane.a to je talibansko-vehabijska laz i nakaradno tumacenje casnog kur'ana.islam je najbolja i najljepsa vjera a pogledaj sta su joj napravili sa takvim tumacenje.spali smo na najgore grane u svijetu umjesto da budemo primjer svima.

toliko od mene a vi ako zelite nastavite se zadovoljavati lazima.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

bajazit wrote:e moj sekretaru mozda sam i strucnjak sta znas ne poznajes me a ni ja tebe a odgovorio sam ti postirajuci ajete o salatu pa ti razmisljaj. ako imas imalo strucnosti skontaces a ako nemas sta cu ti ja.pomoc ti ne mogu.dragi Allah otvara oci kome hoce a i zatvara kome hoce.

tacno je to zeno da laz nestaje ali treba jos malo vremena da ova ukorijenjena laz nestane.a to je talibansko-vehabijska laz i nakaradno tumacenje casnog kur'ana.islam je najbolja i najljepsa vjera a pogledaj sta su joj napravili sa takvim tumacenje.spali smo na najgore grane u svijetu umjesto da budemo primjer svima.

pa sto ne odgovoris meni citirajuci ajete?
jel ba mangupe :D

koji ste vi manipulanti... boze na hajr ...

sta je... ne valja korkutov prevod (a to sto se na drugim mjestima redovno koristi.. to je OK :D :P)
i onda ja kazem ... de donesi ... a gospoda se pravi mutava :D ali se jako lijepo vidi koliko lazete :). aferim ...
sekretar

Post by sekretar »

bajazit wrote:toliko od mene a vi ako zelite nastavite se zadovoljavati lazima.
Da ja ipak još 1 KM dadnem?
Sarafcina

Post by Sarafcina »

sekretar wrote:
bajazit wrote:toliko od mene a vi ako zelite nastavite se zadovoljavati lazima.
Da ja ipak jo¹ 1 KM dadnem?
nemoj.. citiraj mu ove ajete :D ... mene ignorise :D
sekretar

Post by sekretar »

Sarafcina wrote:nemoj.. citiraj mu ove ajete :D ... mene ignorise :D
To je zato jer ne razmišljaš :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

bajazit wrote:e moj sekretaru mozda sam i strucnjak sta znas ne poznajes me a ni ja tebe a odgovorio sam ti postirajuci ajete o salatu pa ti razmisljaj. ako imas imalo strucnosti skontaces a ako nemas sta cu ti ja.pomoc ti ne mogu.dragi Allah otvara oci kome hoce a i zatvara kome hoce.

talibansko-vehabijska :? Korkut? Handzic? Đozo? Karić? Hafizović? ve la havle ve la kuvvete illa billahi :)

...ista ste vi skola, talibani i vi... jedni krivo na desno, drugi krivo na lijevo... :D :oops: jer ste tu "povratak izvoru" pricu pokupili od njih... i tu pricu kako su "oni drugi muslimani" krivi za .. (da ne nabrajam).... ste isto tako pokupili od njih, i te "pricice" kako ste vi nosioci luce islama, i tako cete duboko u proslost posvijetliti da cete naci da su oni, koji su nam od Poslanika prenijeli Kur'an Casni, za koji sam Bog tvrdi da ce bdjeti nad njim i cuvati ga, slagali...da su nas slagali i izvarali zarad sake dirhema i slave :D :oops: a samo nekoliko godina ranije zbog odluke da povjeruju da se Bog objavljuje Poslaniku a.s., drzali glavu u torbi...godinama?
.. ljudima se svasta događa.... ali da Bog nesto obeca, pa da to ne ispuni.. eto to vam ne vjerujem..
Post Reply