Hadis - obavezan ili ne?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Chisum

#326 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Chisum »

svojnasvom wrote:U ovom kontekstu evo jedne aktuelne emisije na ovu temu:

( Prijevod i tipkanje ( mislim da se kaže adaptacija ) su od mene. Emisija je strašna, ja sam možda tu i tamo malo zakazao. )

:lol: :lol:

Sjo lude emisije hahahaha... Zatucani klerik, napusheni shejh i Sanela Sijercic u ulozi voditeljice :lol:

Hasan je bog... Frajer se samo jesmi i zajebava ziva roba... :lol:
Ovaj lijevi, pravi onaj zatucani, zadrti klerik tipa "kome BA da se mi prilagodjavamo...", koji bi da - samo mu daj prostora - vjesa, pali, kamenuje... Radi ovakvih idiota islamski svijet danas zivi u kamenom dobu i svi se s njim samo zajebavaju.

Al' hajde, posto su ovakvi pustinjski fanatici, poput ovog shehja Muhameda, tokom vremena ubili i zadnje zrno zivota i duha u muslimanima Bliskog istoka (a i sire, gdje god se osjeti utjecaj ovih pustinjaka), sveli ih na poslusnu telad, koja ne vidi da joj se citav svijet smije i radi od nje sta hoce, pa im je i humor na nivou onog kod trogodisnjeg djeteta (da li je iko ikada cuo za kakvu dobru komediju iz tog dijela svijeta? :roll:), barem me je Hasan nasmijao, svaka mu cast... od mene mu je 100 poena!

... "Laki (Shejh) je malo nervozan..." :lol:... tu me kupio...
shin

#327 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by shin »

Pitanje za milion kuna,

kako znati koji je hadis pravi (legitiman)?

Ocekujem odgovor, a ne 500kb teksta sa vise pitanja nego odgovora.
AbdulHaq

#328 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by AbdulHaq »

shin wrote:Pitanje za milion kuna,

Postoje ucenjaci hadisa koji su napisali knjige sa komentarima o tome dali je hadis vjerodostojan ili ne. Ako imas hadis jos to nista ne kaze. Samo sta ucenjaci fikha onda kazu o tome hadisu (kako ce se razumjeti) je validno u serijatu. Nema citanja hadisa za serijat za obicne ljude. Obicni ljudi moraju citati knjige ilmihala ili knjige fikha da bi saznali sta je zaista serijat. Sve ostalo je vehabizam/siizam i ateizam.
Kroksica

#329 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Kroksica »

Jah teme.
Last edited by Kroksica on 11/09/2012 23:24, edited 1 time in total.
underwater

#330 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by underwater »

shin wrote:Pitanje za milion kuna,

"Legitimnost" hadisu daje pravna skola koja ga analizira.
Za neke pravne skole bitan je npr. kvalitet seneda. Pa ih se onda po tome kvalificira kao "jake" (ili legitimne bez sumnje) ili "slabe" (nije dokazana potpuna u legitimnost , sto ne znaci da nisu tacni) itd itd. Ima puno kvalifikacija i podjela.
Koliko ja znam, ZA SVE pravne skole istovremeno jedino su MUTEVATIR hadisi legitimni bez sumnje.
A to bi bili hadisi koji su izgovoreni pred tolikim brojem prenosilaca i svi ih prenose u istom obliku da nema vjerovatnoce da su se dogovorili da slazu.
Iz ovoga se namece da musliman MORA jedino vjerovati u mutevatir hadise da bi bio musliman.
Nije logicno (sto arapi namecu npr.) da se mora vjerovati sve sahih hadise (u smislu bez sumnje smatrati ih tacnim).
Na PP cu ti poslati racun dze da uplatis milion kuna...
Kroksica

#331 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Kroksica »

sarajlija_ba wrote:
Atridij wrote: Šta Suniti i Šiti rade ravno je najbolesnijim herezama. Rade nezamisljive širke koje stavljaju Muhameda a.s. na tako visok pedestalj da kad bi on ovo čuo i vidio šta rade odrekao bi se idiota.

A da ti ipak kreneš od jednostavnijih stvari poput pravopisa ?
Osim toga, ne postoji gradacija u nevjerovanju (ako znaš šta je gradacija 8-) ). Ne postoji bolesna, bolesnija i najbolesnija hereza nego naprosto i samo hereza.

Nije pedestalj nego pijedestal i nije nezamisljive nego nezamislive.
Ipak ti kreni od početka a to je pravopis :D
Ovo je tipicni primjer izgubljene rasprava i nedostatka argumenata. Kad ostanes bez njih (argumenata), uvijek mozes udarit' na protivnikovu gramatiku i pravorpis, i ako je protivnik ocito dijasporac. A znamo kakve su jezicke sposbnosti nase dijaspore.
Post Reply