Hadis - obavezan ili ne?

Rasprave o vjerskim temama.
correspondent

#301 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by correspondent »

daj molim te citiraj mi jedan taj hadis da baš provjerim
(treba mi izvor, prenosilac i tekst na arapskom)
Atridij

#302 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Atridij »

correspondent wrote:daj molim te citiraj mi jedan taj hadis da baš provjerim
53:38. da nijedan grješnik tuđe grijehe neće nositi,

Hadis: Mrtvi će patiti za suzama koje će plakati njegova/njezina obitelj za njim/njom
Bukhari, Jamiz

79:30. Poslije toga je Zemlju poravnao/Napravio u obliku jajeta

Hadis: Zemlja leži na ribi, kada ta riba miče glavu nastaju zemljotresi
Ibn Katir

Jedan od primjera kojih se mogu odmah sjetiti, sutra bez brige imaćeš dovoljno proturjećja Kur'anu da te drži nekoliko dana :-D
Last edited by Atridij on 21/01/2012 03:19, edited 1 time in total.
correspondent

#303 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by correspondent »

Atridij wrote:

Hadis: Mrtvi će patiti za suzama koje će plakati njegova/njezina obitelj za njim/njom
Bukhari, Jamiz

Jedan od primjera kojih se mogu odmah sjetiti, sutra bez brige imaćeš dovoljno proturjećja Kur'anu da te drži nekoliko dana :-D
Dakle, treba mi prenosilac tog hadisa, izvor i tekst na arapskom. (Buhari nikad nije napisao djelo "Jamiz", možda misliš na njegov "Džami'"?) :)
Atridij

#304 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Atridij »

correspondent wrote:
Atridij wrote:

Bukhari, Jamiz

Dakle, treba mi prenosilac tog hadisa, izvor i tekst na arapskom. (Buhari nikad nije napisao djelo "Jamiz", možda misliš na njegov "Džami'"?) :)

Izvini imam Anglo izdanje koje mi je brat poslao iz CAIR biblioteke. A danas sam preumoran sutra će ti biti poslano sve što ti treba ;D

Ali kad već znaš koje je djelo zar ti nemožeš potražit XD
correspondent

#305 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by correspondent »

Atridij wrote:Ali kad već znaš koje je djelo zar ti nemožeš potražit XD
Jah, eto, ja sam hafiz Buharijinog Sahiha pa znam odmah naći. :-D Dakle, treba mi makar dio hadisa na arapskom jeziku.
Do tada, preporučujem ti "Razumijevanje sunneta" od dr. Qaradawija, s posebnim osvrtom na poglavlje "Opreznost pri proglašavanju kontradiktomosti hadisa Kur'anu".

Razumijevanje sunneta: metodološke smjernice i pravila
correspondent

#306 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by correspondent »

Atridij wrote:

Bukhari, Jamiz

79:30. Poslije toga je Zemlju poravnao/Napravio u obliku jajeta

Hadis: Zemlja leži na ribi, kada ta riba miče glavu nastaju zemljotresi
Ibn Katir
I dobro provjeri ove svoje hadise, posebno ovaj zadnji "hadis". :)
i naravno, da bi sve ovo imalo smisla i bilo ozbiljno, trebaš nam ponuditi komentar ajeta kojeg postavljaš (uz validnu argumentaciju) kao i povod izricnja hadisa, njegovu vjerodostojnost (nisi valjda mislio da ćemo 'usklađivati' Kur'an sa nekim izmišljenim hadisom?).
i napominjem tebe, sebe i sve one koji budu čitali sve što ti budeš pisao da nemaš ama baš nikakvog znanja o hadisu u smislu stručne naobrazbe (tako si sam rekao), da se time baviš u slobodno vrijeme i da (vjerovatno, ovo je moje lično mišljenje) radiš copy-paste "proturječnosti" iz neke knjige, pretpostavljam nekog orijentaliste ili jedne webstranice čiji link namjerno neću da postavljam. ti nam naravno nećeš otkriti koja su to djela, otkrio si nam samo da te je fascinirao "Hamzevijski islam".
Atridij

#307 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Atridij »

correspondent wrote: ti nam naravno nećeš otkriti koja su to djela, otkrio si nam samo da te je fascinirao "Hamzevijski islam".
Jedna od prvih knjiga koju sam pročitao da govori o kontradiktivnosti "hadisa" i Kur'ana je 'Conspiracies Against the Qur’an' ("Zajevere protiv Kur'ana") od Dr. Sayed Abdul Wadud(iako ne savršen probudio je moje intresovanje na ovu temu). Naruči preko Amazona i onda pokušaj braniti činjenicu da je Bukhari rekao da od 600 000 "hadisa" koje je on zabilježio da je siguran da je 4000 MOŽDA AUTENTIČNO (u pro-hadis bloku to je 20000 do 100000 u zavisnosti da li su autori ti tvrdnji Suniti ili Šije). A da neubrajam "hadise" od "samo" i vremensku razliku između; Muslima (300 000), Nesaija (200 000), Ebu Davuda (500 000), Trimijzina (300 000) i Ibn Mađe (400 000). Znači po vama Sunitima "nove-stare" riječi Muhameda a.s. su bilježene su kako su "otkrivane" :lol: i nema nikakve veze s tim da su one otkrivene baš u vremenima kad su bila najveća komadanja Halifata i još gore komadanje Islama na "Sunite" i "Šijite" i ostala krivovjerja koja su nastala iz pohlepe vladara :x

Brate kako ti možeš smatrat nešto ispravnim kada su Halife, BOŽIJI PRESTAVNICI NA OVOJ ZEMLJI ZABRANJIVALI IH?
Kako možeš ti smatrat hadise poput onog u kojima Muhamed a.s. je "rekao"; da je urin kamile dobar za pojedinca dok u Kur'anu govori da se urina treba čuvat i da se Muslimani trebaju držati čistoče?

Ajmo sada da malo koristimo maštu i znanje matematike iz prvog razreda u ovom našem malom primjeru; Hadisi su prihvaćeni na principu Kur'an 4+4=8 dok veći dio stvari koji mi zovemo "hadisi" idu na 4+4=/=9 znači siva zona i razumjem kako su te mogli prihvatiti uz ogroman nivo tolerancije kad su upitanju stvarnost, normalan um i ignoriranje naučnih dokaza. Molim te objasni mi šta je sa "hadisima" koji idu 4+4=9 naspram 4+4=8 u Kur'anu? I molim te bez one tvoje u kojima mi daješ imena autora koji su proveli desetljeća odgajani u Sunitskom krivovjerju :)

P.S.: I moramo produžiti ovu temu na "lokalne hadise" koji su poznate samo u pojedinim selima i plemenima, i koje variraju od bajki domicilnih i poslovica iz njihovih regija :-)
Last edited by Atridij on 23/01/2012 03:05, edited 2 times in total.
bijela

#308 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by bijela »

Image
udrch

#309 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by udrch »

Koji je ovaj? gdje ga nađoste :D ?
Jel ovo on čita neke knjige na engleskom i citira gluposti kao hadise..
Ovi hadisi koje je on citirao ne mogu se ubrojati ni u daif, jer ih ja prvi put čujem..takođe prvi put čujem za ovu Buharinu knjigu, kako reče da se zove? :lol:
udrch

#310 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by udrch »

Atridij wrote:
correspondent wrote:
Atridij wrote:Ja iskreno nerazumjem kao Hamzija (ili kako ste nas vi prozvali Kuranistama) kako neko Hadise može smatrati legitimnim izvorom informacija, prvi Hadisi (od Bukharia) ili "riječi Poslanika" su zabilježene 250 GODINA NAKON ŠTO JE POSLANIK PRESELIO. Hadisi su puni kontradikcija među sobom i sa časnim Kur'anom, čak i Bukhari je predkraj života tvrdio da može biti siguran samo za 3000 do 4000 Hadisa od čitavih 300 000 koje je skupio (a svi znamo šta su rani Muslimani radili sa Kur'anima kojima je jedna JEDNA riječ bila pogrešna) :shock:

I ako pogledate da su Halife pokušale da zabrane Hadise zato što siju ništa drugo nego razmjerice među Muslimanima. Svoju nezavisnost od Halifata "riječima Poslanika" su opravdali svi od Samanida, Ghorida, Jemenaca itd.
Dok su Hadisi zabranjivani do strane Halifa Islamski svijet je bio u Zlatnom dobu, gdje smo veličali Boga kroz industriju, komercijalizam, umjetnost i nauku. A sve se to raspalo nakon što su ljudi počeli oponašati ove krivotvorevine.

Evo nekih kontradikcija "riječi Poslanika" sa Kur'anom

http://www.underkastelse.org/perspektiv ... wives.html

Kur'an je sve što čovjeku treba u životu i sve što je došlo poslije njega, sastavljeno od ljudi je obična krivotvorevina.
Pravovjernici trebaju koristiti časni Kur'an kao osnovu za život i da koriste svoju glavu da na moralan i častan način prilagode svojem vremenu i okruženju.

4:82. A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti.

Šta Suniti i Šiti rade ravno je najbolesnijim herezama. Rade nezamisljive širke koje stavljaju Muhameda a.s. na tako visok pedestalj da kad bi on ovo čuo i vidio šta rade odrekao bi se idiota.
ličiš mi na korisnika sa nickom 'mutezila' (davno nekad bio, ljudi skontali da prosipa šuplju).
nego de mi reci, jesi li kad studirao hadis? da ili ne.
Kad u Kur'an-u stoji da sve što dođe iza KONAČNE Božije poruke je KRVIOVJERJE ko sam ja tu da izvrčem Božije riječi.

Objasni mi šta će nam Hadisi kad u Kur'anu stoji da oni je Kur'an dovršen i svi koji govore drugačije praktciraju KRIVOVJERJE (6:115), Kur'an je savršen (11:1, 2:2), potpuno detaljiran (6:114) i da sadrži SVE ŠTO JE POTREBNO ZA NAŠE SPASENJE (6:51).
Da oni koji izvrču/odbacuju riječi Božije i koji promoviraju ikog drugog (iako bio on zadnji i najveći Poskanik) BLISKOG Bogu je krivovjernik i da je to NEOPROSTIV GRIJEH (4:116). Muhamed a.s. nije objavi ništa sem Kur'ana i da je zabranjeno "objašnjivanje Kur'ana" (69:40-47, 75:16-19). Kur'an I SAMO KUR'AN JE JEDINI VALIDNI I BOŽANSKI IZVOR ZA ZAKONE i život pravovjernih Muslimana. Bog je učitelj Kur'ana (55:1-2), i On je TAJ koji objašnjava Kur'an (75:19).
6-115 Riječi Gospodara tvoga su vrhunac istine i pravde; Njegove riječi niko ne može promijeniti i On sve čuje i sve zna.
6-114 Zašto da pored Allaha tražim drugog sudiju, kad vam On objavljuje Knjigu potanko? A oni kojima smo Mi dali Knjigu dobro znaju da Kur’an objavljuje Gospodar tvoj istinito, zato ti ne sumnjaj nikako!
2-2 Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, upustvo je svima onima koji se budu Allaha bojali.
6-51 I opominji Kur’anom one koji strahuju što će pred Gospodarom svojim sakupljeni biti, kad osim Njega ni zaštitnika ni zagovornika neće imati - da bi se Allaha bojali.
4-116 Allah, sigurno, neće oprostiti da Njemu druge smatraju ravnim, a oprostiće kome hoće ono što je manje od toga. A daleko je zalutao onaj ko smatra da je Allahu neko ravan.
69-40/47
Kur’an je, doista, govor objavljen plemenitom Poslaniku,
a nije govor nikakva pjesnika - kako vi nikako ne vjerujete!
i nisu riječi nikakva proroka - kako vi malo razmišljate!
Objava je on od Gospodara svjetova!
A da je on o Nama kojekakve riječi iznosio,
Mi bismo ga za desnu ruku uhvatili,
a onda mu žilu kucavicu presjekli,
i niko ga između vas ne bi mogao od toga odbraniti.

75-16/19
Ne izgovaraj Kur’an* jezikom svojim da bi ga što prije zapamtio,
Mi smo dužni da ga saberemo da bi ga ti čitao.
A kada ga čitamo, ti prati čitanje njegovo,
a poslije, Mi smo dužni da ga objasnimo.

55-1/2
Milostivi
poučava Kur’anu

Ovako prevodi Besim Korkut. Kada uporedimo prijevod priznatog čovjeka i učenjaka i ovaj tvoj prijevod i kada uzmemo u obzir da si ti neobrazovan što si i sam priznao dođemo do zaključka da si ti jedan obični lažac i krivovjernik. Kao što Haso reče i on je gledao čitavu godinu dana Bayern, ali nije nikad zaigrao na Aliance Areni..
Pa tako i ti..čitao si tri godine, ali nikad niko neće tvoje mišljenje smatrati vrijednim. Nemaš talenta da tumačiš Crvenkapicu i vuka, a kamoli Časnu knjigu..
Dactyl

#311 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Dactyl »

Da se i ja uključim.
I mene podosta interesuju hadisi i skeptičan sam što se njih tiče. Gledao sam intervju gdje Richard Dawkins, britanski etolog i teoretičar evolucije, koji uzgred islam smatra ne tako miroljubivom religijom :D, pita islamskog učenjaka koja je kazna za odricanje vjere u islamu (naravno, da bi dokazao svoju tvrdnju kako su muslimani krvoločni zbog svoje vjerske ideologije). Učenjak se izvlačio nešto, nije konkretno odgovorio, dok mu je Dawkins rekao da je to obezglavljivanje, što je učenjak šutnjom priznao. Onda sam pomislio, zar se islam stvarno poistevjećuje sa krvlju i nasiljem. Medjutim, negdje pročitam da u Kur'anu ništa od ovog navedenog ne piše, nego je kazna za odricanje navedena u hadisima. Znači ipak zen teški ta vjera :). Čitajući tako dalje, pronađem da su prvobitni islamski učenjaci zabranjivali hadise i smatrali ih novotarijama. Današnji muslimani koji sljede samo Kur'an se nazivaju Kur'anisti. A i koliko znam da se ne treba tražiti druga knjiga sem' Kur'ana. I ima jos nekolicina kontroverznih hadisa, koje su, čini mi se, više nastali zbog kulturnih i političkih principa neke države, negoli vjerske prirode. Ovo je znači gledište iz ugla neobrazovanog teologa i skeptika :)
arzuhal

#312 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by arzuhal »

Dactyl wrote: Ovo je znači gledište iz ugla neobrazovanog teologa i skeptika :)
:mrgreen: legendo :thumbup:
sarajlija_ba

#313 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sarajlija_ba »

Atridij wrote: Šta Suniti i Šiti rade ravno je najbolesnijim herezama. Rade nezamisljive širke koje stavljaju Muhameda a.s. na tako visok pedestalj da kad bi on ovo čuo i vidio šta rade odrekao bi se idiota.

A da ti ipak kreneš od jednostavnijih stvari poput pravopisa ?
Osim toga, ne postoji gradacija u nevjerovanju (ako znaš šta je gradacija 8-) ). Ne postoji bolesna, bolesnija i najbolesnija hereza nego naprosto i samo hereza.

Nije pedestalj nego pijedestal i nije nezamisljive nego nezamislive.
Ipak ti kreni od početka a to je pravopis :D
fatamorgana

#314 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by fatamorgana »

sarajlija_ba wrote:
Atridij wrote: Šta Suniti i Šiti rade ravno je najbolesnijim herezama. Rade nezamisljive širke koje stavljaju Muhameda a.s. na tako visok pedestalj da kad bi on ovo čuo i vidio šta rade odrekao bi se idiota.

A da ti ipak kreneš od jednostavnijih stvari poput pravopisa ?
Osim toga, ne postoji gradacija u nevjerovanju (ako znaš šta je gradacija 8-) ). Ne postoji bolesna, bolesnija i najbolesnija hereza nego naprosto i samo hereza.

Sajo legendo, :thumbup:
correspondent

#315 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by correspondent »

sarajlija_ba wrote:A da ti ipak kreneš od jednostavnijih stvari poput pravopisa ?

:D :-)
sarajlija_ba

#316 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sarajlija_ba »

Atridij je nekadašnji Mutazilah. Izdade ga "Mir" :D
Mutazilah wrote:Nije nikakva suplja, da radim nesto poput selektivnog citiranja ajeta koji meni odgovaraju to bi radio na web stranici a ne na forumu.
Pozivam dakle sve on da citiraju ajete koji podrzavaju drugo ili pak suportno misljenje.

Cemu napadi na moju licnost? Rijec je o dokazima, ne o vama ili meni. Sve i da nisam musliman, red bi bio da toliko uvjereni muslimani imaju odgovarajuci dokaz za svoje tvrdnje u svojoj svetoj knjizi.

Mir
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=58542
Atridij wrote: Mir s tobom brate.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=275
Mutazilah wrote:Idi u svoju obliznju dzamiju i upitaj tamo je li Buharija vjerodostojna sunitska zbirka hadisa?

Ukoliko dobijes negativan odgovor, zamolio bi te da mi doneses vasu vjerodostojnu zbirku hadisa.

A pametnom i isharet dosta.

Neka je Mir sa vama!
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 6#p2843316

Et' i to smo na miru apsolvirali :lol: :lol: :lol:
HM 2011

#317 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by HM 2011 »

Ja koliko shvatam Kur"an je Božija objava pisana rukom čovjeka,

Hadis je put za onaj drugi dio a to je sunnet,

priče iz života Muhameda A.S. u kojima se ukazuje kako je on u određenim situacijama nastupao,

opisi mogu biti precizni sa uvodom u događaj i slično,

ili neprecizni kao:

čuo sam nekoga, kako je on čuo da je rekao to i to, bez opisa situacije u kojo se to desilo....
Moguće je da su neki od prikupljenih Hadisa, priče iz života Božijih poslanika prije Muhameda A.S., koje su ostale u narodnoj predaji i pripisane njemu, takođe nisu priznate kao autentične...

meni lično se ne sviđa u vezi sakupljanja Hadisa od strane Buharije (Muhamed ibn Ismail el-Buhari, poznatiji kao Buharija) kad je čitav hadis proglasio neistinitim kada je vidio čovjeka da koji mu je ispričao taj hadis da vabi kamilu (vara je) pokazujući joj rukom kao da u njoj ima hrane ali ustvari iste nema...

ali hajde sad - barem imamo zbirku prema njegovom mišljenju ispravnu......

što reče neko za detaljnu raspravu o ovome - čovjek ih treba sve pročitati a ima ih jako puno, pa sam odlučiti !
Fabridjijo

#318 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Fabridjijo »

HM 2011 wrote: što reče neko za detaljnu raspravu o ovome - čovjek ih treba sve pročitati a ima ih jako puno, pa sam odlučiti !
Da, a ima ih jarane da kad se svi sastave, sitski i sunitski, ispada da Muhamed s.a.w.s nije nista drugo radio nego samo pricao ljudima Hadise.
fatamorgana

#319 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by fatamorgana »

Ja ne znam 100% jel' hadis obavezan al' ja i fabridjijo smo na ovom pdf-u obavezni, :lol:
shecher

#320 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by shecher »

S dopuštenjem da se priključim...

Naprosto sam zatečen načinom na koji neki od forumaša raspravljaju o ovoj temi. Rijetko ko poseže za konkretnim, validnim informacijama. Ajeti se prevode po vlastitom nahodženju, hadisima u razgovoru se nazivaju i neke obične izreke i mišljenja nekog učenjaka.

Ako je svima ova rasprava sredstvo dolaska do cilja (a to je istina), onda bi trebali odbaciti terete pripadnosti ovoj ili onoj grupi.

Ono čime sam najviše pogođen jeste šutnja mnogih učesnika na sa-x forumu koji su inače aktivni na podforumu 'religija' (pratim ga dugo), ali kada se radi o konkretnim temama, čistoj materiji gdje je potreban ozbiljan nastup i obazriv pristup, nekako se izgube. brine me i to što izgleda nemamo kritičnu masu koja bi, barem kada su u pitanju ove islamske teme, ponudila kvalitetne odgovore na pojedina pitanja.

no da se vratim na temu.

Problem je uvijek ako nemamo dobro polazište. Terminologija je ključ svake znanosti, pa tako i hadisa. Čitajući iscepno ovu temu na sa-x vidim da neki hadis definišu kao priče! drugi prevode ajete po svom nahođenju. treći navode takve nebuloze da je prosto nevjerovatno da niko ne reaguje.

esej od kojeg bi mogli poći nosi naslov "Orijentalističko poimanje prvog registriranja hadisa" izvijesnog Aida S., a dio koji vam preporučujem navodim u nastavku. on je možda i najbolji odgovor osobi "Atridij" kada je zbilja hadis zapisivan.

Da bi adekvatno odgovorili na tvrdnje orijentalista u pogledu prvog registriranja hadisa te ispravili pogrešna mišljenja po tom pitanju, generalno govoreći muslimanski učenjaci su naglašavli tri međusobno povezana momenta. Kao prvo, obično su skretali pažnju na obrazovnu kampanju koju je poveo i sam Božiji Poslanik s.a.v.s. a koja je na koncu proizvela na desetine ashaba koji su mogli čitati i pisati. Tako je totalna nepismenost, koja je navodno vladala predislamskim arapskim društvom, kao potencijalna prepreka ranom pisanju hadisa vremenom uklonjena. Drugo je usklađivanje naizgled međusobno oprečnih izjava Vjerovjesnika s.a.v.s., stavova ashaba i tabi'ina po pitanju pisanja hadisa. Poslanikov s.a.v.s., na prvi pogled, neodobravajući stav prema bilježenju hadisa je objašnjen ili abrogacijom njegovih prijašnjih izjava kasnijim, zabranom da se hadis piše na istom materijalu zajedno sa Kur'anom kako bi se izbjeglo miješanje hadisa sa Kur'anom ili zabranom bilježenja hadisa na način sličan Kur'anu u smislu službenosti. Mustafa A'zami se u svome seminalnom djelu o hadisu odlučio za drugu opciju, potkrepljujući svoj izbor riječima da su sve predaje, izuzev jedne, koje navodno neodobravaju bilježenje hadisa nepouzdane. A i ovaj jedini izuzetak se, po njemu, odnosi na zabranu pisanja hadisa zajedno na istom materijalu sa Kur'anom.

Interesantno je zamijetiti da A'zami nešto detaljnije govori o razlogu zbog kojeg su muslimanski učenjaci prvo pisanje hadisa pomjerali u 2. stoljeće po Hidžri. Prema njegovom mišljenju, ovakvo stajalište je bilo rezultat pogrešnog razumjevanja relevantnih podataka, a predaje "protiv" bilježenja hadisa su samo jedna od njih. Ostali razlozi su bili u pogrešnom tumačenju termina tedvin, tasnif i kitabe, zatim pogrešnom razumjevanju termina haddesena i ahberena u smislu da samo znače usmeno prenošenje hadisa bez pozivanja na pisane materijale i, na koncu, u prenaglašavanju mogućnosti jedinstvene memorije Arapa. Iz tog razloga, Zuhri je možda bio prvi koji je izvršio tedvin (tj. službeno sakupljanje manjih zbirki hadisa), ali on zasigurno nije bio i prvi koji je pristupio kitabetu (tj. ličnom bilježenju hadisa), te su zbog toga osobne kolekcije hadisa bez sumnje postojale. Da kojim slučajem ashabi i tabi'ini nisu pisali hadis, Zuhri i kasniji hadiski kolektori vjerovatno ne bi bili tako uspješni u svojim naporima da izvrše tedvin i tasnif hadisa.

Prividno neodobravanje pisanja hadisa od strane ashaba i tabi'ina je opravdavano njihovim strahom od mogućeg izučavanja i pisanja hadisa koje bi bilo na račun brige o Kur'anu kao i strahom od nekontrolisanog i proizvoljnog miješanja jednog sa drugim. Prema tome, njihovo ponašanje u tom pogledu nije bilo zasnovano na instrukcijama Poslanika s.a.v.s. nego na okolnostima koje su preovladavale u to vrijeme. Pored toga, ovakvo raspoloženje među ashabima je prije svega bilo usmjereno u pravcu javnog i službenog registrovanja hadisa što ne znači da oni nisu pisali hadis za svoje lične potrebe.

Bilo kako bilo, konkretno navesti i pozvati se na pisani hadiski materijal bilježen u vrijeme Poslanika s.a.v.s., ashaba i tabi'ina, i eventualno ga predočiti orijentalistima u originalnoj formi, bi zasigurno predstavljao najjači i najubjedljiviji argument muslimanskih učenjaka u ovoj raspravi. Na koncu to je i bilo sredstvo kojim su muslimani, između ostalog, odgovorili na naprijed spomenute stavove orijentalista i pokušali ispraviti pogrešna shvatanja kada je u pitanju prvo pisanje hadisa. Posebne zasluge u tom pogledu bez sumnje pripadaju Nabi'i Abbot, Fuatu Sezginu i Muhammed Mustafa A'zamiju. Samo A'zami u svom djelu Studies in Early Hadith Literature navodi preko 50 ashaba i 49 tabi'ina koji su živjeli u prvom stoljeću i koju su, kako se prenosi, hadis prenosili u pisanoj formi. Među prvim generacijama muslimana i klasičnim muslimanskim učenjacima ove zbirke su obično bile poznate kao nushe (kopije), kitabi (knjige), sahife (listovi), risale (poslanice) ili kurrase (sveske) za koje A'zami kaže da to nisu bile obični listovi nego manje zbirke ili čak čitave knjige u kojima je bilježen hadis. (Najčešće spominjane zbirke su Medinski ustav, zbirka Sa'd b. 'Ubade, zatim Es-sahifa es-sadika koju je sakupio ashab Abdullah b. 'Amr b. el-'As a koja je uvrštena u Musned Ahmed b. Hanbela i druge hadiske zbirke, zbirka Hemmam b. Munebbeha od njegovog šejha Ebu Hurejre poznata pod imenom Es-sahifa es-sahiha, te sahifa Džabir b. 'Abdullaha, kao i mnoge druge. )

U ovom povelikom broju hadiskih zbirki koje su pisane u vrijeme Poslanika s.a.v.s. i kasnije, sahifa Hemmam b. Munebbiha el-Ebnevija je sa pravom privukla posebnu pažnju muslimanskih učenjaka. Sahifa je pisana polovinom prvog hidžretskog stoljeća, jer je Ebu Hurejre, učitelj Hemmam b. Munebbiha, preselio na bolji svijet 58. godine po Hidžri. Kao takva, ona predstavlja najstariju sačuvanu zbirku hadisa koja je do nas došla u cjelosti i doslovno u Musnedu Ahmed b. Hanbela. Jedan dio njenog sadržaja, ali u svakom slučaju doslovno, takođe prenosi i šest opšte priznatih hadiskih djela (el-kutub es-sitte), uključujući i Buhariju. Dobro je poznato da je Ebu Hurejre, barem potkraj svoga života kada je njegovo pamćenje oslabilo, bilježio hadis. S toga je velika vjerovatnoća da je Hemmam b. Munebbih pisao sahifu dok mu je njegov šejh ustvari čitao i diktirao iz svojih ličnih hadiskih zbirki. Sahifu je od Hemmam b. Munebbiha doslovno i u cjelosti prenio njegov učenik Ma'mer b. Rašid u svome djelu Džami', a od njega opet njegov učenik 'Abd er-Rezzak es-San'ani koji je kao takvu uvrstio u svoj Musned, da bi na koncu od San'anija sahifu preuzeo i sam Ahmed b. Hanbel koji je bez ikakvih promjena i u njenoj doslovnoj formi uključio u svoj Musned. Uloga sahife u utvrđivanju vremena prvih hadiskih rukopisa i autentičnosti njihovih sadržaja postaje posebno značajna nakon otkrivanja originalnih rukopisnih primjeraka ove zbirke od strane profesora Muhammeda Hamidullaha u bibliotekama Damaska i Tubingena u Njemačkoj. Upoređivanje njihovih predaja sa hadisima ove sahife onako kako ju je prenio Ahmed b. Hanbel u svome Musnedu je pokazalo zaprepašćujuću identičnost. Takođe vrijedi istaći da se jedan broj predaja sahife mogu pronaći u istom značenju u hadiskim rukopisima drugih ashaba koje su sačuvane u danas opće priznatim zbirkama hadisa. Zbog svega toga se nameće zaključak da sahifa Hemmam b. Munebbiha ne samo da dokazuje da je hadis bilježen u ranom periodu islamske povijesti i mnogo prije 2. stoljeća po Hidžri, kao što neki tvrde, nego i to da su kasniji hadiski eksperti tačno i vjerodostojno dostavili ne samo ovu sahifu nego i ostale hadiske rukopise iz vremena Vjerovjesnika s.a.v.s., tako čuvajući njegov Sunnet od izmjena. Drugim riječima, sahifa Hemmam b. Munebbiha pokazuje da su današnje hadiske zbirke autentične i vjerodostojne zbog čega se ovaj dokument sa punim pravom može zvati "potvrdnom referensom". Kad smo već kod značaja ove zbirke, vrijedi istaći da je ona na taj način proširila značenje isnada ili seneda (lanca prenosioca) pod kojim se obično mislilo na puko verbalno prenošenje hadisa. Danas se pod senedom radije podrazumjeva verbalno prenošenje pisanog hadiskog materijala drugoj osobi koja će zapisati ono što joj je prenešeno.

Prema tome, službeno sakupljanje i registriranje hadisa, na način sličan na koji je sakupljen u vrijeme halifa Ebu Bekra i Osmana, je pomjereno do vremena Omer b. 'Abdu-l-'Aziza. Međutim, privatne i neslužbene zbirke hadisa pisane u vrijeme Poslanika s.a.v.s., njegovih ashaba i tabi'ina su, kao što smo vidjeli, doista postojale. Pored toga, sahifa Hemam b. Munebbiha pokazuje da su kasniji hadiski eksperti poput Ahmed b. Hanbela, Buharije, Muslima i drugih, autentično zabilježili i prenijeli ove prve hadiske rukopise. Naprijed spomenute tvrdnje Juynbolla su, odatle, u kontradiktornosti sa povijesnom činjenicom da neke od ovih ranih zbirki jesu "ispunile uvjete kasnijih hadiskih eksperata" i da je time potvrđen njihovih historijski značaj u bilježenju hadisa. Sve u svemu, kasnija velika hadiska djela nikako nisu bile zbirke izmišljenih izreka pripisanih Poslaniku s.a.v.s. da bi legalizirale vjerovanja i običaje arapskog društva bez obzira na njihov neislamski karakter, nego sigurni trezori autentične poslaničke riječi.

Svima preporučujem čitanje djela "Uvod u hadiske znanosti" koje je napisao Omer Nakičević. (Atridij u njemu može naći odgovore na sva svoja pitanja).
bijela

#321 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by bijela »

sarajlija_ba wrote:Izdade ga "Mir" :D
:lol:
svojnasvom

#322 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by svojnasvom »

U ovom kontekstu evo jedne aktuelne emisije na ovu temu:

( Prijevod i tipkanje ( mislim da se kaže adaptacija ) su od mene. Emisija je strašna, ja sam možda tu i tamo malo zakazao. )
yozi

#323 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by yozi »

Eborg wrote:Zamolio bih da mi neko razjasni nekoliko nedoumica. Naime, kao što u namazu postoje farzi (obavezni dio) i sunneti (dodatni, opcionalni, bonus dio), tako i u svakodnevnom životu postoje farzi i sunneti pa mi neke stvari nisu baš jasne.

1) Mene sad zanima da li je ono što je Muhammed a.s. radio samo nešto što je poželjno raditi zarad dobrih djela ili nešto što treba raditi ali nije grijeh to ne raditi. Sad ću banalizovati maksimalno. Ako je npr. Muhammed a.s. rekao da se petkom nosi bijelo onda ću dobiti "bodove" ako to uradim. Međutim ako to ne uradim imam li ikakvu "sankciju"? Ili se "sankcija" dobija samo za ono što je rečeno u Kur'anu?

2) E sad, vjerujem da će se možda dežurni klerici naljutiti ali molio bih da pokušaju shvatiti puno značenje mojih riječi. Naime, meni jako jako smeta forsiranje hadisa i djela Muhammeda a.s. kao osnove islamske vjere. Slažem se da to treba poštovati ali slijepo pratiti sve što je radio nekako mi nema logike, valjda je Kur'an izvor svega. Ako ćemo realno, Božiji poslanik nije bio sam božanstvo već čovjek koji je i sam pravio grijehe i nadao se da će mu to Allah dž.š. oprostiti. Ako je on jednom prilikom uradio/rekao nešto i mi to slijepo pratimo kako mi znamo da je to ispravno a ne njegov grijeh? :?

3) I zašto je sunnet kao takav "poželjan" u pasivnoj formi? Shvatam da ako je Muhammed a.s. bio darežljiv prema djeci da je to lijepo djelo i da to treba raditi. Ali neke "beskorisne" stvari poput puštanja brade nemaju uporište u vjeri, zašto bi takve stvari bile nagrađivane od Boga?

Cilj teme nije da bude pretenciozna niti zlonamjerna nego da mi neko pokuša razjasniti ove stvari za koje nisam uspio pronaći odgovor na drugim mjestima. :)

Hvala! :thumbup:

1.za neizvrsene sunete nemas kaznu
2. Kur'an je izvor svega i kaze ti: Vi u ALLAHOVOM Poslaniku imate divan uzor..... znaci Kur'an ti nalaze da se ugledas na ponasanje i djela poslanika Muhameda a.s. Kada ga upoznas shvatit ces zasto ga muslimani vole,postuju,uzdizu,jer taj covjek je prvak medju prvacima,a zasto,to mozes saznati u mnogim knjigama(ozbiljnim) o njemu. preporucujem BESKRAJNA SVJETLOST 1 I 2 FETULAH GULEN
3. o vjernici nosite bradu a brijte brkove da biste se razlikovali od nevjernika. islam nalaze muslmanima da se razlikuju od ostalih ljudi,jer slijede pravi put,tako i pustanje brade
miskin

#324 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by miskin »

svakako da je obavezan pa to je drugi izvor serijata, pa to se uci jos u mektebu u prvoj godini, i ljudi svasta pitaju
Koolin1

#325 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Koolin1 »

miskin wrote:svakako da je obavezan pa to je drugi izvor serijata, pa to se uci jos u mektebu u prvoj godini, i ljudi svasta pitaju
ako se uci u prvoj godini mekteba onda nema sumnje da su obavezni... dokaz vam je tu pred ocima :)
Post Reply