Hadis - obavezan ili ne?

Rasprave o vjerskim temama.
correspondent

#251 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by correspondent »

Atridij wrote:Ja iskreno nerazumjem kao Hamzija (ili kako ste nas vi prozvali Kuranistama) kako neko Hadise može smatrati legitimnim izvorom informacija, prvi Hadisi (od Bukharia) ili "riječi Poslanika" su zabilježene 250 GODINA NAKON ŠTO JE POSLANIK PRESELIO. Hadisi su puni kontradikcija među sobom i sa časnim Kur'anom, čak i Bukhari je predkraj života tvrdio da može biti siguran samo za 3000 do 4000 Hadisa od čitavih 300 000 koje je skupio (a svi znamo šta su rani Muslimani radili sa Kur'anima kojima je jedna JEDNA riječ bila pogrešna) :shock:

I ako pogledate da su Halife pokušale da zabrane Hadise zato što siju ništa drugo nego razmjerice među Muslimanima. Svoju nezavisnost od Halifata "riječima Poslanika" su opravdali svi od Samanida, Ghorida, Jemenaca itd.
Dok su Hadisi zabranjivani do strane Halifa Islamski svijet je bio u Zlatnom dobu, gdje smo veličali Boga kroz industriju, komercijalizam, umjetnost i nauku. A sve se to raspalo nakon što su ljudi počeli oponašati ove krivotvorevine.

Evo nekih kontradikcija "riječi Poslanika" sa Kur'anom

http://www.underkastelse.org/perspektiv ... wives.html

Kur'an je sve što čovjeku treba u životu i sve što je došlo poslije njega, sastavljeno od ljudi je obična krivotvorevina.
Pravovjernici trebaju koristiti časni Kur'an kao osnovu za život i da koriste svoju glavu da na moralan i častan način prilagode svojem vremenu i okruženju.

4:82. A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti.

Šta Suniti i Šiti rade ravno je najbolesnijim herezama. Rade nezamisljive širke koje stavljaju Muhameda a.s. na tako visok pedestalj da kad bi on ovo čuo i vidio šta rade odrekao bi se idiota.
ličiš mi na korisnika sa nickom 'mutezila' (davno nekad bio, ljudi skontali da prosipa šuplju).
nego de mi reci, jesi li kad studirao hadis? da ili ne.
sarajlija_ba

#252 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sarajlija_ba »

Atridij wrote:Ja iskreno nerazumjem kao Hamzija (ili kako ste nas vi prozvali Kuranistama) kako neko Hadise može smatrati legitimnim izvorom informacija, prvi Hadisi (od Bukharia) ili "riječi Poslanika" su zabilježene 250 GODINA NAKON ŠTO JE POSLANIK PRESELIO. Hadisi su puni kontradikcija među sobom i sa časnim Kur'anom, čak i Bukhari je predkraj života tvrdio da može biti siguran samo za 3000 do 4000 Hadisa od čitavih 300 000 koje je skupio (a svi znamo šta su rani Muslimani radili sa Kur'anima kojima je jedna JEDNA riječ bila pogrešna) :shock:

I ako pogledate da su Halife pokušale da zabrane Hadise zato što siju ništa drugo nego razmjerice među Muslimanima. Svoju nezavisnost od Halifata "riječima Poslanika" su opravdali svi od Samanida, Ghorida, Jemenaca itd.
Dok su Hadisi zabranjivani do strane Halifa Islamski svijet je bio u Zlatnom dobu, gdje smo veličali Boga kroz industriju, komercijalizam, umjetnost i nauku. A sve se to raspalo nakon što su ljudi počeli oponašati ove krivotvorevine.

Kur'an je sve što čovjeku treba u životu i sve što je došlo poslije njega, sastavljeno od ljudi je obična krivotvorevina.
Pravovjernici trebaju koristiti časni Kur'an kao osnovu za život i da koriste svoju glavu da na moralan i častan način prilagode svojem vremenu i okruženju.

4:82. A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti.

Šta Suniti i Šiti rade ravno je najbolesnijim herezama. Rade nezamisljive širke koje stavljaju Muhameda a.s. na tako visok pedestalj da kad bi on ovo čuo i vidio šta rade odrekao bi se idiota.
Vidim da si neki padobranac i da neš' dugo opstat' na forumu al' da te ipak pitam (dok te vjetar nije odnio) gdje u Kur'anu piše kako obavljati namaz ?
correspondent

#253 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by correspondent »

sarajlija_ba wrote: Vidim da si neki padobranac i da neš' dugo opstat' na forumu al' da te ipak pitam (dok te vjetar nije odnio) gdje u Kur'anu piše kako obavljati namaz ?
Ne ulazi u detalje s njim, samo neka odgovori gdje i pred kim je studirao hadis (da li je uopće studirao) i ja ću pažljivo slušati šta ima kazati.
sarajlija_ba

#254 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sarajlija_ba »

correspondent wrote:
sarajlija_ba wrote: Vidim da si neki padobranac i da neš' dugo opstat' na forumu al' da te ipak pitam (dok te vjetar nije odnio) gdje u Kur'anu piše kako obavljati namaz ?
Ne ulazi u detalje s njim, samo neka odgovori gdje i pred kim je studirao hadis (da li je uopće studirao) i ja ću pažljivo slušati šta ima kazati.
I ti mnogo očekuješ od njega :D
correspondent

#255 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by correspondent »

sarajlija_ba wrote:
correspondent wrote:
I ti mnogo očekuješ od njega :D
:-D
Ne tražim od njega da nam kaže vlastio ime i prezime, nego samo da nam pojasni da li on doista ima neku intelektualnu pozadinu bavljenja hadisom ili su ovo njegovi prvi koraci.
sarajlija_ba

#256 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sarajlija_ba »

correspondent wrote: :-D
Ne tražim od njega da nam kaže vlastio ime i prezime, nego samo da nam pojasni da li on doista ima neku intelektualnu pozadinu bavljenja hadisom ili su ovo njegovi prvi koraci.
Izgleda da je on nama rek'o sve što je imao i da se neće više pojavljivati :D
A interesantan je...
Da nije ovakva tema u pitanju možda bi bio i simpatičan sa svojim entuzijazmom da nam "objasni" pa da ne lutamo više :D
Atridij

#257 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Atridij »

correspondent wrote:

ličiš mi na korisnika sa nickom 'mutezila' (davno nekad bio, ljudi skontali da prosipa šuplju).
nego de mi reci, jesi li kad studirao hadis? da ili ne.
Kad u Kur'an-u stoji da sve što dođe iza KONAČNE Božije poruke je KRVIOVJERJE ko sam ja tu da izvrčem Božije riječi.

Objasni mi šta će nam Hadisi kad u Kur'anu stoji da oni je Kur'an dovršen i svi koji govore drugačije praktciraju KRIVOVJERJE (6:115), Kur'an je savršen (11:1, 2:2), potpuno detaljiran (6:114) i da sadrži SVE ŠTO JE POTREBNO ZA NAŠE SPASENJE (6:51).
Da oni koji izvrču/odbacuju riječi Božije i koji promoviraju ikog drugog (iako bio on zadnji i najveći Poskanik) BLISKOG Bogu je krivovjernik i da je to NEOPROSTIV GRIJEH (4:116). Muhamed a.s. nije objavi ništa sem Kur'ana i da je zabranjeno "objašnjivanje Kur'ana" (69:40-47, 75:16-19). Kur'an I SAMO KUR'AN JE JEDINI VALIDNI I BOŽANSKI IZVOR ZA ZAKONE i život pravovjernih Muslimana. Bog je učitelj Kur'ana (55:1-2), i On je TAJ koji objašnjava Kur'an (75:19).
correspondent

#258 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by correspondent »

sarajlija_ba wrote:
correspondent wrote: :-D
Izgleda da je on nama rek'o sve što je imao i da se neće više pojavljivati :D
A interesantan je...
Da nije ovakva tema u pitanju možda bi bio i simpatičan sa svojim entuzijazmom da nam "objasni" pa da ne lutamo više :D
ْEvo ne mogu naći, ali prije nekog vremena bio je jedan, počinjao bi svoj govor o hadisu sa istim tonom, istim primjerima... Zatim je banovan, pa se opet pojavio, pa je opet banovan. moguće je da su ostali njegovi postovi, ali vjeruj mi da je njihov govor opasan. analiziraj samo na koga se prvog fokusiraju: imami Buhariju. Kad im 'uspije' da kod ljudi stvore sumnju o životu, radu, intelegtualnoj gromadnosti, kapacitetu, ljubavi prema islamu ovog čovjeka, onda nema potrebe da se osvrću na neke druge učenjake. Lukava zamka. Odmah će ti on naći kako zna kako (na koji način) se klanja (iz Kur'ana, bez citiranja hadisa) jer je već u svojoj taktici postavio da ga to neko treba pitati. Ne mogu se ponavljati, ali pratio sam njega (ili njemu sličnog) na nekoliko foruma, prosipaju šuplju. Mene bi bilo stid otići na podforum elektronika, naprimjer, i ljudima davati savjete kako i šta ide (a nemam blage veze o tome).
correspondent

#259 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by correspondent »

Ovo je forum. Ovdje postoje neka pravila. Ovdje se ne vodi monolog.
Molim te reci nam gdje si učio hadis i ko te je od učenjaka ove islamske nauke ovlastio da možeš prenositi svoj nauk. Samo nam to reci.
sarajlija_ba

#260 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sarajlija_ba »

correspondent wrote: ْEvo ne mogu naći, ali prije nekog vremena bio je jedan, počinjao bi svoj govor o hadisu sa istim tonom, istim primjerima... Zatim je banovan, pa se opet pojavio, pa je opet banovan. moguće je da su ostali njegovi postovi, ali vjeruj mi da je njihov govor opasan. analiziraj samo na koga se prvog fokusiraju: imami Buhariju. Kad im 'uspije' da kod ljudi stvore sumnju o životu, radu, intelegtualnoj gromadnosti, kapacitetu, ljubavi prema islamu ovog čovjeka, onda nema potrebe da se osvrću na neke druge učenjake. Lukava zamka. Odmah će ti on naći kako zna kako (na koji način) se klanja (iz Kur'ana, bez citiranja hadisa) jer je već u svojoj taktici postavio da ga to neko treba pitati. Ne mogu se ponavljati, ali pratio sam njega (ili njemu sličnog) na nekoliko foruma, prosipaju šuplju. Mene bi bilo stid otići na podforum elektronika, naprimjer, i ljudima davati savjete kako i šta ide (a nemam blage veze o tome).
Drug, nemoj sumnjati u mene :wink:
correspondent

#261 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by correspondent »

sarajlija_ba wrote:
correspondent wrote: ْEvo ne mogu naći, ali prije nekog vremena bio je jedan, počinjao bi svoj govor o hadisu sa istim tonom, istim primjerima... Zatim je banovan, pa se opet pojavio, pa je opet banovan. moguće je da su ostali njegovi postovi, ali vjeruj mi da je njihov govor opasan. analiziraj samo na koga se prvog fokusiraju: imami Buhariju. Kad im 'uspije' da kod ljudi stvore sumnju o životu, radu, intelegtualnoj gromadnosti, kapacitetu, ljubavi prema islamu ovog čovjeka, onda nema potrebe da se osvrću na neke druge učenjake. Lukava zamka. Odmah će ti on naći kako zna kako (na koji način) se klanja (iz Kur'ana, bez citiranja hadisa) jer je već u svojoj taktici postavio da ga to neko treba pitati. Ne mogu se ponavljati, ali pratio sam njega (ili njemu sličnog) na nekoliko foruma, prosipaju šuplju. Mene bi bilo stid otići na podforum elektronika, naprimjer, i ljudima davati savjete kako i šta ide (a nemam blage veze o tome).
Drug, nemoj sumnjati u mene :wink:
:thumbup:
Atridij

#262 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Atridij »

correspondent wrote:Ovo je forum. Ovdje postoje neka pravila. Ovdje se ne vodi monolog.
Molim te reci nam gdje si učio hadis i ko te je od učenjaka ove islamske nauke ovlastio da možeš prenositi svoj nauk. Samo nam to reci.
iqre bismi Rabbike, koristi svoju glavu, netreba ti sve na srebrenoj tacni sve poslužiti neki Arap.

Otvori Kur'an pročitaj ga nekoliko puta. Onda prouči historiju i političku situaciju kada su Hadisi "objavljeni".

I ako i dalje ti treba ikakvih dokaza više onda gubim vrijeme u ovoj raspravi.

I od kada to u Islamu potrebna "formalna klergija" od koje trebam imat SoP :? ?
sarajlija_ba

#263 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sarajlija_ba »

Atridij wrote:
correspondent wrote:Ovo je forum. Ovdje postoje neka pravila. Ovdje se ne vodi monolog.
iqre bismi Rabbike, koristi svoju glavu, netreba ti sve na srebrenoj tacni sve poslužiti neki Arap.

Otvori Kur'an pročitaj ga nekoliko puta. Onda prouči historiju i političku situaciju kada su Hadisi "objavljeni".

Ev' što se mene tiče ne trebaš imati nikakvu diplomu nego samo zdrav razum i logičko razmišljanje.
Sad mi objasni gdje i kada su objavljeni ajeti kojima se objašnjava na koji način se moliti Bogu odnosno praktični dio namaza sa svim svojim dijelovima.
correspondent

#264 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by correspondent »

Atridij wrote:

Ko je spominjao Arapa. Fino te pitam jesi li studirao hadis (možda i u BiH) i ko te je ovlastio/dao idžazu da budeš muhaddis i da izlaziš iz okvira idžma'a ummeta? Zaboravio sam pitati, pošto tumačiš i Kur'an, znaš li arapski jezik? (DObronamjerno pitanje)

Hvala Allahu čitam Kur'an, učim historiju (i historiju islama i opću historiju), hvala ti na savjetima.
Atridij

#265 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Atridij »

correspondent wrote:
Atridij wrote:

Ko je spominjao Arapa. Fino te pitam jesi li studirao hadis (možda i u BiH) i ko te je ovlastio/dao idžazu da budeš muhaddis i da izlaziš iz okvira idžma'a ummeta? Zaboravio sam pitati, pošto tumačiš i Kur'an, znaš li arapski jezik? (DObronamjerno pitanje)

Hvala Allahu čitam Kur'an, učim historiju (i historiju islama i opću historiju), hvala ti na savjetima.
Ako misliš neku formalnu Islamsku edukaciju, onda ne. Pa molim te mozes li mi ti objasniti kako onda svakih nekoliko stotina godina od 860 pa nadalje stalnu iskaču nove-stare "riječi Poslanika" koje u dobrom broju KONTRADIKTIRAJU Kur'an :-)

I ja se držim samo Kur'ana ZATO ŠTO U NJEMU STOJI SVE ŠTO DOĐE IZA ZADNJE BOŽIJE PORUKE JE KRIVOVJERJE, a 250 godina od prvih zabilježinih Hadisa je dosta vremena kad se uzme u obzir da si u tom vremenskom periodu bio sretan da doživiš 40 godina :-?
correspondent

#266 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by correspondent »

Atridij wrote:Ako misliš neku formalnu Islamsku edukaciju, onda ne.
To je to.

Čovječe, ti i ja nismo ni prašina pod noga ljudi koje spominješ. Putovali su za jednim hadisom u drugu državu/zemlju, samo da bi provjerili njegovu tačnost i utemeljenost, i onda se javiš ti i počneš pričati o njima. :(

Svako malo se pojavi lažni poslanik, ljudi sebe proglase bogom. Je li to razlog da sumnjamo u Muhammeda, a.s.? Je li to razloga da imamo i trun sumnje u Allaha?

Najiskreniji savjet, kao bratu svome ti govorim sad, ako si iskren u svojim tvrdnjama i apsolutno ubijeđen u to što govoriš, otiđi na najznačajniju ustanovu (po pitanju islamskog obrazovanja), kod nas je to Fakultet islamskih nauka. Evo sad gledam ko je na predmetu hadis i nailazim imena: Nakičević Omer, Kenan Musić i Zuhdija Hasanović. Nađi se s ljudima, popij kahvu, razgovarajte.

Još jedan bratski savjet (pošto se upuštaš u komentarisanje Kur'ana): upiši kurs arapskog jezika. Kad to završiš upiši orijentalistiku i uzmi arapski pod "a". Zatim izučavaj kur'anski arapski, pa onda povode objave, predislamsku poeziju, teške zakučaste izraze... Napiši knjigu ako hoćeš. Onda nas zovi da pričamo o hadisu.
Atridij

#267 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Atridij »

correspondent wrote:
To je to.

Čovječe, ti i ja nismo ni prašina pod noga ljudi koje spominješ. Putovali su za jednim hadisom u drugu državu/zemlju, samo da bi provjerili njegovu tačnost i utemeljenost, i onda se javiš ti i počneš pričati o njima. :(

Svako malo se pojavi lažni poslanik, ljudi sebe proglase bogom. Je li to razlog da sumnjamo u Muhammeda, a.s.? Je li to razloga da imamo i trun sumnje u Allaha?

Najiskreniji savjet, kao bratu svome ti govorim sad, ako si iskren u svojim tvrdnjama i apsolutno ubijeđen u to što govoriš, otiđi na najznačajniju ustanovu (po pitanju islamskog obrazovanja), kod nas je to Fakultet islamskih nauka. Evo sad gledam ko je na predmetu hadis i nailazim imena: Nakičević Omer, Kenan Musić i Zuhdija Hasanović. Nađi se s ljudima, popij kahvu, razgovarajte.

Još jedan bratski savjet (pošto se upuštaš u komentarisanje Kur'ana): upiši kurs arapskog jezika. Kad to završiš upiši orijentalistiku i uzmi arapski pod "a". Zatim izučavaj kur'anski arapski, pa onda povode objave, predislamsku poeziju, teške zakučaste izraze... Napiši knjigu ako hoćeš. Onda nas zovi da pričamo o hadisu.
Jesi li ti pogledao i jedan ajet koji sam ti poslo čovječe?

Pa brate onda mi objasi kako to da su puno pametniji ljudi od naših našli preko DESETINA kontradikcija u Bukhariji, a kad dodamo i druge izvore taj broj prelazi u STOTINE.
sarajlija_ba

#268 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sarajlija_ba »

Atridij wrote: Jesi li ti pogledao i jedan ajet koji sam ti poslo čovječe?
Vidim ja da ti nemaš namjeru da mi odgovoriš...
Atridij

#269 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Atridij »

sarajlija_ba wrote:
Na šta?
sarajlija_ba

#270 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sarajlija_ba »

Atridij wrote:
sarajlija_ba wrote:
Na šta?
Na ovo:
sarajlija_ba wrote: Ev' što se mene tiče ne trebaš imati nikakvu diplomu nego samo zdrav razum i logičko razmišljanje.
Sad mi objasni gdje i kada su objavljeni ajeti kojima se objašnjava na koji način se moliti Bogu odnosno praktični dio namaza sa svim svojim dijelovima.
correspondent

#271 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by correspondent »

correspondent wrote: Fino te pitam jesi li studirao hadis (možda i u BiH) i ko te je ovlastio/dao idžazu da budeš muhaddis i da izlaziš iz okvira idžma'a ummeta? Zaboravio sam pitati, pošto tumačiš i Kur'an, znaš li arapski jezik
Što se mene tiče rasprava o hadisu je završena nakon ove rečenice.
Atridij

#272 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Atridij »

sarajlija_ba wrote: Ev' što se mene tiče ne trebaš imati nikakvu diplomu nego samo zdrav razum i logičko razmišljanje.
[/quote]

Namaz je vid molitve koji je uspostavio Muhamed a.s. (kao što je misa za Krišćane uspostavljena kao vid molitve od religioznih tijela) i za vrijeme Poslanika postoje historijske zabilješke od trećih strana o postojanju sadašnjeg vida namaza.
sarajlija_ba

#273 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sarajlija_ba »

Atridij wrote:

Namaz je vid molitve koji je uspostavio Muhamed a.s. (kao što je misa za Krišćane uspostavljena kao vid molitve od religioznih tijela) i za vrijeme Poslanika postoje historijske zabilješke od trećih strana o postojanju sadašnjeg vida namaza.
Ja sam te pitao gdje u Kur'anu to piše ?
Nemoj koristiti nikakve druge izvore ako se već držiš samo i isključivo Kur'ana kao izvora.
Naročito se ne bi trebao držati nekakve "treće strane" u svrhu islamskog obredoslovlja zar ne ?
Prema tome, držimo se Kur'ana i ja i ti i to strogo.

Sad mi odgovori na pitanje.
Last edited by sarajlija_ba on 21/01/2012 01:45, edited 1 time in total.
Atridij

#274 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Atridij »

correspondent wrote:
correspondent wrote: Fino te pitam jesi li studirao hadis (možda i u BiH) i ko te je ovlastio/dao idžazu da budeš muhaddis i da izlaziš iz okvira idžma'a ummeta? Zaboravio sam pitati, pošto tumačiš i Kur'an, znaš li arapski jezik
Što se mene tiče rasprava o hadisu je završena nakon ove rečenice.
Otvori Kur'an, odi na ajete koje sam ti poslao i onda pokušaj da braniš hadise koje kontradiktiraju Kur'an kao legitimni dio Islamskog tijela.

I zašto ignoriraš činjenicu da pred-Osmanlijske Halife su zabranjivale hadise kao dio Islamske ortodoksne prakse...
Atridij

#275 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Atridij »

sarajlija_ba wrote:
Atridij wrote:

Ja sam te pitao gdje u Kur'anu to piše ?
Nemoj koristiti nikakve druge izvore ako se već držiš samo i isključivo Kur'ana kao izvora.
Naročito se ne bi trebao držati nekakve "treće strane" u svrhu islamskog obredoslovlja zar ne ?
Prema tome, držimo se Kur'ana i ja i ti i to strogo.

Sad mi odgovori na pitanje.
Ne, kao ni obaveza da Kur'an mora ekskluzivno biti na arapskom ili arapski centričan (ali ipak dosta puča se pridržava toga).
Post Reply