ličiš mi na korisnika sa nickom 'mutezila' (davno nekad bio, ljudi skontali da prosipa šuplju).Atridij wrote:Ja iskreno nerazumjem kao Hamzija (ili kako ste nas vi prozvali Kuranistama) kako neko Hadise može smatrati legitimnim izvorom informacija, prvi Hadisi (od Bukharia) ili "riječi Poslanika" su zabilježene 250 GODINA NAKON ŠTO JE POSLANIK PRESELIO. Hadisi su puni kontradikcija među sobom i sa časnim Kur'anom, čak i Bukhari je predkraj života tvrdio da može biti siguran samo za 3000 do 4000 Hadisa od čitavih 300 000 koje je skupio (a svi znamo šta su rani Muslimani radili sa Kur'anima kojima je jedna JEDNA riječ bila pogrešna)![]()
I ako pogledate da su Halife pokušale da zabrane Hadise zato što siju ništa drugo nego razmjerice među Muslimanima. Svoju nezavisnost od Halifata "riječima Poslanika" su opravdali svi od Samanida, Ghorida, Jemenaca itd.
Dok su Hadisi zabranjivani do strane Halifa Islamski svijet je bio u Zlatnom dobu, gdje smo veličali Boga kroz industriju, komercijalizam, umjetnost i nauku. A sve se to raspalo nakon što su ljudi počeli oponašati ove krivotvorevine.
Evo nekih kontradikcija "riječi Poslanika" sa Kur'anom
http://www.underkastelse.org/perspektiv ... wives.html
Kur'an je sve što čovjeku treba u životu i sve što je došlo poslije njega, sastavljeno od ljudi je obična krivotvorevina.
Pravovjernici trebaju koristiti časni Kur'an kao osnovu za život i da koriste svoju glavu da na moralan i častan način prilagode svojem vremenu i okruženju.
4:82. A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti.
Šta Suniti i Šiti rade ravno je najbolesnijim herezama. Rade nezamisljive širke koje stavljaju Muhameda a.s. na tako visok pedestalj da kad bi on ovo čuo i vidio šta rade odrekao bi se idiota.
nego de mi reci, jesi li kad studirao hadis? da ili ne.