Hadis - obavezan ili ne?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nellington

#226 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by nellington »

arzuhal wrote:Dobro Sabit reče, onomad:

Kada bi se danas među nama pojavio poslanik Muhammed, alejhi-selam, neki bi mu profesori rekli:''Čekaj da ti mi objasnimo šta je to islam!''
:D
amoninan

#227 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by amoninan »

Kada bi se danas među nama pojavio poslanik Muhammed, alejhi-selam, neki bi mu profesori rekli:''Čekaj da ti mi objasnimo šta je to islam!''
:)
fatamorgana

#228 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by fatamorgana »

Isto važi i za Isu! :)
Crni pijjuun

#229 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Crni pijjuun »

Ocito neko ima problema sa hadisom :)
Nemoguce je izucavati Kuran a izostaviti hadis, to apsolutno nema logike jer upravo Kur'an govori o hadisu
No Hadis je moguce izucavati bez Kurana.
Halal je samo ono sto je Allah swt odobrio a Haram samo ono sto je Allah swt zabranio.

Neko je govorio o subhaneke :) Ja sam se nasmijala. Subhaneke je samo dova koja nema veze sa Allahom swt.
Ko slijedi sitnice uvijek izgubi krupne stvari.
Sura koja ima vrijednost trecine Kurana je Ihlas. A zasto? Zato sto govori o Jednoci. Nema nas tu :) Nema hadisa tu :) Nema niceg tu osim...Apsoluta
Mi smo nebitni.,Samo je bitan Allah swt u suštini. :)
Samo opusteno :)
arzuhal

#230 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by arzuhal »

Crni pijjuun wrote: Neko je govorio o subhaneke :) Ja sam se nasmijala. Subhaneke je samo dova koja nema veze sa Allahom swt.
''Subhaneke'' (dova)

Prijevod ''Subhaneke''

Subhanekel-lahumme = Samo Tebi pripada veličanje, moj Allahu

ve bi-hamdike, = i Tebi hvala.

ve tebareke-smuke, = Tvoje je Ime uzvišeno,

ve te`ala džedduke, Tvoje je veličanstvo veliko,

va la ilahe gajruke = nema drugog boga osim Tebe
amoninan

#231 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by amoninan »

Ima još jedna "subhaneke" :D sad an koju je mislio? hehe

Subhaneke allahumme ve bi hamdike, ešhedu en la ilahe illa Ente, estagfiruke ve etubu ilejke.
(Allahu moj, slava i zahvala Tebi pripada, svjedočim da nema boga osim Tebe, Tebi se kajem i od Tebe oprost molim)

Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve selem rekao:"Ko sjedne u neko sijelo pa bude na njemu govorio mnogo bespotrebnih stvari, pa prije nego što ustane sa svoga mjesta kaže: Subhaneke allahumme ve bi hamdike, ešhedu en la ilahe illa Ente, estagfiruke ve etubu ilejke, biće mu oprošteno ono što je bilo na tom skupu (sijelu)." (Sunen et-Tirmizi, hadis je hasenun garib)
amoninan

#232 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by amoninan »

Crni pijjuun wrote:Ocito neko ima problema sa hadisom :)
Nemoguce je izucavati Kuran a izostaviti hadis, to apsolutno nema logike jer upravo Kur'an govori o hadisu
No Hadis je moguce izucavati bez Kurana.
Halal je samo ono sto je Allah swt odobrio a Haram samo ono sto je Allah swt zabranio.

Neko je govorio o subhaneke :) Ja sam se nasmijala. Subhaneke je samo dova koja nema veze sa Allahom swt.
Ko slijedi sitnice uvijek izgubi krupne stvari.
Sura koja ima vrijednost trecine Kurana je Ihlas. A zasto? Zato sto govori o Jednoci. Nema nas tu :) Nema hadisa tu :) Nema niceg tu osim...Apsoluta
Mi smo nebitni.,Samo je bitan Allah swt u suštini. :)
Samo opusteno :)
Pa sad, ne bi se složio da je dova sitnica. Dova je itekako krupna stvar.

''A kad te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam,sigurno, blizu: odazivam se dovi molitelja ko Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene da bi bili na pravom putu''
El-Bekare 186

I još mnoštvo ajeta koje govore o važnosti dove, dal' direktnim pozivom na istu ili kroz primjere poslanika a.s..

A, možda te nisam ni najbolje skontao.. :D
Crni pijjuun

#233 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Crni pijjuun »

Ja se izvinjavam. Greska je moja- mislila sam na Rabbi jesir :)

Dova je vazna, niko nije rekao da nije vazna :) Dova mjenja stanje covjeka
Ali mene zanima jedno, zasto gledate u postu stvari o kojima samo vi razmisljate.
Treba procitati post i vidjeti o cemu to pisac govori :)

U pogresnom sam kontekstu napisala to ko slijedi sitnice a mislila sam savim uopsteno :)
p.s. Ja jesam crni pijun ali sam zensko :-)
amoninan

#234 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by amoninan »

Crni pijjuun wrote:Ja se izvinjavam. Greska je moja- mislila sam na Rabbi jesir :)

Ali mene zanima jedno, zasto gledate u postu stvari o kojima samo vi razmisljate.
Pa, nekad pisac ne izrazi najbolje svoje razmišljanje. Ne koncipira najbolje svoj post. Pa ti se čini da je jedan dio u konfliktu s drugim djelom posta. I dođe do konfuzije, odnosno nešto ti zapne za oko i želiš da vidiš jel autor baš to tako htio napisati, ili se samo pogrešno izrazio. Ili čak da čitaoc ( JA) nije najbolje razumio. Zato sam na kraju napisao da ostavljam mogućnost da sam te pogrešno razumio.
Samo sam želio da raščistim nedoumicu. Nije bio u pitanju nikakav napad s moje strane. Ako sam odao takav dojam, onda halali, nije mi bila namjera. :)
kamen spoticanja

#235 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by kamen spoticanja »

ja bih samo da poselamim ovu neku raju koju sam plaho pozelio a koju ne vidjeh jako dugo :)
fatamorgana

#236 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by fatamorgana »

amoninan wrote:[
Samo sam želio da raščistim nedoumicu. Nije bio u pitanju nikakav napad s moje strane. Ako sam odao takav dojam, onda halali, nije mi bila namjera. :)
Štos' posto fin, ;-)
amoninan

#237 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by amoninan »

kamen spoticanja wrote:ja bih samo da poselamim ovu neku raju koju sam plaho pozelio a koju ne vidjeh jako dugo :)
we alejkumusselam wr wb :-D
arzuhal

#238 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by arzuhal »

kamen spoticanja wrote:ja bih samo da poselamim ovu neku raju koju sam plaho pozelio a koju ne vidjeh jako dugo :)
Alejkumu selam we rahmetullah :)
arzuhal

#239 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by arzuhal »

amoninan wrote:
Crni pijjuun wrote:Ja se izvinjavam. Greska je moja- mislila sam na Rabbi jesir :)

Pa, nekad pisac ne izrazi najbolje svoje razmišljanje. Ne koncipira najbolje svoj post. Pa ti se čini da je jedan dio u konfliktu s drugim djelom posta. I dođe do konfuzije, odnosno nešto ti zapne za oko i želiš da vidiš jel autor baš to tako htio napisati, ili se samo pogrešno izrazio. Ili čak da čitaoc ( JA) nije najbolje razumio. Zato sam na kraju napisao da ostavljam mogućnost da sam te pogrešno razumio.
To je to.
fatamorgana

#240 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by fatamorgana »

Arzo, pročita li moj cijenjeni odgovor na tvoje cijenjeno pitanje od neki dan, :)
arzuhal

#241 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by arzuhal »

fatamorgana wrote:Arzo, pročita li moj cijenjeni odgovor na tvoje cijenjeno pitanje od neki dan, :)
U vezi sihira? To jesam.
bijela

#242 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by bijela »

:lol:
Crni pijjuun

#243 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Crni pijjuun »

Ma kakav napad :) nema toga i da želis, :) halal ti sve na oba svijeta
fatamorgana

#244 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
fatamorgana wrote:Arzo, pročita li moj cijenjeni odgovor na tvoje cijenjeno pitanje od neki dan, :)
U vezi sihira? To jesam.
I ...... kakav je Otisak, 8-)
arzuhal

#245 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by arzuhal »

fatamorgana wrote:
arzuhal wrote:
U vezi sihira? To jesam.
I ...... kakav je Otisak, 8-)
Dobar :)
fatamorgana

#246 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by fatamorgana »

:kravata:
Fabridjijo

#247 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Fabridjijo »

Pitanje moje je bilo lahko i nije bilo nista da se cita izmedju redova. I radilo se o dovi koju je arzuhal napisao. Ja nisam Hafiz Kur`ana ni Hadisa niti imam bas neko veliko znanje o islamu, i nije me sramota pitati ako nesto neznam.
correspondent

#248 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by correspondent »

Prva stvar, nekako mi je nespojivo da se ovako ozbiljna tema tabiri na sa-x.
Druga stvar, ovi koji pišu i vidim dobro poznaju tematiku nikako da pokretaču teme predlože neko validno naučno djelo i time zatvore raspravu i mogućnost beskorisnog trošenja vremena, živaca i vjerovatno upadanja u zamku da po vlastitom nahođenju, bez sultana i burhana dajemo mišljenje.
Treće, zamišljam nekog iskrenog tragaoca za znanjem kako otvara ovu temu i nekoliko scroolova dolje pronalazi govor o demokratiji, bludnicama, robinjama...
Četvrto, mislim da su muslimani odavno zaboravili ono semi'na ve eta'na, pa smo kritici podvrgli sve živo, čak nam je i Buharija upitan.
Peto, dosta mi je cyber muftija.

Raspravu bi trebali napustiti svi oni koji nisu studirali hadis niti su se s njima bavili temeljito, kao i oni koji ne znaju osnove arapskog jezika ili barem 100 hadisa sa potpunim senedom i tekstom uz validan komentar. U tom smislu ja prvi napuštam raspravu.

Ostavljam i vas i sebe da se dobro zamislimo nad dolje postavljenim snimcima, posebno drugi snimak od 2:30

dragonz

#249 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by dragonz »

correspondent wrote: Četvrto, mislim da su muslimani odavno zaboravili ono semi'na ve eta'na
...GUFRANEKE REBBENA VE ILEJKEL MESIR kojeg se počesto sjetim nakon što krenem ustati sa sedžde i odmah se sjetim mukabela
Atridij

#250 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Atridij »

Ja iskreno nerazumjem kao Hamzija (ili kako ste nas vi prozvali Kuranistama) kako neko Hadise može smatrati legitimnim izvorom informacija, prvi Hadisi (od Bukharia) ili "riječi Poslanika" su zabilježene 250 GODINA NAKON ŠTO JE POSLANIK PRESELIO. Hadisi su puni kontradikcija među sobom i sa časnim Kur'anom, čak i Bukhari je predkraj života tvrdio da može biti siguran samo za 3000 do 4000 Hadisa od čitavih 300 000 koje je skupio (a svi znamo šta su rani Muslimani radili sa Kur'anima kojima je jedna JEDNA riječ bila pogrešna) :shock:

I ako pogledate da su Halife pokušale da zabrane Hadise zato što siju ništa drugo nego razmjerice među Muslimanima. Svoju nezavisnost od Halifata "riječima Poslanika" su opravdali svi od Samanida, Ghorida, Jemenaca itd.
Dok su Hadisi zabranjivani do strane Halifa Islamski svijet je bio u Zlatnom dobu, gdje smo veličali Boga kroz industriju, komercijalizam, umjetnost i nauku. A sve se to raspalo nakon što su ljudi počeli oponašati ove krivotvorevine.

Evo nekih kontradikcija "riječi Poslanika" sa Kur'anom

http://www.underkastelse.org/perspektiv ... wives.html

Kur'an je sve što čovjeku treba u životu i sve što je došlo poslije njega, sastavljeno od ljudi je obična krivotvorevina.
Pravovjernici trebaju koristiti časni Kur'an kao osnovu za život i da koriste svoju glavu da na moralan i častan način prilagode svojem vremenu i okruženju.

4:82. A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti.

Šta Suniti i Šiti rade ravno je najbolesnijim herezama. Rade nezamisljive širke koje stavljaju Muhameda a.s. na tako visok pedestalj da kad bi on ovo čuo i vidio šta rade odrekao bi se idiota.
Post Reply