Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
-
Richard Peti
- murat arslan
#27 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Evo ja ću ti 'vako odgovoriti:arzuhal wrote:Tvoja zadnja rečenica je tačna, ali je potpuno uopćena i ne daje odgovor na moje pitanje. Naime, ja sam pitanje formirao iz same teme o kojoj je ovdje konkretno riječ, naslanjajući se na (citirani) ajet o promjeni i hadis iz uvodnog posta, pa očekujem i odgovore u tom pravcu. Haj, ne moraš ti odgovoritChmoljo wrote:pročitaj zadnju rečenicu mog zadnjeg posta
Da li ti platu (nafaku) daje firma ili Allah?
- ružmarin-a
#28 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
evo ću ti ja kažemmurat arslan wrote:Evo ja ću ti 'vako odgovoriti:arzuhal wrote:Tvoja zadnja rečenica je tačna, ali je potpuno uopćena i ne daje odgovor na moje pitanje. Naime, ja sam pitanje formirao iz same teme o kojoj je ovdje konkretno riječ, naslanjajući se na (citirani) ajet o promjeni i hadis iz uvodnog posta, pa očekujem i odgovore u tom pravcu. Haj, ne moraš ti odgovoritChmoljo wrote:pročitaj zadnju rečenicu mog zadnjeg posta
Da li ti platu (nafaku) daje firma ili Allah?
Allah ti daje platu
sama sam se uvjerila u to
odradila sam jedan posao...trebala čekati naplatu mjesec i onda ganjati poslodavca, hoće li se ili jok skaniti da i izvrši isplatu (a iz poverljivih izvora saznam da su "teški" na plaćanju...i da se čeka dosta, da kasne s isplatama...i da su loše platiše, na koncu
i onda...Allah pošalje klijenta koji izvrši kupovinu i tako ja dobijem svoju nafaku...naravno u konsultaciji s poslodavcem
jasno, ili trebaš obrazloženje detaljnije, ha?
- KotromanichII
#29 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
a moze i ovakoDa li ti platu (nafaku) daje firma ili Allah?
Dali tebi firma daje oci , ruke noge, pamet, misice,snagu kako bi mogao da privrijedis sebi nafaku ili ti je Allah dao to.
Dovoljno je samo ovo
Allah kaze:
"Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: ’Budi!’ – i ono bude."
- murat arslan
#30 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Ja ne znam jesam li ovdje napadnut ili nešto?KotromanichII wrote:a moze i ovakoDa li ti platu (nafaku) daje firma ili Allah?
Dali tebi firma daje oci , ruke noge, pamet, misice,snagu kako bi mogao da privrijedis sebi nafaku ili ti je Allah dao to.
Dovoljno je samo ovo
Allah kaze:
"Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: ’Budi!’ – i ono bude."
Upravo sam htio da ukažem na to da se sve dešava Allahovom voljom, pa i za ovo pitanje na koje sam dao odgovor. Nije važno kako će se dogoditi promjena u spomenutom slučaju, ali bi se sigurno dogodila zato što je to Allahov zakon, kao i zakon gravitacije.
Ali bi se to opet dogodilo preko nekoga ili nečega, tako da bi ljudi kratke pameti mogli reći kako to nema veze sa Bogom.
Ova tama je jako duboka i široka i ja sam htio da ukažem upravo na to, ali eto, niste me razumjeli.
-
HZArnel
#31 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
da dodam...vezano za ono vlat-narod,da se narod ponasa moralnije kakva bi bila vlast,pa valjda danas svi pa i politicari slijede trend..naj*basmo ga mi sa ovom globalizacijom...toliko, pozdrav 
- derion
#32 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Jao, mila majko (šalji me na vodu)!KotromanichII wrote:a moze i ovakoDa li ti platu (nafaku) daje firma ili Allah?
Dovoljno je samo ovo
Allah kaze:
Znači, imamo stvoritelja koji nam je sve dao, a mi trčkaramo okolo, eto, tek 'nako?! Priče za malu djecu.
Ne manjka nama ni boga ni oca. Nama nedostaje najviše zdravog razuma (cijelom čovječanstvu, a pogotovo ovom našem balkanskom podneblju), ali i vjere u sopstvenu sposobnost da možemo djelovati efikasno, samostalno i moralno, a da se ne moraju prije toga bacati kojekakav grah i kašike. Samo nam fali zdravog razuma i obrazovanja. A čini mi se da nam obrazovanja najviše fali. Žali, bože [sic!], para za onolikim napravljenim bogomoljama nakon rata, koje su se mogle puno bolje usmjeriti u razvoj bh. društva i prosperitet pojedinca. Bogu se čovjek može obraćati s bilo kojeg mjesta, a za hljeb na stolu su potrebna postrojenja, polja, fabrike i škole.
Pričajte do Sudnjeg dana, ali stanje u Bosni neće niko promijeniti taman mu/joj ime bilo El, Jahve ili Allah.
-
Desert Wind
#33 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
bosna je ista bila 1000 godina sa svim svojim brdima poljanama krsevima i rijekama - manje ili vise ista.
iako ga nesto ne gotivim od rahmetli predsjednika mi se svidjela ona da Bosnom nikad niko nije vladao osim da mu se samo cinilo da vlada i tako i jest bilo...
bosne ce bit i poslije nas bilo je i prije nas - samo je fora koliko ce nas kostat to... a cijena ce bit u skladu sa potencijalima shvatanja razmisljanja i razvijanjima mentaliteta sa nama i u nama - a time se vracamo na prve rijeci Objave koja veli Citaj/Uci! a ne Klanjaj!....
Obzirom da smo na postulate zadnje Objave i zaboravili - dobro nas onaj gore ikako drzi na zivotu....
nema jakih ljudi - jakih uzora - jakih vodja medju jednakima.... sve je nesto usminkano izvitopereno izopaceno...
mozemo se pozivati na hadise i ostala svjedocenja - al nam to nista nece pomoci da nam bude bolje.... ja sam recimo upoznao afganistance i ja nisam vidio ljude da se toliko mole i toliko duhovno budu predani kao njih - a zemlja im je u haosu, vjecnom ratu, gladi, siromastvu, neznanju u svakom mogucem nazatku....
kao sto rekoh - mozemo se pozivat na ajete, hadise, mudrosti ovo ono - ali je to samo bezvrijedno baljezganje....
iako ga nesto ne gotivim od rahmetli predsjednika mi se svidjela ona da Bosnom nikad niko nije vladao osim da mu se samo cinilo da vlada i tako i jest bilo...
bosne ce bit i poslije nas bilo je i prije nas - samo je fora koliko ce nas kostat to... a cijena ce bit u skladu sa potencijalima shvatanja razmisljanja i razvijanjima mentaliteta sa nama i u nama - a time se vracamo na prve rijeci Objave koja veli Citaj/Uci! a ne Klanjaj!....
Obzirom da smo na postulate zadnje Objave i zaboravili - dobro nas onaj gore ikako drzi na zivotu....
nema jakih ljudi - jakih uzora - jakih vodja medju jednakima.... sve je nesto usminkano izvitopereno izopaceno...
mozemo se pozivati na hadise i ostala svjedocenja - al nam to nista nece pomoci da nam bude bolje.... ja sam recimo upoznao afganistance i ja nisam vidio ljude da se toliko mole i toliko duhovno budu predani kao njih - a zemlja im je u haosu, vjecnom ratu, gladi, siromastvu, neznanju u svakom mogucem nazatku....
kao sto rekoh - mozemo se pozivat na ajete, hadise, mudrosti ovo ono - ali je to samo bezvrijedno baljezganje....
- KotromanichII
#34 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
ok, onda,Jao, mila majko (šalji me na vodu)!
Znači, imamo stvoritelja koji nam je sve dao, a mi trčkaramo okolo, eto, tek 'nako?! Priče za malu djecu.
hajde ti meni momcino prodaj svoje oci, ja tebi dajem cijelu planetu a ti meni svoje oci , bili pristao na to ?????????
Nebi sigurno, pa sta onda pricas da ti nije dao a mogao te izbaziti iz majcina stomaka slijepa da je htio.
A da nenbrajam druge stvari za koje su neki ljudi uskraceno , kao sluh, zdravlje, snaga itd
Allah kaze u kuranu:
63 Kažite vi Meni: šta biva sa onim što posijete?
64 Da li mu vi dajete snagu da niče, ili to Mi činimo?
65 Ako hoćemo možemo ga u suho rastinje pretvoriti, pa biste se snebivali:
66 "Mi smo, doista, oštećeni,
67 čak smo svega lišeni!"
68 Kažite vi Meni: vodu koju pijete –
69.da li je vi ili Mi iz oblaka spuštamo?
70 Ako želimo, možemo je slanom učiniti – pa zašto niste zahvalni? wakia Kuran
A malo je zahvalnih među robovima Mojim.Kur'an, Sebe', 13
- probuseni $
#35 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
KotromanichII wrote:ok, onda,Jao, mila majko (šalji me na vodu)!
hajde ti meni momcino prodaj svoje oci, ja tebi dajem cijelu planetu a ti meni svoje oci , bili pristao na to ?????????
Nebi sigurno, pa sta onda pricas da ti nije dao a mogao te izbaziti iz majcina stomaka slijepa da je htio.
A da nenbrajam druge stvari za koje su neki ljudi uskraceno , kao sluh, zdravlje, snaga itd
Allah kaze u kuranu:
63 Kažite vi Meni: šta biva sa onim što posijete?
64 Da li mu vi dajete snagu da niče, ili to Mi činimo?
65 Ako hoćemo možemo ga u suho rastinje pretvoriti, pa biste se snebivali:
66 "Mi smo, doista, oštećeni,
67 čak smo svega lišeni!"
68 Kažite vi Meni: vodu koju pijete –
69.da li je vi ili Mi iz oblaka spuštamo?
70 Ako želimo, možemo je slanom učiniti – pa zašto niste zahvalni? wakia Kuran
A malo je zahvalnih među robovima Mojim.Kur'an, Sebe', 13
U Bosni se ne pije kisnica, vec izvorska voda. Imamo najbolju pitku vodu na svijetu. Tako da onaj ajet 69. ne vrijedi za Bosnu ...
- derion
#36 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Ničiji rob ja nisam. Protiv agresora i robovlasnika ću se vječno boriti, pa makar to bilo i u paklu.KotromanichII wrote: A malo je zahvalnih među robovima Mojim.Kur'an, Sebe', 13
- BHF_Manijak
#37 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
derion wrote:Ničiji rob ja nisam. Protiv agresora i robovlasnika ću se vječno boriti, pa makar to bilo i u paklu.KotromanichII wrote: A malo je zahvalnih među robovima Mojim.Kur'an, Sebe', 13
Nisi svjestan koliko si jedno obicno "nista"
- probuseni $
#38 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
auuuu...pa kako ces kiolegi na forumu reci da nije niko i nista ....BHF_Manijak wrote:derion wrote:Ničiji rob ja nisam. Protiv agresora i robovlasnika ću se vječno boriti, pa makar to bilo i u paklu.KotromanichII wrote: A malo je zahvalnih među robovima Mojim.Kur'an, Sebe', 13![]()
![]()
![]()
Nisi svjestan koliko si jedno obicno "nista"![]()
-
LSD
#39 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Najgore je kad se jave polupismene i skromno obrazovane osobe koji nisu procitale sve ukupno više od bilo kakve dvije islamske knjige i pocnu davati komentare i svoja neka mišljenja u vezi hadisa....onda odcepiti i krene se sa samo- ismijavanjem jer je najjadnije kad neuk covjek uzima sebi za pravo da daje neko svoje mišljenje o necemu o cemu zapravo nema nikakvog pojma.
- BHF_Manijak
#40 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Mislio sam u ovom kontekstu u kojem je on govorio!U ovom pojavnom svijetu moze biti najveci i najugledniji covjek svijeta, to niko ne spori, ali si opet u Necijem vlasnistvu, ma koliko ti to poricao, ali se protiv toga nikad neces moci izboriti...probuseni $ wrote: auuuu...pa kako ces kiolegi na forumu reci da nije niko i nista ......niti ga znas, niti ga poznajes ....
- bijela
#41 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
probuseni $ wrote: U Bosni se ne pije kisnica, vec izvorska voda. Imamo najbolju pitku vodu na svijetu. Tako da onaj ajet 69. ne vrijedi za Bosnu ...

probuseni: ali, vidite, voda se isparava u oblake, pa tek onda pada? pise li to u Kur'anu? ako ne pise, znaci da nije potpun!
- BHF_Manijak
#42 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Uuu Bijela, pa to je cijeli proces vidis, a od tog u Kur`anu nista nije detaljno spomenuto vec samo da se kisa spusta odnosno pada, znaci da je nepotpuno, Kur`an je morao cijeli proces da opise...
I dalje mu ne bih dao vise od 15g....
I dalje mu ne bih dao vise od 15g....
- derion
#43 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Ma kontam ja to, ali imam pravo da se borim protiv vjetrenjača. Inat, jbg.BHF_Manijak wrote:Mislio sam u ovom kontekstu u kojem je on govorio!U ovom pojavnom svijetu moze biti najveci i najugledniji covjek svijeta, to niko ne spori, ali si opet u Necijem vlasnistvu, ma koliko ti to poricao, ali se protiv toga nikad neces moci izboriti...probuseni $ wrote: auuuu...pa kako ces kiolegi na forumu reci da nije niko i nista ......niti ga znas, niti ga poznajes ....
- KotromanichII
#44 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
nebirni ima Allah odgovor i za toU Bosni se ne pije kisnica, vec izvorska voda. Imamo najbolju pitku vodu na svijetu. Tako da onaj ajet 69. ne vrijedi za Bosnu ...
Allah kaze u kuranu:
39:21. Zar ne vidiš da Allah spušta s neba kišu pa je u izvore u zemlji razvodi,
67:30. Reci:"Šta mislite, ako vam vode presuše – ko će vam tekuću vodu dati?"
Vidis kako kuran ide u kontranapad sa pitanjem
kao sto Allah kaze:
39:49. Kad čovjeka kakva nevolja snađe, Nama se moli; a kad mu Mi poslije blagodat pružimo, onda govori: "Ovo mi je dato zato što sam to zaslužio." A nije tako, to je samo kušnja, ali većina njih ne zna.
kako nisi, hajde ako mozes odupri se da nepisas sedmicu dana ako mozes, ako vladas sa spobom, hajde nespavaj sedmicu dana ako mozes, hajde nevrsi veliku nuzdu sedmicu dana ako mozes , znaci ovo je silom pokoravanje koje je BOg propisao, nema necu, nema nemogu, vec MORASNičiji rob ja nisam. Protiv agresora i robovlasnika ću se vječno boriti, pa makar to bilo i u paklu
A Allah fino kaze:
38:8 Ali, oni u Opomenu Moju sumnjaju zato što kaznu Moju nisu iskusili.
Allah kaze:Ničiji rob ja nisam. Protiv agresora i robovlasnika ću se vječno boriti, pa makar to bilo i u paklu.
27. Kad je(vatru) izbliza ugledaju, jad će prekriti lica onih koji nisu vjerovali i biće rečeno :"Evo ovo je ono što ste požurivali!"
45. I vidjećeš kako ih ponižene i klonule vatri izlažu, a oni je ispod oka gledaju
29. i reci: "Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće – neka vjeruje, a ko hoće – neka ne vjeruje!’ Mi smo nevjernicima pripremili vatru čiji će ih dim sa svih strana obuhvatiti; ako zamole pomoć, pomoći će im se tekućinom poput rastopljene kovine koja će lica ispeći. Užasna li pića i grozna li boravišta!
i za kraj
Allah kaze:
6. A za one koji ne vjeruju u Gospodara svoga kazna je džehennem, užasno je ono boravište!
7. Kad budu u nj. bačeni, pucketanje njegovo će čuti, i on će ključati,
8. gotovo da se od bijesa raspadne. Kad god se koja gomila u nj baci, stračari u njemu će je upitati: "Zar nije niko dolazio da vas opominje?"
9. "Jest, dolazio nam je onaj koji nas je opominjao"- odgovoriće - ,"a mi smo poricali i govorili: Allah nije objavio ništa, vi ste u velikoj zabludi!"
10. I reći će: "Da smo slušali ili razmišljali, ne bismo među stanovnicima džehennema bili!"
- probuseni $
#45 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Na kojoj stranici Kurana si nasla tu sliku ? Od sve ga sto sam procitao stoji oni ajeti koji je Kotromanic II postavio .bijela wrote:probuseni $ wrote: U Bosni se ne pije kisnica, vec izvorska voda. Imamo najbolju pitku vodu na svijetu. Tako da onaj ajet 69. ne vrijedi za Bosnu ...
probuseni: ali, vidite, voda se isparava u oblake, pa tek onda pada? pise li to u Kur'anu? ako ne pise, znaci da nije potpun!
"68 Kažite vi Meni: vodu koju pijete –
69.da li je vi ili Mi iz oblaka spuštamo? "
Kao sto vidis u ajetima nema onog sto su ti postavila , a bilo kakvo dodavanje ili oduzimanje iz Kurana je zabranjeno. To znas bolje od mene.
- bijela
#46 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
ti si stvarno jedan od rijetkih koji je desegnuo Suštinu. svaka ti častprobuseni $ wrote:Na kojoj stranici Kurana si nasla tu sliku ? Od sve ga sto sam procitao stoji oni ajeti koji je Kotromanic II postavio .bijela wrote:probuseni $ wrote: U Bosni se ne pije kisnica, vec izvorska voda. Imamo najbolju pitku vodu na svijetu. Tako da onaj ajet 69. ne vrijedi za Bosnu ...
"68 Kažite vi Meni: vodu koju pijete –
69.da li je vi ili Mi iz oblaka spuštamo? "
Kao sto vidis u ajetima nema onog sto su ti postavila , a bilo kakvo dodavanje ili oduzimanje iz Kurana je zabranjeno. To znas bolje od mene.
i ako je ikad za nekoga na forumu trebalo napisati "summun, bukmun, 'umyun", to je sada prilika.
- KotromanichII
#47 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
probuseni, ovaj ajet nuaci napamet i ponavljaj ga u sebi uvijek prije nego sto legnes naveceKao sto vidis u ajetima nema onog sto su ti postavila , a bilo kakvo dodavanje ili oduzimanje iz Kurana je zabranjeno.
38:8 Ali, oni u Opomenu Moju sumnjaju zato što kaznu Moju nisu iskusili
mozda se malo opametis
- probuseni $
#48 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Pa zar nisam dovoljno kaznjen od cetnika , pa jos i on da me kznjava ? Kazi mi sto bi on mene kazniti ? Jel zato sto opominjem bijelu da ne dodaje nista ajetima ? Ja mislim da ce on mene za to nagraditi.KotromanichII wrote:probuseni, ovaj ajet nuaci napamet i ponavljaj ga u sebi uvijek prije nego sto legnes naveceKao sto vidis u ajetima nema onog sto su ti postavila , a bilo kakvo dodavanje ili oduzimanje iz Kurana je zabranjeno.
38:8 Ali, oni u Opomenu Moju sumnjaju zato što kaznu Moju nisu iskusili![]()
mozda se malo opametis
- derion
#49 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Dolar moj solidni, pa znaš i sam da abrahamske religije plaše narod evo ima već više od 3000 godina. Plaše narod surovim i nehumanim bogom. Pa i da jeste takav kao što pišu u svetim knjigama, kako ga, ba, nije stid i sramota da se vrpolji na nivou ljudskog barbarizma kroz primitivna djelovanja kao što su ove gore navedene prijetnje?probuseni $ wrote: Pa zar nisam dovoljno kaznjen od cetnika , pa jos i on da me kznjava ? Kazi mi sto bi on mene kazniti ? Jel zato sto opominjem bijelu da ne dodaje nista ajetima ? Ja mislim da ce on mene za to nagraditi.
Ma dajte, ba, sve se ovo svede na isto... tema je, aman, zaslužila odmor u Ključu, u Unsko-sanskom kantonu.
- statix
#50 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Kotromanichu, ovaj moj bog kaze da likovi poput tebe, sto sputavaju razum prosjetiteljstva i razvijanje covjekovog duha ce da gore u paklu, pa ti vidi...
Ovo ti je 100% provjereno, sinoc mi se ukazao. Ako ne vjerujes, dokazi da nije.
Takodjer, kaze da ovim sto su objavljivali knjige u njegovo ime, lose se pise.
Ovo ti je 100% provjereno, sinoc mi se ukazao. Ako ne vjerujes, dokazi da nije.
Takodjer, kaze da ovim sto su objavljivali knjige u njegovo ime, lose se pise.