Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
- KotromanichII
#1 Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Abdullah b. Abbas r.a., prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Doći će vrijeme kada će svijet biti u ljudskom obliku ali će im srca biti šejtanska srca, poput srca pustinjskih vukova u kojima nema ni malo milosti. Ubijaće, ne libe se da počine zlo. Ako ih budeš slijedio - prevariće te, kada se od njih odbiješ - ogovaraće te, kada zbore s tobom – lagaće te, ako se osloniš na njih – iznevjeriće te. Djeca su im bezobrazna, a omladina devijantna! Njihovi stari neće naređivati dobro i neće odvraćati od zla! Ponositi se njima je pravo poniženje; tražiti im nešto je pravo siromaštvo. Onaj ko bude blag prema njima je zalutao, a onaj ko tada bude dobro naređivao biće sumnjiv! Vjernik među njima će biti potlačen. Sunnet će za njih biti bid'at, a bid'at sunnet. Kada se to desi njima će vladati najgori od njih, tako da se neće biti odazvano na dovu pa makar je i najbolji među njima učio!“ (Tergib vel-Terhib, Kavamus-Sunne Asbehani, br.230.)
"Kada se to desi njima će vladati najgori od njih" poslanik kao da je gledao stanje bosne sad i opisao je u ovom hadisu. Kad pogledamo kakvi vladaju nad Bosnom, narod crkaje a oni place povecavaju sebi i sta sve nerade.
"Kada se to desi njima će vladati najgori od njih" poslanik kao da je gledao stanje bosne sad i opisao je u ovom hadisu. Kad pogledamo kakvi vladaju nad Bosnom, narod crkaje a oni place povecavaju sebi i sta sve nerade.
- Prozor
#2 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Je li ovo cijeli hadis? Koji je stepen autentičnosti?
- KotromanichII
#3 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
to sam nasao medju hadisimu u jednom tekstu na stranici --- NO LINKS --- da to je cijeli valjda hadis, o autenticnosti nemogu nista reci, s obzirom da je povjerljiva stranica nebi valjda izmisljenje hadise stavljali
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#4 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
"Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni."
Kur'an - 13|11
Kur'an - 13|11
- Prozor
#5 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Big Boy wrote:"Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni."
Kur'an - 13|11
-
GOLFER
#6 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
da li je to bas takav prevod tog ajeta?Prozor wrote:Big Boy wrote:"Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni."
Kur'an - 13|11
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#7 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
i narod opet iste te bira... izvini, nije ovdje "vlast" kriva... kriv je narod...KotromanichII wrote:Abdullah b. Abbas r.a., prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Doći će vrijeme kada će svijet biti u ljudskom obliku ali će im srca biti šejtanska srca, poput srca pustinjskih vukova u kojima nema ni malo milosti. Ubijaće, ne libe se da počine zlo. Ako ih budeš slijedio - prevariće te, kada se od njih odbiješ - ogovaraće te, kada zbore s tobom – lagaće te, ako se osloniš na njih – iznevjeriće te. Djeca su im bezobrazna, a omladina devijantna! Njihovi stari neće naređivati dobro i neće odvraćati od zla! Ponositi se njima je pravo poniženje; tražiti im nešto je pravo siromaštvo. Onaj ko bude blag prema njima je zalutao, a onaj ko tada bude dobro naređivao biće sumnjiv! Vjernik među njima će biti potlačen. Sunnet će za njih biti bid'at, a bid'at sunnet. Kada se to desi njima će vladati najgori od njih, tako da se neće biti odazvano na dovu pa makar je i najbolji među njima učio!“ (Tergib vel-Terhib, Kavamus-Sunne Asbehani, br.230.)
-
callmethebreeeze
#8 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
upravo.Chmoljo wrote:i narod opet iste te bira... izvini, nije ovdje "vlast" kriva... kriv je narod...KotromanichII wrote:Abdullah b. Abbas r.a., prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Doći će vrijeme kada će svijet biti u ljudskom obliku ali će im srca biti šejtanska srca, poput srca pustinjskih vukova u kojima nema ni malo milosti. Ubijaće, ne libe se da počine zlo. Ako ih budeš slijedio - prevariće te, kada se od njih odbiješ - ogovaraće te, kada zbore s tobom – lagaće te, ako se osloniš na njih – iznevjeriće te. Djeca su im bezobrazna, a omladina devijantna! Njihovi stari neće naređivati dobro i neće odvraćati od zla! Ponositi se njima je pravo poniženje; tražiti im nešto je pravo siromaštvo. Onaj ko bude blag prema njima je zalutao, a onaj ko tada bude dobro naređivao biće sumnjiv! Vjernik među njima će biti potlačen. Sunnet će za njih biti bid'at, a bid'at sunnet. Kada se to desi njima će vladati najgori od njih, tako da se neće biti odazvano na dovu pa makar je i najbolji među njima učio!“ (Tergib vel-Terhib, Kavamus-Sunne Asbehani, br.230.)
- Vrteska
#9 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Pa kad ih taj isti narod stalno iznova bira.KotromanichII wrote: "Kada se to desi njima će vladati najgori od njih" poslanik kao da je gledao stanje bosne sad i opisao je u ovom hadisu. Kad pogledamo kakvi vladaju nad Bosnom, narod crkaje a oni place povecavaju sebi i sta sve nerade.
-
udrch
#10 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Puno je hadisa koji opisuju današnje vrijeme, ali nažalost nekako su svi vezani za predznake Sudnjeg dana..
- beautyfool
#11 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Kakav narod takva vlast, dok se mi ne promijenimo nemozemo ni ocekivati bolju vlast
- arzuhal
#12 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
callmethebreeeze wrote:upravo.Chmoljo wrote:i narod opet iste te bira... izvini, nije ovdje "vlast" kriva... kriv je narod...KotromanichII wrote:Abdullah b. Abbas r.a., prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Doći će vrijeme kada će svijet biti u ljudskom obliku ali će im srca biti šejtanska srca, poput srca pustinjskih vukova u kojima nema ni malo milosti. Ubijaće, ne libe se da počine zlo. Ako ih budeš slijedio - prevariće te, kada se od njih odbiješ - ogovaraće te, kada zbore s tobom – lagaće te, ako se osloniš na njih – iznevjeriće te. Djeca su im bezobrazna, a omladina devijantna! Njihovi stari neće naređivati dobro i neće odvraćati od zla! Ponositi se njima je pravo poniženje; tražiti im nešto je pravo siromaštvo. Onaj ko bude blag prema njima je zalutao, a onaj ko tada bude dobro naređivao biće sumnjiv! Vjernik među njima će biti potlačen. Sunnet će za njih biti bid'at, a bid'at sunnet. Kada se to desi njima će vladati najgori od njih, tako da se neće biti odazvano na dovu pa makar je i najbolji među njima učio!“ (Tergib vel-Terhib, Kavamus-Sunne Asbehani, br.230.)
Izvinite, ali ako pažljivije pročitate hadis i uzroke koji će dovesti do pojave ''najgore vlasti'', vidjet ćete da je to upravo i rečeno u hadisu.
- Chmoljo
#13 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
jeste, ali postavljač to ovako napisao i objasnio i ispalo je kao da su ovi pali sa Marsa.arzuhal wrote:
Izvinite, ali ako pažljivije pročitate hadis i uzroke koji će dovesti do pojave ''najgore vlasti'', vidjet ćete da je to upravo i rečeno u hadisu.
- arzuhal
#14 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Treba i postavljaču skrenut pažnju, ne kažemChmoljo wrote:jeste, ali postavljač to ovako napisao i objasnio i ispalo je kao da su ovi pali sa Marsa.arzuhal wrote:
Ipak, ja nekako drukčije gledam to ''biranje'' od strane naroda, tu prihvatam Hegelovo pojašnjenje vječitog ''zaheba'' pri demokratskom odabiru.
Bilo bi zanimljivo propitati mišljenja o jednoj stvari: da li bi, u slučaju da se narod, a prema tekstu Kur'ana i hadisa (u množini), pridržava moralnog redanja stvari i djelovanja u skladu sa naputcima vjere, ZNAO da SAM ODABERE sebi vlast ili bi, u slučaju njihovog izvršavanja osnovnih vjerskih propisa, sam Bog ZA NJIH ODABRAO vlast kakvu zaslužuju?
Da li, dakle, živjeći i ispovjedajući iskreno vjeru, narod postaje time prosvjetljeniji i pronicljviji u prepuštanju vlasti onima za koje očito vide da su pravi ljudi za to ili iskrenim ispovijedanjem vjere, a prema onom ajetu da ''Allah neće promjeniti stanje nekog naroda..'', nagrada od samog Allaha, za njihovo vjerovanje i djelovanje, biva da dobiju ljude na vlasti koji to neće zloupotrebljavati nego raditi za dobrobit društva?
- Chmoljo
#15 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
a ako narod ispovijeda vjeru, zar bi okrenuo glavu od gladnog penzionera? zar bi prećutao ovolike nepravde? zar bi gledao kako ubijaju nedužno dijete? zar bi gledao samo na sebe, a na druge ne?arzuhal wrote: Treba i postavljaču skrenut pažnju, ne kažem![]()
Ipak, ja nekako drukčije gledam to ''biranje'' od strane naroda, tu prihvatam Hegelovo pojašnjenje vječitog ''zaheba'' pri demokratskom odabiru.
Bilo bi zanimljivo propitati mišljenja o jednoj stvari: da li bi, u slučaju da se narod, a prema tekstu Kur'ana i hadisa (u množini), pridržava moralnog redanja stvari i djelovanja u skladu sa naputcima vjere, ZNAO da SAM ODABERE sebi vlast ili bi, u slučaju njihovog izvršavanja osnovnih vjerskih propisa, sam Bog ZA NJIH ODABRAO vlast kakvu zaslužuju?
Da li, dakle, živjeći i ispovjedajući iskreno vjeru, narod postaje time prosvjetljeniji i pronicljviji u prepuštanju vlasti onima za koje očito vide da su pravi ljudi za to ili iskrenim ispovijedanjem vjere, a prema onom ajetu da ''Allah neće promjeniti stanje nekog naroda..'', nagrada od samog Allaha, za njihovo vjerovanje i djelovanje, biva da dobiju ljude na vlasti koji to neće zloupotrebljavati nego raditi za dobrobit društva?
koja je to vlast toliko hrabra da se suprostavi milionima ljudi koji i tijelom i dušom stoji protiv nepravde?
sve i da se silom nametne, opet dođe ona: "lako je na vlast doći bajonetama, teško je kasnije na njima sjediti."
koliko bi Božijeg u tome bilo, to valjda samo on zna. ali da nam je dao priliku za to, očigledno da jeste. hvala Mu i na tome.
- arzuhal
#16 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Pa, ja i ne kažem da, recimo, trenutno u BiH narod masovno (ili u većini) iskreno ispovjeda vjeru, itd. Ja pitam hipotetski o NAČINU dolaska pravih ljudi na vlast i bio sam, koliko vjerujem, poprilično jasan u postavljanju pitanja. Evo, još preciznije (a ako treba i lokalnije): ukoliko bi narod u BiH iskreno ispovjedao vjeru (jer, možda, trenutno to ne čini ili vrlo slabo pa zato ima vlast kakvu zaslužuje, recimo to tako), da li bi time narod bolje znao, blagodareći činjenici o pridržavanju vjere i njenih pravila, izabrati sebi vlast ili bi, kao posljedicu poslušnosti Bogu sam Bog dao da pravi ljudi zauzmu čelne pozicije u našem društvu?Chmoljo wrote:a ako narod ispovijeda vjeru, zar bi okrenuo glavu od gladnog penzionera? zar bi prećutao ovolike nepravde? zar bi gledao kako ubijaju nedužno dijete? zar bi gledao samo na sebe, a na druge ne?arzuhal wrote: Treba i postavljaču skrenut pažnju, ne kažem![]()
koja je to vlast toliko hrabra da se suprostavi milionima ljudi koji i tijelom i dušom stoji protiv nepravde?
sve i da se silom nametne, opet dođe ona: "lako je na vlast doći bajonetama, teško je kasnije na njima sjediti."
- Chmoljo
#17 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
pročitaj zadnju rečenicu mog zadnjeg posta 
- arzuhal
#18 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Tvoja zadnja rečenica je tačna, ali je potpuno uopćena i ne daje odgovor na moje pitanje. Naime, ja sam pitanje formirao iz same teme o kojoj je ovdje konkretno riječ, naslanjajući se na (citirani) ajet o promjeni i hadis iz uvodnog posta, pa očekujem i odgovore u tom pravcu. Haj, ne moraš ti odgovoritChmoljo wrote:pročitaj zadnju rečenicu mog zadnjeg posta
-
Abdulvahid
#19 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Es-selamu alejkum,
pa nebi mi birali "tamo neke marsovce" da budu vladari, nego bi birali iz tog naroda koji se popravio. Neka to budu imenom i prezimenom isti kao ovi danas, oni su dio naroda ako bi se narod popravio, to znaci da bi i oni. Ili u slucaju da se oni ne poprave iz "popravljenog naroda" na vlast bi dosli oni koji valjaju.
pa nebi mi birali "tamo neke marsovce" da budu vladari, nego bi birali iz tog naroda koji se popravio. Neka to budu imenom i prezimenom isti kao ovi danas, oni su dio naroda ako bi se narod popravio, to znaci da bi i oni. Ili u slucaju da se oni ne poprave iz "popravljenog naroda" na vlast bi dosli oni koji valjaju.
-
LSD
#20 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Pa to je to
Pet za Pet...poznati Hadis....to opisuje naše društvo...sve ima svoje, uzrok - posljedica.
1. Kada jedan narod ne ispunjava obaveze prema Bogu - On ce im poslati za vladara neprijatelja.
2. Ako pocnu suditi drugacije nego što je Bog naredio - pojavit ce se siromaštvo.
3. Kada se u narodu pojavi nemoral - pojavit ce se bolest i visoka smrtnost.
4. Ako budu zakidali na vagi - nece imati berićeta u usjevima i bit ce nerodna godina.
5. Kada sprijece davanje zekata - nastat ce suša.
1. Kada jedan narod ne ispunjava obaveze prema Bogu - On ce im poslati za vladara neprijatelja.
2. Ako pocnu suditi drugacije nego što je Bog naredio - pojavit ce se siromaštvo.
3. Kada se u narodu pojavi nemoral - pojavit ce se bolest i visoka smrtnost.
4. Ako budu zakidali na vagi - nece imati berićeta u usjevima i bit ce nerodna godina.
5. Kada sprijece davanje zekata - nastat ce suša.
-
novikorisnik
#21 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Alija r.a., je rekao: „Doći će vrijeme kada će ljudima stomaci biti
najveća briga, kada će pokućstvo biti najveća čast, kada će žene biti
kibla, kada će vjera biti dinari i dirhemi – to će biti najgora
stvorenja, koja kod Allaha neće imati nikakve cijene!“ (Džami'ul-Ehadis,
br.26420.)
Ovo kao da je copy/paste danasnjice.
br.26420.)
- nellington
#22 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Zadnjih 500-600 (možda i 1430) godina se ljudi prepoznaju u ovom i sličnim hadisimanovikorisnik wrote:Alija r.a., je rekao: „Doći će vrijeme kada će ljudima stomaci biti
br.26420.)
-
GOLFER
#23 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
ako se narod promjeni tj postanu bolji muslimani, vjernici koji drze do sebe i svoje vjere, dakle duhovna promjena, onda ce Bog pomoci tom narodu...arzuhal wrote:Tvoja zadnja rečenica je tačna, ali je potpuno uopćena i ne daje odgovor na moje pitanje. Naime, ja sam pitanje formirao iz same teme o kojoj je ovdje konkretno riječ, naslanjajući se na (citirani) ajet o promjeni i hadis iz uvodnog posta, pa očekujem i odgovore u tom pravcu. Haj, ne moraš ti odgovoritChmoljo wrote:pročitaj zadnju rečenicu mog zadnjeg posta
-
GOLFER
#24 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
danas ima manje onih koji se prepoznaju u ovom opisu Alije r.a. nego sto ce ih biti sutra, dakle sa vremenom je sve gore i kada budu vecina ovi gore navedeni onda je ovo receno i ispunjeno, a ako vec nije tako onda ce brzo...nellington wrote:Zadnjih 500-600 (možda i 1430) godina se ljudi prepoznaju u ovom i sličnim hadisimanovikorisnik wrote:Alija r.a., je rekao: „Doći će vrijeme kada će ljudima stomaci biti
br.26420.)
Ovo kao da je copy/paste danasnjice.Istina, vremenom je sve gore...
- statix
#25 Re: Hadis kao da opisuje stanje Bosne i bosanski narod danas
Majka mu stara, pa zar nije vrijeme da pocnemo jesti zlatnim kasikama? Zar se nismo dovoljno napatili? Sta oni u Norveskoj i Svedskoj rade pa prosperiraju, zar su toliko moralniji od nas, ili se ovdje prica o duhovnom prosperitetu, tada sam fulio.