Da su mi svaki put, uz postavljeno pitanje "kako obavljas namaz bez ________" dali marku, sad bih razmisljala da kupim Microsoft.Diwan wrote:Da je Allah swt htio u Kur'anu bi nam koncizno naredio stovanje suneta i Poslanikove porodice kao jedan od uslova "uspjesnog" vjerovanja. Medjutim, nije. To sto vi (i sunije i sije) tumacite odredjene ajete kako bi zadovoljili svoje zelje nema nikakve veze sa stvarnoscu. Ja ne mogu da vjerujem da postoje ljudi koji negiraju i mrze Poslanikovu porodicu ili Poslanikov sunet, mada mi je apsurd sto se i jedno i drugo idealizira i potura pod stubove vjere U JEDNOG BOGA:
Samo jedno pitanje - kako klanjaš i šta učiš na sjedenju ...
izvor:internetALLAHUMME SALLI ALA MUHAMMEDIN VE ALA ALI MUHAMMED,
KEMA SALLEJTE ALA IBRAHIME VE ALA ALI IBRAHIME
INNEKE HAMIDUN MEDZID.
ALLAHUMME BARIK ALA MUHAMMEDIN VE ALA ALI MUHAMMED
KEMA BAREKTE ALA IBRAHIME VE ALA ALI IBRAHIM,
INNEKE HAMIDUN MEDZID.
Prevod: Boze, Ti ucini osobitu milost Muhammedu (a.s) i njegovom rodu, kao sto si to ucinio Ibrahimu (a.s) i njegovim. Ti si hvaljen i slavljen ! Boze, Ti obaspi obiljem Svoga blagoslova Muhammeda(a.s), njegov rod, kao sto si obasipao Ibrahima (a.s) i njegove. Ti si, Boze, hvaljen i slavljen!
Dakle, neće ti namaz biti validan bez salavata na Poslanika a.s. i Njegovu a.s. Porodicu, pa ti koliko hočeš govori Allahu ekber.
Obavljam namaz po instrukcijama iz Kur'ana i onako kako me nena naucila. Donosim salavate na poslanike itd. No, nebitno. Ovdje niko ne negira Poslanikovu porodicu, i da ponovim Apsijevo pitanje: KAko se to uopste radi? I sta ti ustvari ovdje zelis predstaviti/objasniti? Veliku vaznost poslanikove porodice? Prezentuj mi to ajetima iz Kur'ana pa cu mozda doci tvoje tobe.