Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Kroksica

#276 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Kroksica »

Diwan wrote:
Da je Allah swt htio u Kur'anu bi nam koncizno naredio stovanje suneta i Poslanikove porodice kao jedan od uslova "uspjesnog" vjerovanja. Medjutim, nije. To sto vi (i sunije i sije) tumacite odredjene ajete kako bi zadovoljili svoje zelje nema nikakve veze sa stvarnoscu. Ja ne mogu da vjerujem da postoje ljudi koji negiraju i mrze Poslanikovu porodicu ili Poslanikov sunet, mada mi je apsurd sto se i jedno i drugo idealizira i potura pod stubove vjere U JEDNOG BOGA:

Samo jedno pitanje - kako klanjaš i šta učiš na sjedenju ...
ALLAHUMME SALLI ALA MUHAMMEDIN VE ALA ALI MUHAMMED,
KEMA SALLEJTE ALA IBRAHIME VE ALA ALI IBRAHIME
INNEKE HAMIDUN MEDZID.
ALLAHUMME BARIK ALA MUHAMMEDIN VE ALA ALI MUHAMMED
KEMA BAREKTE ALA IBRAHIME VE ALA ALI IBRAHIM,
INNEKE HAMIDUN MEDZID.

Prevod: Boze, Ti ucini osobitu milost Muhammedu (a.s) i njegovom rodu, kao sto si to ucinio Ibrahimu (a.s) i njegovim. Ti si hvaljen i slavljen ! Boze, Ti obaspi obiljem Svoga blagoslova Muhammeda(a.s), njegov rod, kao sto si obasipao Ibrahima (a.s) i njegove. Ti si, Boze, hvaljen i slavljen!
izvor:internet

Dakle, neće ti namaz biti validan bez salavata na Poslanika a.s. i Njegovu a.s. Porodicu, pa ti koliko hočeš govori Allahu ekber.
Da su mi svaki put, uz postavljeno pitanje "kako obavljas namaz bez ________" dali marku, sad bih razmisljala da kupim Microsoft.

Obavljam namaz po instrukcijama iz Kur'ana i onako kako me nena naucila. Donosim salavate na poslanike itd. No, nebitno. Ovdje niko ne negira Poslanikovu porodicu, i da ponovim Apsijevo pitanje: KAko se to uopste radi? I sta ti ustvari ovdje zelis predstaviti/objasniti? Veliku vaznost poslanikove porodice? Prezentuj mi to ajetima iz Kur'ana pa cu mozda doci tvoje tobe.
Kroksica

#277 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Kroksica »

RNG_25 wrote:A odgovor je svakako nebitan za ovu temu.
Svaka tema na ovom forumi ode off topic, ne vidim zasto bi ova bila izuzetak. ;)
RNG_25

#278 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by RNG_25 »

Ne trebaš ni da vidiš.
Diwan

#279 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Diwan »

Obavljam namaz po instrukcijama iz Kur'ana i onako kako me nena naucila. Donosim salavate na poslanike itd. No, nebitno. Ovdje niko ne negira Poslanikovu porodicu, i da ponovim Apsijevo pitanje: KAko se to uopste radi? I sta ti ustvari ovdje zelis predstaviti/objasniti? Veliku vaznost poslanikove porodice? Prezentuj mi to ajetima iz Kur'ana pa cu mozda doci tvoje tobe.
a gdje to piše u Kur'anu kako se obavlja namaz, prosvjetli me
apsidejzi

#280 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by apsidejzi »

A gdje u hadisima pise kako se obavlja namaz?

Hajde mi navedi hadis koji kaze da se na ikindijskom sunnetu na prvom sjedenju uci to sto se uci.
Kroksica

#281 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Kroksica »

Diwan wrote:
Mene bi bilo stid* deklarisat se ko musliman i postavljati ovakvo pitanje.

*edit
Last edited by Kroksica on 08/01/2015 00:33, edited 1 time in total.
Towelie

#282 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Towelie »

Kroksica wrote:
Diwan wrote:
Mene bi bilo deklarisat se ko musliman i postavljati ovakvo pitanje.
Ne pise nigde u Kur'anu sta ces uciti na drugom rekatu aksamskog farza.
Kroksica

#283 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Kroksica »

apsidejzi wrote:A gdje u hadisima pise kako se obavlja namaz?

Hajde mi navedi hadis koji kaze da se na ikindijskom sunnetu na prvom sjedenju uci to sto se uci.
"Ja sam naucio klanjati pet vakat' tako sto sam uzeo zbirke sahih hadisa i iscitavao" - said no Muslim ever.
Kroksica

#284 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Kroksica »

Towelie wrote: Ne pise nigde u Kur'anu sta ces uciti na drugom rekatu aksamskog farza.
Ali pise sta se uci na namazu inace. To sto neki ljudi zahtjevaju da sve bude nacrtano...Boze moj.
Towelie

#285 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Towelie »

Kroksica wrote:
Towelie wrote: Ne pise nigde u Kur'anu sta ces uciti na drugom rekatu aksamskog farza.
Ali pise sta se uci na namazu inace. To sto neki ljudi zahtjevaju da sve bude nacrtano...Boze moj.
Ne moze samo inace. To bi znacilo da su svi rekati identicni. By the way, kako znamo koji namaz ima koliko rekata?Ako je Kur'an dovoljan, je li pravilno klanjati sabahski farz 4 rekata i ako nije zasto nije?
apsidejzi

#286 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by apsidejzi »

Kroksica wrote:

"Ja sam naucio klanjati pet vakat' tako sto sam uzeo zbirke sahih hadisa i iscitavao" - said no Muslim ever.
EVER :)
Kroksica

#287 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Kroksica »

Towelie wrote:
Kroksica wrote:
Ne moze samo inace. To bi znacilo da su svi rekati identicni. By the way, kako znamo koji namaz ima koliko rekata?Ako je Kur'an dovoljan, je li pravilno klanjati sabahski farz 4 rekata i ako nije zasto nije?
Da su rekati toliko bitni valjda bi bilo spomenuto u "detaljnoj Knjizi". Mislim da mozes klanjati 104 rekata ako si u stanju.
Towelie

#288 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Towelie »

Ljudi su naucili klanjati iz ilmihala ili po usmenom predaanju od svojih starijih ili na neki treci nacin, ali ti ilmihali i praksa predaka se mora temeljiti na necemu?Ako nisu hadisi sta je onda? Zar nije Poslanik saws rekao 'Klanjajte kako ste mene vidjeli da klanjam". Znaci to se temelji na Poslanickoj praksi, odnosno na nacinu kako je on obavljao namaz, a to se zatim prenosilo kroz generacije.
Towelie

#289 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Towelie »

Da su rekati toliko bitni valjda bi bilo spomenuto u "detaljnoj Knjizi". Mislim da mozes klanjati 104 rekata ako si u stanju.
Ti, dakle, tvrdis da se sabahski farz moze klanjati i vise od 2 rekata i da je takav cin legitiman?
Kroksica

#290 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Kroksica »

Towelie wrote:
Ljudi su naucili klanjati iz ilmihala ili po usmenom predaanju od svojih starijih ili na neki treci nacin, ali ti ilmihali i praksa predaka se mora temeljiti na necemu?Ako nisu hadisi sta je onda? Zar nije Poslanik saws rekao 'Klanjajte kako ste mene vidjeli da klanjam". Znaci to se temelji na Poslanickoj praksi, odnosno na nacinu kako je on obavljao namaz, a to se zatim prenosilo kroz generacije.
Upravo to, tradicionalno se prenosio. Ni Poslanik nije izmislio namaze bez ikakvog temelja, dakleM temelj mu je bio Kur'an. Doduse, ne vidim logiku u salavatima i mislim da je to naknadno dodano. Sto se tice sabahskog farza, ne tvrdim nego mislim da je bilo koji broj rekata legitiman a ti mi objasni zbog cega ti tvrdis da nije.
Towelie

#291 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Towelie »

Kroksica wrote:
Towelie wrote:
Upravo to, tradicionalno se prenosio. Ni Poslanik nije izmislio namaze bez ikakvog temelja, dakleM temelj mu je bio Kur'an. Doduse, ne vidim logiku u salavatima i mislim da je to naknadno dodano. Sto se tice sabahskog farza, ne tvrdim nego mislim da je bilo koji broj rekata legitiman a ti mi objasni zbog cega ti tvrdis da nije.
Smatram da nije legitiman zbog onoga 'Klanjajte kako ste mene vidjeli da klanjam". A osnova u ibadetima je zabrana osim onoga za sta postoji dokaz. Dakle, dva rekata i nikako drugacije jer Poslanik saws nije klanjao drugaciji broj rekata.
m_l

#292 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by m_l »

Towelie wrote:
Kroksica wrote: Upravo to, tradicionalno se prenosio. Ni Poslanik nije izmislio namaze bez ikakvog temelja, dakleM temelj mu je bio Kur'an. Doduse, ne vidim logiku u salavatima i mislim da je to naknadno dodano. Sto se tice sabahskog farza, ne tvrdim nego mislim da je bilo koji broj rekata legitiman a ti mi objasni zbog cega ti tvrdis da nije.
Smatram da nije legitiman zbog onoga 'Klanjajte kako ste mene vidjeli da klanjam". A osnova u ibadetima je zabrana osim onoga za sta postoji dokaz. Dakle, dva rekata i nikako drugacije jer Poslanik saws nije klanjao drugaciji broj rekata.
+ sta cemo sa dzematom ako je moguce da svi po svom nahodjenju odredjujemo broj rekata.

“Molitvu obavljajte i zekat dajite i zajedno sa onima koji molitvu obavljaju i vi obavljajte!”(El-Bekare, 43.)
Diwan

#293 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Diwan »

Jesam li ja spomenuo igdje hadis - i nisam tebi uputio pitanje i znam zasto sam joj uputio.

i tvoje pitanje je takođe na mjestu
Diwan

#294 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Diwan »

Kroksica wrote:
Diwan wrote:
Mene bi bilo stid* deklarisat se ko musliman i postavljati ovakvo pitanje.

*edit
Mene bi bilo stid reći da si to naučila 'po instrukcijama iz Kur'ana' pa ne znati reći i nači gdje to piše u Kur'anu.

Ponovo postavljam pitanje: Kako si naučila da klanjaš iz Kur'ana - prosvjetli nas, ostavi nenu po stranu i ilmihal, jer nitko od nas nije naučio klanjati ni po Kur'anu ni po hadisima, a eto ima u Ilmihalu - malo čudno.
Diwan

#295 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Diwan »

Druga stvar:

Zar to nije čudno da knjiga koja objašnjava sve i sadržava sve ne govori o tome kako se klanja ... ili mi to ne znamo pročitati, naći, objasniti, ili smo slijepi i gluhi, ili šta?

Ili nam treba netko ovlašten tko če nam objasniti knjigu i podučiti nas, a ne netko tko misli da uzimanjem abdesta može da 'dotakne knjigu', odnosno da nešto skonta, da mu se Knjiga otvori. ...

Ali neće se otvoriti jer ona neće pričati sa nama osim ako ne potpadamo pod skupinu čistih, a čisti su oni koje je Allah u potpunosti očistio.

Hz. Mevlana kaže na jednom mjestu da će se Kur'an na Sudnjem Danu pojaviti kao mlada sa velom, dakle netaknuta, što znaći da ogroman broj muslimani nije uopšte išta skonto, osim ono što su im kao kukavičije jaje podmetnuli da skontaju i misle drugi spram njihovih nakana, a oni koji mrze Poslanika a.s. i Njegovu porodicu, a ti su oni koji nose muslimanska imena i koji takođe klanjaju.

Šta je prokleto drvo u Kur'anu i na koga se odnosi?

Tko je najodabranija grupa, a ne umet i na koga se odnosi?

U Kur'anu piše sve, ali za one koji ga mogu dotaknuti, tj za one koje je Allah očistio u potpunosti, a to je jedino Poslanik i Njegova a.s. Porodica, i čovjek može imati znanja samo od njih, bilo koji čovjek prošlosti, sadašnjosti i budučnosti, jer svo to istinsko znanje vezano za vjeru pripada njima, ne pripada šejhovima, hodžama, teolozima itd. Ako se nešto zna, to je od njih, a ne od nas, bilo kojeg nas
RNG_25

#296 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by RNG_25 »

Diwan wrote:Druga stvar:

Zar to nije čudno da knjiga koja objašnjava sve i sadržava sve ne govori o tome kako se klanja ... ili mi to ne znamo pročitati, naći, objasniti, ili smo slijepi i gluhi, ili šta?

Ili nam treba netko ovlašten tko če nam objasniti knjigu i podučiti nas, a ne netko tko misli da uzimanjem abdesta može da 'dotakne knjigu', odnosno da nešto skonta, da mu se Knjiga otvori. ...

Ali neće se otvoriti jer ona neće pričati sa nama osim ako ne potpadamo pod skupinu čistih, a čisti su oni koje je Allah u potpunosti očistio.

Hz. Mevlana kaže na jednom mjestu da će se Kur'an na Sudnjem Danu pojaviti kao mlada sa velom, dakle netaknuta, što znaći da ogroman broj muslimani nije uopšte išta skonto, osim ono što su im kao kukavičije jaje podmetnuli da skontaju i misle drugi spram njihovih nakana, a oni koji mrze Poslanika a.s. i Njegovu porodicu, a ti su oni koji nose muslimanska imena i koji takođe klanjaju.

Šta je prokleto drvo u Kur'anu i na koga se odnosi?

Tko je najodabranija grupa, a ne umet i na koga se odnosi?

U Kur'anu piše sve, ali za one koji ga mogu dotaknuti, tj za one koje je Allah očistio u potpunosti, a to je jedino Poslanik i Njegova a.s. Porodica, i čovjek može imati znanja samo od njih, bilo koji čovjek prošlosti, sadašnjosti i budučnosti, jer svo to istinsko znanje vezano za vjeru pripada njima, ne pripada šejhovima, hodžama, teolozima itd. Ako se nešto zna, to je od njih, a ne od nas, bilo kojeg nas
To da li neka knjiga sadržava "sve" je svakako relativno.

Također, o kojem znanju govorimo? Čisto vjerskom? Jer, znanje mogu biti i puke činjenice, te je jasno da iste može imati skoro svako, pod uvjetom da ima izvor tih činjenica.

I, usput, kakve ovo veze ima sa hadisima o izlasku Sunca sa zapada?

///

Dakle, moja sljedeća tema za otvoriti... će biti...
Diwan

#297 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Diwan »

Jarane, otvaraj ti koliko hočeš tema o sudnjem danu i sl., ali ako nepismen i neobrazovan u vjeri, what is the point?

Usput Nibiru nije tako daleko kad će biti sa iste strane sunca, kao i zemlja
RNG_25

#298 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by RNG_25 »

Niti je ova tema o sudnjem danu, niti sam namjeravao i nemam namjeru otvoriti temu o "sudnjem danu i sl."

Ne znam šta ti je Nibiru.
Diwan

#299 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Diwan »

RNG_25 wrote:Niti je ova tema o sudnjem danu, niti sam namjeravao i nemam namjeru otvoriti temu o "sudnjem danu i sl."

Ne znam šta ti je Nibiru.
Nibiru ima veze sa tvojom temom o izlasku sunca sa zapada, a Allah zna najbolje.

Imaš google, youtube pa pogledaj malo oko toga
nasa

#300 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by nasa »

pa eto kad vidite vec da covjeku smeta sto skrecete temu, nadjite neku prikladniju da nastavite pricu...
Post Reply