Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
apsidejzi

#201 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by apsidejzi »

RNG_25 wrote: Šta je Allahov zakon? Šta su odstupanja? Do kada ti zakoni vrijede? Za koga/šta vrijede?

Ako se uzme da je kompletan svijet onda uređen tako kako jeste, te ako je to uređenje rezultat Allahovih zakona, te ako ti zakoni nikada neće biti izmijenjeni, niti će u njima ikada biti odstupanja, kako onda očekivati da ovaj svijet ikada završi?
Vrlo jednostavno. U petom ajetu sure Junus, Allah kaze da je Mjesecu "kaderna menazilehu" tj Allah je Mjesecu ukaderio njegove polozaje. Direktno i eksplicitno nam se kaze da su Mjeseceve faze Njegov kader a mi smo danas u poziciji da razumijemo zasto vidimo Mjesec takvim kakvim ga vidimo. Tri Njutnova zakona i Keplerovi zakoni nam daju matematicki opis onoga sta Allah naziva kaderom. Bukvalno, ali bas bukvalno Allahov kader = matematicke formule iz Fizike. To sto mi muslimani ne poznajemo tri njutnova zakona je nas problem i upravo zbog toga muslimani pricaju bajke o nekakvim zivotinjama, cudesima i slicno. Mozda zato sto ne znamo dati objasnjenje kako to da je Kader = Fizikalni zakoni.

Ako Allah kaze da se ti zakoni nece mjenjati onda se oni nece mjenjati i ako ocekujes smak svijeta, izlazak sunca za zapada ili bilo sta drugo, oni se moraju desiti unutar zakona fizike jer fizika je toliko napredovala da smo 2012e godine u Maju mjesecu dokazali Higsov bozon koji je uklopio kompletnu sliku u jednu cjelinu. Ovo je zapravo uvod u tvoje iduci komentar:
To je laičko pitanje, a evo sada jedno koje nije.

Kako znaš da unutar Allahovog zakona uređenja svega, recimo univerzuma, nije definiran i... kraj univerzuma kakvog mi poznajemo? Kako znaš da unutar Allahovog zakona nije definirano da se nekad, možda samo jednom, desi i nešto što do tada nije, ili jeste ali mi tome nismo svjedočili? Zar Allahov zakon nije definirao i postanak univerzuma? Zar uvjeti koji su tada vladali, na samom početku, nisu bili sasvim drugačiji nego danas? Zar zakonitosti tog početka, koje su tada vladale, danas nisu izmijenjene drugim? Ili, umjesto da kažem "izmijenjene", možda bi bilo bolje reći... da su i ti tadašnji zakoni, njihva "izmjena", te ovi sadašnji, zapravo samo jedan od zakona, u kojem je sve to definirano.
Kako znam? Jednostavno znam. Allah je savrsen i nema smisla da se mjenja. Ako se On mjenja ili ako se Njegov zakon mjenja onda to znaci da je ili bio nesavrsen ili je sada nesavrsen. Upravo to nam je On i rekao u ajetu: Allahov zakon se ne mjenja. Ono sto vazi danas, vazilo je i jucer a vazice i sutra. Naunici su matematicki dokazali sva desavanja od prvih nekoliko milisekundi nakon Big banga pa do danas pa i do kraja svemira i mi htjeli to ili ne moramo prihvatiti kao cinjenicu. No veoma je tesko promijeniti dogmu koju je Gazali utemeljio.

Da izdvojim ovaj dio citata jer je specijalno zanimljiv:
Zar uvjeti koji su tada vladali, na samom početku, nisu bili sasvim drugačiji nego danas?
[/quote][/quote]

Jesu. Zakoni koji su tada vladali su upravo isti ti zakoni koji vladaju danas. Iako su uvjeti u kojima se svemir razvijao bili drugaciji nego danasnji, zakoni koji su kontrolisali te uvjete se nista nisu promijenili. Danas kada bismo imali tehnologiju, mogli bismo i mi proizvesti isto to. Pa mi smo prije tri godine ugradili gen pauka u genetski materijal koze i sada te koze daju mlijeko u kojem se nalaze proteini sa kojima pauk proizvodi svoju mrezu. Mi smo prije 14 godina mapirali kompletan ljudski genetski materijal.

Ti pokusavas provuci tezu o "Bogu izuzetaka" jer ko biva, otkud znamo da se uslovi nece promijeniti. Nece, jer se baziraju na istim zakonima koji se ne mjenjaju a mi imamo dovoljno jake kompjutere da izracunamo sta ce se desavati u buducnosti. Nase Sunce je staro 5 milijardi godina i ima jos toliko hidrogena da izgori. Nakon pet milijardi godina od ljudske ere, Sunce ce postati supernova, eksplodirati i nece ga vise biti a u tom procesu ce nestati i Zemlje.

No eto, ljudi vole bajke a nije ih ni kritikovati jer su izlozeni bajkovitim objasnjenjima od strane ljudi koji odbacuju ono sto je ocito u Kur'anu kako bi odrzali neku nejasnu i bajkovitu viziju svijeta u kojem Sunce ko biva izlazi sa zapada i sl. Da bi sunce izaslo sa zapada, Zemlja prvo mora stati pa se poceti okretati na drugu stranu. Zahvaljujuci Prvom Njutnovom zakonu inercije (koji je dio Allahovog nepromjenjivog kadera) mi znamo da svako tijelo koje se krece nastavlja kretanje sve dok se na njega ne djeluje vanjskom silom koja ce mu dati pozitivno ili negativno ubrzanje i svako tijelo koje stoji, nastavice stojati sve dok na njega ne djelujemo vanjskom silom koja ce mu dati ubrzanje. TO znaci da ako zelis zaustaviti Zemlju i ako je zelis poceti okretati na drugu stranu, moras djelovati vanjskom silom, usporiti je, zaustaviti je i ta sila mora biti toliko velika da je zavrti u drugom smjeru. Ako primjenis toliku silu na Zemljasku kuglu, veca je vjerovatnoca da se ona raspadne u dijelove nego da joj promijenis rotaciju. To ti je isto pri sudaru dva automobila.

Mislim da u tom slucaju, ljudima nece biti vazno da li je Zemlja promijenila rotaciju jer bi svi ljudi, sve zgrade i sve planine zavrsile u svemiru zahvaljujuci upravo onome sto nam Prvi Njutnov zakon kazuje. Naglo usporenje zemlje bi sve sto postoji na njoj izbacilo u svemir i gore bismo pomrli prije nego bismo vidjeli da se ona okrece na drugu stranu.

Allah lijepo kaze u suri Junus (ajet 5) da su mjeseceve faze dio Njegovog NEMJENJAJUCEG KADERA a razlog tih mjesecevih faza je ROTACIJA ZEMLJE oko svoje ose, oko sunceve ose i rotacija mjeseca oko zemljine ose. Mislim... ne vrijedi objasnjavati ako nisi u stanju razumjeti da je nauka objasnila sve pojave sa dokazivanjem higsovog bozona i da je to ista ona nauka za koju Allah kaze da se ne mjenja.

Eto toliko, ja se iskljucujem iz rasprave osim ako bas nesto zanimljivo ne izleti u sta sumnjam.
kerima1

#202 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by kerima1 »

Apsidejzi
Kao da citam nekog naucnika. :thumbup:
prenosnik

#203 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

apsidejzi,

sva tvoja teorija pada samo na onom kur'anskom "inšallah" :D, da ne idemo dalje...
arzuhal

#204 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by arzuhal »

@apsidejzi

De mi kaži kako će se desiti Posljednji dan i kako je on uopće moguć. Mislim na to padanje zvijezda, savijanje Sunca...Hoće li se uopće desiti, kako je moguće da se desi nešto suprotno Allahovim zakonima? I ako će se desiti, koliko će trajati, kako/kada će početi i čime završiti?
Jer Kur'an puno govori o tom Času.
Towelie

#205 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Towelie »

arzuhal wrote:@apsidejzi

De mi kaži kako će se desiti Posljednji dan i kako je on uopće moguć. Mislim na to padanje zvijezda, savijanje Sunca...Hoće li se uopće desiti, kako je moguće da se desi nešto suprotno Allahovim zakonima? I ako će se desiti, koliko će trajati, kako/kada će početi i čime završiti?
Ima onaj tekst "Fizika sudnjeg dana", ali i on sam ima nekih nelogicnosti. Al je zanimljiv pravac razmisljanja.
RNG_25

#206 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by RNG_25 »

apsidejzi wrote:
RNG_25 wrote:Šta je Allahov zakon? Šta su odstupanja? Do kada ti zakoni vrijede? Za koga/šta vrijede?
Vrlo jednostavno. U petom ajetu sure Junus, Allah kaze da je Mjesecu "kaderna menazilehu" tj Allah je Mjesecu ukaderio njegove polozaje. Direktno i eksplicitno nam se kaze da su Mjeseceve faze Njegov kader a mi smo danas u poziciji da razumijemo zasto vidimo Mjesec takvim kakvim ga vidimo. Tri Njutnova zakona i Keplerovi zakoni nam daju matematicki opis onoga sta Allah naziva kaderom. Bukvalno, ali bas bukvalno Allahov kader = matematicke formule iz Fizike. To sto mi muslimani ne poznajemo tri njutnova zakona je nas problem i upravo zbog toga muslimani pricaju bajke o nekakvim zivotinjama, cudesima i slicno. Mozda zato sto ne znamo dati objasnjenje kako to da je Kader = Fizikalni zakoni.

Ako Allah kaze da se ti zakoni nece mjenjati onda se oni nece mjenjati i ako ocekujes smak svijeta, izlazak sunca za zapada ili bilo sta drugo, oni se moraju desiti unutar zakona fizike jer fizika je toliko napredovala da smo 2012e godine u Maju mjesecu dokazali Higsov bozon koji je uklopio kompletnu sliku u jednu cjelinu. Ovo je zapravo uvod u tvoje iduci komentar:
Ne svodi se sve na Njutnove i Keplerove zakone, da ne kažem kako isti nisu bez svojih limitacija. Usput, ne tvrdi Allah da su "fizikalni zakoni = Njegovi nepromjenjivi zakoni", ali o tome, možda, nekom drugom prilikom. To je još jedna tvrdnja koju *ti* pripisuješ Allahu, na osnovu ajeta izvađenog iz konteksta. Nigdje u Kur'anu nije rečeno da se pod tim zakonima podrazumijevaju "prirodni" zakoni, ili ti ga zakoni fizike. To je samo jedna od mogućih ekstrapolacija tvrdnji koje jesu u Kur'anu, tipa ono što je rečeno u 5. ajetu Junus sure.

Zanimljivo bi mi bilo, shodno tvojoj tvrdnji da Allah djeluje samo unutar zakona fizike, da mi odgovoriš na pitanje koji to zakoni fizike dozvoljavaju postojanje duše, meleka... džina? I koji to zakon fizike omogućava da tijelo koje je spaljeno i od kojeg je samo pepeo ostao... (izuzimajući energiju koja je nastala spaljivanjem)... bude ponovo formirano i to sa ličnošću koja je u njemu bila i prije smrti?
Kako znam? Jednostavno znam. Allah je savrsen i nema smisla da se mjenja. Ako se On mjenja ili ako se Njegov zakon mjenja onda to znaci da je ili bio nesavrsen ili je sada nesavrsen. Upravo to nam je On i rekao u ajetu: Allahov zakon se ne mjenja.
"Jednostavno znam" nije dokaz. Također, ne vrijedi tvrdnja da zato jer je stvoritelj nečega savršen i "ne mijenja se", da i stvoreno se također ne mijenja i da su savršeni, šta god to "savršeni" značilo. Bez obzira što su neki zakoni u pitanju. Opet, taj ajet se može različito tumačiti. Ja ne tvrdim da je tvoje tumačenje pogrešno, ali ga ja lično tumačim drugačije, uzimajući u obzir (ali ga ne ograničavajući na) kontekst objave, odnosno susjedne mu ajete.
Ono sto vazi danas, vazilo je i jucer a vazice i sutra.
Da bi uopšte bilo proživljenja, smatram, neki zakoni fizike će morati biti prekršeni. Ili, alternativno rečeno, neće nikakvi zakoni biti prekršeni, jer je proživljenje već uokvireno u te zakone.
Naunici su matematicki dokazali sva desavanja od prvih nekoliko milisekundi nakon Big banga pa do danas pa i do kraja svemira i mi htjeli to ili ne moramo prihvatiti kao cinjenicu. No veoma je tesko promijeniti dogmu koju je Gazali utemeljio.
Tim bolje što ova tvrdnja niti je tačna niti je činjenica. Daleko od toga da su naučnici današnjice matematički dokazali sva dešavanja koja su bila, a pogotovo koja će biti. U najboljem slučaju, još uvijek se radi o teorijama, koje naravno nisu bez osnova, ali i dalje ostavljaju značajnog prostora za grešku i druge, različite interpretacije.
Jesu. Zakoni koji su tada vladali su upravo isti ti zakoni koji vladaju danas. Iako su uvjeti u kojima se svemir razvijao bili drugaciji nego danasnji, zakoni koji su kontrolisali te uvjete se nista nisu promijenili. Danas kada bismo imali tehnologiju, mogli bismo i mi proizvesti isto to. Pa mi smo prije tri godine ugradili gen pauka u genetski materijal koze i sada te koze daju mlijeko u kojem se nalaze proteini sa kojima pauk proizvodi svoju mrezu. Mi smo prije 14 godina mapirali kompletan ljudski genetski materijal.
Ovdje si i potvrdio moj navod. Na kraju, ja ni ne govorim nužno "samo" o zakonima. Govorim o tome šta ti zakoni sadrže. To da isti zakoni kontrolišu toliko različite procese, valjda nešto govori o mogućnosti različitih procesa da se dese. I tvrdim da čovjek sigurno nije spoznao sve fizikalne zakone, a još manje različitosti procesa koje su moguće pod tim zakonima.
Ti pokusavas provuci tezu o "Bogu izuzetaka" jer ko biva, otkud znamo da se uslovi nece promijeniti. Nece, jer se baziraju na istim zakonima koji se ne mjenjaju a mi imamo dovoljno jake kompjutere da izracunamo sta ce se desavati u buducnosti. Nase Sunce je staro 5 milijardi godina i ima jos toliko hidrogena da izgori. Nakon pet milijardi godina od ljudske ere, Sunce ce postati supernova, eksplodirati i nece ga vise biti a u tom procesu ce nestati i Zemlje.
Reci mi, onda, kako objasniti sve one hadise, ili čak ajete, u kojima se spominju naoko "nadnaravne" stvari? Hoćeš li posegnuti za "prenesenim" značenjem svaki put?

Tvrdnja da imamo dovoljno jake računare za predviđanje budućnosti je netačna. Ne samo da ne možemo sa sigurnošću predvidjeti ni kakvo će vrijeme biti na određenoj lokaciji, još manje je moguće "pogledati" tako daleko u budućnost.

Usput, usudio bih se reći da za 1 milijardu godina čovjek bi svakako otišao i u druge galaksije, pa je svejedno što Zemlja bi nestala u procesu. Ili čak, nije nemoguće da bi čovjek našao mogućnost da kontroliše i samo Sunce, njegov razvoj i nestanak.

Također, nije li zanimljivo da na ahiretu neće biti smrti? Gdje je nestao taj zakon, zakon da sve što živi mora i umrijeti? A da ne govorimo o svim ostalim "zakonima" koje očitu ne postoje. Ili postoje.
No eto, ljudi vole bajke a nije ih ni kritikovati jer su izlozeni bajkovitim objasnjenjima od strane ljudi koji odbacuju ono sto je ocito u Kur'anu kako bi odrzali neku nejasnu i bajkovitu viziju svijeta u kojem Sunce ko biva izlazi sa zapada i sl. Da bi sunce izaslo sa zapada, Zemlja prvo mora stati pa se poceti okretati na drugu stranu. Zahvaljujuci Prvom Njutnovom zakonu inercije (koji je dio Allahovog nepromjenjivog kadera) mi znamo da svako tijelo koje se krece nastavlja kretanje sve dok se na njega ne djeluje vanjskom silom koja ce mu dati pozitivno ili negativno ubrzanje i svako tijelo koje stoji, nastavice stojati sve dok na njega ne djelujemo vanjskom silom koja ce mu dati ubrzanje. TO znaci da ako zelis zaustaviti Zemlju i ako je zelis poceti okretati na drugu stranu, moras djelovati vanjskom silom, usporiti je, zaustaviti je i ta sila mora biti toliko velika da je zavrti u drugom smjeru. Ako primjenis toliku silu na Zemljasku kuglu, veca je vjerovatnoca da se ona raspadne u dijelove nego da joj promijenis rotaciju. To ti je isto pri sudaru dva automobila.

Mislim da u tom slucaju, ljudima nece biti vazno da li je Zemlja promijenila rotaciju jer bi svi ljudi, sve zgrade i sve planine zavrsile u svemiru zahvaljujuci upravo onome sto nam Prvi Njutnov zakon kazuje. Naglo usporenje zemlje bi sve sto postoji na njoj izbacilo u svemir i gore bismo pomrli prije nego bismo vidjeli da se ona okrece na drugu stranu.
Već sada na Zemlju djeluju sile koje usporavaju njenu rotaciju. A spektar mogućnosti čak i unutar zakona fizike da dođe do promjene smjera rotacije je velik. I ne mora sve to tako naglo da se i desi, ne mora uopšte biti sudar dvaju tijela.

A što se tiče ljudi... bilo bi potrebno samo nekoliko sekundi da oni budu živi, da posvjedoče taj događaj, a onda mogu svi i nestati.
Allah lijepo kaze u suri Junus (ajet 5) da su mjeseceve faze dio Njegovog NEMJENJAJUCEG KADERA a razlog tih mjesecevih faza je ROTACIJA ZEMLJE oko svoje ose, oko sunceve ose i rotacija mjeseca oko zemljine ose. Mislim... ne vrijedi objasnjavati ako nisi u stanju razumjeti da je nauka objasnila sve pojave sa dokazivanjem higsovog bozona i da je to ista ona nauka za koju Allah kaze da se ne mjenja.

Eto toliko, ja se iskljucujem iz rasprave osim ako bas nesto zanimljivo ne izleti u sta sumnjam.
Nauka objasnila *sve* pojave sa dokazivanjem jedne čestice? Zanimljivo. Netačno.

A vidjet ću šta imaš reći na "sve mora po zakonima fizike" kada i ako napravim sljedeći post.
apsidejzi

#207 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by apsidejzi »

Sve ono sto Kur'an spominje se moze desiti unutar nama poznatih zakona fizike. Kako ce se to desiti ja ne znam. Sto se tice "padanja zvijezda" one nemaju gdje pasti a i sve kada bi "pale" onda bismo opet morali imati gravitacionu silu i u pozadini te sile morali bismo imati Higsov bozon a to znaci da bismo opet morali imati prirodne zakone koje danas imamo.

Na svu srecu, Kur'an ne kazuje da ce zvijezde "popadati" nego kazuje da ce "inkederet". Ova rijec se samo jednom spominje u Kur'anu i to upravo u ovom obliku i prevodiocima je ostavljeno na volju da je prevedu kako oni zele. Allah je iskoristio jedinstvenu rijec koja treba opisati proces "nestanka zvijezda s neba". Korkut je iskoristio glagol "popadaju" a Mlivo "razlete". Engleski prevodi koriste rijeci "raspline", "razlete", "raspadnu", "odlete", "padnu" i sl. Posto je u pitanju jedinstvena rijec u Kur'anu onda se ne moze koristiti Kur'an kao referenca znacenja te rijeci. Ono sto je bitno jeste da Kur'an ne govori da ce se to desiti odjednom.

Sta kaze nauka? Nauka nam kaze da mi zivimo u jedinstvenom periodu zivotnog vijeka svemira. Da se covjecanstvo pojavilo koju milijardu godina kasnije, ne bi pronaslo ni jedne zvijezde na nebu jer bi ono bilo u potpunosti crno. Posto zvijezde imaju svoj zivotni vijek i posto se "raspadnu i razlete po svemiru" kada umru, to znaci da ce u narednom periodu jedna po jedna zvijezda nestajati i nebo ce biti crnje i crnje dok ne dodjemo u poziciju da na nebu ne bude vise ni jedne zvijezde. Ako covjecanstvo bude postojalo do tada, morace nam vjerovati na rijec da su nekada postojala sazvijedja na nebu.

Vas problem je sto Allahu pripisujete ljudske osobine i u svojim glavama zamisljate antropomorfnog Boga. On sjedi negdje gore i nesto se desava. Naravno, ta vizija Boga dolazi jos iz perioda Gazalija kada je uvedena ortodoksija u oficijelni islam.
kerima1

#208 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by kerima1 »

Vas problem je sto Allahu pripisujete ljudske osobine i u svojim glavama zamisljate antropomorfnog Boga. On sjedi negdje gore i nesto se desava. Naravno, ta vizija Boga dolazi jos iz perioda Gazalija kada je uvedena ortodoksija u oficijelni islam.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
fatamorgana

#209 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by fatamorgana »

Što reče Šaran: "Sunce izađe i zađe Zemlja se okrene, šta nam radi vrijeme ljudi nijesu stijene ...."
arzuhal

#210 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by arzuhal »

apsidejzi wrote:

Sve ono sto Kur'an spominje se moze desiti unutar nama poznatih zakona fizike. Kako ce se to desiti ja ne znam. Sto se tice "padanja zvijezda" one nemaju gdje pasti a i sve kada bi "pale" onda bismo opet morali imati gravitacionu silu i u pozadini te sile morali bismo imati Higsov bozon a to znaci da bismo opet morali imati prirodne zakone koje danas imamo.

Na svu srecu, Kur'an ne kazuje da ce zvijezde "popadati" nego kazuje da ce "inkederet". Ova rijec se samo jednom spominje u Kur'anu i to upravo u ovom obliku i prevodiocima je ostavljeno na volju da je prevedu kako oni zele. Allah je iskoristio jedinstvenu rijec koja treba opisati proces "nestanka zvijezda s neba". Korkut je iskoristio glagol "popadaju" a Mlivo "razlete". Engleski prevodi koriste rijeci "raspline", "razlete", "raspadnu", "odlete", "padnu" i sl. Posto je u pitanju jedinstvena rijec u Kur'anu onda se ne moze koristiti Kur'an kao referenca znacenja te rijeci. Ono sto je bitno jeste da Kur'an ne govori da ce se to desiti odjednom.

Sta kaze nauka? Nauka nam kaze da mi zivimo u jedinstvenom periodu zivotnog vijeka svemira. Da se covjecanstvo pojavilo koju milijardu godina kasnije, ne bi pronaslo ni jedne zvijezde na nebu jer bi ono bilo u potpunosti crno. Posto zvijezde imaju svoj zivotni vijek i posto se "raspadnu i razlete po svemiru" kada umru, to znaci da ce u narednom periodu jedna po jedna zvijezda nestajati i nebo ce biti crnje i crnje dok ne dodjemo u poziciju da na nebu ne bude vise ni jedne zvijezde. Ako covjecanstvo bude postojalo do tada, morace nam vjerovati na rijec da su nekada postojala sazvijedja na nebu.

Dakle, Posljednji dan, Događaj, Čas...ustvari nije nikakav događaj nego je proces koji će možda trajati - s ljudske tačke motreno potpuno neprimjetno - milijarde godina? Zanimljivo...Držim da je ovo revolucionaran stav čak i za, eventualno, suvremeniju neomutezilsku školu kur'anske hermeneutike...

Bio sam raspložen za neku diskusiju, ali kada vidim ove natruhe balkanske psihoanalitičke škole (''Vaš problem je što...'') i momentalno razotkrivanje uzroka mog javljanja, odmah izgubim volju za bilo čim smislenim...
Diwan

#211 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Diwan »

Kad se vehabije uhvate tumačenja Kur'ana, (a to njima zasigurno nije primjereno, niti to umiju i mogu) i na to još dodaju Hafizovićevu retoriku ili što bi rekli u narodu 'Kad seljak siđe u grad'.
kerima1

#212 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by kerima1 »

Bio sam raspložen za neku diskusiju, ali kada vidim ove natruhe balkanske psihoanalitičke škole (''Vaš problem je što...'') i momentalno razotkrivanje uzroka mog javljanja, odmah izgubim volju za bilo čim smislenim...
Ili kad se nekima objasni smisleno,argumentovano pa im se poljuljaju njihova ustaljena uvjerenja,onda saspu čitanja,učenja,sto vise,educiranja,ne znas,nisi svjestan ne znanja,čovjek da ne prepozna o cemu je riječ tj.da u bijesu sto je dotični potucen argumentima stvarno bi pomislio o sebi da je glupak zadnjeg kova! (ovdje ne mislim ni na koga sa foruma) :)
Znači prenizak udarac je nekom reći da ne zna,jer taj ako ne zna kako ćeš mu uopste objasniti,prije će biti da dotični samo sebe time brani.
nasa

#213 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by nasa »

Sudnji dan ce nastupiti iznenada, to je ono sto znamo, valjda :D , pa nije rijec o tome sta neko zeli ili ne zeli prihvatiti vec o razlici process-dogadjaj, a iznenada podrazumjeva ovo drugo...
Inace, @apsidejzi ima finih razmisljanja ali ovo jeste nategnuto....
fatamorgana

#214 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by fatamorgana »

nasa wrote:Sudnji dan ce nastupiti iznenada, to je ono sto znamo, valjda :D ....
Vjerujemo, valjda :mrgreen:
nasa

#215 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by nasa »

Iskreno, znas u cemu je fol...Za ovih godina na forumu svasta sam ja naucila o islamu, procitala tumacenja itd.A nista nema veze s vjerom..Vjera je vrlo jednostavna, ili je imas i jasno ti je sta trebas ciniti ili je nemas i nije ni vazno sta ti je (ne)jasno...

Posto sam ja inace komplikovana, skontala sam da je bolje da se drzim price s ateistima jer njih necu zbuniti, a vjernike mozda i hocu kao sto mene zbune drugi....

Eto tako, to ti je sve stalo u to valjda... :D
arzuhal

#216 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by arzuhal »

kerima1 wrote:
Ili kad se nekima objasni smisleno,argumentovano pa im se poljuljaju njihova ustaljena uvjerenja,onda saspu čitanja,učenja,sto vise,educiranja,ne znas,nisi svjestan ne znanja,čovjek da ne prepozna o cemu je riječ tj.da u bijesu sto je dotični potucen argumentima stvarno bi pomislio o sebi da je glupak zadnjeg kova! (ovdje ne mislim ni na koga sa foruma) :)
Znači prenizak udarac je nekom reći da ne zna,jer taj ako ne zna kako ćeš mu uopste objasniti,prije će biti da dotični samo sebe time brani.
Generalno (sad zaista generaliziram! a zaista ni na koga konkretno ne mislim), svima nama, kao ljudima, bez obzira na ne/vjersku okrenutost iliti ne/pripadnost, bez obzira na svjetonazor ili šta, fali mnogo toga, a nečeg imamo isuviše. Recimo nadmenosti, oholosti, osjećaja zaumnog samopouzdanja, itd. kada ulazimo u razgovore i diskusije, kada ulazimo u poslovne dogovore, pa čak i ljubavne veze, i sl.
A ako s tim čovjek uđe u nešto, ako s tim započinje - batali. Pokazati skromnost, uviđavnost, strpljenje i slične stvari kod nas se često smatra slabošću.

Zato nemam volje plaho ulazit u rasprave (zato sam i napustio rasprave ovdje). Il' ću pokazati prema nekome nešto ružno, il' će on prema meni. Ogriješi se čovjek prema čovjeku, nevezano o kome se radi, a najprije samog sebe ponizi, svejedno znao to ili ne.
NIN

#217 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by NIN »

arzuhal wrote:Generalno (sad zaista generaliziram! a zaista ni na koga konkretno ne mislim), svima nama, kao ljudima, bez obzira na ne/vjersku okrenutost iliti ne/pripadnost, bez obzira na svjetonazor ili šta, fali mnogo toga, a nečeg imamo isuviše. Recimo nadmenosti, oholosti, osjećaja zaumnog samopouzdanja, itd. kada ulazimo u razgovore i diskusije, kada ulazimo u poslovne dogovore, pa čak i ljubavne veze, i sl.
A ako s tim čovjek uđe u nešto, ako s tim započinje - batali. Pokazati skromnost, uviđavnost, strpljenje i slične stvari kod nas se često smatra slabošću.

Zato nemam volje plaho ulazit u rasprave (zato sam i napustio rasprave ovdje). Il' ću pokazati prema nekome nešto ružno, il' će on prema meni. Ogriješi se čovjek prema čovjeku, nevezano o kome se radi, a najprije samog sebe ponizi, svejedno znao to ili ne.
Dugo te ne bi pa sam te pozelio, druze moj!

Kad srtignes, prospi jos koje slovo, uzivancija je citati te!

(zavjetovao sam se da necu postavljati smajlije, pa da znas, a znam da fale)
BHCluster

#218 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by BHCluster »

Uvjek je bilo lakse reci da je Bog stvorio sve jer ako nastavis postavljati pitanja onda ti jednostavno na kraju kazu pa ili vjerujes ili suprotno, nego se namuciti i to dokazati kroz razne naucne discipline kako se to zapravo dogodilo.
apsidejzi

#219 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by apsidejzi »

arzuhal wrote: Dakle, Posljednji dan, Događaj, Čas...ustvari nije nikakav događaj nego je proces koji će možda trajati - s ljudske tačke motreno potpuno neprimjetno - milijarde godina? Zanimljivo...Držim da je ovo revolucionaran stav čak i za, eventualno, suvremeniju neomutezilsku školu kur'anske hermeneutike...

Dozvoli mi da recenicu kopiram u potpunosti u vezi onog sto sam napisao vezano za natruhlu balkansku psihoanaliticku skolu: "Vas problem je sto Allahu pripisujete ljudske osobine i u svojim glavama zamisljate antropomorfnog Boga."

Ovo nije momentalno razotkrivanje uzroka tvog javljanja nego je ovo dugotrajno zapazanje posljedica tvoje ali metodologije ostalih ucesnika u ovoj apsurdnoj raspravi o izlasku Sunca sa zapada (ali i vecine ostalih rasprava kako na forumu tako i u literaturi). Pogledaj samo ovaj prvi pasus sto si napisao a sto sam ja boldirao: Tebi je cudno, cak sta vise revolucionarno, sto ja smak svijeta ne gledam iz ljudske perspektive. Zasto se Bog mora povinovati ljudskoj perspektivi? Zato sto ljudi kreiraju Boga po svojim mjerilima a to je upravo ono sto sam ja napisao u svojoj natruhloj balkanskoj psihoanalitickoj skoli. Ja ne znam da li mozes vidjeti apsurd i ironiju izmedju tvoja dva pasusa gdje u prvom govoris kako je revolucionarno to sto ja Bogu oduzimam bilo kakav antropomorfni oblik a u drugom postu me kritikujes sto ti kazem da Bogu pripisujes ljudske osobine jer ti to ko biva ne radis.

Radis, koliko god ti zelio i tvrdio suprotno. Svako ko se javio na ovoj tebi je na ovaj ili onaj nacin predstavio svoju viziju antropomorfnog Boga i sada mene nazivas pogrdnim imenima jer kazem ono sto jeste.

I baj d vej, ovo sto sam ja pisao o Bogu nema veze sa mutezilizmom niti sa neomutezilizmom. Oni su imali drugaciju viziju Boga. Ne mogu se oteti utisku, a vjerovatno cu biti opet optuzen da sam natruhli balkanac ili sta li vec, ali razlog zbog kojeg si napisao da ja zastupam neomutezilski stav je to sto si preletio preko mojih postova posto sam ja mnogo govorio o mutezilama. Nazalost, ako zelis vidjeti odakle dolazi moj "revolucionarni stav" po pitanju Boga, moraces se malo dublje zaroviti u moje postove a ne sa tom natruhlom balkanskom psihoanalitickom skolom davati mi dijagnoze neomutezilizma jer ja to definitivno nisam.

Volim ironiju i divim se ljudskoj jednostavnosti da u jednoj te istoj misli iskaze i apsurd ali i ironiju, cudeci se istovremeno ljudskoj nesposobnosti da uvidi isto :)
apsidejzi

#220 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by apsidejzi »

nasa wrote:Sudnji dan ce nastupiti iznenada, to je ono sto znamo, valjda :D , pa nije rijec o tome sta neko zeli ili ne zeli prihvatiti vec o razlici process-dogadjaj, a iznenada podrazumjeva ovo drugo...
Inace, @apsidejzi ima finih razmisljanja ali ovo jeste nategnuto....
Vidi @nasa, ja necu reci da nije nategnuto ali je svako drugo razmisljanje o padajucim zvijezdama bajkovito u tom slucaju. Kur'an koristi rijec koja se samo jednom ponavlja u citavom Kur'anu i to upravo u tom ajetu. Korkut je tu rijec preveo kao "padati" a Mlivo sa "razletiti". Onaj ko poznaje fiziku, a evo @NIN ti to moze potvrditi, svaka zvijezda, ali bukvalno svaka zvijezda koja je ikada postojala na nebu se do sada razletila i nestala sa neba. Cak sta vise, ova nasa Zemlja, Sunce, Mjesec i kompletan suncev sistem su nastali jer se prije 6-7 milijardi godina raspala veca zvijezda stvorivsi atome koji su nama omogucili zivot.

I sada se ja nalazim pred zanimljivim izborom: Imam jednu rijec u Kur'anu koja se nigdje vise ne ponavlja i kojoj se ne moze dati neko drugo kur'ansko znacenje i trebam razumjeti istu. Jedan prevodioc koristi rijec "padati" drugi prevodilac koristi rijec "razletiti". Iz nekog razloga, tumacenje koje ima naucno razumjevanje iza sebe i koje se u potpunosti slaze sa naukom te koje koristi jednog prevodioca je "nategnuto" dok ovo bajkovito tumacnje u kojem zvijezde negdje padaju biva nenategnuto iako nema nikakve veze sa naukom. Cak je i nemoguce. Jedino opravdanje toga je to sto se ocekuje neko nenormalno ponasanje Boga jer smak svijeta mora biti spektakularan i velicanstven i sto je najbitnije, mora biti vremenski ogranicen na veoma kratak period.

Za mene je i ovo normalno ponasanje Boga spektakularno i velicanstveno i nema potrebe da se povinuje ljudskim mjerilima da bude jos spektakularnije i velicanstvenije. Cak sta vise, ja mislim da je antropomorfiranje Boga degradirajuce za Njega. Eto ko biva, On mora napraviti vatromet i spektakl na nebu sa padajucim zvijezdama, sa Suncem koje izlazi sa zapada, sa nekim zivotinjama koje se pojavljuju iz nicega, sa nekim cudesima i slicno da bi mi jadni ljudi konacno povjerovali i vidjeli Njegovu velicanstvenost.Ne mora jer Njegovo stvaranje je velicanstvenije od onoga sto ljuski mozak smatra velicanstvenim. Ti kad skontas da je hlorofil uzeo takvu 3D formu da fotonima napravi idealni labirint kako bi maksimalno efektivizirao proces fotosinteze i da je ta 3D forma dosla iz informacije koja je zapisana u DNA i da se kompletan proces desava kroz tri idejno u potpunosti razlicita procesa... pa to je velicanstveno a ne neki holivudski efekti na nebu koje ocekujemo kako bismo konacno povjerovali u Boga.

Priznajem, ovo vidjenje jeste nategnuto ako ocekujes holivudski zavrsetak dunjaluka i prozivljenja, ali ako realno pogledas u Kur'an onda to nista ne izgleda drugacije nego sto je sada.
arzuhal

#221 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by arzuhal »

NIN wrote:
arzuhal wrote:Generalno (sad zaista generaliziram! a zaista ni na koga konkretno ne mislim), svima nama, kao ljudima, bez obzira na ne/vjersku okrenutost iliti ne/pripadnost, bez obzira na svjetonazor ili šta, fali mnogo toga, a nečeg imamo isuviše. Recimo nadmenosti, oholosti, osjećaja zaumnog samopouzdanja, itd. kada ulazimo u razgovore i diskusije, kada ulazimo u poslovne dogovore, pa čak i ljubavne veze, i sl.

Dugo te ne bi pa sam te pozelio, druze moj!

Kad srtignes, prospi jos koje slovo, uzivancija je citati te!

(zavjetovao sam se da necu postavljati smajlije, pa da znas, a znam da fale)
Nema veze, valja ispoštovat zavjet, al' ja se nisam zavjetovao :pasamoj:

Da si mi živ i zdrav :)
arzuhal

#222 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by arzuhal »

apsidejzi wrote:
arzuhal wrote: Dakle, Posljednji dan, Događaj, Čas...ustvari nije nikakav događaj nego je proces koji će možda trajati - s ljudske tačke motreno potpuno neprimjetno - milijarde godina? Zanimljivo...Držim da je ovo revolucionaran stav čak i za, eventualno, suvremeniju neomutezilsku školu kur'anske hermeneutike...

Dozvoli mi da recenicu kopiram u potpunosti u vezi onog sto sam napisao vezano za natruhlu balkansku psihoanaliticku skolu: "Vas problem je sto Allahu pripisujete ljudske osobine i u svojim glavama zamisljate antropomorfnog Boga."

Ovo nije momentalno razotkrivanje uzroka tvog javljanja nego je ovo dugotrajno zapazanje posljedica tvoje ali metodologije ostalih ucesnika u ovoj apsurdnoj raspravi o izlasku Sunca sa zapada (ali i vecine ostalih rasprava kako na forumu tako i u literaturi). Pogledaj samo ovaj prvi pasus sto si napisao a sto sam ja boldirao: Tebi je cudno, cak sta vise revolucionarno, sto ja smak svijeta ne gledam iz ljudske perspektive. Zasto se Bog mora povinovati ljudskoj perspektivi? Zato sto ljudi kreiraju Boga po svojim mjerilima a to je upravo ono sto sam ja napisao u svojoj natruhloj balkanskoj psihoanalitickoj skoli. Ja ne znam da li mozes vidjeti apsurd i ironiju izmedju tvoja dva pasusa gdje u prvom govoris kako je revolucionarno to sto ja Bogu oduzimam bilo kakav antropomorfni oblik a u drugom postu me kritikujes sto ti kazem da Bogu pripisujes ljudske osobine jer ti to ko biva ne radis.

Radis, koliko god ti zelio i tvrdio suprotno. Svako ko se javio na ovoj tebi je na ovaj ili onaj nacin predstavio svoju viziju antropomorfnog Boga i sada mene nazivas pogrdnim imenima jer kazem ono sto jeste.

I baj d vej, ovo sto sam ja pisao o Bogu nema veze sa mutezilizmom niti sa neomutezilizmom. Oni su imali drugaciju viziju Boga. Ne mogu se oteti utisku, a vjerovatno cu biti opet optuzen da sam natruhli balkanac ili sta li vec, ali razlog zbog kojeg si napisao da ja zastupam neomutezilski stav je to sto si preletio preko mojih postova posto sam ja mnogo govorio o mutezilama. Nazalost, ako zelis vidjeti odakle dolazi moj "revolucionarni stav" po pitanju Boga, moraces se malo dublje zaroviti u moje postove a ne sa tom natruhlom balkanskom psihoanalitickom skolom davati mi dijagnoze neomutezilizma jer ja to definitivno nisam.

Volim ironiju i divim se ljudskoj jednostavnosti da u jednoj te istoj misli iskaze i apsurd ali i ironiju, cudeci se istovremeno ljudskoj nesposobnosti da uvidi isto :)
1. Nije ''natruhla'' u smislu i značenju glagola istruhnuti (prirodni raspad nečeg organskog, i sl.), nego ''natruhe'' u značenju indicije, tragovi, nota nečega, prisustvo nečega, nešto što ukazuje, upućuje, navodi, itd. A ''balkanska'' zbog našeg (zajedničkog, tu se ne odnosi samo na tebe) poslovičnog prejudiciranja i etiketiranja sugovornika u startu, što odmah opterećuje budući eventualni razgovor (mada nekada, priznajem, zna dati i zanimljivu dinamiku);
2. Nisam nigdje eksplicitno ni tvrdio da si ti neomu'tezila i da zastupaš takve stavove nego da si iznio stav koji je, u najmanju ruku, malo neobičan i radikalan i za neomu'tezilske uobičajene stavove;
3. Ustvari, doista nisam nigdje vidio da spominješ mu'tezilizam jer nisam ni čitao tvoje ranije postove, samo ovo zadnje (4-5 postova na ovoj temi) na što sam se i osvrnuo tako da zaista ne znam tvoju poziciju u odnosu na mu'tezilizam;
4. Mu'tezilizam je sasvim legitiman pravac u islamskom mišljenju, ja ne napadam niti se sukobljavam s tim pravcem uopće, kao ni s pravcem koji je nastao kao rekacija na njega - bukvalizam, literalizam, kao ni s pravcem koji se rodio u odnosu na ta dva ekstrema - eš'arizam (kojem je pripadao i čuveni imama el-Gazali), itd.
5. Mene ponajviše zanima islam u cjelini (kao takav, a onda i u odnosu spram svega drugog), sa svom svojom životnošću, svom kapilarnošću, svim tumačenjima i pristupima jer sve je imalo svoj opravdan uzrok i sve je to posljedica nečeg: i mu'tezilsko poimanje božjeg jedinstva, i literalistički antropomorfizam, i ešarijska sinteza, i imam Maturidi, tesavuf...Tako da mogu razumjeti i tvoju poziciju, tvoj partikularni pogled na islam i Kur'an, određen prije svega nekim elementima formalne logike i dosega i otkrića suvremene znanosti, njene metodologije, itd.
6. Zato držim da svaki razgovor, ukoliko nije kontaminiran onim negativnim momentima o kojima rekoh nešto na drugoj temi, može itekako biti plodonosan, mene će potaknuti na nešto, da istražim, da obratim pažnju na neke detalje, itd.

..da se sad malo više okrenem sadržaju tvojih misli:

7. Govoriš o ''antropomorfnom poimanju Boga'', o ''ljudskoj perspektivi'' kojom gledam, eto, ja i ostali učesnici rasprave, moji sličnomišljenici. Pri tome ti sam odbijaš da gledaš Boga tako. A kako Ga ti ''vidiš''?
8. Ja se priklanjam misli pokojnog Ivana Fohta koji je sa sjetom govorio o pretsokratovskim mudracima, filozofima i fizičarima, koji su tragači za Arhe-om, prapočelom svih stvari, jer su sebe, ljude, vidjeli samo djelićem Univerzuma, ne uzimajući sebi pravo da određuju kako jest a kako nije, samo su tragali za odgovorima: je li to hidor (voda), ili zrak? jesu li homeomerije ili atomi? brojevi?
A onda su došli sofisti i rekli: mi nemamo božansko očište, mi smo tek ljudi, mi ne možemo sagledati teoriju svega, mi se možemo baviti samo onim što je naše, ljudsko, i u dijalogu tvoriti istinu, pa što je za mene istina - to je istina, a što za mene nije istina - nije, nema veze jel ima veze sa svijetom.
9. Ova, dakle, dilema, traje najmanje 3000 godina ljudske civilizacije: prespektiva, ugao gledanja;
10. No vratimo se malo na tvoje promišljanje: optužuješ i pitaš kako sebi ljudi uopće mogu dozvoliti da Allaha gledaju izričito ljudskim mjerilima te tako određujući (time ograničavajući) Allahu šta i kako treba činiti ili će biti, onako kako je prihvatljivo ljudskim mjerilima, ljudskoj ograničenosti u razumijevanju. A, istovremeno, blagodareći dosezima suvremene (ljudske, ne lavlje, melekanske, džinske, vilinske, itd.) znanosti, utemeljene na (ljudskoj) metodologiji koja se brusila od Bacona i Cartesiusa do danas, utemeljena u (ljudskoj) formalnoj logici, sa (ljudskom) spoznajom zakonitosti Univerzuma - ti Allahu ne određuješ šta će i kako činiti, kako i šta mora biti? Jer i to moranje ti shvataš po kojem razumijevanju, božanskom, a ne ljudskom? Dakle suvremena, znanstvena misao, utemeljena na i vođena metodologijom znanosti, na moćima indukcije, dedukcije, analize (ustvari svim moćima čovjeka, ne isključujući ni sposobnost hiyala, imaginacije koja je veoma bitna za znanstveni razvoj, ja vjerujem Fajerabendu), itd. jeste, ustvari, ono što nas izdiže iz sfere ljudskih mjerila i uvodi u carstvo božanskog gledanja na stvarnost? Primjetiš li sada ti nešto čudno u svemu tome?
11. Kako, recimo, tumačiš ajet (dio ajeta sure el-E'araf, mislim da je 187. ajet) u kojem se govori o Smaku svijeta:

la te-tikum illa bagteten/(u mom slobodnom prevodu) neće vam doći osim - odjednom.
asurbanipal

#223 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by asurbanipal »

Selam alejk' @arzuhale... :)
arzuhal

#224 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by arzuhal »

Alejkumu selam, ashure, i hajirli ti rođendan onaj od neki dan :mrgreen:
asurbanipal

#225 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote:Alejkumu selam, ashure, i hajirli ti rođendan onaj od neki dan :mrgreen:

Kad naletim nekad ako Bog da, naredne godine do Šehera, ima da kahvenišemo...
Post Reply