Vrlo jednostavno. U petom ajetu sure Junus, Allah kaze da je Mjesecu "kaderna menazilehu" tj Allah je Mjesecu ukaderio njegove polozaje. Direktno i eksplicitno nam se kaze da su Mjeseceve faze Njegov kader a mi smo danas u poziciji da razumijemo zasto vidimo Mjesec takvim kakvim ga vidimo. Tri Njutnova zakona i Keplerovi zakoni nam daju matematicki opis onoga sta Allah naziva kaderom. Bukvalno, ali bas bukvalno Allahov kader = matematicke formule iz Fizike. To sto mi muslimani ne poznajemo tri njutnova zakona je nas problem i upravo zbog toga muslimani pricaju bajke o nekakvim zivotinjama, cudesima i slicno. Mozda zato sto ne znamo dati objasnjenje kako to da je Kader = Fizikalni zakoni.RNG_25 wrote: Šta je Allahov zakon? Šta su odstupanja? Do kada ti zakoni vrijede? Za koga/šta vrijede?
Ako se uzme da je kompletan svijet onda uređen tako kako jeste, te ako je to uređenje rezultat Allahovih zakona, te ako ti zakoni nikada neće biti izmijenjeni, niti će u njima ikada biti odstupanja, kako onda očekivati da ovaj svijet ikada završi?
Ako Allah kaze da se ti zakoni nece mjenjati onda se oni nece mjenjati i ako ocekujes smak svijeta, izlazak sunca za zapada ili bilo sta drugo, oni se moraju desiti unutar zakona fizike jer fizika je toliko napredovala da smo 2012e godine u Maju mjesecu dokazali Higsov bozon koji je uklopio kompletnu sliku u jednu cjelinu. Ovo je zapravo uvod u tvoje iduci komentar:
Kako znam? Jednostavno znam. Allah je savrsen i nema smisla da se mjenja. Ako se On mjenja ili ako se Njegov zakon mjenja onda to znaci da je ili bio nesavrsen ili je sada nesavrsen. Upravo to nam je On i rekao u ajetu: Allahov zakon se ne mjenja. Ono sto vazi danas, vazilo je i jucer a vazice i sutra. Naunici su matematicki dokazali sva desavanja od prvih nekoliko milisekundi nakon Big banga pa do danas pa i do kraja svemira i mi htjeli to ili ne moramo prihvatiti kao cinjenicu. No veoma je tesko promijeniti dogmu koju je Gazali utemeljio.To je laičko pitanje, a evo sada jedno koje nije.
Kako znaš da unutar Allahovog zakona uređenja svega, recimo univerzuma, nije definiran i... kraj univerzuma kakvog mi poznajemo? Kako znaš da unutar Allahovog zakona nije definirano da se nekad, možda samo jednom, desi i nešto što do tada nije, ili jeste ali mi tome nismo svjedočili? Zar Allahov zakon nije definirao i postanak univerzuma? Zar uvjeti koji su tada vladali, na samom početku, nisu bili sasvim drugačiji nego danas? Zar zakonitosti tog početka, koje su tada vladale, danas nisu izmijenjene drugim? Ili, umjesto da kažem "izmijenjene", možda bi bilo bolje reći... da su i ti tadašnji zakoni, njihva "izmjena", te ovi sadašnji, zapravo samo jedan od zakona, u kojem je sve to definirano.
Da izdvojim ovaj dio citata jer je specijalno zanimljiv:
[/quote][/quote]Zar uvjeti koji su tada vladali, na samom početku, nisu bili sasvim drugačiji nego danas?
Jesu. Zakoni koji su tada vladali su upravo isti ti zakoni koji vladaju danas. Iako su uvjeti u kojima se svemir razvijao bili drugaciji nego danasnji, zakoni koji su kontrolisali te uvjete se nista nisu promijenili. Danas kada bismo imali tehnologiju, mogli bismo i mi proizvesti isto to. Pa mi smo prije tri godine ugradili gen pauka u genetski materijal koze i sada te koze daju mlijeko u kojem se nalaze proteini sa kojima pauk proizvodi svoju mrezu. Mi smo prije 14 godina mapirali kompletan ljudski genetski materijal.
Ti pokusavas provuci tezu o "Bogu izuzetaka" jer ko biva, otkud znamo da se uslovi nece promijeniti. Nece, jer se baziraju na istim zakonima koji se ne mjenjaju a mi imamo dovoljno jake kompjutere da izracunamo sta ce se desavati u buducnosti. Nase Sunce je staro 5 milijardi godina i ima jos toliko hidrogena da izgori. Nakon pet milijardi godina od ljudske ere, Sunce ce postati supernova, eksplodirati i nece ga vise biti a u tom procesu ce nestati i Zemlje.
No eto, ljudi vole bajke a nije ih ni kritikovati jer su izlozeni bajkovitim objasnjenjima od strane ljudi koji odbacuju ono sto je ocito u Kur'anu kako bi odrzali neku nejasnu i bajkovitu viziju svijeta u kojem Sunce ko biva izlazi sa zapada i sl. Da bi sunce izaslo sa zapada, Zemlja prvo mora stati pa se poceti okretati na drugu stranu. Zahvaljujuci Prvom Njutnovom zakonu inercije (koji je dio Allahovog nepromjenjivog kadera) mi znamo da svako tijelo koje se krece nastavlja kretanje sve dok se na njega ne djeluje vanjskom silom koja ce mu dati pozitivno ili negativno ubrzanje i svako tijelo koje stoji, nastavice stojati sve dok na njega ne djelujemo vanjskom silom koja ce mu dati ubrzanje. TO znaci da ako zelis zaustaviti Zemlju i ako je zelis poceti okretati na drugu stranu, moras djelovati vanjskom silom, usporiti je, zaustaviti je i ta sila mora biti toliko velika da je zavrti u drugom smjeru. Ako primjenis toliku silu na Zemljasku kuglu, veca je vjerovatnoca da se ona raspadne u dijelove nego da joj promijenis rotaciju. To ti je isto pri sudaru dva automobila.
Mislim da u tom slucaju, ljudima nece biti vazno da li je Zemlja promijenila rotaciju jer bi svi ljudi, sve zgrade i sve planine zavrsile u svemiru zahvaljujuci upravo onome sto nam Prvi Njutnov zakon kazuje. Naglo usporenje zemlje bi sve sto postoji na njoj izbacilo u svemir i gore bismo pomrli prije nego bismo vidjeli da se ona okrece na drugu stranu.
Allah lijepo kaze u suri Junus (ajet 5) da su mjeseceve faze dio Njegovog NEMJENJAJUCEG KADERA a razlog tih mjesecevih faza je ROTACIJA ZEMLJE oko svoje ose, oko sunceve ose i rotacija mjeseca oko zemljine ose. Mislim... ne vrijedi objasnjavati ako nisi u stanju razumjeti da je nauka objasnila sve pojave sa dokazivanjem higsovog bozona i da je to ista ona nauka za koju Allah kaze da se ne mjenja.
Eto toliko, ja se iskljucujem iz rasprave osim ako bas nesto zanimljivo ne izleti u sta sumnjam.