Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

alen_zenica

#1 Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by alen_zenica »

U odluci o pomilovanju predsjednik Haaškog suda Patrick Lipton Robinson navodi da će Plavšić po švedskim zakonima 24. oktobra ove godine odslužiti dvije trećine kazne te da tri dana kasnije 27. oktobra stječe pravo puštanja na prijevremenu slobodu. 'Uvjeren sam da se gospođi Plavšić treba odobriti prijevremeno puštanje u skladu s njezinim pravom koje proizlazi iz švedskih zakona', piše predsjednik Haaškog suda u odluci donesenoj 14. septembra ove godine.

Jeb+š ovakav sud.
pih
Ne pada mi na pamet

#2 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by Ne pada mi na pamet »

Zar ona nije osudjena za ratne zločine? Kad ce doci na carsiju na cevape?

Ne samo zbog ovog, vec i zbog cudnog ponasanja korejanca prema karadzicu, presude hartmanovoj, vrlo malim kaznama zlocincima i ostalim sranjima. Imam neki osjecaj da ce se i sudjenje karadzicu zavrsiti "kontroverzno".
karanana

#3 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by karanana »

kakvi svedski zakoni, kakvi kurci palci? pa nije osudjena jer je u svedskoj pljunula na trotoar. jebena svedska samo pruza usluge smjestaja i nije na njoj da odlucuje koga ce i kada pustiti kada su ratni zlocinci iz jugoslavije u pitanju. to je jedino odluka haskog suda. nek je uzmu i nek je prebace u neku drugu zemlju u zatvor. mada mi se cini da je i haski sud za ovakvu odluku.
Pasiflora

#4 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by Pasiflora »

Zanimljivo je da je informacija objavljena na svim hr, a niti na jednom bh portalu.
Fakat je svijet otisao u... :angry:
Fair Life

#5 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by Fair Life »

sitno wrote:Zanimljivo je da je informacija objavljena na svim hr, a niti na jednom bh portalu.
Sta ti citas ??

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=2561
Pasiflora

#6 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by Pasiflora »

Fair Life wrote:
sitno wrote:Zanimljivo je da je informacija objavljena na svim hr, a niti na jednom bh portalu.
Sta ti citas ??

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=2561
UPS, do mene :oops: ! Oslobodjenje sam jutros citala u printanom izdanju....
popajic

#7 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by popajic »

U okviru dogovora s tadašnjom glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte Plavšić je priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti u BiH, odnosno progon nesrpskog stanovništva u BiH, a tužitelji su zauzvrat odustali od sedam ostalih točaka optužbe koji su je teretili za genocid i ratne zločine.
Priznaj - pola ti se prasta !
Priznaj 2 X - sve ti se prasta. :-)
Haski sud u ulozi boga :x
karanana

#8 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by karanana »

sta mislite gdje ce se vratiti? mislite li da ce je u republici srpskoj proglasiti izdajnicom i da ce tamo imati neugodnosti?
LadyBear

#9 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by LadyBear »

:x
I hoce li se iko od nasih guzolizaca od politicara javiti na ovu vijest, ili ce i ovoga puta biti posmatraci i dozvoliti da se ovakve stvari desavaju?
Iskreno, nebi se uopste bunila da se neko nadje i da je ukoka. Ako ta zlocinka ima pravo na slobodu, i drugi imaju pravo na pravdu, pa oni neka i dalje idu prema svojim zakonima o pomilovanju zlocinaca.
osa

#10 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by osa »

malo je dobila i za ono za što je osuđena ne bi trebala postojati institucija prijevremenog puštanja na slobodu, ali postoji.na ovoj temi predviđam, da će najviše na sud pljuvati oni koji ga vrlo često ističu kao jedini autoritet u tumačenju događaja u bivšoj jugoslaviji.
osa

#11 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by osa »

LadyBear wrote::x
I hoce li se iko od nasih guzolizaca od politicara javiti na ovu vijest, ili ce i ovoga puta biti posmatraci i dozvoliti da se ovakve stvari desavaju?
Iskreno, nebi se uopste bunila da se neko nadje i da je ukoka. Ako ta zlocinka ima pravo na slobodu, i drugi imaju pravo na pravdu, pa oni neka i dalje idu prema svojim zakonima o pomilovanju zlocinaca.
vjerojatno želja s riječima"znam ja šta ću svoje dijete učiti....."
bhxxl

#12 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by bhxxl »

kad se uzme u obzir koji je zlotvor ministar vanjskih poslova u swe , onda nije ni cudo ...
jazzer

#13 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by jazzer »

karanana wrote:sta mislite gdje ce se vratiti? mislite li da ce je u republici srpskoj proglasiti izdajnicom i da ce tamo imati neugodnosti?
Mislim da sam negdje procitao da ce zivjeti u Beogradu. A ako se pojavi u BL siguran sam da ce
je Dodo sa sve svitom docekati kako i prilici jednom ratnom zlocincu :x :x . Jer zlocinac u RSu je svoj na svome.
veljaca

#14 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by veljaca »

Interesantan post - veoma INTERESANTAN ....
LadyBear

#15 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by LadyBear »

osa wrote:
Tebi je mozda normalno, da se osobe koji su krivi za hiljade i hiljade ubijenih i progonjenih ljudi nadju na slobodi?
Nisam nacionalista niti bi svoje dijete ikada ucila mrznji prema drugome i drugacijem, ali ko je ovdje lud?
Joey Tribbiani

#16 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by Joey Tribbiani »

sramota! *ebes taj sud!

priznala pa je oslobodili 7 tacak optuzbe...pa to nema ni u tunguziji...daBogda i njihove probleme rjesavali debili koji rade na nasim.
osa

#17 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by osa »

LadyBear wrote:
osa wrote:
Tebi je mozda normalno, da se osobe koji su krivi za hiljade i hiljade ubijenih i progonjenih ljudi nadju na slobodi?
Nisam nacionalista niti bi svoje dijete ikada ucila mrznji prema drugome i drugacijem, ali ko je ovdje lud?
da si pročitala post iznad vidjela bi da mi nije normalno, kao što mi nije normalno pozivati se na odluke suda kad odgovaraju a pljuvati po njemu kad odluke nisu"kakve bi trebale biti".
LadyBear

#18 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by LadyBear »

veljaca wrote:
Interesantan post - veoma INTERESANTAN ....
Mozda jesam pretjerala, ali kako drugacije gledati na situaciju gdje se zlocinci malo malo pustaju na slobodu ili budu pomilovani?
jazzer

#19 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by jazzer »

Obuzima se strasan osjecaj bjesa... :x

Porodica Biljane Plavšić (79), njen brat i snaha, presretni su što je Haški tribunal odobrio njeno prijevremeno puštanje na slobodu iz švedskog zatvora.
"Još smo uzbuđeni i ošamućeni. Sinoć smo se čuli sa njom i ona nije ništa znala", rekla je SRNI snaha Vasilija.

Prema njenim informacijama, jedan sudija je bio protiv ovakve odluke.

"Hvala im što su tako odlučili, hvala i onom sudiji koji nije za to glasao, koji je bio protiv", kaže Vasilija, navodeći da je Biljanin brat Zdravko presretan i da od uzbuđenja ne može da govori.

Očekuje se da će Plavšićeva po puštanju na slobodu doći u Beograd, gdje ima stan i ima državljanstvo Srbije.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik posjetiće sutra Biljanu Plavšić u zatvoru u Švedskoj. Dodik je rekao novinarima u Trebinju da je upoznat sa odlukom Tribunala i najavio svoju posjetu Plavšićevoj.
sarajevo-x.com
LadyBear

#20 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by LadyBear »

osa wrote:
da si pročitala post iznad vidjela bi da mi nije normalno, kao što mi nije normalno pozivati se na odluke suda kad odgovaraju a pljuvati po njemu kad odluke nisu"kakve bi trebale biti".
Ne sjecam se da sam ikada hvalila odluke tog suda, u vecini slucajeva nisam nikada bila zadovoljna njihovim blagim odlukama i sprdanjem.
drekalica28

#21 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by drekalica28 »

Naravno da će se oglasiti....i to Silajdžić, pa Tihić i onda naravno reis Cerić, njega ništa u ovoj državi ne može mimoići.
Ovo je katastrofalan potez Tribunala. Zbog čega joj se uopšte davala mogućnost pomilovanja? Pa nije kao da je obila auto i ukrala radio pa da se može rehabilitirati, kako piše u članku.
"U izvještaju o ponašanju stoji da je gospođa Plavšić iskazala dobro ponašanje tokom zatočenja, što je dokaz o rehabilitaciji. Iako gospođa Plavšić nije učestvovala u organizovanom radu u zatvoru zato što je penzioner, učestvovala je u šetnjama, također se bavi kuhanjem i pečenjem", navodi se u odluci Tribunala."
Kakva rehabilitacija, kada je u pitanju nepromjenljivi mentalni sklop koji se generacijama prenosi! Bar u njenom slučaju.
Kakva sramota, kakav šamar nama kao državi, ali najviše poniženje sa ovim doživaljavaju žrtve rata, oni hladnokrvno ubijeni i masakrirani, a i njihove porodice koje su preživjele.
Povraća mi od pomisli gdje živim. :(
osa

#22 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by osa »

LadyBear wrote:
osa wrote:
Ne sjecam se da sam ikada hvalila odluke tog suda, u vecini slucajeva nisam nikada bila zadovoljna njihovim blagim odlukama i sprdanjem.
ponovo, da si pročitala post iznad vidjela bi na koga se to odnosi, ne konkretno, nego na kakav tip ljudi na forumu.
Prpa.ba

#23 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by Prpa.ba »

Predvidjam maksimalno 3 stranice ove teme, dok se te iste tri stranice ispucaju za par minuta postojanja teme o pokrivenim zenama u Ferhadiji. :D

Naravno, ovdje se radi o jos jednoj velikoj pobjedi BiH patriota. Fuj.
MokeQc

#24 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by MokeQc »

osa wrote:malo je dobila i za ono za što je osuđena ne bi trebala postojati institucija prijevremenog puštanja na slobodu, ali postoji.na ovoj temi predviđam, da će najviše na sud pljuvati oni koji ga vrlo često ističu kao jedini autoritet u tumačenju događaja u bivšoj jugoslaviji.
Evo ose k'o muha na g.ovno...
Rambo-Amadeus

#25 Re: Haaski sud pomilovao Biljanu Plavsic

Post by Rambo-Amadeus »

osa wrote: kao što mi nije normalno pozivati se na odluke suda kad odgovaraju a pljuvati po njemu kad odluke nisu"kakve bi trebale biti".
Osa daj se malo presaberi! Kad sud osudi provjerene zlocince treba se pozivati na njegove odluke. Kad iste te zlocince pusta na slobodu treba pljuvati po njemu!

Sta je problem u tome???
Post Reply