sace njih dodik tuziti za agresiju...Banksy wrote:505sCrtom wrote:Politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je da je značaj osudjujuće haške presude šestorici bivših čelnika Herceg Bosne u tome da hrvatska javnost čuje opseg strahota koje su se tamo dogadjale i da se shvati da je "Herceg Bosna nastala na zločinu".
"Hrvatska ostaje pod pristiskom spoznaje da je učestvovala u vojnoj intervenciji na drugu državu, iako postoji mogućnost da se presuda promeni u drugostepenom postupku", rekao je Puhovski za agenciju Beta.
Tom presudom, navodi Puhovski, Hrvatska se našla u sličnoj situaciji kao Srbija, da je učestvovala u vojnoj intervenciji na drugu državu.
"S tim će se morati živeti", naglasio je Puhovski i dodao da će do eventualne promene u drugostepenom postupku proći najmanje dve godine.
Puhovski smatra da presuda nije važna za skori ulazak Hrvatske u EU, jer je usledila posle odluke Nemačke i ostalih članica EU koje su
podržale hrvatski ulazak.prenosi Večernji list.
Taj dnevnik prenosi i izjavu potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca koji je presudu ocenio očekivanom. On je rekao da je za nju kriva politika 90-tih godina.
"Presuda će imati svoj put, žalbeni postupak, ali nema sumnje da će pomoći u osvešćivanju kad su u pitanju odnosi Hrvatske i BiH", rekao je Pupovac.
Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
- Danguba
#301 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
- Pismonosa
#302 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
...
Last edited by Pismonosa on 26/01/2021 11:56, edited 2 times in total.
-
Hatper
#303 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
ponovno pitam o čemu pišeš i zašto si se uključio u polemiku???stokton wrote:Nemoj se ti brinut za našu djecu matere ti, da se mene pita ja bi zabranio ove tranše MMF-a koje samo služe našim političarima da nam zamazuju oči.Hatper wrote:
zašto bi mi bila muka i oko čega uopšte ne kontam?? Nisam vezan za BiH u smislu finansija kao vi ovde, životi vas i vaše djece ovise o MMF_u, i živku budimiru i inim kvazi intelektualcima.
Prije bi rekao da sam nemaš pojma o čemu pišeš i zašto si se uključio u ovu polemiku.
Što se ostalog tiče normalno da vam je muka što su vam propali mokri snovi i što ste proglašeni agresorima, da imate imalo obraza barem bi se izvinuli
-
Bosna_ponosna
#304 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Ne kažem da ne postoji, ali nemojte se zavaravati da su svi koji nisu Hercegovci neka velegrađanska tolerantna ekipa. U Hrvatskoj nije neobično da direktor Leksikografskog zavoda javno preko novina prozove jednog pjesnika da šta on kao "balija" (doslovno) ima pisat poeziju u Hrvatskoj. A vidi čuda, čovjek nije Hercegovac. I još je obrazovan i na čelu je jedne takve institucije. I niti isprike ni išta, a novine to isto tako fino prenesu bez cenzure ili isprike.Danguba wrote:Normalna Hrvatska postoji. Niko ti nece nista(ako u blizini nema hercegovaca) ako zapjevas sevdalinku na trgu Bana Jelacica.Bosna_ponosna wrote:Imala si sreću. Ovisi o sredini u kojoj se krećeš, društvenom sloju kojem pripadaš itd. Ne vrijedi to ni za sve miljee u Zagrebu, a pogotovo ne za druge dijelove Hrvatske.EminaSA wrote:E pa ja sam zivjela u Zagrebu tri godine, i nisam ama bas nikad primijetila da me je neko popreko gledao kad sam rekla da sam Bosnjakinja. U Hercegovini je to drugacije doduse.
- Banksy
#305 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Tužio, ne tužio, u odnosu na ovu današnju presudu, čini mi se da je Srbija odlično prošla ... A RS živa i zdrava.Danguba wrote: sace njih dodik tuziti za agresiju...
-
stokton
#306 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
O čeme ti pa jesmo li mi bili agresori ili oni pun mi je kurac izjednačavanja i relativiziranja. Oni su bili agresori a mi smo se branili, a to je dokazano ovom presudom i tačka.Pismonosa wrote:Pa ne trebamo se ni mi zavaravati da smo idealni i da smo baš neki sveci. I sa "naše" strane su vršeni zločini nad Hrvatima, i mi imamo tako tih agresivnih i ekstremističkih elementata i razmišljanja u svom korpusu, itd. Samo što tu ne smije biti od strane zvanične politike bilo kakvih ograda, relativiziranja i naprđivanja tipa Milanović. Prljav veš na sunce, pa kom obojci kom opanci. Samo na taj način možemo doći do pomirenja i poštovanja između nas.Bosna_ponosna wrote: Nažalost, nisi puno u krivu. Dovoljno je pogledati forume da se vidi da, najblaženo rečeno, svakakve gadarije pišu i to oni koji nemaju veze podrijetlom s Hercegovinom. Ne valja se uljuljkivati u san da oni preko granice nemaju ništa protiv nas, iako stvarno tamo ima ljudi koji trezveno razmišljaju, sigurno puno više nego u Srbiji. Treba uzeti pno toga u obzir, da su oni u to doba vodili rat na svojem teritoriju, da nisu prosto egzistencijalno gledajući imali vremena uopće se bakćat Bosnom, da mnogi ne znaju puno o dešavanjima ovdje i sl. Ali prijezir koji oni osjećaju prema muslimanima kao nekakvoj orijentalnoj kulturološkoj pošasti i sl. šovinističke predrasude su glavni izvor formiranja njihovog mišljenja, više nego politika, nacionalizam , vjerske razlike i sl.
Kakvo ba pomirenje s kime da se mirimo, mi se ni skim nismo zavađali nego smo napadnuti na pravdi boga i izvršena agresija na nas i međunarodno priznatu državu, čuj da se mirimo, oni bi i sad sve isto uradili da mogu,
kad jedan premijer iz SDP-a nakon presude ovako nešto izjavi šta onda očekivati od ostalih, pogotovo desničara, gdje je tu poštovanje
-
glockov kolac
#307 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Za kaj se nervirate... ima uvijek drugostupanjski sud, ne?
-
lullooo
#308 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
politika HDZ-a je dozivijela katarzu. Sada imam oorijesene ruke i moralno j eopravdano slamati ono sto je ostalo od te politike u Hercegovini. Dakle majorizirati ih do kraja dok ih ne izmajoriziramo?
-
Hatper
#309 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Napisah istinu , ako imaš mozga u glavi shvatit ćeš, ako nemaš objasniš onako kako si to uradio.Pismonosa wrote:Evo ga, Binsr, priznaj. Samo vi ste u stanju od ovakvog odrona i sunovrata napraviti njihovu pobjedu i predstaviti zloče ko turiste na TenerifamaHatper wrote:
o čemu pišeš valjda su trebali za sve učinjeno dobit svaki po 100 godina, pusti te šuplje jesi svjestan da idu izbori za mostar uskoro, šta ti ova presuda govori u vezi toga. meni strašno puno.Jel neko ovima zabranio da se bave politikom i slično pa sve su vodili iz haga kompletnu politiku hdz_a čitavo vrijeme.
Još kad dođu na godišnje odmore iz haga vrećama su im se pare nosile a čović u stavu mirno raportiro, zelen si još da svatiš neke stvari, kada izađu iz zatvora izaće ko milioneri i hrvatski vitezovi a onda se perverzija nastavlja.![]()
Ukratko, super im. Višegodišnji odmor za koji ne bi bilo zgoreg štogod i nadoplatiti iz svog padže. Jelde?![]()
![]()
Rekoh li ja već, veeeelika je to pobjeda Prleta i povratak otpisanih
- kokakolas
#310 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Bilo kako bilo... Ovo je istorijski trenutak za Bosnu i Hercegovinu. Sada samo da još onu dvojicu monstruma osude i pravda je koliko toliko pobijedila. Franjo Tuđman = Ratni zločinac - Dokazano. Idemo dalje! 
- Pismonosa
#311 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
...
Last edited by Pismonosa on 26/01/2021 11:55, edited 1 time in total.
-
EminaSA
#312 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Tri godine sam provela tamo i nije me nikad niko vrijedjao na vjerskoj osnovi. Nije "sreca" u pitanju, ljudi su samo drugaciji od ovih u BiH. Gradjanski su orijentisani ali to ne znaci da su svi neki "hipi" liberali nego da jednostavno zive svoj zivot i ne opterecuju se porijeklom ljudi sa kojima razgovaraju ili sa kojima se druze...znaju ponekad padati komentari o "Bosancima" ali takvi komentari su cesto usmjereni i na Hrvate iz BiH.Bosna_ponosna wrote: Imala si sreću. Ovisi o sredini u kojoj se krećeš, društvenom sloju kojem pripadaš itd. Ne vrijedi to ni za sve miljee u Zagrebu, a pogotovo ne za druge dijelove Hrvatske.
Naravno, ima onih koji ne vole Bosnjake (kao sto ima netolerantnih ljudi koji ne vole Hrvate u SA), ali ti govoris kao da Bosnjaci u Hrvatskoj ne mogu opstati od hrvatskog animoziteta prema njima.
-
stokton
#313 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
A ko će se drugi uključit ako ja neću, ja koji sam krvario dvije godine u Mostaru protiv tih istih agresoraHatper wrote:ponovno pitam o čemu pišeš i zašto si se uključio u polemiku???stokton wrote:Nemoj se ti brinut za našu djecu matere ti, da se mene pita ja bi zabranio ove tranše MMF-a koje samo služe našim političarima da nam zamazuju oči.Hatper wrote:
zašto bi mi bila muka i oko čega uopšte ne kontam?? Nisam vezan za BiH u smislu finansija kao vi ovde, životi vas i vaše djece ovise o MMF_u, i živku budimiru i inim kvazi intelektualcima.
Prije bi rekao da sam nemaš pojma o čemu pišeš i zašto si se uključio u ovu polemiku.
Što se ostalog tiče normalno da vam je muka što su vam propali mokri snovi i što ste proglašeni agresorima, da imate imalo obraza barem bi se izvinuli
Opet ti kažem da imaš imalo obraza izvinuo bi se a ne bi ovdje palamudio bezveze.
Znam da ti je sad teško ali sportski je priznat poraz
- Danguba
#314 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Zalosno. Nesto se pocelo sa Milosevicem(ali ga Rusi otrovase) a ovo se sve svodi na individualnu odgovornost(pocev od predsjednika, vlade, ministarstva unutrasnjih poslova, odbrane...) pa kada to sve saberemo ostaje da su se udruzili radi pocinjenja zlocina ALI...Banksy wrote:Tužio, ne tužio, u odnosu na ovu današnju presudu, čini mi se da je Srbija odlično prošla ... A RS živa i zdrava.Danguba wrote: sace njih dodik tuziti za agresiju...
-
lullooo
#315 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Da li ce BiH pokrenuti incijativu da se imena ulica i kipovi Franceka uklone posto je dokazani zlocinac?
-
Hatper
#316 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
majoriziraju oni vas sve vam parama pokupovaše, lijanović vam je do fabrike duhana u mostaru došo, objekte čuva security i radit ćete u lijana za bonove.lullooo wrote:politika HDZ-a je dozivijela katarzu. Sada imam oorijesene ruke i moralno j eopravdano slamati ono sto je ostalo od te politike u Hercegovini. Dakle majorizirati ih do kraja dok ih ne izmajoriziramo?
De malo se trznite pa istjerajte ove izdajice http://ugpid.com/5qVbs hoćete li vi iz mostara konačno početi pisati o narko mafiji safeta oručevića i sda koja vam truje djecu heroinom, hoćete li pisat da tzv istočni dio izgleda i danas ko hirošima, daj malo da pišemo istinu a ne šuplje priče o majoriziranju i ostalim glupostima dok vam sve iz dana u dan propada zajedno sa vama.
- It_is_a_Leclerc
#317 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Zoran Milanović zaboravlja notornu istinu, a to je da u presude ne ulazi ono što on i drugi obožavaoci udruženog zločinačkog poduhvata misle, već ono što tužilaštvo uspije dokazati, a odbrana ne uspije pobiti."Kvalifikacija o udruženom zločinačkom pothvatu da bi se Herceg Bosna pripojila Hrvatskoj po nama ne odgovara stvarnosti. Vjerujem da će drugostupanjsko tijelo uzeti u obzir ono što mi smatramo, a to je da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata", komentirao je na početku sjednice Vlade premijer Milanović presudu hrvatskoj šestorici u Haagu.
-
BatoS
#318 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Nesto ti lose krenuo ovaj 29. svibanj...Hatper wrote:majoriziraju oni vas sve vam parama pokupovaše, lijanović vam je do fabrike duhana u mostaru došo, objekte čuva security i radit ćete u lijana za bonove.
De malo se trznite pa istjerajte ove izdajice http://ugpid.com/5qVbs hoćete li vi iz mostara konačno početi pisati o narko mafiji safeta oručevića i sda koja vam truje djecu heroinom, hoćete li pisat da tzv istočni dio izgleda i danas ko hirošima, daj malo da pišemo istinu a ne šuplje priče o majoriziranju i ostalim glupostima dok vam sve iz dana u dan propada zajedno sa vama.
-
lullooo
#319 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Da li ce BiH pokrenuti incijativu da se imena ulica i kipovi Franceka uklone posto je dokazani zlocinac?
-
daddy-kool
#320 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
It_is_a_Leclerc wrote:Zoran Milanović zaboravlja notornu istinu, a to je da u presude ne ulazi ono što on i drugi obožavaoci udruženog zločinačkog poduhvata misle, već ono što tužilaštvo uspije dokazati, a odbrana ne uspije pobiti."Kvalifikacija o udruženom zločinačkom pothvatu da bi se Herceg Bosna pripojila Hrvatskoj po nama ne odgovara stvarnosti. Vjerujem da će drugostupanjsko tijelo uzeti u obzir ono što mi smatramo, a to je da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata", komentirao je na početku sjednice Vlade premijer Milanović presudu hrvatskoj šestorici u Haagu.
-
stokton
#321 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Ako su toliko različiti odkud onda ovakva izjava Milanovića na ovu presudu?,pa gradonačelnika Zagreba, odkud brigade rvatske vojske na Vakufu i MostaruEminaSA wrote:Tri godine sam provela tamo i nije me nikad niko vrijedjao na vjerskoj osnovi. Nije "sreca" u pitanju, ljudi su samo drugaciji od ovih u BiH. Gradjanski su orijentisani ali to ne znaci da su svi neki "hipi" liberali nego da jednostavno zive svoj zivot i ne opterecuju se porijeklom ljudi sa kojima razgovaraju ili sa kojima se druze...znaju ponekad padati komentari o "Bosancima" ali takvi komentari su cesto usmjereni i na Hrvate iz BiH.Bosna_ponosna wrote: Imala si sreću. Ovisi o sredini u kojoj se krećeš, društvenom sloju kojem pripadaš itd. Ne vrijedi to ni za sve miljee u Zagrebu, a pogotovo ne za druge dijelove Hrvatske.
Naravno, ima onih koji ne vole Bosnjake (kao sto ima netolerantnih ljudi koji ne vole Hrvate u SA), ali ti govoris kao da Bosnjaci u Hrvatskoj ne mogu opstati od hrvatskog animoziteta prema njima.
Jednom je jedan pametan čovjek rekao
Sačuvaj me bože srpskog junaštva i Rvatske kulture
-
5 0 5
#322 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Pojede te.Hatper wrote:majoriziraju oni vas sve vam parama pokupovaše, lijanović vam je do fabrike duhana u mostaru došo, objekte čuva security i radit ćete u lijana za bonove.lullooo wrote:politika HDZ-a je dozivijela katarzu. Sada imam oorijesene ruke i moralno j eopravdano slamati ono sto je ostalo od te politike u Hercegovini. Dakle majorizirati ih do kraja dok ih ne izmajoriziramo?
-
olympus76
#323 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Zadnji cavao u lijes nakaradne tvorevine i bilokakve ideje o obnovi "Herceg Bosne",ostat ce u pisano u povijesti kao veliko zlo
Sto se tice kazni male su prema onome sto je ucinjeno,ali dobro,nije lose
ovo ce ojacat Bosnu i Hercegovinu
Sto se tice kazni male su prema onome sto je ucinjeno,ali dobro,nije lose
ovo ce ojacat Bosnu i Hercegovinu
-
EminaSA
#324 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Primjetices ako posjetis ZG. Atmosfera je jednostavno drugacija nego u Sirokom i Zapadnom Mostaru. No sumnjam da si ti ikad bio u ovim gradovima.stokton wrote:
Ako su toliko različiti odkud onda ovakva izjava Milanovića na ovu presudu?,pa gradonačelnika Zagreba, odkud brigade rvatske vojske na Vakufu i Mostaru![]()
Jednom je jedan pametan čovjek rekao
Sačuvaj me bože srpskog junaštva i Rvatske kulture
-
Bosna_ponosna
#325 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
To nije baš usporedivo. Suživot je ovdje jedna životna realnost i jedan životni program, kao što je to i jedina nužnost. Hrvatska kao etnokonfesionalno monolitna sredina ima izbor da bude ili ne bude tolerantna, što mi nemamo. Je li ti stvarno misliš da se bosanski fratri ljube s hodžama dok hercegovački pjevaju ustaške s desnom rukom u zraku zbog toga što su ovi prvi jednostavno neka pozitivnija ekipa, ili možda zato što si u boljim odnosima s većinskim narodom omogućavaju opstanak?EminaSA wrote:Tri godine sam provela tamo i nije me nikad niko vrijedjao na vjerskoj osnovi. Nije "sreca" u pitanju, ljudi su samo drugaciji od ovih u BiH. Gradjanski su orijentisani ali to ne znaci da su svi neki "hipi" liberali nego da jednostavno zive svoj zivot i ne opterecuju se porijeklom ljudi sa kojima razgovaraju ili sa kojima se druze...znaju ponekad padati komentari o "Bosancima" ali takvi komentari su cesto usmjereni i na Hrvate iz BiH.Bosna_ponosna wrote: Imala si sreću. Ovisi o sredini u kojoj se krećeš, društvenom sloju kojem pripadaš itd. Ne vrijedi to ni za sve miljee u Zagrebu, a pogotovo ne za druge dijelove Hrvatske.
Hrvati se ne moraju tako ponašati ni s kim. Njihova benevolentnost u sjevernijim krajevima je najvećom mjerom uslovljena timeš to su relativno daleko od Bosne i imaju puno germanskog utjecaja, pa zapravo ni ne doživljavaju cijelu tu balkansku priču. Neko s muslimanskim imenom je za njih neki egzotikum, uz koji oni vrlo često vezuju neke tobejarabi konotacije (divlji, nepismeni, prljavi), koje idu u bloku s općenitim konotacijama vezanim za BiH, i to ti neće baš sasuti u facu.
Predstavi se ko Munira negdje u Sinju ili Splitu, pa'š vidjet belaja.