Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post Reply
Tex Willer

#1401 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Tex Willer »

dragan.s wrote:
Francis wrote:Mogla bi i Hrvatska tužiti BiH zbog agresije.
Naravno, tu mislim na Vojsku RS.
Teoretski, svako bi svakoga mogao tužiti. Druga je stvar da li može dobiti presudu i pred kojim sudom.
Konkretno, RH čak i kad bi mogla na nekom sudu tužiti RS odnosno VRS za agresiju to ne može jer nikakve agresije nije ni bilo. Koliko ja znam, nijedna jedinica VRS nije ratovala u Hrvatskoj. Bilo je nešto dobrovoljaca 1992 ili 1993-će za neku akciju kod Škabrnje i to je sve.
Na drugim mjestima, kao što je Dubrovačko zaleđe, Posavina etc. ratne operacije se nisu ni izvodile na teritoriji RH već na teritoriji BiH.
Ovo naravno od momenta kad je VRS formirana maja 1992-e. Operacije 1991-e je izvodila JNA i tužba za taj period protiv Srbije je već pred MSP i vjerovatno će biti povučena jer nema velike šanse za pozitivan ishod.
I sta kazes , teoretski svako bi mogao tuziti svakoga :-? Npr da Praljak tuzi Tursku sto je pravila mostove po BiH i tako zaklanjala Skutorima pogled prema Zagrebu ili da npr Srbija tuzi Bosnu jer je morala trositi municiju da bi pobila 100 000 bosanskih muslimana . Hej to je trebalo platiti , znas li koliko kosta jedan kursum . :-x e majko mila sto je Bog postavio Bosnu izmedju :-x Srnije Hrvatske i Crne Gore . Svi nas napali kao bijesni psi sa lanca i kolji nenaourazani i pitomi narod djecu , zene strace ...majko mila sta bi bilo da granicimo sa 7 drzava . I jos bi oni Bosnu da tuze cuj ti ovo . Horde fasista i umobolnika , rasisti , nacisti sa svih strana 4 godine klali , rusili ubijali , palili silovali i sada bi da te tuze , barem teoretski . ,, Ako cemo tjerati mak na konac Bosna je napala Hr ,, kaze onaJ MEDVJED Praljak u Hagu majko mila majko mila
jiji

#1402 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by jiji »

Kolko ja to pratim prica se da bi to moglo pasti u drugostupanjskom postupku. Da se prvo razumijemo bilo je zlocina i trebali bi bit osudeni, ali indikacije su presuda Srbima i izdvojeno misljenje pretsjednika sudskog vijeca koji je bio protiv, tako da mislim da ce presuda past tim vise sto nece bit ova dva suca koji inace nisu suci suda u Hagu.
hizo ramidovic

#1403 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by hizo ramidovic »

jiji wrote:Kolko ja to pratim prica se da bi to moglo pasti u drugostupanjskom postupku. Da se prvo razumijemo bilo je zlocina i trebali bi bit osudeni, ali indikacije su presuda Srbima i izdvojeno misljenje pretsjednika sudskog vijeca koji je bio protiv, tako da mislim da ce presuda past tim vise sto nece bit ova dva suca koji inace nisu suci suda u Hagu.
ma pada 100%. cak se suska da bi mogli dobiti odstetu za nanesenu dusevnu bol, i to u milionskim iznosima...
CungaLunga

#1404 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by CungaLunga »

Šuška se i da će Papa Franjo proglasiti krivoustog Franju za sveca,
odmah poslje druge presude.
jiji

#1405 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by jiji »

hizo ramidovic wrote:
jiji wrote:Kolko ja to pratim prica se da bi to moglo pasti u drugostupanjskom postupku. Da se prvo razumijemo bilo je zlocina i trebali bi bit osudeni, ali indikacije su presuda Srbima i izdvojeno misljenje pretsjednika sudskog vijeca koji je bio protiv, tako da mislim da ce presuda past tim vise sto nece bit ova dva suca koji inace nisu suci suda u Hagu.
ma pada 100%. cak se suska da bi mogli dobiti odstetu za nanesenu dusevnu bol, i to u milionskim iznosima...
Moze se suskat do sutra,gledaj kakva je kronologija oko ove presude i sve sto je povezano,a to sto se suska pusti nek se suska.
hizo ramidovic

#1406 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by hizo ramidovic »

jiji wrote: Moze se suskat do sutra,gledaj kakva je kronologija oko ove presude i sve sto je povezano,a to sto se suska pusti nek se suska.
strpljenja, decko, strpljenja.
sud je tu da odluci. drugostepena presuda moze biti blaza od prvostepene, moze je ukinuti ali moze je i povecati. lutrija je to, jarane.
ako mislis da ce se desiti isti scenarij kao sa gotovinom i markacem, onda imas gadan kurslus u glavi. taj i ovaj slucaj nemaju nikakve veze.
za akciju oluja hr je imala zeleno svjetlo i podrsku od usa i nekih europskih zemalja, pa bi presuda glavnim akterima te akcije mogla kompromitovati i navedene zemlje. zato su oni i oslobodjeni.
sa druge strane, projekat stvaranja tzv hr-hb etnickim ciscenjem, logorima, protjerivanjima itd niko nije podrzao osim tudjmana, bobana i njihovih sljedbenika i podanika. zato ne vidim po kom osnovu bi se sestorka u drugostepenoj presudi mogli osloboditi, al' eto...vidjecemo...
Nass

#1407 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Nass »

Danski sudija: Haški sud ne dijeli pravdu, već provodi političke odluke
B. A. 13/06/2013 19:23:00

DEN HAAG - Danski sudija u Haškom tribunalu Frederik Harhoff istakao je da Haški sud ne dijeli pravdu, već da provodi političke odluke, navodeći da su pojedine njegove kolege bile izložene političkom pritisku za oslobađanje optuženih za ratne zločine.

Harhoff ocjenjuje da su duboko zabrinjavajuće oslobađajuće presude u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, kao i generala Momčila Perišića, šefa nekadašnje Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića.

"Recentne presude izazvale su kod mene duboku profesionalnu i moralnu dilemu, koju nisam do sada iskusio. Najgora od svega je sumnja da su neke moje kolege izložene političkom pritisku. To sasvim mijenja premisu moga posla, koji bi trebao služiti principima razuma i pravde", naveo je Harhoff u pismu kolegama, koje je objavio danski dnevnik BT.

On je dodao da je posebno problematično što iz tih presuda proizlazi da se ubuduće lica na najvišim vojnim i političkim položajima mogu osuditi za pojedinačne ratne zločine samo ako su lično učestvovala u njihovom planiranju ili izvršenju.

Danski sudija je optužio predsjednika Tribunala Theodora Merona da je vršio pritisak na druge sudije, izraživši sumnju da je Meron to činio pod utjecajem "vojnog establišmenta" SAD i Izraela.

(SRNA)
hercegovac_pravi

#1408 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by hercegovac_pravi »

Black111 wrote:
hercegovac_pravi wrote:

U Bugojnu je živjelo malo iznad 16,000 Hrvata. Iz ovog što si ti sam priložio jasno se vidi da su moje tvrdnje o oko 400 Hrvata koji su prošli kroz Bugojanski logor.
Ono što se ne vidi u tovjoj tvrdnji a ono što si pokušao izbjeći je odgovr na pitanje, šta se desilo sa ostalih 15,600 Hrvata? I naravno da se u BiH radilo o paravojnim ustaškim formacijama koje su po prirodi međunarodnog oružanog sukoba koji se desio u BiH, ništa drugo već kvislinške bande. Dalje, kakve veze imaju imena mrtvih ljudi sa ovom presudom? Ti si naveo imena ljudi koji su ubijeni (navodno jer je izvor informacija totalno nevjerodostojan) i onda naveo ovu presudu koja sa tim ljudima nema ama baš nikakve veze.
Što se tiče pravomoćnosti presude, nemoj se nadati. Slobodno zabilježi ovaj moj post. Ovi nemaju ama baš nikakve šanse (čak ni hipotetičke) da im presuda bude umanjena. Čak šta više, veće su im šanse da im se tokom drugostepenog procesa odreže još veća kazna.

I dodatak, obrati pažnju na ono plavo-boldano u postu koji si sam postavio :?
Ja sam naveo ljude koji su ubijeni/silovani/nestali u Bugojnu, tj. Hrvate. A naknadno sam naveo presudu za zlocine nad Hrvatima (ne nuzno tim) jer si mi ti mahao ovdje prvostupanjskom haskom presudom, te si zahtjevo da i ja tako nesto podastrem... pa od tud to. Tvrdio si, ukratko, da ti ljudi sto su ubijeni/silovani/nestali zapravo ubijeni/silovani/nestali zbog ni manje ni vise nego HVO-a. Pa sam ja naveo presudu (mozda za druge) gdje sud kaze da bas i nisu Hrvati odgovorni (ako nista za sve) ubijene Hrvate u Bugojnu. Kuzis, ne?

To sta je bilo s preostalim Hrvatima, pa ljudi otisli, izbjegli i ne mogu ih kriviti. Jesu to trebali ostati u takvoj okolini, u okolini gdje jedan zlocinac ala Mlaca djeci predaje u skoli. Sto su Muslimani napustili istocnu Bosnu? To sigurno neces reci da su se sami protjerali. Ajmo tvojom logikom... U Srebrenici je ubijeno 8000 Muslimana (ne znam tocnu brojku, pa je ovo za primjer, da se ne prepiremo i oko tog), sta je bilo s ostalim Bosnjacima u istocnoj Bosni?

I obratio sam paznju na boldano. U cemu je stvar. To mislis na "ekstreme". A ko ce reci je l ko ekstrem. Ti? Mlaco? Ili neki drugi ucitelj sto je ljut na ovog sto mu je rekao ovo ili on? I Srbi su vjerovatno isto tako ubijali "ekstreme".

Laku noc pameti.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja sam naveo ljude koji su ubijeni/silovani/nestali u Bugojnu, tj. Hrvate.
Ne, ti si naveo nekakvu listu imena koju je mogao sastaviti bilo ko.
A naknadno sam naveo presudu za zlocine nad Hrvatima (ne nuzno tim) jer si mi ti mahao ovdje prvostupanjskom haskom presudom, te si zahtjevo da i ja tako nesto podastrem... pa od tud to.
Opet krivo. Naveo si presudu po kojoj su "ekstremi" odstranjeni iz Bugojna što ni u kome slučaju ne objašnjava gdje je nestalo ostalih 16, 000 Hrvata iz Bugojanske opštine? Dakle, kada i kako je ta ogromna masa ljudi napustila Bugojno? Da li su provedeni u koncetracione logore tipa Heliodrom, Dretelj, Vojno, Gabela itd..? Ako jesu gdje su ti logori bili i ko je osuđen (ili mu se sudi) za njihovo postojanje?
Ukratko, nisi naveo ništa osim isprazne kafanske demagogije.
Tvrdio si, ukratko, da ti ljudi sto su ubijeni/silovani/nestali zapravo ubijeni/silovani/nestali zbog ni manje ni vise nego HVO-a.
Koji ljudi? Ako se referišeš na listu imena koju si TI naveo onda se ne radi o ljudima već o listi imena
Pa sam ja naveo presudu (mozda za druge) gdje sud kaze da bas i nisu Hrvati odgovorni (ako nista za sve) ubijene Hrvate u Bugojnu. Kuzis, ne?
Ne, nisi (a jes tebe pošlo u ovom postu). TI si naveo presudu po kojoj se je Mlaćo osuđen za izdvajanje ekstrema i njihovu likvidaciju
Da bi se uvidjela razlika između ove dvije stvari:
Presuda Haškog tribunala:
HVO je isto tako organizovao iseljavanje hrvatskog
stanovništva iz srednje Bosne u Hercegovinu................i da ojača prisustvo Hrvata u Herceg-Bosni sa ciljem da odnos snaga prevagne u korist Hrvata. Uslijed ove činjenice, dio hrvatskih stanovnika iz srednje Bosne
je otišao dobrovoljno, dok je druge HVO iselio uz primjenu sile.
E sada ovo si ti postavio:
Postao/la Black111 dana 01/06/2013 15:55
... Dnevnik Dževada Mlaće ključni je dokaz da je skovan plan da se izdvoje lica koja se smatraju ekstremima, a potom likvidiraju-konstatiralo je Vijeće Suda BiH.
Kužiš, ne
E sad hajmo dalje..
To sta je bilo s preostalim Hrvatima, pa ljudi otisli, izbjegli i ne mogu ih kriviti.
Nisu otišli. Protjerao ih je HVO uz neophodnu pomoć HV-a, baš onako kako je opisano presudom Haškog tribunala. Ako se osvrneš na detalje i izjave svjedoka propraćene neoborivom dokumentacijom koju možeš pronaći na stranicama Tribunala, jasno je da je HVO progoni Hrvate sredenje Bosne (i Bugojna) sa cilljem etničkog inžinjeringa Hercegovine. TO je sasvim jasno i nema nikave sumnje o kakvoj se zločinačkoj organizcaiji radilo. A sve ko fol "sloboda Hrvata tamo gdje je HVO".. :-)
Jesu to trebali ostati u takvoj okolini, u okolini gdje jedan zlocinac ala Mlaca djeci predaje u skoli. Sto su Muslimani napustili istocnu Bosnu? To sigurno neces reci da su se sami protjerali.
Pa de se sračunaj koju tezu zastupaš? JEli ih protjerala Armija RBiH ili su "otišli". Ovako je malo zbunjujuće vršiti razmjenu mišljenja. Ja zastupam tezu da ih je protjerao HVO uz pomoć HV-a i pri tome se pozivam na neoborive činjenice utvrđene Haškom presudom Hrvatskom vojno-političkom vrhu.
Na šta se ti pozivaš?
Ajmo tvojom logikom... U Srebrenici je ubijeno 8000 Muslimana (ne znam tocnu brojku, pa je ovo za primjer, da se ne prepiremo i oko tog), sta je bilo s ostalim Bosnjacima u istocnoj Bosni?
Da, ubijeno je 8,000 a ostali neki protjerani, neki se uspijeli izvući, neki završili po logorima..sve utvrđeno i dokumentovano do najsitnijih detalja i to sve presudama Haškog tribunala..itd..međutim, tvoje poređenje ove dvije situacije je prilično isprazno. Jer Srebreničane nije progonila Armija BiH već ih je progonila četnička vojska. Kužiš razliku?
I obratio sam paznju na boldano. U cemu je stvar. To mislis na "ekstreme". A ko ce reci je l ko ekstrem. Ti? Mlaco? Ili neki drugi ucitelj sto je ljut na ovog sto mu je rekao ovo ili on? I Srbi su vjerovatno isto tako ubijali "ekstreme".
Da upravo na to boldano sam i mislio! Jer nigdje se ne govori o izdvajanju Hrvata već ekstrema (jedino ako ti ne smatraš sve Hrvate ekstremima). E upravo zato što Mlaćo nije imao pravo da prdi o ekstremima dobio je finu presudu i to (zamisli) od Suda države za koju se borio. Tako to radimo mi. A za vas ne znam.
Laku noc pameti.
Da, a sabahajrosum gluposti..
hercegovac_pravi

#1409 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by hercegovac_pravi »

hizo ramidovic wrote:
jiji wrote: Moze se suskat do sutra,gledaj kakva je kronologija oko ove presude i sve sto je povezano,a to sto se suska pusti nek se suska.
strpljenja, decko, strpljenja.
sud je tu da odluci. drugostepena presuda moze biti blaza od prvostepene, moze je ukinuti ali moze je i povecati. lutrija je to, jarane.
ako mislis da ce se desiti isti scenarij kao sa gotovinom i markacem, onda imas gadan kurslus u glavi. taj i ovaj slucaj nemaju nikakve veze.
za akciju oluja hr je imala zeleno svjetlo i podrsku od usa i nekih europskih zemalja, pa bi presuda glavnim akterima te akcije mogla kompromitovati i navedene zemlje. zato su oni i oslobodjeni.
sa druge strane, projekat stvaranja tzv hr-hb etnickim ciscenjem, logorima, protjerivanjima itd niko nije podrzao osim tudjmana, bobana i njihovih sljedbenika i podanika. zato ne vidim po kom osnovu bi se sestorka u drugostepenoj presudi mogli osloboditi, al' eto...vidjecemo...
Ma bola hizo moraju se sa nečim tješiti..nije laHko biti agresor u vlastitoj državi a uz to još i progoniti VLASTITI narod i to po etničkoj snovi.. :-)
RED SKY

#1410 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by RED SKY »

Ova tema se može zaključati naredne dvije godine.Mučno je pričati o zločincima.
Idemo dalje :-D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1411 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by PipiDugaDevetka »

RED SKY wrote:Ova tema se može zaključati naredne dvije godine.Mučno je pričati o zločincima.
Idemo dalje :-D
Kako li je bilo mučno izdržati zločine od zločinaca?

Postoji u psihijatriji terapijska metoda koja se zove Liječenje svjedočenjem.
Prepričavajući šta im se desilo ili dešava, ljudi nesvjesno ''prerađuju'' traumu i bude im lakše.
Post Reply