Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
samo da ti ovako na lijepom francuskom kažem..................ti si bolestan!
Nakon pomnog proučavanja silne konjušarske "pameti" koju prosipaš stranicu za stranicom (legalni predsjednik RH Mesić dostavio sudu transkripte - ti sereš o raznim verzijama; glavnokomandujući HV priča o konkretnoj vojnoj formaciji HV na tlu RBiH - ti o trojici vojnika.....) neminovno se nameće zaključak da si ti - MAHNIT!!!!!!!!
Pa naravno da je HV bio na teritoriji BiH - uostalom Hrvatska je i oslobodjena iz BiH i oni nikad nisu niti napustali teritorij BiH.
Popovo polje i Livanjska bojisnica.
Sto se tice ostatka tvog teksta i etiketiranja - te si sve lijepe rijeci ostavi za najblizu rodbinu.
Lažeš
CITIRAM iz stenograma Franje Tuđmana (dokazni materijal u Hagu);
Dana 22. oktobra 1993.
Ja sam pred par mjeseci izložio situaciju, dao zadaću ministru odbrane Šušku i generalu Bobetku, naša pomoć i naše angažiranje u Herceg-Bosni, jer se tamo rješava, rekao sam im da se tamo rješava pitanje budućih granica hrvatske države. I, kod toga sam ukazao da je veoma važno da se odbrane, tada, oni položaji koje je HVO tamo držao. To je bila ona crta, dakle, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Mostar, i da bi trebalo, po mogućnosti, riješiti, što prije, problem Gornjeg Vakufa. Od tada pa nadalje, vođene su te operacije i imali smo stanoviti uspjeh. Ali, ta zadaća sasvim nije do kraja izvršena, i koliko sam ja čuo, koliko smo mi pružali pomoć, ali ima i stanovitih pritužbi, sa tog ratišta, da po nekakvim, u pogledu materijala i u pogledu ljudstva, da nije bilo dovoljno pomoći s naše strane. Pa bih želio da čujem s vaše strane, šta je do sada učinjeno i da se dogovorimo dalje (...)“
O samom učešću jedinica regularne vojske Republike Hrvatske u napadu na Gornji Vakuf, na istom sastanku govorio je Janko Bobetko:
„Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika.
hercegovac_pravi wrote:
Dakle sve što tvrdiš imaš ovdje u ovom djeliću transkripta Hrvatskog vojno političkog vrha nja osnovu kojeg je i donešena presuda..
Kao što rekoh - pišam na agresiju koja se temelji na transkriptima i anegdotama a ne na neposrednim svjedočanstvima oštećenih od strane pripadnika vojske strane države.
"2.12. Drugo Mišićevo pismo Biskupskoj konferenciji
Za 17. studenoga 1941. bilo je zakazano zasjedanje Biskupske konferencije na koje je pozvan i Mišić. No, kako nije mogao putovati u Zagreb, 7. studenoga napisao je izvješće “Preuzvišenom predsjedništvu Biskupskih konferencija N. D. H.” na nešto manje od stranice i pol gusto tipkanoga teksta.75 Nakon isprike zbog nedolaska, svoj uvod zaključuje: “Prilike su da ne mogu.” A, izostavivši redak i pol zaključnoga pozdrava, cijeli Mišićev dopis – kao i obično, na dosta lošem jeziku – glasi: “Glede prelaza s drugih vjera na katolicizam,
posebno o pitanju shizme za moju biskupiju ovo izvješćujem:
- Jedno vrijeme bio je izgled da će veliki broj šizmatika preći u zajednicu katoličke Crkve; medjutim, postavljeni za stožernike i logornike zloupotrebili su položaj, iskoristili nastrane instikte masa, podražili slabije ljudske strane, da je strahota šta je iz toga proizašlo.
Suprot lijeka nigdje…76
Ljude se hvatalo ko zvjerinje. Klalo, ubijalo, – žive u ponor bacalo. Ženske, majke s djecom, odrasle djevojke, djecu žensku i mušku bacali su u jame. Podžupan u Mostaru g.[ospodin] Baljić muhamedanac, javno izgovara, ko činovnik, mora bi da šuti ne da telali, da je u Ljubinju samo u jednu jamu 700 šizmatika bačeno. Od Mostara i Čapljine odvezla je željeznica šest punih vagona žena, majka i djevojaka, djece ispod deset godina do stanice Šurmanci, gdje su izvagonirani, odvedeni u brda, žive matere s djecom bacali u duboke propunte.
Sve je strmoglavljeno i ubijeno. U župi Klepci iz okolnih sela N. N. 3.700 šizmatika ubijeno je. Jadnici, bili su mirni. Dalje ne nabrajam. Predaleko bih otišao. U samom gradu Mostaru na stotine ih je vezalo, odvodilo izvan grada pa ko živine ubijali. Došlo napokon preseljavanje masa u Srbiju. Moraju ostaviti sve, samo 50 kg ponijeti sobom, prisilno odlaze. Jauk, plač, žalost, – bježanje u sve strane, čak i Musoliniju u Rim otišla deputacija. Šta su govorili, tražili, može se misliti i naslućivati. Pošljedica bila, nova talijanska okupacija Hercegovine.
Talijani novo došli preuzeli svu vlast vojnu i gradjansku. Šizmatičke crkve odmah novo oživjele. Sveštenici, popovi dotle prikriveni, slobodno se pojavili. Talijani prema Srbima
skloni, umiljati.
Katol.[ička] Crkva nije za nasilja. Osudjuje ga i osudila ga je i ovaj put. Ali upadan je prijelaz u krajnosti. Nova okupatorna vlast prema Srbima odmah počela umiljato, – prema mirnim katolicima oštro: – zatvorima, čak strijeljanjem.
Razumije se, razbježali se na sve strane stožernici, logornici, silnici i t.[ako] d.[alje] Za silnike platila sirotinja. Nije čudo da je usljed ovako nesretnih prilika pitanje prelaza šizme na katolicizam u Hercegovini do kraja stradao. Krvološtvo stožernika, logornika, divljaštvo pojedinih, nerazumijevanje viših oblasnika, teško je škodilo nesamo vjerskom nego i nacijonalnom dobru.
Da je g.[ospodin] Bog dao pozvanima uvidjavnost, razbor;b da je spretnije, gladje, zgodimice provadjano pitanje prelaza na katolicizam, umnožio bi se broj katolika barem za jedno pet do šest stotina hiljada. Toliko treba B.[osni] H.[ercegovini] da od 700.000 tisuća [?] skoči na jedan milijon i tri stotine tisuća, – tako postane relativna većina.
Manjina ne smije biti nasilna. Spretno mora vijugati. Ko hoće da postane snažan mora biti pametan, oprezan, smišljen u porabi srestava, koja bi mogla dovesti do cilja. Bahatost gubi i ono što imaš.
Uz poznate nezadovoljnike i muhamedanci digli glave u B.[osni] H.[ ercegovini ] . Muhamedanci su opće nacijonalno nesvijesni. Stoljećima naučili su ne raditi, olako živiti. Izgubili stare posjede i položaje. Spor Hrvata i Srba gledaju da iskoriste u svoju korist.
Kažu: – trebaju nas jedni i drugi, – koristimo se!
U sadanjim teškim okolnostima nužda je da su muhamedanci na strani Hrvata. To je nužni imperativ državničke uvidjavnosti.
Treba dakle prema muhamedancima opreza i obzira, da su uz Hrvate a ne protiv, – ama, jer je kod njih nacijonalna svijest niska, naročito kod njihove mase, pa i sama inteligencija radi obiteljskih prilika bliže su Kemal paši, Carigradu nego Zagrebu, – ne smijemo se u njih odveć pouzdavati. Ko orijentalci oni materijalno licitiraju.
Svačiji su. Vjerski zagriženi, antikršćani, – stoga, štediti ih, ali vele se u njih ne pouzdavati.
Medjutim, iako je izmedju Hrvata i Srba velika pukotina, jaz, ipak nije takova i tolika kolika izmedju kršćana i muhamedanaca.
Vjera u gosp.[odina] Krista Spasa veže oboje. Krist g.[ospodin] bio je razlog, da su mase šizme prijavile se u katol.[ičku] Crkvu, a ne Muhamedu. Ovo je značajno. Što nije uspjela unija, kako je izgledalo, krivo je nasilno ubijanje.
Moje je mišljenje, ne silom i nasiljem, ne ubijanjem majka s djecom, ni bacanjem muških u jame, nego pametno izrabiti okolnosti, promišljeno i s razborom nastupati, Bogu se moliti, to su srestva koja siguraju dušama vječnost u nebu, hrvatskom narodu budućnost.”
MOSTARSKI BISKUP ALOJZIJE MIŠIĆ (1912.-1942.) ZA VRIJEME DRUGOGA SVJETSKOG RATA (II.)
Prilog proučavanju međucrkvenih i međunacionalnih odnosa*
Tomo Vukšić, Sarajevo
Kako onda, tako i sada. Niti se šta promijenilo, niti se promjene mogu očekivati, imajući u vidu šta sam "pastir" govori o svome krdu. Džaba ti je, Srele, ne možeš krmad oprat ni šmrkom.......samo sad zvanično potvrđeno kakvi su....ako se drugostepena i promijeni, to će samo biti potvrda politikantstva nekih sudija,a ne promjena činjenica!
sredoje wrote:
quote="hercegovac_pravi"
Nije teorija. To je praktično dokazano presudom Haškog Tribunala
/quote
Već ti je tvoj čovjek rekao da ICTY ne presudjuje o agresijama. Maksimalno što oni mogu u tom smislu "presuditi" je da se radi o medjunarodnom sukobu a to je postao onog trenutka kad je sa BiH teritorija ispaljena prva granata na susjednu državu - Hrvatsku.
...sto ne znaci da iste nije bilo...trolas bez veze
O tome raspravljamo... Ja se osobno popišam [da prostiš] na agresiju koju dokazuju transkripti i anegdote, i to jedna ili dvije anegdote.
Agresija je more stranih vojnika kraj rusevina gradova, njihova MTS se nalazi na snimcima, ti strani vojnici protjeruju domicilno stanovnistvo, ubijaju - to je agresija, a ne izjave i anegdote.
Cuj, Srbi i dan danas govore da se u Srebrenici nije dogodio genocid, jer su oni pobili "tek" 8000 ljudi a ne 800000. tako da je potpuno irelevantno sta ti misli, kakve slike ti imas u glavi i na sta se ti pisas. Tvoje frustracije, tvoj ud, radi s njima sta hoces...
ultima_palabra wrote:Ne postoji sud na kojem BiH može tužiti Hrvatsku zbog agresije... a i da može ne bi to uradila.
Misli se na tužbe fizičkih lica protiv RH, koje su itekako moguće ako kvalifikacija o UZP ostane i u drugostepenoj presudi.
Naravno da - ne moze. Ne mogu tuziti ni fizicka lica iz jednostavnog razloga sto ovo nije presuda RH, vec pojedincima navedenim u presudi. Naime, mozete traziti odstetu od F.T., Suska... Kako su oni njima mrtvima izrekli presudu, tako ih ti mozes potrazivati naknadu stete.
U Bugojnu je živjelo malo iznad 16,000 Hrvata. Iz ovog što si ti sam priložio jasno se vidi da su moje tvrdnje o oko 400 Hrvata koji su prošli kroz Bugojanski logor.
Ono što se ne vidi u tovjoj tvrdnji a ono što si pokušao izbjeći je odgovr na pitanje, šta se desilo sa ostalih 15,600 Hrvata? I naravno da se u BiH radilo o paravojnim ustaškim formacijama koje su po prirodi međunarodnog oružanog sukoba koji se desio u BiH, ništa drugo već kvislinške bande. Dalje, kakve veze imaju imena mrtvih ljudi sa ovom presudom? Ti si naveo imena ljudi koji su ubijeni (navodno jer je izvor informacija totalno nevjerodostojan) i onda naveo ovu presudu koja sa tim ljudima nema ama baš nikakve veze.
Što se tiče pravomoćnosti presude, nemoj se nadati. Slobodno zabilježi ovaj moj post. Ovi nemaju ama baš nikakve šanse (čak ni hipotetičke) da im presuda bude umanjena. Čak šta više, veće su im šanse da im se tokom drugostepenog procesa odreže još veća kazna.
I dodatak, obrati pažnju na ono plavo-boldano u postu koji si sam postavio
Ja sam naveo ljude koji su ubijeni/silovani/nestali u Bugojnu, tj. Hrvate. A naknadno sam naveo presudu za zlocine nad Hrvatima (ne nuzno tim) jer si mi ti mahao ovdje prvostupanjskom haskom presudom, te si zahtjevo da i ja tako nesto podastrem... pa od tud to. Tvrdio si, ukratko, da ti ljudi sto su ubijeni/silovani/nestali zapravo ubijeni/silovani/nestali zbog ni manje ni vise nego HVO-a. Pa sam ja naveo presudu (mozda za druge) gdje sud kaze da bas i nisu Hrvati odgovorni (ako nista za sve) ubijene Hrvate u Bugojnu. Kuzis, ne?
To sta je bilo s preostalim Hrvatima, pa ljudi otisli, izbjegli i ne mogu ih kriviti. Jesu to trebali ostati u takvoj okolini, u okolini gdje jedan zlocinac ala Mlaca djeci predaje u skoli. Sto su Muslimani napustili istocnu Bosnu? To sigurno neces reci da su se sami protjerali. Ajmo tvojom logikom... U Srebrenici je ubijeno 8000 Muslimana (ne znam tocnu brojku, pa je ovo za primjer, da se ne prepiremo i oko tog), sta je bilo s ostalim Bosnjacima u istocnoj Bosni?
I obratio sam paznju na boldano. U cemu je stvar. To mislis na "ekstreme". A ko ce reci je l ko ekstrem. Ti? Mlaco? Ili neki drugi ucitelj sto je ljut na ovog sto mu je rekao ovo ili on? I Srbi su vjerovatno isto tako ubijali "ekstreme".
ultima_palabra wrote:Ne postoji sud na kojem BiH može tužiti Hrvatsku zbog agresije... a i da može ne bi to uradila.
Misli se na tužbe fizičkih lica protiv RH, koje su itekako moguće ako kvalifikacija o UZP ostane i u drugostepenoj presudi.
Naravno da - ne moze. Ne mogu tuziti ni fizicka lica iz jednostavnog razloga sto ovo nije presuda RH, vec pojedincima navedenim u presudi. Naime, mozete traziti odstetu od F.T., Suska... Kako su oni njima mrtvima izrekli presudu, tako ih ti mozes potrazivati naknadu stete.
Da nisu govna i na ovoj strani, rekao bih "tuzit govna, pa makar iz principa"... Al' otkud govnima princip...!?
Kao što rekoh - pišam na agresiju koja se temelji na transkriptima i anegdotama a ne na neposrednim svjedočanstvima oštećenih od strane pripadnika vojske strane države.
koja si ti budaletina, covjece!
ucesce neke drzave u agresiji upravo se i dokazuje stenogramima i transkriptima sa sjednica vrhovne komande, njihovim odlukama itd. sta mislis, zasto srbi nisu dali u haag stenograme sa sjednica predsjednistva i generalstaba?
ne moze niti jedna vojna jedinica samoinicijativno uraditi nista, bez naredbe pretpostavljene komande, a pogotovo preci i ratovati u susjednoj drzavi. a vrhovni komandant hrv vojske bio je njen predsjednik ft. dakle, komanda za takvo nesto morala je doci sa najvise instance
da se imalo razumijes u vojsku ne bi lupao takve budalastine.
"Nakon pravomoćnosti rješenja kojim se oglasio nenadležnim sud će ustupiti predmet nadležnom sudu."
Pokazao sam ti put, a ti se dalje sam snalazi. Ako hoces mogu te jedino propitati u ponedeljak.
Ne znam ni sam jel ti vrijedi odgovarati. Arogantni i bezobrazni ljudi, iz mog iskustva obicno nemaju pojma o onom o cemu govore.
Ti nisi rekao da se sud proglasi NEnadleznim, nego da se sud proglasi nadleznim. Uostalom, sta ti meni dajes sudove nacionalnog zakonodavstva koji sude na temelju zakona. Jel ti razumijes da sud koji ce odlucivati o agresiji neke drzave NE POSTOJI u MEDJUNARODNOM PRAVU. A ako sud ne postoji ti se onda nemas kome obratiti. Mozes se obratiti recimo nekom drugom sudu, i on jedino sto moze utvrditi jest svoju NEnadleznost.
Tex Willer wrote:Ja sam procitao na HTV vijestima da je Hag rekao da je Stari Most bio legitiman vojni cilj Pa me zanima je li bas, ili se HTV -u omaklo
Jeste legitiman vojni cilj tako su rekli uz izuzece jednog sudije, ali vazno je da su presudili da ga je HVO srusio.
Nisu presudili da ga je HVO srušio, već su rekli da se nemože utvrditi da ga je HVO srušio, ali da je legitiman vojni cilj.
Ispravka, zbog moje pogrešne informiranosti sam iznio netačan navod da u presudi ne stoji da je HVO srušio Stari Most.
Last edited by melac on 08/06/2013 12:06, edited 1 time in total.
Neupitno je učešće HV-a sa raznoraznim formacijama u ratu, možemo to okarakterisati i agresijom, samo u suštini od toga nema velike koristi iz jednostavnog razloga. Nijedan međunarodni sud nije nadležan za slučaj agresije, zato je ta stavka bila i odbijena kad je bila ona tužba protiv Srbije u Hagu, pa i u tužbi HR protiv Srbije se govori o genocidu a ne o agresiji (koju bi vjerovatno lakše bilo dokazati).
Sa obzirom na interese velikih sila kad je u pitanju agresija tj. napad na druge države, skoro nikakve su šanse da će ijedan sud postojati koji se bavi tim pitanjem.
Tuta , merhaba , u Hagu si stekao smisao za humor ili to nosis u genima od cace
Tex Willer wrote:Ja sam procitao na HTV vijestima da je Hag rekao da je Stari Most bio legitiman vojni cilj Pa me zanima je li bas, ili se HTV -u omaklo
Jeste legitiman vojni cilj tako su rekli uz izuzece jednog sudije, ali vazno je da su presudili da ga je HVO srusio.
Nisu presudili da ga je HVO srušio, već su rekli da se nemože utvrditi da ga je HVO srušio, ali da je legitiman vojni cilj.
Francis wrote:Mogla bi i Hrvatska tužiti BiH zbog agresije.
Naravno, tu mislim na Vojsku RS.
Teoretski, svako bi svakoga mogao tužiti. Druga je stvar da li može dobiti presudu i pred kojim sudom.
Konkretno, RH čak i kad bi mogla na nekom sudu tužiti RS odnosno VRS za agresiju to ne može jer nikakve agresije nije ni bilo. Koliko ja znam, nijedna jedinica VRS nije ratovala u Hrvatskoj. Bilo je nešto dobrovoljaca 1992 ili 1993-će za neku akciju kod Škabrnje i to je sve.
Na drugim mjestima, kao što je Dubrovačko zaleđe, Posavina etc. ratne operacije se nisu ni izvodile na teritoriji RH već na teritoriji BiH.
Ovo naravno od momenta kad je VRS formirana maja 1992-e. Operacije 1991-e je izvodila JNA i tužba za taj period protiv Srbije je već pred MSP i vjerovatno će biti povučena jer nema velike šanse za pozitivan ishod.