Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post Reply
Mister Yes

#1051 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Mister Yes »

Nass wrote:Palo mi je nesto na pamet, luda ideja, ali eto, da podijelim...... Mozda ova oslobadjanja Perisica i DB-ovaca nemaju veze sa nama, tj. Bosnom. Obzirom da je Hag oslobodio Gotovinu i amnestirao potpuno Hrvatsku od svega sto su ucinili u Oluji (etnicko ciscenje), mozda je sada red da i amnestiraju Srbiju od njihovih zlodjela u Hrvatskoj, obzirom da su navedeni imali velika dejstva i u Hrvatskoj, tako da odnos bude 1:1. Drugim rijecima, desilo se sto se desilo sa obje strane, niko nece odgovarati i idemo dalje.

A mozda postoji nada da bi se preko presuda celnicima HB i RS mogao utvrditi i potvrditi UZP na celu sa Zg i Bg, tako da se ovdje napravi neka pravda, jer ovdje se nema sto poravnavati, agresije i zlocini su bili jednostrani. Znam, luda ideja, ali po mom misljenju to bi bio jedini preostali nacin da se iz svega ovog u Hagu izadje barem s minimumom dostojanstva.

Medjutim, ne treba biti pretjeran optimist, politika Haga je trenutno vrlo losa i kontroverzna, i ne treba biti siguran da ce se presuda HB sestorci bas lako odrzati, kad vidimo kako su jucer sudije tumacile dokaze u slucaju Stanisica.
Svojim komentarima praviš dojam da je Haški sud politički sud koji ne sudi po pravdi već na osnovu političkih ciljeva. Time direktno ideš na ruku četnicima koji pričaju isto to već 20 godina. Zašto to radiš to samo ti znaš ali bili bi dobro da prestaneš ako si dobronamjerna osoba. Praviti greške slučajno nije problem. Ali nastaviti ih praviti iako si upozoren znači da nisi dobronamjeran nikad ni bio.
Black111

#1052 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Black111 »

Mister Yes wrote:
Black111 wrote: Nema tuzbi protiv RH. Ovim sudjenjem nije izrecena presuda RH, vec pojedincima da su bili udruzeni u UZP. Nije se sudilo drzavi, niti presudilo drzavi, pa onda ne mozes od te drzave nista ni traziti u vidu neke odstete. A naravno tu je jos i zalba koja treba biti okoncana. Uz to ovo sto kaze Nobilo, drzavu ne mozes tuziti, jer nemas kome.
Nije osuđena Hrvatska ni Hrvatski narod već lideri Hrvatske. Međutim ti lideri su osuđeni za ideju stvaranja Hrvatskog entiteta u BiH. Ta ideja je okvalifikovana kao udruženi zločinački poduhvat i to moraju imati na umu svi koji teže oživjeti tu ideju. Težiti stvaranju Hrvatskog entiteta u BiH je samim tim zalaganje za ideju udruženog zločinačkog poduhvata i trebalo bi biti kažnjivo. Internet portali i forumi koji u svom imenu imaju naziv tog udruženog zločinačkog poduhvata moraju biti gonjeni od strane državnih organa pravosuđa.

Posebni je nezamislivo težiti Hrvatskom entitetu koji bi imao granice na linijama koje je držao HVO jer to bi bilo faktičko priznavanje rezultata djelovanja udruženog zločinačkog poduhvata. Hrvati možda jednog dana i dobiju neki vid autonomije ali to može biti samo na teritoriji onih opština koje nisu spomenute u ovoj presudi. Dakle zaboravite na Mostar, Stolac, Čapljinu, Prozor, Gornji Vakuf i slično. Od sada pa na dalje i ubuduće sve težnje za trećim entitetom koje bi imale ikakve veze sa rezultatima udruženog zločinačkog poduhvata moraju biti automatski odbijene uz krivično gonjenje onih koji pokrenu takvu priču.

A ti rezultati udruženog zločinačkog poduhvata su promjena etničke strukture prije svega opština Mostar i Stolac koje su prije rata bile većinski Bošnjačke a nakon udruženog zločinačkog poduhavata postale su većinski Hrvatske. To je postignuto ne samo protjerivanjem lokalnog Bošnjačkog stanovništva već i planskim naseljavanjem Hrvata iz srednje Bosne uključujući i formiranje potpuno novih naselja. Moralni imperativ u budućnosti, bez obzira kako se BiH decentralizovala, je da se nikada ne uvaže rezultati takve monstruozne politike. Tog sada i zvanično udruženog zločinačkog poduhvata.
Hrvatski entitet per se nije nikakav "udruzeni zlocinacki pothvat". Ono sto cini UZP je nacin na koji se dolazi do odredjenog cilja. Tako da neka eventulana buduca hrvatska jedinica nema nikakve veze s UZP-om. A na kraju krajeva, svi mi znamo kako je RS nastala, nastala je direktno iz etnickog ciscenja i mas. ubijanja, pa ne vidim da se neko oko toga hvatao za glavu, niti se hvata danas. To kazem posto vidim da ovdje neki previse pridodaju vaznosti neke medjunarodne pravde i "zakona".

Vec sam negdje napisao da reformu Ustava Federacije ne treba gledati u vezi s ratom, nego na nacin da nam svima bude bolje, i da obje strane budu (relativno) zadovoljne.

Sto se ovog drugog odlomka tice. Najlakse je reci da su se Hrvati sami protjerali. Ja ih znam par iz srednje Bosne koji se sigurno nisu sami protjerali, a jos su se manje drzali u logorima. Reci da su se Hrvati sami protjerali je na tragu da su Sarajlije same sebe granatirale, kako neki tvrde. Ako bi "Hrvati sami sebe protjerali" iz srednje Bosne, onda mi je nekako suvisno sto su tu uopce vodjene borbe i to tako krvave. Jedino mogu zakljuciti da se oni nisu imali namjeru protjeravati, a kamo li samoprotjeravati.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1053 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by KatarinaKosaca »

Mister Yes wrote:Svojim komentarima praviš dojam da je Haški sud politički sud koji ne sudi po pravdi već na osnovu političkih ciljeva. Time direktno ideš na ruku četnicima koji pričaju isto to već 20 godina. Zašto to radiš to samo ti znaš ali bili bi dobro da prestaneš ako si dobronamjerna osoba. Praviti greške slučajno nije problem. Ali nastaviti ih praviti iako si upozoren znači da nisi dobronamjeran nikad ni bio.
:thumbup: Bravo! Upravo tako.
Black111

#1054 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Black111 »

Dakle u citanju optuznice culi smo o prljavom priboru za jelo, nedostatku deka, kako su zarobljenici morali pjesaciti po nekoliko kilometara... Vi kako hocete, ali meni je to malo smijesno. Osobito kad se uzme u kontekstu opcih dogadjanja u tom ratnom razdoblju, pored ubijenih, silovanih itd... Recimo, mislim da je to u RS-u bio najmanji problem. A eno je, RS ziva i zdrava. Pa govorite vi o pravdi.

Ja ne znam, je li jos iko odgovarao za ubijene Hrvate po logorima u Bugojnu?
snaga_znanja

#1055 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by snaga_znanja »

I na ovoj temi cu kao i na onoj o Stanisicu pokusati pojasniti neke stvari.

Haski tribunal nije mijesto gdje se sudi drzavama i politikama koje su vodjene vec se sudi pojedincima i njihovim nedjelima. Presude Haskog tribunala ne mogu se koristiti u drugim postupcima protiv drzava u smislu dokazivanja njihove odgovornosti za pocinjenu agresiju, genocid, zlocine protiv covjecnosti i krsenje obicaja ratovanja.

Tako recimo presuda protiv ove sestorice ne stvara nikakvu obligaciju Hrvatske da isplati odstetu ostecenim gradjanima u BiH i sl.

Prema tome nazivanje Haskog suda politickim sudom je neozbiljno i proizilazi iz njegovog nepoznavanja njegovog rada. Objektivno za sve pale optuznice na Haskom sudu je krivo i odgovorno tuziteljstvo i njihovi istrazni timovi cesto sastavljeni od losih kadrova ili onih koji su se tu dosli dobro uhljebiti jer su se cesto suprostavljali nadmocnim pravnim timovima koje su optuzeni imali, a koji su u svojim savjetnickim timovima cesto imali vrhunske pravne umove u svijetu.

Nadalje presuda za zlocinacki poduhvat nije presuda Hrvatskoj vec grupi politicara koji su se nasli na celu Hrvatske i zlocinackom politikom (sto je ova presuda pokazala) pokusali ostvariti svoje ciljeve.

Isto tako je neozbiljno stavljati Franju Tudjmana u presudu protiv ovih sest osoba jer je on mrtav i ne moze se odbraniti od optuzbi. Fakticki na terenu je jasno da su oni plesali kako je Franjo svirao ali mislim da je neozbiljno u samoj presudi to navesti jer otvara prostor za zalbu...
snaga_znanja

#1056 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by snaga_znanja »

Black111 wrote:Dakle u citanju optuznice culi smo o prljavom priboru za jelo, nedostatku deka, kako su zarobljenici morali pjesaciti po nekoliko kilometara... Vi kako hocete, ali meni je to malo smijesno. Osobito kad se uzme u kontekstu opcih dogadjanja u tom ratnom razdoblju, pored ubijenih, silovanih itd... Recimo, mislim da je to u RS-u bio najmanji problem. A eno je, RS ziva i zdrava. Pa govorite vi o pravdi.

Ja ne znam, je li jos iko odgovarao za ubijene Hrvate po logorima u Bugojnu?
Ima osudjenih pred sudom BiH za Bugojno, a jedan od njih je Senad Dautović. Taj predmet je jedan od onih koje je Haski sud prepustio domacim sudovima.
Mister Yes

#1057 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Mister Yes »

Black111 wrote: Hrvatski entitet per se nije nikakav "udruzeni zlocinacki pothvat". Ono sto cini UZP je nacin na koji se dolazi do odredjenog cilja. Tako da neka eventulana buduca hrvatska jedinica nema nikakve veze s UZP-om.

Nema ako ne bude zasnovana na rezultatima udruženog zločinačkog poduhvata. Ali ne može biti zasnovana na tim rezultatima. Dakle hrvatska jedinica da ali samo opštine gdje su Hrvati bili većina prije rata. Rezultati rata ne smiju se priznati.
Black111 wrote: A na kraju krajeva, svi mi znamo kako je RS nastala, nastala je direktno iz etnickog ciscenja i mas. ubijanja, pa ne vidim da se neko oko toga hvatao za glavu, niti se hvata danas.

Kada je potpisivan Dayton nisu postojale presude za genocid i sve ostale zločine. Naravno da se ne bi priznali rezultati genocida da je ta presuda tada postojala. Sada postoji i nakon što se završe sva suđenja (Karađić, Mladić, Šešelj) treba fino sjesti i napraviti Dayton 2. Rezultati genocida i udruženih zločinačkih poduhvata se ne smiju prihvatiti. Ni mi sada a ni naša djeca.
Black111 wrote: Vec sam negdje napisao da reformu Ustava Federacije ne treba gledati u vezi s ratom, nego na nacin da nam svima bude bolje, i da obje strane budu (relativno) zadovoljne.
Reforma Federacije će u konačnici dovesti i do smanjivanja broja kantona pri čemu je Moonova grupa već navela da će etnički princip biti najvažniji. E tu dolazi do izražaja ova presuda jer je jasno da te nove granice kantona ne smiju priznati rezultate udruženog zločinačkog poduhvata.
Black111 wrote: Sto se ovog drugog odlomka tice. Najlakse je reci da su se Hrvati sami protjerali. Ja ih znam par iz srednje Bosne koji se sigurno nisu sami protjerali, a jos su se manje drzali u logorima. Reci da su se Hrvati sami protjerali je na tragu da su Sarajlije same sebe granatirale, kako neki tvrde.
Presuda je jasno rekla da su u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata prebacili dio stanovništva iz srednje Bosne u HB kako bi izmjenili etnički sastav tih krajeva. Upravo zato je nedopustivo sada priznati te rezultate i praviti neki Hrvatski entitet koji bi uvažio te rezultate. Ja lično nemam ništa protiv da se napravi treći entitet ali samo u onim opštinama u kojima su Hrvati bili većina 1991-e. A to konkretno znači bez opština Stolac i Mostar (što vas najviše i boli). Ne smiju se priznati rezultati udruženog zločinačkog poduhvata i na osnovu njih određivati granica trećeg entiteta. Samo onako kako je bilo prije rata (prije UZP) dolazi u obzir. Ali koliko će HDZ-ovaca pristati na treći bez Mostara i Stoca?
Black111

#1058 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Black111 »

snaga_znanja wrote:I na ovoj temi cu kao i na onoj o Stanisicu pokusati pojasniti neke stvari.

Haski tribunal nije mijesto gdje se sudi drzavama i politikama koje su vodjene vec se sudi pojedincima i njihovim nedjelima. Presude Haskog tribunala ne mogu se koristiti u drugim postupcima protiv drzava u smislu dokazivanja njihove odgovornosti za pocinjenu agresiju, genocid, zlocine protiv covjecnosti i krsenje obicaja ratovanja.

Tako recimo presuda protiv ove sestorice ne stvara nikakvu obligaciju Hrvatske da isplati odstetu ostecenim gradjanima u BiH i sl.

Prema tome nazivanje Haskog suda politickim sudom je neozbiljno i proizilazi iz njegovog nepoznavanja njegovog rada. Objektivno za sve pale optuznice na Haskom sudu je krivo i odgovorno tuziteljstvo i njihovi istrazni timovi cesto sastavljeni od losih kadrova ili onih koji su se tu dosli dobro uhljebiti jer su se cesto suprostavljali nadmocnim pravnim timovima koje su optuzeni imali, a koji su u svojim savjetnickim timovima cesto imali vrhunske pravne umove u svijetu.

Nadalje presuda za zlocinacki poduhvat nije presuda Hrvatskoj vec grupi politicara koji su se nasli na celu Hrvatske i zlocinackom politikom (sto je ova presuda pokazala) pokusali ostvariti svoje ciljeve.

Isto tako je neozbiljno stavljati Franju Tudjmana u presudu protiv ovih sest osoba jer je on mrtav i ne moze se odbraniti od optuzbi. Fakticki na terenu je jasno da su oni plesali kako je Franjo svirao ali mislim da je neozbiljno u samoj presudi to navesti jer otvara prostor za zalbu...
Meni isto to nije posve jasno kako se u izricanju presude spominje F.T., Susak, Bobetko kad su ljudi mrtvi, te se onda nisu imali mogucnost ni braniti.

A ovo sto kazes da taj sud ne sudi drzavama je tocno, ali kako vidimo ove presude se ipak tako uzimaju. Ali bez obzira na to, nikakve odstete, bar od drzava nisu moguce, je formalno ovdje se ne sudi drzavama.
snaga_znanja

#1059 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by snaga_znanja »

Black111 wrote: Meni isto to nije posve jasno kako se u izricanju presude spominje F.T., Susak, Bobetko kad su ljudi mrtvi, te se onda nisu imali mogucnost ni braniti.

A ovo sto kazes da taj sud ne sudi drzavama je tocno, ali kako vidimo ove presude se ipak tako uzimaju. Ali bez obzira na to, nikakve odstete, bar od drzava nisu moguce, je formalno ovdje se ne sudi drzavama.
To kako neko tumaci neku presudu je proizvoljno. To je problem sto domaca javnost deceniju slusa o Hagu i nema uvida u to sta taj sud radi i na sta se odnosi.

Cesto se zanemaruju presude domacih sudova koji su isto tako odigrali bitnu ulogu u procesuiranju zlocina ali nazalost te presude nikad da dobiju publicitet kao ove haske. Tako onda se dobija dojam da nikad niko nije osudjen za zlocine protiv Hrvata u Bugojnu i sl.

Presuda domaceg suda i onog u Hagu se ne razlikuju jer i jedna i druga imaju za cilj da izreknu sankciju samo onome koji je optuzen.

Tuzbe izmedju drzava se obavljaju na drugom sudu i ove presude ne igraju nikakvu ulogu u tim procesima.
snaga_znanja

#1060 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by snaga_znanja »

Mister Yes wrote:
Presuda je jasno rekla da su u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata prebacili dio stanovništva iz srednje Bosne u HB kako bi izmjenili etnički sastav tih krajeva. Upravo zato je nedopustivo sada priznati te rezultate i praviti neki Hrvatski entitet koji bi uvažio te rezultate. Ja lično nemam ništa protiv da se napravi treći entitet ali samo u onim opštinama u kojima su Hrvati bili većina 1991-e. A to konkretno znači bez opština Stolac i Mostar (što vas najviše i boli). Ne smiju se priznati rezultati udruženog zločinačkog poduhvata i na osnovu njih određivati granica trećeg entiteta. Samo onako kako je bilo prije rata (prije UZP) dolazi u obzir. Ali koliko će HDZ-ovaca pristati na treći bez Mostara i Stoca?
Politicki jedan narod moze ovu presudu moze gledati iz razlicitih uglova ali ova presuda na neke eventualne pregovore izmedju politicara nema nikakav formalni utjecaj. Moze postojati moralni ali da neko zakonski mora potpisati da se ne moze napraviti treci entitet zbog ove presude je budalestina kao i ona da ce se RS ukinuti jer u presudama Haskog suda je dokazan genocid.
Mister Yes

#1061 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Mister Yes »

snaga_znanja wrote:Politicki jedan narod moze ovu presudu moze gledati iz razlicitih uglova ali ova presuda na neke eventualne pregovore izmedju politicara nema nikakav formalni utjecaj. Moze postojati moralni ali da neko zakonski mora potpisati da se ne moze napraviti treci entitet zbog ove presude je budalestina kao i ona da ce se RS ukinuti jer u presudama Haskog suda je dokazan genocid.
E čuj formalni uticaj :-)

Da bi Hrvati dobili treći entitet Bošnjaci na to moraju pristati. Fol je u tome što ovi iz MZ mogu zavrtati ruku da se pristane. Hrvati traže treći pozivajući se upravo na moral (nepravda, ugrožba i slično) što može uticati na strenđere da stanu na njihovu stranu. Zato je ova presuda jako važna. Kad dođe do tih pregovora Bošnjaci mogu zauzeti čvrst stav da se ne smije priznati rezultat udruženog zločinačkog poduhvata a što je posebno bitno za opštine Mostar i Stolac koje su prije rata imale Bošnjačku većinu. A treći entitet bez Mostara za Hrvate nema nikakvog smisla. To im je i Alija nudio pa nisu pristali. Mostar i ono što se dešavalo u Mostaru je i najvažniji razlog zašto su ovi uopšte optuženi za UZP (uz logore naravno). Oko Mostara se vode sve bitke kada govorimo o Bošnjačko Hrvatskim odnosima a on je (i opština a posebno grad) prije udruženog zločinačkog poduhvata bio većinski Bošnjački. To je poenta.
sredoje

#1062 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

snaga_znanja wrote: Politicki jedan narod moze ovu presudu moze gledati iz razlicitih uglova ali ova presuda na neke eventualne pregovore izmedju politicara nema nikakav formalni utjecaj. Moze postojati moralni ali da neko zakonski mora potpisati da se ne moze napraviti treci entitet zbog ove presude je budalestina kao i ona da ce se RS ukinuti jer u presudama Haskog suda je dokazan genocid.

Nobilo je rekao da su, politicki gledano, ove presude korisne nekoj strani kao politicki marketing.
ultima_palabra

#1063 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by ultima_palabra »

Ma o kakvom trećem entitetu vi pričate? :-) Ta mogućnost postoji samo u alkoholnim isparenjima HB foruma...
snaga_znanja

#1064 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by snaga_znanja »

Mister Yes wrote: Da bi Hrvati dobili treći entitet Bošnjaci na to moraju pristati. Fol je u tome što ovi iz MZ mogu zavrtati ruku da se pristane. Hrvati traže treći pozivajući se upravo na moral (nepravda, ugrožba i slično) što može uticati na strenđere da stanu na njihovu stranu. Zato je ova presuda jako važna. Kad dođe do tih pregovora Bošnjaci mogu zauzeti čvrst stav da se ne smije priznati rezultat udruženog zločinačkog poduhvata a što je posebno bitno za opštine Mostar i Stolac koje su prije rata imale Bošnjačku većinu. A treći entitet bez Mostara za Hrvate nema nikakvog smisla. To im je i Alija nudio pa nisu pristali. Mostar i ono što se dešavalo u Mostaru je i najvažniji razlog zašto su ovi uopšte optuženi za UZP (uz logore naravno). Oko Mostara se vode sve bitke kada govorimo o Bošnjačko Hrvatskim odnosima a on je (i opština a posebno grad) prije udruženog zločinačkog poduhvata bio većinski Bošnjački. To je poenta.
To je političko tumačenje presude. A to što ti okicama gore okrećeš to je druga stvar. Ono o čemu sam ja govorio da ove presude nemaju nikakvu formalnu obavezu za političare da moraju nešto provesti u djelo ili da ne mogu donjeti u ovom slučaju uređenje zemlje na taj i taj način.

Politički tumačiti ove presude se može na razne načine i normalno je da će svako zauzeti poziciju sa što boljim argumentima.

A i slozicemo se da ako MZ odluci zavrtati ruke onda se njihova logika pika i nicija druga...
Mister Yes

#1065 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Mister Yes »

ultima_palabra wrote:Ma o kakvom trećem entitetu vi pričate? :-) Ta mogućnost postoji samo u alkoholnim isparenjima HB foruma...
Nemam problem sa decentralizacijom BiH. Može 3 entiteta ali samo po popisu iz 91-e. Rezultati rata se ne smiju priznati. Dakle ako hoće opštine u kojima su bili većina 91-e što se mene tiče nema nikakvih problema. Evo ga 3 entiteta:

Image

Ako hoće ok ako neće nikom ništa. Nastavljamo ovako.
animals

#1066 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by animals »

Dok god postoji RS i Hrvati imaju legitimno pravo insistirati na trecem etnitetu..budite dosljedni kao ovdje na forumu, gdje ste hrabri i jaki pa ukinite RS..pa tek onda pricajte dalje..
Mister Yes

#1067 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Mister Yes »

snaga_znanja wrote:A i slozicemo se da ako MZ odluci zavrtati ruke onda se njihova logika pika i nicija druga...
Pikaju se mediji koji formiraju mišljenje javnosti i u tim zemljama. Da nije bilo tih medija danas ne bi bilo ni nas.
ultima_palabra

#1068 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by ultima_palabra »

Mister Yes wrote:Nemam problem sa decentralizacijom BiH. Može 3 entiteta ali samo po popisu iz 91-e. Rezultati rata se ne smiju priznati. Dakle ako hoće opštine u kojima su bili većina 91-e što se mene tiče nema nikakvih problema. Evo ga 3 entiteta:
A ti si dobio ovlaštenje da komadaš državu i dijeliš je na komade od koga?
snaga_znanja

#1069 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by snaga_znanja »

Evo ih i karte pošli crtat. :lol:

Znate i sami da će ova balada o trećem entitetu završiti reorganizacijom kantona. Kakvi entiteti kakve budaleštine. Nema se para za ovakav siste, a još jedan entitet. Jedino ako će ga Čović sa svoje štedne knjižice finansirat.. :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1070 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by KatarinaKosaca »

animals wrote:Dok god postoji RS i Hrvati imaju legitimno pravo insistirati na trecem etnitetu..budite dosljedni kao ovdje na forumu, gdje ste hrabri i jaki pa ukinite RS..pa tek onda pricajte dalje..
Prvo ti i kamenjarci pokažite hrabrost na "dosljednom formiranju trećeg", :nevidljivi:
Mister Yes

#1071 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Mister Yes »

animals wrote:Dok god postoji RS i Hrvati imaju legitimno pravo insistirati na trecem etnitetu..budite dosljedni kao ovdje na forumu, gdje ste hrabri i jaki pa ukinite RS..pa tek onda pricajte dalje..
Pokušaj da to malo šire gledaš. Tuđmanu je dato da bira između dvije opcije:
a) Opcija entiteta. Možeš imati entitet u susjednoj državi ali onda moraš dati entitet i Srbima u svojoj državi.
b) Opcija bez entiteta. Nemaš entitet u susjednoh državi ali u tom slučaju ne moraš davati entitet Srbima u Hrvatskoj.
Tuđman je izabrao opciju b) i potpisan je Washintonski sporazum.
Sad bi Hrvati da dobiju i jedno i drugo. Najgori su od sve djece Tita mi :lol:

Za razliku od Tuđmana, Milošević je izabrao opciju po kojoj dobija entitet. Ali zato su mu otkinuli Kosovo. Sve se plaća u politici i ništa nije đabe.
animals

#1072 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by animals »

KatarinaKosaca wrote:
Prvo ti i kamenjarci pokažite hrabrost na "dosljednom formiranju trećeg", :nevidljivi:
Nisam napisao da ga treba osnovati, vec ukinite jednom RS, i onda prestaje svaka potreba za bilo kakvim etnitetima..ili Bosnjacima odgovara RS, jer mogu da glume gazde u Federaciji..
Mister Yes

#1073 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Mister Yes »

ultima_palabra wrote:
Mister Yes wrote:Nemam problem sa decentralizacijom BiH. Može 3 entiteta ali samo po popisu iz 91-e. Rezultati rata se ne smiju priznati. Dakle ako hoće opštine u kojima su bili većina 91-e što se mene tiče nema nikakvih problema. Evo ga 3 entiteta:
A ti si dobio ovlaštenje da komadaš državu i dijeliš je na komade od koga?
Decentralizacija nije isto što i komadanje zemlje. Regije su prisutne svuda u svijetu. Decentralizacija BiH koja nije zasnovana na rezultatima rata trebala bi biti cilj svih nas. Osim ako ti nisi jedan od onih 100% BiH što bi istjerao sve Hrvate i Srbe? Ako jesi onda nisi ništa bolji od njih.
animals

#1074 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by animals »

Mister Yes wrote:
Pokušaj da to malo šire gledaš. Tuđmanu je dato da bira između dvije opcije:
a) Opcija entiteta. Možeš imati entitet u susjednoj državi ali onda moraš dati entitet i Srbima u svojoj državi.
b) Opcija bez entiteta. Nemaš entitet u susjednoh državi ali u tom slučaju ne moraš davati entitet Srbima u Hrvatskoj.
Tuđman je izabrao opciju b) i potpisan je Washintonski sporazum.
Sad bi Hrvati da dobiju i jedno i drugo. Najgori su od sve djece Tita mi :lol:

Za razliku od Tuđmana, Milošević je izabrao opciju po kojoj dobija entitet. Ali zato su mu otkinuli Kosovo. Sve se plaća u politici i ništa nije đabe.
Malo pogresno..Srbi u Hrvatskoj su bili manjina, a Hrvati u BiH, jedan od tri ravnopravna naroda..Nisu Bosnjaci u BIH, isto ono sto i Hrvati u Hrvatskoj..
Mister Yes

#1075 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Mister Yes »

snaga_znanja wrote:Evo ih i karte pošli crtat. :lol:
Ovo su rezultati popisa iz 91-e. Kakvo crtanje karata bog ti pomogao?
snaga_znanja wrote:Znate i sami da će ova balada o trećem entitetu završiti reorganizacijom kantona. Kakvi entiteti kakve budaleštine. Nema se para za ovakav siste, a još jedan entitet. Jedino ako će ga Čović sa svoje štedne knjižice finansirat.. :D
Reorganizacija kantona upravo ide u tom pravcu stvaranja trećeg. Hinjski ispod stola. Pa nije niko blesav da to ne vidi. Ali kada se o tome bude pričalo sada imamo dobar argument da tražimo da se poštuje stanje prije rata to jest prije udruženog zločinačkog poduhvata.
Post Reply