Ha, Hrvati privatizuju autoceste, a BiH se zaduzuje za njih?

Jeff

#1 Ha, Hrvati privatizuju autoceste, a BiH se zaduzuje za njih?

Post by Jeff »

Autocesta Zagreb - Rijeka Radi se studija o privatizaciji dijela poslova

Odluka o privatizaciji autoceste na proljeće

Izjavom kako se na inicijativu privatnog sektora radi studija o privatizaciji državnih poduzeća koja upravljaju autocestama, Borislav Škegro je proteklog vikenda zaintrigirao javnost. Ministar prometa Božidar Kalmeta tu izjavu bivšeg ministra financija jučer u Škabrnji nije želio komentirati, ali jedna studija koja se bavi svojevrsnom privatizacijom dijela tvrtke Autocesta Rijeka - Zagreb već se radi.

Zahtjev EBRD-a
Kada smo potpisivali ugovor o kreditu s EBRD-om preuzeli smo obavezu ispitati opravdanost privatizacije nekih funkcija koje obavlja ARZ, a odnose se na gospodarenje i održavanje autoceste objašnjava Zoran Klarić, predsjednik Uprave ARZ-a, dodajući kako je za taj posao nakon natječaja angažirana konzultantska tvrtka Booz-Allen.
Na gospodarenju i održavanju autoceste Zagreb - Rijeka zaposleno je dvije trećine radnika ARZ-a. Studija će biti gotova u travnju ili svibnju sljedeće godine, nakon čega će biti raspisan međunarodni natječaj na kojem će se pozvati zainteresirani da podnesu ponude za obavljanje tih djelatnosti.

Na ceste koncesija
Nakon prikupljenih ponuda vlasnik ARZ-a, a to je država, odlučit će hoće li sve ostati kako je sada, hoće li trebati nešto promijeniti u našoj organizaciji gospodarenja i održavanja autoceste ili će te djelatnosti dati u potkoncesiju kaže Klarić napominjući da bi u slučaju davanja u potkoncesiju vlasnik zaštitio prava radnicima koji bi radili u novoj tvrtki.
O privatizaciji cjelokupnog ARZ-a nije bilo govora već više od tri godine, kada se raspravljalo o završetku gradnje riječke autoceste. To u stvari i nije velik problem, a odluku o privatizaciji te tvrtke može donijeti Vlada. ARZ je, naime, dioničko društvo koje je prije šest godina, kada je osnovano, imalo temeljni kapital od 2,1 milijardu kuna, a sve su dionice u vlasništvu države. Autoceste kao infrastrukturu nije moguće privatizirati jer su one u vlasništvu države i mogu se samo dati u koncesiju.
70 milijuna eura za Sarajevsku zaobilaznicu i dio autoputa Banjaluka-Gradiška ?

U Londonu su jučer usaglašeni svi dokumenti kreditnih ugovora između Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i predstavnika državnih i entitetskih institucija BiH, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Kredit u iznosu od 70 milijuna eura koristiće se za izgradnju zaobilaznice oko Sarajeva, u visini od 38 milijuna eura, i dijela autoputa Banjaluka-Gradiška, u iznosu od 32 milijuna eura.

Očekuje se da će do početka otplate kredita, do 2009., biti završena oba projekta.

Prva raspoloživa sredstva kredita biće dostupna u lipnju 2005., a kredit će se vraćati 10 godina u 22 rate, u periodu od srpnja 2009. do prosinca 2019., navodi se u saopćenju.

"Ovo će biti značajan poticaj ne samo za regionalni razvoj puteva u BiH, već i za razvoj gospodarstva i povećanja broja zaposlenih u BiH", rekao je ministar komunikacija i prometa BiH Branko Dokić nakon završenih pregovora u Londonu.

Predviđeno je da se ugovori potpišu 3. prosinca 2004. u Sarajevu za vrijeme održavanja ministarske konferencije o transportu za područje jugoistočne Europe u organizaciji EBRD i Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Pregovorima o kreditnim ugovorima u Londonu sudjelovali su ministar Dokić, ministar financija i trezora BiH Ljerka Marić, te entitetski ministri transporta i financija, kao i direktori poduzeća za puteve Republike Srpske (RS) i Federacije BiH (FBiH).

Sjecate se Racana kad je dosao drzati lekcije BiH kako je pogresno davati koncesije na izgradnju autocesta i da drzava se treba zaduzivati da gradi te autoceste. Izgleda da su ga Bih duznosnici poslusali i da BiH ide na zaduzivanje kao drzava da bi gradila autoceste. Sto znaci da ce u buducnosti BiH inostrani dug biti povecan za najmanje 4 ili 5 milijardi Eura. I hajde i to se moze razumjeti, medjutim oni koji su BiH ubjedjivali u ispravnost zaduzivanja nakon sto duguju vise od 25 milijardi dolara su napokon shvatili pogubnost toga i sada se razmisljaju da sve to privatiziraju?
violentjack

Post by violentjack »

Hrvati su nazalost par svjetlosnih godina ispred nas. :(
Jeff

Post by Jeff »

violentjack wrote:Hrvati su nazalost par svjetlosnih godina ispred nas. :(
Nema sta jesu, ali oni nemaju toliko pete kolone kao BiH tako da je to normalna stvar. Kad kazem pete kolone mislim na sve od klasicni izdajica pa do korumpiranih idiota. Inace daleko su ispred nas i u inostranom dugovanju. Ima ih nesto vise od 500 000 nego stanovnika u BiH, a zaduzeniji su 7 ili 8 puta, gdje je GDP per capita veci za 4 000 USD.

Normalna stvar bi bila da je i Srbija ispred, medjutim ovdje se desava nesto nenormalno pa nije.
livadic

Post by livadic »

lloyd is on the road again ... 8) 8) 8) ... !!!

:D

sta se nudi ove hefte ... :oops:

... nakon fijaska trkacih tramvaja ... :roll: ... ???!!!

;)
violentjack

Post by violentjack »

Srbija ima problem Kosova..pa pitanje Vojvodine..tamo su zvanicni sluzbeni jezii Hrvatski i Madarski..te moguca Madarska separacija

Pa onda Sandzak

Hrvati su se 1995..rjesili pitanja manjina..tako da nemaju petokolonase..kao sto mi imamo Dokica..Blagojevica..itd
livadic

Post by livadic »

Hrvati su se 1995..rjesili pitanja manjina..tako da nemaju petokolonase..kao sto mi imamo Dokica..Blagojevica..itd

-------------------

stipu kolonase ... :oops:

mi ovdje ... :D ... o biznisu ... :oops: ... ...

;)

margareta

Post by margareta »

livadic wrote:lloyd is on the road again ... 8) 8) 8) ... !!!

sta se nudi ove hefte ... :oops:

... nakon fijaska trkacih tramvaja ... :roll: ... ???!!!

;)
Dobro ti vece "livadicu"
prikljucila sam sa forumu poslije sto si bio banovan. Ne znam te ali sam citala tvoje postove koji su mi se svidjeli i 'glasala sam' za tvoj povratak iako te ne znam.
POZDRAV
Last edited by margareta on 19/10/2004 21:52, edited 1 time in total.
violentjack

Post by violentjack »

Glasala si iz Banovine :lol:
pitt

Post by pitt »

Sad ce tebi Jack-O citav esej napisati o tome :D :D
livadic

Post by livadic »

Dobro ti vece "livadicu"
prikljucila sam sa forumu poslije sto si bio banovan. Ne znam te ali sam citala tvoje postove koji su mi se svidjeli i 'glasala sam' za tvoj povratak iako te ne znam.
POUDRAV

--------------------

mlada damo ... :oops:

siguran sam da cete se ... vec nakon kraceg poznanstva sa mojom malenkoscu ... :(

uvjeriti da se iza grube vanjstine jednog arogantnog livadica ... :shock: :shock: :shock: :shock:

... krije njezno & senzibilno bice ... :( ...

;)

manijak1

Post by manijak1 »

... krije njezno & senzibilno bice .
Šeha gore šilji od tebe , Amiša mi :D
violentjack

Post by violentjack »

Eh...historiju znam i rekao sam da mi se omakelo slovo..namjeravao sam napisati Penn

Nisam znao to za Harrysburg da budem iskren..ali sad znam

Znam ja dosta o pobuni Nate Turnera..Do african slave trade 1607..osnivanja Roanoka 1585..subsekventne kolonizacije Amerike i ostalih caki
manijak1

Post by manijak1 »

Jeko je na šetnji , nema drugog hećima ili ...... :D :D
manijak1

Post by manijak1 »

Haj sad ti meni reci :D :D koji je general odlučio agresiju Juga na Sjever :D :D
livadic

Post by livadic »

nikad vas dva ... :D ... necete ... svoj vlastiti traktor imati ... :oops:

;)

sve vam se mora crtati ... :oops:

;)
margareta

Post by margareta »

livadic wrote:Dobro ti vece "livadicu"
POUDRAV

--------------------

siguran sam da cete se ... vec nakon kraceg poznanstva sa mojom malenkoscu ... :(

uvjeriti da se iza grube vanjstine jednog arogantnog livadica ... :shock: :shock: :shock: :shock:

Izvinjavam se drugim ucesnicima za uzurpiranje prostora JER nisam mogla odoljeti a da se ne obratim kontroverznom , zanimljivom "livadicu"
u cije sposobnosti duha i tijela definitivno ne sumnjam.
Tebi dragi 'livadicu' zelim ugodne trenutke na ovome forumu. Poprilicno sam te iz postova upoznala. Originalan si i stamen , samo naprijed a od mene slijedi citanje tvojih postova na bilo kojoj temi citati cu te. s' postovanjem od zloglasne Margarete i
Sretno :)

;)

Last edited by margareta on 19/10/2004 22:00, edited 1 time in total.
livadic

Post by livadic »

Ma ne ba manijak to ja Livadica zovem... doktore...

Znas kako se dalebu uvijek oslovljavaju sa ironicnim postovanjem

-------------

izgleda da ja ne pogrijesih previse ... :(

kad jucer upitah ... :roll: ... da se ti nisi vratio islamu ... :shock: ... ???!!!

;)
manijak1

Post by manijak1 »

Profesore imao sam tramvaj ali :D :D spržio ga Ake :D .
Čekam odštetu :D
Šeha :D :D gluho bilo da je ironično :D
Margot bona fakat mu vjeruješ :D :D ?
violentjack

Post by violentjack »

manijak1 wrote:Haj sad ti meni reci :D :D koji je general odlučio agresiju Juga na Sjever :D :D
Ako mislis na Gettysburh 1-3/7-1863 tada je prvi i zadnji put juznjacka vojska krenula prema sjeveru

Robert..E.LEE

Ali nakon Shermanove ofanzive i uzimanja Atlante 1864 jug polahko propada
margareta

Post by margareta »

margareta wrote:
livadic wrote:Dobro ti vece "livadicu"
POZDRAV

--------------------

Izvinjavam se drugim ucesnicima za uzurpiranje prostora JER nisam mogla odoljeti a da se ne obratim kontroverznom , zanimljivom "livadicu"
u cije sposobnosti duha i tijela definitivno ne sumnjam.
Tebi dragi 'livadicu' zelim ugodne trenutke na ovome forumu. Poprilicno sam te iz postova upoznala. Originalan si i stamen , samo naprijed a od mene slijedi citanje tvojih postova na bilo kojoj temi citati cu te. s' postovanjem od zloglasne Margarete i
Sretno :)

;)

Post Reply