Pozdrav domovini, moj @Gojeni H
Hajde odma' da pređemo na stvar/svađu:
A ti opet prekrajanje historije i amnestija velikosrpskog projekta.
Znam da ce ovo biti dzaba, ali hajde nemam nista pametnije da radim u ovom trenutku ...
Medju svim juznoslavenskim narodima je bilo onih koji su mastali o jednoj juznoslavenskoj zemlji. Ali, bilo je i onih koji su u samom startu smatrali da je to pogresan potez. Ovakvih je bilo i medju Bosnjacima i Hrvatima.
Mnogi od onih koji su odusevljeno usli u novu drzavu, kasnije ce radikalno promijeniti stavove. U hrvatskom narodu ovo ce se posebno osjetiti nakon ubistva Radica i ostalih hrvatskih poslanika od strane nikada kaznjenog Racica.
Ako je ovo tvoj argument da je Princip bio "pravi" i "borac za slobodu svih jugoslavenskih naroda", meni je s druge strane nikakav.
Stavljati Fani Kaplan i Kubisa u istu ravan s Booth-om i Godse-om mi je van svake pameti.
Kaplan je pokusala da ruski narod olaksa od covjeka koji je ukinuo parlamentarnu demokratiju i izazvao boljsevicki puc.
Djelovala je silom na silu.
Booth je ubio covjeka koji je ipak uspio ukinuti robovlasnistvo.
Jebo te, koja si ti lija... Vazda palamudiš kako je rasprava sa mnom "za džaba", "kako ti nemaš ništa pametnije raditi, nego mi odgovoriti", "kako je rasprava sa mnom kao kad te neko udari u jaja s leđa" (e, jebi me, ali ovo nikada nisam skonto. Čuj: u jaja s leđa? Ljudska anatomija ti je čudo

). Ali, ti k'o prava Banovićka lija, svaki put odgovoriš, i uvijek nađeš i vremena i lijepu riječ za mene. Ma, ljubav nije paradajz, govorim ja to odavno
Nejse, odoh ja od teme... A ja... Ono što neko napisa o Britanskoj percepciji Američkog rata za nezavisnost je APSOLUTNO tačno. Pročitati knjigu: "Iron Tears" od Stanley Weintraub-a i prolog:
Britanci smatraju da su događaji iz 1770-ih u suštini PREVELIKA buka kolonista zbog malo čega... a posebno oko pitanja poreza
Dobro, dobro @Chmoljo, znam ja bolan da je off-topic, i zato prekidam i praznim...
Znači, @Gojeni H, ja NIKADA nisam (i neću) tvrditi da je GP bio "pravi"! E, sad da je "bio borac za slobodu svih jugoslvenskih naroda" - to je po definiciji iz 1914-e, apsolutno tačno (a bilo je i moderno u ta doba: pet američkih predsjednika plus, malo kasnije M.L. King, R. Kennedy, Malcolm X, J. Lennon... i to samo u USA), pa evo i to kod nas, nedavno: Irfan Ljubijankić i Jozo Leutar i tako do u nedogled... I SVI ATENTATORI su smatrali da su "borci za slobodu non-plus-ultra"

Nadalje, je sve do suda javnosti i vremenskog odmaka
Ali, najsmješniji mi je kod tebe ovaj pasus:
Code: Select all
Stavljati Fani Kaplan i Kubisa u istu ravan s Booth-om i Godse-om mi je van svake pameti.
Kaplan je pokusala da ruski narod olaksa od covjeka koji je ukinuo parlamentarnu demokratiju i izazvao boljsevicki puc.
[size=150][b]Djelovala je silom na silu[/b][/size].
Booth je ubio covjeka koji je ipak uspio ukinuti robovlasnistvo
Hajde, pročitaj i ti još jednom, pa ćeš vidjeti da ćeš se od srca nasmijati

Ja evo, još ne mogu prestati, a bešika popušta. Pa zakletva SVAKOG atentatora, bolan i jeste: Udariti SILOM na SILU!
Ma ja nešto sumnjam da si i ti atavistički zaostatak (možda još uvijek preživjele) Mlade Bosne. Ne znam, bogami... Meni je nešto ovdje SumLJivo...
Ne smijem se više družiti s tobom. Ma znaš, da ne bi neko - nešto...