"Prava i lažna" istorija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

HZArnel

#26 Re: "Prava i lažna" istorija

Post by HZArnel »

nocni_pjesnik wrote:
Država wrote:Lažna historija:

Miloš Obilić ubija turskog sultana na Kosovu Polju.

Prava historija:

Bajazit, sin sultanov, ubija svoga oca i svoga brata Jakuba u toku Kosovske bitke i na taj način preuzima apsolutnu vlast u Osmanskom carstvu.

Poenta:

Mit o Obiliću služi za nacionalnu homogenizaciju i za što lakše guranje omladine u nove ratove.
Druze..bit cu direktan..veze ti nemas...ne kaze se Obilić već Kobilić...dalje...citao sam dosta o tome,a nigdje nisam naisao na podatak da je Bajezit ubio svoga oca...covjeku se smuci kada "znalci" poput tebe pocnu da pishu ovakve nebuloze...nista licno al osjetljiv sam na ovakve stvari
Ti se to salis il' si ozbiljan?
Da ne idem off.
...al', oboje je pravilno, ako se dobro sjecam(?!), mada ja koristim Obilic(sto je novija verzija od Kobilic).
Sad se bojim otici cu previse u off iako ni tema sama po seb' nije fiksna al' eto. :-D
Postoji vise teorija o Muratovoj smrti.Prva,koju je doticni naveo i jeste produkt srpske zelje po homogenizaciji, postoje takodje i druge teorije ,jedna izmedju njih je i druga doticnog, ja sam upoznat i sa 3. koja kaze da ga je ubio ranjeni srpski borac na prevaru (po meni cista mitomanija :D ) i postoje jos mnoge druge.
nocni_pjesnik

#27 Re: "Prava i lažna" istorija

Post by nocni_pjesnik »

HZArnel wrote:
nocni_pjesnik wrote:
Država wrote:Lažna historija:

Miloš Obilić ubija turskog sultana na Kosovu Polju.

Prava historija:

Bajazit, sin sultanov, ubija svoga oca i svoga brata Jakuba u toku Kosovske bitke i na taj način preuzima apsolutnu vlast u Osmanskom carstvu.

Poenta:

Mit o Obiliću služi za nacionalnu homogenizaciju i za što lakše guranje omladine u nove ratove.
Druze..bit cu direktan..veze ti nemas...ne kaze se Obilić već Kobilić...dalje...citao sam dosta o tome,a nigdje nisam naisao na podatak da je Bajezit ubio svoga oca...covjeku se smuci kada "znalci" poput tebe pocnu da pishu ovakve nebuloze...nista licno al osjetljiv sam na ovakve stvari
Ti se to salis il' si ozbiljan?
Da ne idem off.
...al', oboje je pravilno, ako se dobro sjecam(?!), mada ja koristim Obilic(sto je novija verzija od Kobilic).
Sad se bojim otici cu previse u off iako ni tema sama po seb' nije fiksna al' eto. :-D
Postoji vise teorija o Muratovoj smrti.Prva,koju je doticni naveo i jeste produkt srpske zelje po homogenizaciji, postoje takodje i druge teorije ,jedna izmedju njih je i druga doticnog, ja sam upoznat i sa 3. koja kaze da ga je ubio ranjeni srpski borac na prevaru (po meni cista mitomanija :D ) i postoje jos mnoge druge.

a to si citao gdje?...Srbi su ga prozvali Obilic iz razloga sto Kobilic bas ne zvuci oky..ako me razumijes...u XIX st pocelo se njegovo prezime govoriti kao Obilic
HZArnel

#28 Re: "Prava i lažna" istorija

Post by HZArnel »

Koje gdje sam citao? :-)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#29 Re: "Prava i lažna" istorija

Post by corolla02 »

nn_ss_kk

#30 Re: "Prava i lažna" istorija

Post by nn_ss_kk »

Istorija je nauka, kao i sve druge.....

Pravu i laznu istoriju mozes porediti sa pravom i laznom naukom. Prava istorija, ma kakva ona bila, je bazirana na dugogodisnjem istrazivanju i "dokazima", to jeste na prikupljanju i istrazivanju izvora iz raznih svjetskih arhiva i sekundarne literature. Pritom svaki istoricar, kao i novinar, treba u svome radu teziti ka tome da bude sto objektivni sto je moguce. Istorijski radovi gdje je ideoloski ili osobni stav autora jako prisutan se inace ne smatraju validnim radovima.
Lazna istorija, kao i nauka, je bazirana na pogresnim, iskrivljenim ili nikakvim podatcima ....
A ovako kako mnogi "istoricari" na ovome forumu diskutuju to mozes baciti u vodu....
Pozz
Post Reply