Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nitkovazan

#26 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by nitkovazan »

Air Ramiz wrote:
nitkovazan wrote:
Air Ramiz wrote: Jel to ti sam sebe citiras odavde:

http://www.bihforum.com/showthread.php?t=19248&page=6

Ili prepisujes, jer ne poznajes dovoljno materiju?
Da, citiram.
E pa vidis, citirao ti sebe ili ne, propagirao ideje ili ne, provocirao Bosnjake ili ne, vodio krstaske internet ratove ili ne, mi Bosnjaci i dalje imamo u kulturnom naslijedju stecke, kao materijalni dokaz nase bosanske posebnosti. Doduse, hrvati su oko posusja neke nekropole razvalili, bio je problem i sa divljom gradnjom u blizini radimlje, pa opet nista...jestel ista postigli? Nista. Papa je natjerao Kulina Bana da 1203 na Bilinom polju prihvati katolicanstvo, pa opet nista. Nas su i u ovom ratu Srbija i Hrvatska pokusale razvalit, pa Bosna opet ostala. Poenta: okanite se corava posla, svakom svacije, vjeruj u sta hoces, voli koga hoces, ali koji vam je vise q*rac da se toliko petljate u ono sto mi volimo?! Otkuda vam tolika snaga, mitomanija, fanatizam da ko papagaji dodjete i vrsite DNK analize bosanskih kraljeva, i da nama nesto dokazujete svaki boziji dan?! Smijesno...kao sto je smjesno i ovo tvoje samocitiranje sa drugog foruma :-)
Blablabla.... Ovo što sam napisao o stećku stoji. Nije iz 1094. nego iz 1994., ali koga briga, samo 900 godina. Tko sam ja da spočitavam Bošnjacima pravo na historiju itd. Spočitavaju i Bošnjaci Hrvatima i Srbima sve živo, kako rekoh, mitomanije nitko nije izliječen.
U svakom slučaju, poznata retorika. Kad ti nedostaje racionalan argument, onda udreš na kuknjavu o ratu, falsificiranju povijesti, negiranjima nacija i sl.. Da ti pravo kažem, ostavi se toga, bolje ti funkcionira diskreditacija na račun fašizma. To pali na svakom bosanskom forumu. Kažeš čovjeku da je fašist, i gotova rasprava.
Last edited by nitkovazan on 29/08/2008 22:10, edited 1 time in total.
nitkovazan

#27 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by nitkovazan »

nokia6170 wrote: pricaju engleskim jezikom i irci pa nisu englezi. malo ti je glup primjer vezan za jezik...zaintrigirao me tvoj banalan odgovor i nasao sljedece...tek 1941. godine Dubrovnik postaje dijelom Hrvatske.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Dubrovnik

zakljucak ispadne da je dubrovnik institucija za hrvatsku, bez kojeg hrvatska nikad ne bi bila hrvatska, a dubrovnik bi i dalje bio dubrovnik i bez hrvatske.

da ne kvarim temu, hvala na pokusaju. vratimo se bosni...mada se dubrovnik i sastoji i od dijela koji se zove bosanka:)
Dubrovčani i dan-danas sve ostale gledaju s visoka, za njih su svi divlji papani i čobani, a jedino su oni gospoda. Otcijepit će se kad-tad. :-D :-D :-D
pjo

#28 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by pjo »

nokia6170 wrote:
pjo wrote:
nokia6170 wrote:nevezano za ovu temu, posto vidim da se javljaju ljudi sa razlicitim tezama, ali argumentovano raspravljaju...sto mi se svidja kao nacin komunikacije.

imam jedno pitanje za vas...ako neko moze da mi odgovori.

kada su se dubrovcani poceli izjasnjavati kao hrvati?

hvala unaprijed

Za povijest hrvatske književnosti, Nalješković je značajan i zbog toga što je jezik kojim je pisao svoja djela izričito nazivao hrvatskim, odnosno je često isticao hrvatsko ime ("Tim narod Hrvata vapije i viče")[1].

http://hr.wikipedia.org/wiki/Nikola_Nal ... kovi%C4%87
pricaju engleskim jezikom i irci pa nisu englezi. malo ti je glup primjer vezan za jezik...zaintrigirao me tvoj banalan odgovor i nasao sljedece...tek 1941. godine Dubrovnik postaje dijelom Hrvatske.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Dubrovnik
:)
Bravo genije ! Samostalne Hrvatske nije ni bilo do tad ako izuzmemo rani srednji vijek.
zakljucak ispadne da je dubrovnik institucija za hrvatsku, bez kojeg hrvatska nikad ne bi bila hrvatska, a dubrovnik bi i dalje bio dubrovnik i bez hrvatske.
Svojom arhitektonskom i kulturnom ostavstinom Durovnik je institucija za cijeli svijet a ne za Hrvatsku.

Sve regije Hrvatske su prepoznatljive i najvjerojatnije sposobne za samostalno prezivljavanje. To nitko ne skriva za razliku od nekih drugih, necemo reci kojih nek se sami prepoznaju, koji tvrde da jedino mogu prezivjeti ako su cvrsto zbijeni a sve oko njih zemlja sa samo jednim imenom.

da ne kvarim temu, hvala na pokusaju. vratimo se bosni...mada se dubrovnik i sastoji i od dijela koji se zove bosanka:)
Da, zanimljivo da svaki grad daleko od svog urbanog dijela ima brdo gdje je bilo dovoljno pusto pa se odvozio otpad.

Na ovaj forum se ukljucim sve rijedje ali kad dodjem iscitavam - zavist.

Mogu samo reci: POZDERITE SE ! :thumbup:
nitkovazan

#29 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by nitkovazan »

pjo wrote:
nitkovazan wrote: Dubrovčani i dan-danas sve ostale gledaju s visoka, za njih su svi divlji papani i čobani, a jedino su oni gospoda. Otcijepit će se kad-tad. :-D :-D :-D

P-O-Ž-D-E-R-I-T-E S-E ! ! !
Ne kontam, ti su Dubrovčanin ili....
Ja sam iz Hrvatske i nemam nikakav osjećaj zavisti, ali mislim da Dubrovčani pretjeruju sa svojim dubrovačkim kodeksima, obrascima ponašanja i sl. Jedno vrijeme sam živio u Dubrovniku i bio sam tretiran kao zadnja seljačina samo zato što nisam njihov, dok su s druge strane razni Konavljani, Primorci, Brgaćani sebe kontali ko veliku gospodu, mada su jučer s tovara sjahali i iz opanaka izuli. Ali oni su kao gospoda jer su s dubrovačkog područja, a ja, koji sam za njih Bog po pitanju obrazovanosti i stupnja urbanog mentaliteta, sam kao seljačina jer nisam Dubrovčanin.
A Dubrovnik je, mada je lijep, previše razvikan, mislim, jedva čekaš da vidiš taj Stradun, kad dođeš, a ono pseća govna razmazana po podu na svakom koraku.
pjo

#30 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by pjo »

Nisi svatio kako je pitanje onoga odkad se Dubrovcani izjasnjavaju kao Hrvati povezano sa tvrdnjom ovog (ove ?) drugog koji spominje nesto kao Hrvatska bez Dubrovnika ne moze a Dubrovnik moze bez Hrvatske.

Sve su to pogane price zavidnih "susjeda" koji Dubrovnik u Hrvatskoj vide kao slucajnost sto je vrlo cesta konstrukcija jednih drugih "susjeda" sa kojima su ovi prvi u zavadi a u stvarnosti izgleda su ujedinjeni kad treba siktat na Hrvatsku.

Sto se tice Dubrovnika - istina je, jesu malo uobrazeni, no kad pogledas sta sve pali balkanski sljam a posebno onaj u njihovu zaledju onda mozes reci i da imaju zasto. Dubrovcani su imali svoju slobodu i razvijali su svoju kulturu i nemalo je razvili, dok su _svi_, ali bas _svi_ ostali juznoslavenski narodi imali strane tutore koji su ima nametali svoju kulturu a nekima i vjeru i imena.

U tome se upravo nalazi dubrovacka velicina sto su ostali u biti nezavisni. Slijedom toga nisu trosili vrijeme uzalud nego su se gospodarski razvili u respektabilnog igraca na Sredozemlju a usput su i sto se tice kulture, arhitekture bili iznimno kreativni.

Ne sikcu oni i ne bacaju oko (a i ruke) na Dubrovnik bezveze, znaju oni koji bi imidz (ali i novac) priskrbuje zemlji gdje se nalazi i zato bi tebe trebalo veseliti cinjenica da su se sadasnji Dubrovcani plebiscitarno odredili kao Hrvati, odbili ponudjenu "nezavisnost" iz Beograda (a izgleda da ideje o tome ne postoje samo u Beogradu) i uz iznimne zrtve odlucili ostati u okrilju Hrvatske. Isto tako vesele primjeri poput onoga Naljeskoviceva ali i drugih pisaca dubrovackih kao i njihove obicajne folklorne ostavstine koja spominje pripadnost hrvatskom narodu.
Pietje_Bel

#31 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Pietje_Bel »

Da li se bas svaka diskusija treba zavrsiti na medusobnom prepucavanju? :-)
Jazz_Junkie

#33 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Jazz_Junkie »

Bosanac_21 wrote:
Jazz_Junkie wrote:
Pietje_Bel wrote: Bogumili su bili jedna sekta koja nije vjerovala uopste u Boga.
Bogumili su djelovali samo u Bugarskoj i Makedoniji. Pokretac ove sekte je bio bugarski pop Bogumil (913-963). Njegova vjera je bazirala na dualizmu i ucenju Pavlicana. Oni su bili daleko veci ludjaci od katolika i vjerovali u to da svaki covjek posjeduje dusu Isusa i s time radja boga. Ne znam odakle ti to da nisu vjerovali u boga. To su bili fanatici kojima je uspjela kombinacija raznih gluposti, sto je Crkvi zasmetalo, jer je zahtijevala monopol gluposti.
Ko je onda bio Gost Radin i ona tvrdjava kod starog mosta u Mostaru? Sta je bio, ako nije bio Bogumil? O kome je onda Mak Dizdar pisao u knjizi "Kameni spavac"? Ko su onda oni ljudi, za koje se smatralo da su Bogumili, bili na ovim prostorima koje su Turci zatekli - a ti isti nisu bili ni katolici/pravoslavci?
Sta je onda bio Kulin ban? Sta je bila kraljica Katarina koja je pobjegla u Italiju i tamo umrla?

Izgleda da nam opet neko nastoji u 21 stoljecu posteno razdrmati proslost kao sto je radjeno do Titinog velikog "M" :x
NEMA kakvih njiga nisam citao o Bogumilima i sta sad? Nije ih nikako ni bilo? Suplja prica koja se ponovo porucuje i tuvi Bosni - Bosnjacima - Dobrim Bosnjanima :roll:
Sta su radile one dvije zimije koje pretstavljaju krst, ili ljiljan na steccima? Sto ti onda Bogumili brate mili ne primise krscanstvo, zasto najveci broj ljudi u Bosni predje na vjeru Turaka? Sto to ne uradise i po Srbiji, Grckoj - jer Turci su toliko bili "losi" - odvodili djecu, prevodili, - a ostade pravoslavna crkva s katolickom tokom njihove 500 godisnje vladavine po Bosni?
Vidim da nisi procitao tekstove koje sam izgleda uzalud prepisao iz knjige da bi zauzvrat dobio odgovore ljudi koji su samo procitali ime teme i na osnovu par rijeci zauzeli kriticnu poziciju. Da si procitao tekstove saznao bi da gospodja Wenzel razlikuje sljedbenike Crkve bosanske i bogumile. Prva je bila krscanska sa izrazito malim brojem pripadnika u Bosni i Humu, a druga simbioza dualizma i utjecajnog krscanstva koji su zastupali Pavlicani u Bugarskoj. Tko je bio Gost Radin? Bio je obicni covjek srednjovjekovne Bosne koji je sebe zvao "krstjaninom". A sto znaci krstjanin? Znaci krscanin. Ni u jednom srednjovjekovnom izvoru se o sljedbenicima Crkve bosanske ne govori kao o bogumilima. O njima se iovako malo zna sto ce makar potaknuti sumnju u njihovu siru prisutnost i utjecaj. Ne mozes Maka Dizdara uzimat kao izvor informacija, covjeka koji je bio pjesnik i "Kamenog spavaca" napisao cisto romanticnim jezikom. To je jedno fantasticno djelo, ali svrha njegova rada nije bila prikazivanje povijesnih cinjenica.
Turci su u Bosni zatekli mahom katolike, sto se pokazalo u popisu stanovnistva iz 16. stoljeca kada su katolici jos cinili vecinu bh. puka. Po tebi su samo sljedbenici Crkve bosanske bili konvertiti. Kad me vec pitas sto je bila kraljica Katarina Kosaca, mogu ti sa stopostotnom sigurnoscu reci - katolkinja. Sahranjena je u Rimu pa ti pogodi po kojim obicajima. I da kazem ponovo, da si procitao tekstove uvidio bi da ni historiografija u bivsoj Jugoslaviji nije ostala postedjena. Upravo se u Jugi promovisala ta bogumilska hipoteza, opet sa politickim motivima. Mozda bi trebao izbjegavati poistovjecavanje Bosnjana, bogumila i pripadnika Crkve bosanske, jer Bosnjani su bili svi ljudi u Bosni i to je identifikacija sa ognjistem. Bosnjana, Srba i Hrvata nije bilo u nacionalnom ili etnickom kontekstu. Danasnji Bosnjaci su potomci katolika, pravoslavaca i ono malo pripadnika Crkve bosanske. Na pitanje, zasto ima vise Srba i Hrvata od Bosnjaka, mozemo dati jednostavan odgovor: u sklopu "narodnog preporoda" su se odlucili za hrvatstvo i srpstvo.
Jazz_Junkie

#34 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Jazz_Junkie »

nitkovazan wrote: Evo jednoga bosanskog patriote sa svojim iskrivljenim viđenjem povijesti. Čudim se što smo ovoliko čekali. :D
Nitko nije rekao da nije postojala Crkva Bosanska, nego da njeni pripadnici nisu bili Bogumili, nego da je to bila jedna skroz druga sljedba. Pripadnici CB su sebe nazivali (koliko je vidljivo iz izvora) krstjanima i nikako drukčije, na zapadu su im prišivali etiketu patarena, katara, manihejaca itd., a pravoslavci su ih poistovjećivali s Bogumilima.
Kraljica Katarina bila je katolkinja, ne pripadnice Crkve Bosanske.
Ljiljan je heraldički simbol srednjovjekovne Bosne. Logično, nalazimo ga na srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima kako bosanskih krstjana, tako i pravoslavaca i katolika - stećcima.
Veći dio krstjana je i primio kršćanstvo, manji dio islam. Okosnicu islamizacije Bosne čini katoličko stanovništvo koje je u Otomanskom Carstvu bilo podređeno pravoslavcima i njihovim vjerskim institucijama. Iz povijesnih izvora je jasno da su na islam prelazili većinom katolici.

Sve skupa, jedan veliki džumbus bošnjačke historiografske mitomanije. Ko fol se razbijaju hrvatski i srpski mitovi, a u biti se stvaraju još gori. Ljiljan, bogumili, prijelaz na islam, Kulin-ban, bosanska država najstarija na Balkanu, sad još i piramide.....
Bosanske fleur-de-lys ili ljiljane je Tvrtko preuzeo od Ladislava Napuljskog, vladara iz loze Anzuvinaca (Anjou) i adaptirao ih kao svoj obiteljski grb. I ta prica o nekakvom Lilium bosniacum na poljima Bosne kao uzoru Tvrtkova grba je sprdacina neo-paranoje isto kao o sahovnici iz doba kralja Tomislava, iako sahovnica grbom Hrvatske postaje tek sa dolaskom Habsburgovaca. Kod Bosnjaka je trenutno u procesu mitomanija kroz koju su prosli Hrvati i Srbi prije 100 godina, a jos se od nje nisu izlijecili.
pjo

#35 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by pjo »

Air Ramiz wrote: Doduse, hrvati su oko posusja neke nekropole razvalili, bio je problem i sa divljom gradnjom u blizini radimlje, pa opet nista...jestel ista postigli? Nista. Papa je natjerao Kulina Bana da 1203 na Bilinom polju prihvati katolicanstvo, pa opet nista. Nas su i u ovom ratu Srbija i Hrvatska pokusale razvalit, pa Bosna opet ostala. Poenta: okanite se corava posla,
Ovaj se postavlja kao zastitnik stecaka ?

Momak, najvise stecaka senalazi u Hercegovini. Ono sto je prisutno u Bosni se moze usporediti sa onim sto je danas prisutno i u dalmatinskom zaledju po svom volumenu. Prema tome, centar kulture iz koje potjecu stecci moze biti Hercegovina a Bosna i Dalmacija su periferni teritoriji.

Inace, cestu kroz pola nekropole je izgradila SRBiH.
Last edited by pjo on 30/08/2008 00:06, edited 1 time in total.
pjo

#36 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by pjo »

Jazz_Junkie wrote:iako sahovnica grbom Hrvatske postaje tek sa dolaskom Habsburgovaca. Kod Bosnjaka je trenutno u procesu mitomanija kroz koju su prosli Hrvati i Srbi prije 100 godina, a jos se od nje nisu izlijecili.

Sahovnicu imas uklesanu na jednom glagosljaskom spomeniku puno prije Habsburga.
Jazz_Junkie

#37 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Jazz_Junkie »

Van Halen wrote: E ovaj dio teksta je posebno "simpatičan". Inače čitava tema obiluje lažima prema srednjovijekovnom stanovništvu Bosne, ko da je u najmanju ruku sastavljena od strane nekog srednjovijekovnog inkvizitora. Likovima kao što je pokretač ove teme ( posebno njemu ) nije prvi put da se otvoreno ismijava sa bosanskom historijom, i pokušava progurati altenativnu historiju koju od samog srednjeg vijeka pa naovamo pišu zadrti neprijatelji Crkve bosanske. Posebno je zanimljivo njihovo nastojanje da Bošnjake prikažu kao otpadnike od katoličke vjere, kao primitivne ljude koji su "prodali vjeru za večeru". Međutim, to je njihova frustracija, i oni moraju živjeti s njom. Bošnjaci, danas imaju formiranu svjest o svojoj historiji i naravno da neće više nikad dopustiti da im neko drugi govori ko su i šta su. Pogotovo kad je riječ o ovakvim i sličnim likovima. :bih:
Pokretac teme uopce nije zapoceo diskusiju o Bosnjacima nego o navodnim bogumilima u BiH. Znas li ti majstore razlikovati vjeru i nacionalnost? Kada pisemo srednjovjekovnu povijest, nacionalnost otpada. O tome se vise puta govorilo. Zao mi je sto ti ne mogu pruziti nacionalromanticarsku verziju povijesti po narudzbi i zelji, ali ti ne mogu dopustiti da me svrstavas u kategoriju ljudi koji se navodno sprdavaju sa bosanskom povijescu. Ona je iovako dovoljno zalosna da se nebi mogao nasmijati i kad bi me netko skakljivio po tabanima. Cuj, "nastojanje da Bosnjake prikazu kao otpadnike od katolicke vjere". Znaci, Bosnjaci su samo tvoji imaginarni bogumili? Preduslov ovakvim upustanjima je znanje da etnos nije egzistirao covjece. Zasto je to toliko tesko shvatiti? Znas li ti da katolici koji su izbjegli u madjarsku opcinu Szalanta sebe danas dan zovu Bosnjacima (Bosnyakok)? To nije izraz bosnjacke nacionalne pripadnosti, posto datira iz vremena kada nacionalnost nije bila poznata. Ti slijepo vjerujes tumacenjima koja su proizasla iz danasnjih okolnosti. Nitko ne negira Bosnjake nego bogumile kao prisutan element u Bosni i Humu.
lipakaja

#38 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by lipakaja »

Sljedbenici Crkve Bosanske.
Crkve sa jasno zapisanom hijerarhijom koja se razlikovala od pravoslavne i katolicke hijerarhije(did, gost, strojnik, mrsni ljudi,..)Jedan zapis o bogumilima je ipak ostao

Konstantin Filozof u svome djelu "Zitije despota Stefana Lazarevica",nastalom izmedju 1431. i 1432. godine,spominje da su stanovnici Bosanskog grada Srebrenice "svi jeresi bogumilske".

Izvori:

- franjevacki "Popis zabluda Bosanskih krstjana" - 1372-77,
- hronika Tome Arhidjakona
- rasprava priora Petra iz Bordoge
- biljeska ceskog hronicara Kozme Praskog
- putopis anonimnog fancuskog dominikanca koji je proputovao Bosnom 1308-me god.
- putopis irskog fanjevca Simona Simonija
- hronika arhidjakona Ivana
- djelatnost kardinala Ivana Stojkovica
- pismo kadinala Konrada od porte 1233-ce god.
- Rajnerii Sachoni iz 1250-te god.
- pismo Anselma iz Aleksandrije - Ecclsia Sclavoniae
- Akti katarskog sabora 1167-me god.
- pismo Pape Urbana III 11.11.1186-te god.
- pisma pape Inocenta III kralju Emeriku 11.10.1200-te god.
- pismo dukljanskog kneza Vukana 1200-te god.
- sve oko Kulina 8.4.1203-te na Bilinu Polju
- Inkvizitor Rajner Sacconi 1250-te god.
- pisma papinskog legata kardinala Konrada 1223-te god.
- De haeresi catharorum in Lombardia (Archivum Fratrum Praedicatorum) 1210-1214
- Commentariolum de Provinciae Hungariae originibus (prije 1259.)
- Omnia puncta principalia et auctoritates extractae de disputatione inter christianumromanum et patarenumbosnensem (13. stoljeće) - Dijalog patarena i katolika.
lipakaja

#39 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by lipakaja »

kako nas je fino pocastio Plevljanski Sinodik,koji je napisan krajem 14.stoljeca:
"Zli jeretici tr'kleti babunije,naricajustei se l`zikrstjane i rugajusteje se nasej prave vere...da budut prokleti....I v`zglasit' vel`mi:Rastudije Bos'n'ski i Radomir i Drazilo i Tol`ko i Tvrdos i vsi naricajuste se kr'stijani i kr`stjianice a ne klanjaste se svetim ikonam' i kr`stu c'st'nomu,da budut' prokleti..
bezzeze

#40 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by bezzeze »

pjo wrote:
Jazz_Junkie wrote:iako sahovnica grbom Hrvatske postaje tek sa dolaskom Habsburgovaca. Kod Bosnjaka je trenutno u procesu mitomanija kroz koju su prosli Hrvati i Srbi prije 100 godina, a jos se od nje nisu izlijecili.

http://www.croatianhistory.net/etf/coat1.html
pjo

#41 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by pjo »

lipakaja wrote:Sljedbenici Crkve Bosanske.
Crkve sa jasno zapisanom hijerarhijom koja se razlikovala od pravoslavne i katolicke hijerarhije(did, gost, strojnik, mrsni ljudi,..)Jedan zapis o bogumilima je ipak ostao

Konstantin Filozof u svome djelu "Zitije despota Stefana Lazarevica",nastalom izmedju 1431. i 1432. godine,spominje da su stanovnici Bosanskog grada Srebrenice "svi jeresi bogumilske".

Izvori:

- putopis anonimnog fancuskog dominikanca koji je proputovao Bosnom 1308-me god.
- Omnia puncta principalia et auctoritates extractae de disputatione inter christianumromanum et patarenumbosnensem (13. stoljeće) - Dijalog patarena i katolika.

Cudo kako Noel Malcolm nije znaoza tolike izvore kad je pisao svoju knjigu.
lipakaja

#42 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by lipakaja »

http://www.guardian.co.uk/society/2002/ ... obituaries

Marian Wanzel nije uopste "povijesnicarka". :lol: :lol: :lol:
lipakaja

#43 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by lipakaja »

pjo wrote:

Izvori:

Zato sto nije stigao u svojoj "short story" sve da uvrsti imas li ti predstave koliko je knjiga napisano o crkvi Bosanskoj i bogomilima, samo budala moze donositi zakljucke na osnovu jedne ili par knjige.

http://www.geocities.com/Athens/Troy/9892/bhlit.html

Ovome problemu treba pristupiti ozbiljno, a ne djetinjasto tipa "iskrivljena povijest" "bajka o bogumilima", sta imamo diskutovati kada je zakljucak vec unaprijed donesen od strane pokretaca teme.
I sta Turanoidne Hrvate zanima Bosna i nasa historija, vi raspravljajte o historiji Tadzikistana ili Irana, ostavite nas na miru. :bih:
Jazz_Junkie

#44 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Jazz_Junkie »

pjo wrote:
Da, ali nepoznato je pod kojim okolnostima sahovnica postaje grb hrvatskog dijela carstva Habsburgovaca 1525. godine. Sahovnica nije bila dio sluzbene heraldike hrvatske kraljevine do 1525. "Checquy gules and argents" nisu hrvatski originalni izum kao sto ni ljiljani nisu izvorno bosanski grb. Ostaje nerazjasnjeno na koji je sahovnica nacin adoptirana, ali se kao hrvatski grb najduze zadrzala sve do danas dan. Najstariji poznati hrvatski grb je ploca iznad sahovnice na grbu RH.
Air Ramiz

#45 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Air Ramiz »

pjo wrote:
Air Ramiz wrote: Doduse, hrvati su oko posusja neke nekropole razvalili, bio je problem i sa divljom gradnjom u blizini radimlje, pa opet nista...jestel ista postigli? Nista. Papa je natjerao Kulina Bana da 1203 na Bilinom polju prihvati katolicanstvo, pa opet nista. Nas su i u ovom ratu Srbija i Hrvatska pokusale razvalit, pa Bosna opet ostala. Poenta: okanite se corava posla,
Ovaj se postavlja kao zastitnik stecaka ?

Momak, najvise stecaka senalazi u Hercegovini. Ono sto je prisutno u Bosni se moze usporediti sa onim sto je danas prisutno i u dalmatinskom zaledju po svom volumenu. Prema tome, centar kulture iz koje potjecu stecci moze biti Hercegovina a Bosna i Dalmacija su periferni teritoriji.

Inace, cestu kroz pola nekropole je izgradila SRBiH.
Nemas ti pojma. Stecci se nalaze na cijeloj teritoriji BiH, postoji na stotine nekropola stecaka, a nema ni jednog grada koji nema stecke. Mnoga muslimanska groblja su izgradjena pored nekropola. To je dokaz da je uticaj Crkve Bosanske (napominjem Bosanske) bio znacajan i na regiju. Evo u sred Sarajeva, na Alifakovcu imas primjer gdje su prvi nisani muslimana gradjeni po uzoru na stecke. Ono sto je prisutno u Bosni se ni u kojem slucaju ne moze uporedit s onim sto je u Dalmaciji, jer u Bosni ima deset puta vise stecaka nego u Dalmaciji (ponavljam deset puta vise, 60 hiljada naprema 6), a Hum je takodjer dio Bosne iliti Hercegovine kako su ga Turci poceli nazivati. To je samo dokaz uticaja bosanskih heretika i Crkve bosanske.
Air Ramiz

#46 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Air Ramiz »

pjo wrote:

Izvori:

Noel Malcolm je napisao poprilicno dobru knjigu. Apsolutno je irelevantno da li su pripadnici Crkve BOSANSKE bili bogumili, patareni ili manihejci, poenta je da su imali vlastiti put, da su bili heretici i za zapadne i za istocne susjede koji su na sve nacine pokusavali da ih iskorijene. HVALA TI PAPA sto si oduvijek volio Bosnu :oops:
Topla voda

#47 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Topla voda »

imas li pojma kolko u istocnoj bosni ima stecaka?
Law_and_Order

#48 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by Law_and_Order »

Zar ljudima nebi trebalo dovoljno biti da prepoznaju nebulozu, tvrdnja da su presli na islam samo odredjen dio naroda, onako hirurski izdvojeni "bogumili" i presli od prvog do zadnjeg na islam? To je nemoguc proces. Kao kad bi sad odjednom svi katolici na balkanu presli na budizam, onako od prvog do zadnjeg a kao ostatak njihovog postojanja na balkanu nadjes par drvenih krstica ispali tokom prelaska na budizam... :-)

Neko spomenu kako su turci fini bili. Cinjenica jeste da su crkve uglavnom ostajale citave, ali ako vjerujes prici da su turci 500g okupirali drzavu, a umjesto sablja u rukama fildzan i kafu drzali, onda si naivan. Ne treba ti ni jedan dokaz da znas da to nije moguce, prije svega sto su bili poznati kao brutalni, iako u Bosni ni u pribliznoj mjeri, postoji milion drugin nacina(koje ni turkofili ne poricu), pored nasilnog kojim su se koristili. Oduzmes mu sve, a ako hoces hljeba za sebe i djecu svoju, onda prihvati moju vjeru. Isto tako ti moze sablju kroz grudi probiti
mostarac

#49 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by mostarac »

Glupo je ubjedjivati se sa nekim pored toliko istorijskih cinjenica i dokaza, porez natpisa na steccima zivih i zdravih, pored svega onoga na sta se moze naici u Bosni, a sto tako odudara od susjednih zemalja. To naravno ne znaci da su Bosanci nadrasa ili nadnarod, sto bi pouceni ljubavlju nasih susjeda za iskrivljavanjem istorije neki pomislili da znaci, ali znaci da je Bosna jedan specifikum i da je Bosna bosanska. Ni srpska ni hrvatska ni bilo cija druga. Bosna je bosanska.
E sad teznje iz Zagreba i Beograda su krenule smjerom koji je totalno suprotan bosanskom bicu i pokazali su da uopste ne poznaju narod koji bi htjeli reci da je njihov, a kako moze biti njihov ako ga ne poznaju. Krenuli su smjerom da Bosance ubijede da su Srbi odnosno Hrvati. E sad ko zna Bosance, zna da cak i da je to istina, a nije, Bosanci nece na to pristati iz inata :D
Zatim gospodo da podjemo od naucno fantasticne pretpostavke i bajkovite tvorevina da Bosanci jesu nekad i bili Srbi i Hrvati sta vi imate od toga. Mislite da cete na racun toga steci pravo raspolaganja Bosnom i aneksije njenih teritorija? Kako da necete. U te bajke se nemojte uzdati. Eto mi smo 1990. odlucili da postanemo Bosanci i da vam kazemo da se pusite i da uzmemo Bosnu za sebe. Eto to je situacija i necete ni komad Bosne dobiti ma da se na glavu nasadite. Odlucili smo da vise nismo ni Srbi ni Hrvati, nego smo eto odlucili da izmislimo naziv Bosna i Bosance 1990. godine, a koji su do tad bili nepoznat pojam u istoriji i niko nije cuo za njih i eto sad vam nedamo svoju zemlju i necemo vam je ni dati. Eto sad imate priznanje a nemate Bosnu i jebite se zajedno sa onima koji su vam isprali mozgove.
Sto ne mogu istorije pisane perom politicara i u svrhu politickih ciljeva, a o njoj se nadju da rasparavljaju oni koji u zivotu nisu procitali nista vise od udzbenika istorije u skoli, ako su cak i to procitali. :x :x :x :x :x
shown

#50 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima

Post by shown »

i branili smo je i uvijek :bih:
Post Reply