Bosanac sa dna kace wrote:Pietje_Bel wrote:Bosanac sa dna kace wrote:Mato, Jovo, Ivan, Franjo, Petar, Matea, Konstantin...ma nema sve su to domaca imena, ne zna se koje je vise domace....
Ova imena koja si nabrajao su krstcanska imena. Bosanska imena bi trebala biti Kulin, Tvrtko, Dabisa, Ostoja, Vrbas, Drina, Jelisaveta, Grubaca, Gorcin itd. Znaci Slavenska imena koja su nosili nasi pretki kada su bili svoji na svome. I u mojoj familiji ima mnogo ljudi koji nose Turkish imena ali to ne znaci da ja trebam braniti tu ideju njihovu.. Ja imam ideale i nevidim nista lose u tome. I uopste ovo sto pise nema veze sa vjerom ili sa mrznjom prema Islamu ili bilo kome, niti sam mrski Komunjara bez vlastitog identiteta ili nesto trece. Jedno stavno bih volio da Bosnjaci postanu vec jednom narod umjesto vjerske skupine Bosanskih -muslimana.

Ti vidis problem u tome sto neko nosi muslimanska imena kao sto su Mustafa, Sulejman, Fatima...koja su originalna semitska imena isto kao sto su i Jovan, Mato, Konstantin, i koja su uz to jos i krscanska imena i kad ih neko nosi ne vidis problem u tome.
90% muslimanskih imena u BiH nisu turska imena, turska imena su Özgür, Bülent, Erol, Pemba, Serkan...opet imas mitomanske predrasude.
Molim te da mi malo bolje pojasnis sto je problem u tome kad neko ima ime Mustafa, Fatima, Muhamed, Sulejman, Omer.... a nije problem kad neko ima ime Jovan, Franjo, Konstantin, Aleksandar, Petar, Marija...????
Bosnjaci jesu narod, samo sto to mnogi zbog mitomanije ne mogu i nece da shvate.
Konstantin je grcko ime, a Mato (Matej) i Jovo (Jovan, Johannes) su hebrejska imena. O cemu petje govori je da su Bosnjaci jedini narod koji nema ni 10% svojih imena. Ako cemo uzeti primjere na drugim narodima kao npr. Austrijancima, stvar je ovakva: ima ih koji nose grcka imena poput Stefana, Andreasa, Aleksandra, Petra, Paula. Ima ih koji nose biblijska imena kao Johann (Hans, Johannes), Matthias, Simon, Thomas itd. No, koliko stranih imena imaju, imaju i domacih njemackih kao sto su Fritz, Gerhard, Herbert, Harald, Norbert itd.
Svaki narod na svijetu ima barem ravnopravno i svoja imena, ali kod Bosnjaka nema Borisa, Tomislava, Tvrtkova, Miroslava, Zorana iako kazu da su Slaveni. To su imena koja stoje na steccima, ta su imena proizasla iz maternjeg jezika Bosnjaka. Ne treba ti rijecnik da shvatis sto ova imena znace. Dakle, nije frka u Muhamedu, Ahmedu, Sulejmanu i drugima nego da zbog toga nema nimalo domacih imena medju Bosnjacima. To ide do te mjere da se slavenska imena nazivaju tudjim, vlaskim, krstaskim itd.