Feedback

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Gojeni H

#426 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Gojeni H »

Ramzess Veliki wrote:Žena je ostavljena da bi dojavljivala pokrete naših trupa, to je očito. To su agresori inače radili jer su znali da mi nećemo nauditi civilima, i da ćemo ih ako ih otkrijemo koristiti za razmjenu.
Operativna greška je što ženu i djevojčicu nisu priveli u komandu i predali oficiru za bezbijednost.
Nije greška ni što su je ostavili, jer je u pitanju izviđačka jedinica koja se drugačije prati i ne predstavlja mjerilo za predviđanje kretanja glavnine snaga, tako da njen izvještaj o susretu sa izviđačkom jedinicom i nije od posebnog značaja.
Problem bi predstavljalo da se glavnina snaga locira na tom području a ženi se ostavi mogućnost nesmetanog kretanja.
Jebiga nekad valja ljudima razloziti stvari na proste razlomke.
Sta odmaknes 100-200 m a zena zadreci: "Balijeeeeee!"?
Mozda bi nas poklopili sa 82-jkama i mozda nikom ne bi bilo nista. A, mozda bi poklopili sa svim sto imaju, a onda jos i sa linije pjesadijskim naoruzanjem. Imas 2-3 poginula, 2-3 ranjenih koji krvare a trebas da ih nosis kilometar i po. :-) A ko ce ih nositi, ako imas samo 2-3 "netaknutih"?

Nebitno. Radi tog "ljudskog" nikom nije bilo nista, ali realno receno, istog trenutka kad se udaljis 100 metara od zgrade, kao komandir odjeljenja, rizikovao si zivot 6-7 suboraca.
Ripicipi

#427 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Ripicipi »

Gojeni H wrote:
Ripicipi wrote:
Gojeni H wrote:
Pusti tu pricu, kvisling. Ne pricamo o tome ko je klao. Znamo ko je to radio iz hobija.

Kad si na terenu, u svakom trenutku ti je glava na panju, u svakom trenutku je moguce da te docekaju u zasjedu i naidjes na civila koga ne mozes voditi nazad.
Vojnicka logika je da ih likvidiras. Sta radis kada si na tudjoj teritoriji ili izmedju linija a neprijateljski nastrojen civil te skuzi? Ovo nije klanje ljudi iz zla i obijesti na visegradskom mostu. Govorimo o slucaju kad si vojno aktivan a u veoma losoj taktickoj poziciji ako budes primijecen.

Naravno da se u covjeku lomi jer trebas da ubijes nevinog covjeka.
Ali, druga logika je da ako to ne uradis tvoj tim i ti mozda zaglavite.
U konkretnom slucaju, pronadjen je nacin da se izvuce, ostave civili u zivotu, a i da se komandi slaze. :D
Takvi "operativno-vojnicko-logicni" sto su ubijali civile, zene i djecu su u Hagu :roll:
Vidim da si i ti "logican" sto se toga tice. :run:

Nema tog boga bogovog zbog kojeg bi ubio zenu i dijete, pa makar me licno ubio pretpostavljeni.
Netacno. U Hagu su oni koji su planirali eliminaciju jednog naroda, zbog komandne odgovornosti, nesprecavanja ili nekazanjavanja ubistva civila, itd.

Izvini, ali nemas pojma o cemu pricas.
Koliko ljudi ili jedinica znas, ili dogadjaja gdje je manja jedinica, brojcano i opremom drasticno inferiorna u odnosa na protivnika, naisla na civila ili civile prilikom izvodjenja izvidjackih dejstava? Pa da pricamo dalje.
Nek ti imas pojma o cemu pricas, nabijem ti "vojnu taktiku i logiku" na neku stvar.
Cim ti ovako jednostavno pricas o ubijanju "hladnim oruzjem" zene i djeteta, i to jos toboze pravdas nekom "taktikom i logikom", ne bi me cudilo da imas civila na dusi, a da ne pricam o vojnim zarobljenicima. Ko ce to sve zarobit, kad je lakse pobit' :roll:

Ramzes veliki je u jednoj recenici nasao rjesenje za takve civile, dok je kod tebe najlogicnije ih pobiti i sakriti tijela :run:

I jos se hvali kako je on dobar co'ek pa ih nije pobio, iako je to bilo logicno da uradi :lol:

Da se najezis od "junastva".
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#428 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Woody »

Nek ti imas pojma o cemu pricas, nabijem ti "vojnu taktiku i logiku" na neku stvar.
Cim ti ovako jednostavno pricas o ubijanju "hladnim oruzjem" zene i djeteta, i to jos toboze pravdas nekom "taktikom i logikom", ne bi me cudilo da imas civila na dusi, a da ne pricam o vojnim zarobljenicima. Ko ce to sve zarobit, kad je lakse pobit' :roll:

Ramzes veliki je u jednoj recenici nasao rjesenje za takve civile, dok je kod tebe najlogicnije ih pobiti i sakriti tijela :run:

I jos se hvali kako je on dobar co'ek pa ih nije pobio, iako je to bilo logicno da uradi :lol:

Otprilike je tako. Međunarodno ratno pravo ZABRANJUJE i KAŽNJAVA svako ubijanje civila, a bogami i zarobljenih, ranjenih i svih ostalih neprijateljskih vojnika koji nisu sposobni da se odbrane. Znači ne postoji OPRAVDANO ubijanje. E, sad ovo što @Gojeni H priča, to ih je samo spasilo suda na koji bi u suprotnom došli kad-tad, jerbo se uvijek nađe neki svjedok da "procvrkuće".
RahatHurmašica

#429 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by RahatHurmašica »

Woody wrote:

Otprilike je tako. Međunarodno ratno pravo ZABRANJUJE i KAŽNJAVA svako ubijanje civila, a bogami i zarobljenih, ranjenih i svih ostalih neprijateljskih vojnika koji nisu sposobni da se odbrane. Znači ne postoji OPRAVDANO ubijanje. E, sad ovo što @Gojeni H priča, to ih je samo spasilo suda na koji bi u suprotnom došli kad-tad, jerbo se uvijek nađe neki svjedok da "procvrkuće".
kakav crni sud. da je tako kao što kažeš pola bi populacije drage nam šumske bilo u zatvoru.
Ripicipi

#430 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Ripicipi »

Woody wrote:

Da, samo sto ima ljudi koji i da imaju to pravo, ne bi to uradili, jer imaju savjest.
Hocu reci, zar je nekome potrebna zenevska konvencija da ne bi ubili civila, pogotovo zenu i dijete :shock:
Ramzess Veliki

#431 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Ramzess Veliki »

Hajd' na ovu temu da napišem kako smo mi riješili problem ratnog zarobljenika ...
Neću spominjati mjesta ni imena ...
Ušli mi na njihovu teritoriju 92-ge, krajem ljeta, sa bedževima Ravnogorskog pokreta, i smucali se par dana i glumili jedinicu "vojvode Ranka". Komadnir nam je imao tad veliku bradu i ekavski naglasak pa smo prolazili glat - istina to područje je bilo pomalo "šuplje" - skoro pa ničija zemlja. I tu zarobimo živog jezika koji je došao iz kasarne da pokupi najlonke i šminku. :lol: Za našeg ratnog zarobljenika se pročulo već sutradan, odmah je vojna policija došla da nam išće zarobljenika na šta smo im mi rekli da nađu sebi i zarobe, pa nek' sline nad svojim, a ne nad našim zarobljenikom. Uglavnom, našem zarobljeniku se jako svidjelo sa nama, zaposlili smo je u kuhinji i sve nas je pazila. Toliko se zarobljeniku svidjela raja da je zatražila, i dobila od nas i vojnu knjižicu, i jedan švapski šmajser dobošar, te je krenula sa nama i u akcije. :lol: Poslije nekih godinu dana provedenih u jedinici, nekadašnji zarobljenik, a sad naš borac sa rezervne klupe se zaljubio u jednog našeg logističara ... te je tražila ispisnicu iz jedinice radi braka ... bio je to tužan dan kad smo shvatili da ćemo morati svak' za se' da se potrudimo oko zarobljavanja dostupnih živih jezika u našoj dubini ... :sad:
newera86

#432 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by newera86 »

:skoljka:
Ramzess Veliki

#433 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Ramzess Veliki »

newera86 wrote::skoljka:
De ne bleji - jasno da je dobrovoljno pristupila našoj jedinici. Mi smo u šali govorili da nam je ratna zarobljenica. A nije bila jedina, imali smo i tri kuharice, medicinsku sestru kojoj niko nije dao da ga ona previja, i zapisničarku ... ah, zapisničarka ... :sad: Zbog nje sam uletio na petoricu na Švrakinom sa pucom ... :sad:
trocadero

#434 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by trocadero »

Gojeni H wrote:Pusti tu pricu, kvisling.
Јашта, ја квислинг а ти се љубакао са ћером српског официра....враголане мали :D
newera86

#435 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by newera86 »

Ramzess Veliki wrote:
newera86 wrote::skoljka:
De ne bleji - jasno da je dobrovoljno pristupila našoj jedinici. Mi smo u šali govorili da nam je ratna zarobljenica. A nije bila jedina, imali smo i tri kuharice, medicinsku sestru kojoj niko nije dao da ga ona previja, i zapisničarku ... ah, zapisničarka ... :sad: Zbog nje sam uletio na petoricu na Švrakinom sa pucom ... :sad:
ahha ma da se zabiljezim na temi, nije se odnosilo na tvoj post lol
Ramzess Veliki

#436 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Ramzess Veliki »

newera86 wrote:ahha ma da se zabiljezim na temi, nije se odnosilo na tvoj post lol
E de onda baci koju šegu da se ne smaramo od ozbiljnih komentara. :D
Gojeni H

#437 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Gojeni H »

Woody wrote:
Navedi jedan primjer, a slucajeva je bilo mnogo od Latinske Amerike, preko Afganistana i Iraka, gdje je jedinica radila na neprijateljskoj teritoriji, ili na nicijoj zemlji, i naletila na pastira npr. Postojala je opasnost da jedinica bude dovedena u opasnost, a nije mogla uzeti zarobljenika.
Sta se desilo? Da li je neko ikada osudjen?
trocadero

#438 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by trocadero »

Ух, ух....
Не кара мајка малог Мују што се коцка већ што се вади!
Gojeni H

#439 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Gojeni H »

trocadero wrote:Ух, ух....
Не кара мајка малог Мују што се коцка већ што се вади!
Znam da se ti isekira, ali nemoj. Ja spavam snom pravednika. ;-)
Ja nisam znao ni skinuti JNA cizme sa zarobljenika.
guber90

#440 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by guber90 »

Gojeni H wrote:
Woody wrote:
Navedi jedan primjer, a slucajeva je bilo mnogo od Latinske Amerike, preko Afganistana i Iraka, gdje je jedinica radila na neprijateljskoj teritoriji, ili na nicijoj zemlji, i naletila na pastira npr. Postojala je opasnost da jedinica bude dovedena u opasnost, a nije mogla uzeti zarobljenika.
Sta se desilo? Da li je neko ikada osudjen?
SPOILER, NE CITAJ AKO IMAS NAMJERU GLEDATI FILM LONE SURVIVOR :D

Imas film Lone Survivor (radjen po stvarnom dogadjaju ima i knjiga napisana), gdje jedinica amrickih "foka" naleti na pastire, za koje znaju da su u kontaktu sa talibanima, ali nisu imali srca da ih ubiju (u filmu se takodjer spominjala veoma dugo zatvorska kazna, ukoliko se sazna da su to uradili), a tu ih ne mogu ostaviti zavezne jer bi ih ili zima ili vukovi ubili, a to je jos brutalnije od metka u celo.

Nakon sto odluca da ih puste da zive, oni moraju da bjeze nazad, kako bi se izvukli, jer znaju da talibani idu na njih, da stvar bude gora komunikacijski kanali ne rade, tako da su svi, izuzev jednog, izginuli dok je podrska stigla, plus je jedan transportni helikopter, sa recimo barem 10-ak americkih foka srusne, dok je pokusavao dati podrsku, te su svi iz njega poginuli. Jedinica u filmu broji mislim 5 vojnika, da li je to tacno ne znam, uglavnom zbog te odluke poginulo je nekih 15-ak vojnika, vrhunski obucenih.
Ne znam koliko je dozvoljeno ubiti nenaoruzanog neprijateljskog obavjestajca (ako je to tacan izraz, nemoj te me razapeti ukoliko sam profulao totalno naziv:D), medjutim u ovom slucaju, iako je bilo djete medju njima, ispada da bi bilo opravdano izvrsiti egzekuciju, jer bi egzekucijom tih troje pastira bilo spaseno 15-ak zivota.
Medjutim, valja covjeku zivjeti sa tim, a vjerovali su da se mogu svi izvuci bez ikakvih zrtava. Ja ne mogu reci da li bi bio spreman na takvo nesto, s obzirom da je najstrasnije "oruzije" koje sam ja koristio petarda, svi zelimo misliti da bi u takvim situacijama postupili casno, medjutim vi koji ste bili u ratu znate kako je to, a ja mogu samo palamuditi o ovome, ionako sam samo htio navesti primjer te situacije, nista vise :).

Evo da se ja izvinem unaprijed ako nekome smeta moje palamudjenje, s obzirom da sam bio beba kada je rat poceo, a djete kada je zavrsio.
Ramzess Veliki

#441 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Ramzess Veliki »

A skonta li iko išta o plasiranju lažnih informacija o namjerama i kretanju glavnine ??? :roll:
kijamet insan

#442 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by kijamet insan »

Druze bilo je lakse sve.. Ramzes za sada ubjedljivo vodi sa biserima :thumbup:
Ramzess Veliki

#443 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Ramzess Veliki »

Došao onaj budalaš Zagi i organizovao zavalu bataljona na Dobrinji 4 ... najebali k'o žuti ...
U svoj toj frci jedan naš junak istrči na čistinu i - opali ga četo kumulativnim tromblonom u butinu, okrenuo ga naglavačke. Društvo ga odmah pokupilo a ovaj kuka - "Jebemga kud se nije aktivirao, čini mi se manje bi me bolilo ..." :lol: :lol: :lol:

A ono negdje na početku naš Milan donio ispucan kumulativni tromblon, i stao odvrtati kapu - mi svi gas iz baze, kontamo hajde rizikuj kad Miki ima samo interes a znanje niđe veze ... uglavnom ne rokne i Miki izvadio upaljač, a uzeo sporogoreći fitilj te to sve upakovao pod onu kapu, a ostavio cenat da viri da možemo krehnut' fitilj. I onda ide ono - haj'mo ga sad heknut' negdje ... :lol:
Otišli oni da ga ispucaju, vratili se i umiru od smijeha - opalili onaj tromblon, a on kako su mu stabilizatori bili polomljeni ode na ćošak zgrade i tu osta ... istrča agresor - uze ga i maše sa njim - "Vratiću vam ga balije !!!" - smota iza ćoška sa njim i BUUUUMMM!!!!
Jebiga, crnjak ... :lol:
guber90

#444 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by guber90 »

Ramzess Veliki wrote:Došao onaj budalaš Zagi i organizovao zavalu bataljona na Dobrinji 4 ... najebali k'o žuti ...
U svoj toj frci jedan naš junak istrči na čistinu i - opali ga četo kumulativnim tromblonom u butinu, okrenuo ga naglavačke. Društvo ga odmah pokupilo a ovaj kuka - "Jebemga kud se nije aktivirao, čini mi se manje bi me bolilo ..." :lol: :lol: :lol:

A ono negdje na početku naš Milan donio ispucan kumulativni tromblon, i stao odvrtati kapu - mi svi gas iz baze, kontamo hajde rizikuj kad Miki ima samo interes a znanje niđe veze ... uglavnom ne rokne i Miki izvadio upaljač, a uzeo sporogoreći fitilj te to sve upakovao pod onu kapu, a ostavio cenat da viri da možemo krehnut' fitilj. I onda ide ono - haj'mo ga sad heknut' negdje ... :lol:
Otišli oni da ga ispucaju, vratili se i umiru od smijeha - opalili onaj tromblon, a on kako su mu stabilizatori bili polomljeni ode na ćošak zgrade i tu osta ... istrča agresor - uze ga i maše sa njim - "Vratiću vam ga balije !!!" - smota iza ćoška sa njim i BUUUUMMM!!!!
Jebiga, crnjak ... :lol:
Sta bi, je li ga vratio :D?
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#445 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Woody »

Jes, jes... DHL-om iz Valhalle ;-)
sokkia

#446 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by sokkia »

12.92. negdje između Visokog i Ilijaša na "poluvremenu" veli jedan "brat" manđarija 8-)
vadi neku konzervu i hljeb iz ranca i odjednom pruža onaj hljeb prema nama da nešto vidimo :-)
kad zrno 7,62 ono dugo (najvjerovatnije od 84.) se do pola zabilo u onu štrucu :lol: :lol: :lol:
on ga gleda gleda i vrhom noža išcacka ono zrno i nastavi manđariju :lol:
možeš samo mislit kakve je zube trebalo imati da bi pojeo onu štrucu :-D
Ramzess Veliki

#447 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Ramzess Veliki »

Ahahahaha, valjda nisu imali kvasca pa ga sa cementom zamiješali da duže traje!!! :lol:
sokkia

#448 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by sokkia »

poslužio mu ko pancir :-D
ja svoj komad nisam htjeo ni uzeti, šta ce mi da mi smeta :-D
Gojeni H

#449 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Gojeni H »

Magistralni put. Na strani Armije RBiH, put je blokiran hrpom kamena. S neprijateljske strane je isto, s tim sto su postavljene i betonske cigle i ima prostora da pored puta prodje manji kamion.

Linije su uglavnom 250-300 m udaljene jedna od druge, osim na ovom dijelu gdje je udaljenost skoro 600 metara.
Vojnik Armije je na lijevoj strani puta sa PASP-om. Vise puta je uoceno pretrcavanje neprijateljskih vojnika preko maistralnog puta.
Na desnoj strani je rov ... trojica linijasa. Vec dugo se nista opasno ne desava na ovom dijelu ratista.
Dok posmatra sta se desava na putu, snajperista uocava vozilo koje se provlaci pored fizicke blokade na putu.
Odmah obavjestava vojnike na desnoj strani i trazi da pripreme rucni bacac.

Nakon par sekundi, vojnici uocavaju da se radi o Zastavi 101. Vojnik koji rukuje snajperom nisani i pokusava da na brzinu procijeni brzinu vozila koje se krece prema njemu. Linijasi na desnoj strani uzurbano pripremaju 57-icu i ubrzo su spremni da djeluju.
Vojnik sa snajperom sada vec prati vozilo i ceka da pridje blize.
Zastava se zaustavlja na nekih 250-300 metara od linije Armije, s tim da je vozaceva strana sada okrenuta prema vojnicima Armije BiH.
Vojnik sa snajperom sad vec "ima" vozaca. Nista se ne desava 2-3 sekunde, i vojnik sa snajperom, pomalo nervozno, pocinje da gleda po stranama puta da bi shvatio sta se desava. Pjesadije nema, ali ova je situacija tako neobicna. Mora da postoji razlog ... mora da je odvlacenje paznje.

Vojnik VRS-a izlazi iz Zastave. Vojnik sa PASP-om ga ponovo "ima". Raskopcana maskirna jakna, bez ikakvog oruzja.
Linijasi govore: "Sacekaj da vidimo sta ce biti."
Vojnik VRS-a pali cigaru i gleda prema polozajima na kojima su vojnici Armije. :?: Vojnicima Armije tek sada nije nista jasno. Jedan od linijasa izlazi iz rova i izlaze se uprkos upozorenjima vojnika sa PASP-om.
Vojnik sa PASP-om citavo vrijeme drzi vojnika VRS-a na nisanu.
U jednom trenutku linijas vice: "Jebem ti mater, bjezi ubice te ko!"
Reakcije nema. Svi linijasi izlaze iz rova i vicu linijasima lijevo od vojnika sa PASP-om da ne pucaju.

U jednom trenutku jedan od linijasa vristi i dize ruke.
Vojnik VRS-a zavrsava cigaru, dize ruku u znak pozdrava i okrece auto.

Jedino moguce objasnjenje - opklada.
Ramzess Veliki

#450 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Ramzess Veliki »

sokkia wrote:poslužio mu ko pancir :-D
ja svoj komad nisam htjeo ni uzeti, šta ce mi da mi smeta :-D
E vidiš - da si ga ponio mogao ti je život spasiti. :lol:
Post Reply