Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Kakva licnost bi trebala usmjervati Bosnjastvo kao ideologiju u buducnosti?

Neko poput prof. dr. Ibrahima Pasica.
14
9%
Neko popu prof. dr. Besima Spahica.
27
17%
Neko poput efendije Cerica.
30
19%
Neko poput Muhameda Filipovica.
14
9%
Neko poput Fra Ivana Frana Jukica
51
32%
Nemam stav.
17
11%
Neznam.
4
3%

Total votes: 157

bh.tornjak

#226 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by bh.tornjak »

samo me zanima kako da idejni tvorac srpskog nacionalizma i nacionalnog osvjescenja srba Ilija Garasanin ne zna da u Bosni postoje Srbi...nego ih on zove Bosnjacima istocnog vjerskog obreda....?
daj mi na to odgovor...i skidam kapu... :D

PS.
a ti si Bosnjak isto koliko sam ja Eskim....:p
Tkd

#227 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

bh.tornjak wrote:samo me zanima kako da idejni tvorac srpskog nacionalizma i nacionalnog osvjescenja srba Ilija Garasanin ne zna da u Bosni postoje Srbi...nego ih on zove Bosnjacima istocnog vjerskog obreda....?

PS.
:thumbup:
Arturo B

#228 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

bh.tornjak wrote:samo me zanima kako da idejni tvorac srpskog nacionalizma i nacionalnog osvjescenja srba Ilija Garasanin ne zna da u Bosni postoje Srbi...nego ih on zove Bosnjacima istocnog vjerskog obreda....?

PS.
Opet pokusaj diskreditacije mene kao ne Bosnjaka. Doista jesam Bosnjak, mozda ne bas potpuno podoban i mozda ne bas ono sto danas "treba" da bude Bosnjak ali Bosnjak svakako.

Nemam ja tebi sta objasnjavati, putopis o kojem ti govorim je mnogo stariji izvor od Nacertanija. I da te pitam nesto, da li si ti procitao uopce Nacertanije, ili si cuo da se tamo ne spominju Srbi od naseg velikog "intelekutalca" Besima Spahica?
bh.tornjak

#229 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by bh.tornjak »

Arturo B wrote:

PS.
Opet pokusaj diskreditacije mene kao ne Bosnjaka. Doista jesam Bosnjak, mozda ne bas potpuno podoban i mozda ne bas ono sto danas "treba" da bude Bosnjak ali Bosnjak svakako.

Nemam ja tebi sta objasnjavati, putopis o kojem ti govorim je mnogo stariji izvor od Nacertanija. I da te pitam nesto, da li si ti procitao uopce Nacertanije, ili si cuo da se tamo ne spominju Srbi od naseg velikog "intelekutalca" Besima Spahica?
jbg.....drug....napravio si tehnicku gresku....pa si time sam sebe diskvalificiro... :D
Arturo B

#230 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

"Odgovor" u rangu ostalih. To bi bilo to ocito :D
Ako odlucis da uzmes malo knjigu u sake i procitas neke stvari bolje ces se osjecati i vise ces znati.
:run:
Arturo B

#231 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Jedno kratko pitanje, za sve osim tornjaka, on je izgubljen slucaj.

Zbog cega Bosnjaci danas slave dolazak Turaka ako su im ti isti Turci pobili pretke, unistili kraljevstvo i oduzeli drzavnost na vise od pola milenija?
Tkd

#232 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Arturo B wrote:Jedno kratko pitanje, za sve osim tornjaka, on je izgubljen slucaj.

Zbog cega Bosnjaci danas slave dolazak Turaka ako su im ti isti Turci pobili pretke, unistili kraljevstvo i oduzeli drzavnost na vise od pola milenija?

Ja mislio ti Bošnjak pa znaš.
Arturo B

#233 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:
Arturo B wrote:Jedno kratko pitanje, za sve osim tornjaka, on je izgubljen slucaj.

Doskocio si mi. Ja jesam Bosnjak ali ne pada mi na pamet da slavim Turke niti njihovu vladavinu na ovim prostorima. Koliko se sjecam ti si mi duzan odgovor sta je to Turska nama ostavila u amanet
pretresnov

#234 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by pretresnov »

korisnik09 wrote:Postavio sam anketu o tome kako se Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija treba u buducnosti nastaviti da se forimira. Napravio sam mali research tako da sam nasao 5 vrste "struja".
Koja nebulozna tema. Te tvoje "struje" predvode sve sami udbaši. Vjerovatno je neko iz tog tabora i pokretač ove teme koja je, kao i tvoja "anketa", još jedna ubleha za navođenje muslimana (Ilira) da prodaju gotovinu za veresiju.

Jer da nije ubleha imala bi npr. i negativnu opciju, tj. "Niko", umjesto prevarantske "Ne znam".

Eto propade vam još jedan pokušaj kreiranja javnog mnjenja... Jer mi već znamo da određeni "krugovi" u tzv. međunarodnoj zajednici koriste klix kao barometar raspoloženja naroda. I evo kažemo ne možeeeeee. :dance:

Znamo i da klix opsjedaju stranački podmlaci koji radi kreiranja lažnog javnog mišljenja ko ludi udaraju pluseve i minuse na komentare, postavljaju ovakve teme i anketice, i rade razne druge akcije iz domene specijalnog ratovanja...

Muslimani Bosne već imaju državu a time i naciju - BOSANSKU!

Bošnjakistan - !No Pasarán!
Tkd

#235 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Arturo B wrote:
Tkd wrote:

Doskocio si mi. Ja jesam Bosnjak ali ne pada mi na pamet da slavim Turke niti njihovu vladavinu na ovim prostorima. Koliko se sjecam ti si mi duzan odgovor sta je to Turska nama ostavila u amanet

Jesam, ostao sam dužan no nakon par upozorenja o tebi ne pada mi napamet da ulazim u neku diskusiju. Ti to nazovi sa "nemaš argumente", meni svejedno.

Stari most se sam izgradio, ona Baščaršija baš nekako lijepa , i džamije prelijepe hvala Bogu itd i tako bliže.
Arturo B

#236 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:
Arturo B wrote:
Tkd wrote:

Jesam, ostao sam dužan no nakon par upozorenja o tebi ne pada mi napamet da ulazim u neku diskusiju. Ti to nazovi sa "nemaš argumente", meni svejedno.

Stari most se sam izgradio, ona Baščaršija baš nekako lijepa , i džamije prelijepe hvala Bogu itd i tako bliže.
Upozorenja su samo gluposti koje nemaju bas puno uporista u istini. Mada lakse se drzati u krdu nego razmisliti svojom glavom. To sto sam ja bio baniran nekoliko puta ne znaci da ja ne govorim istinu vec da jednostavno ne mogu da se uklopim u sistem koji ovdje vlada.

Meni recimo dzamije nista ne znace i ne vidim kakav je do doseg. Uostalom ako je par gradjevina sve sto su ovom narodu i ovoj zemlji ostavili poslije vladavine koja je trajala 500 godina onda nemamo o cemu pricati

U krdu je toplo, ali smrdi :wink:
Arturo B

#237 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

pretresnov wrote:
korisnik09 wrote:Postavio sam anketu o tome kako se Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija treba u buducnosti nastaviti da se forimira. Napravio sam mali research tako da sam nasao 5 vrste "struja".
Koja nebulozna tema. Te tvoje "struje" predvode sve sami udbaši. Vjerovatno je neko iz tog tabora i pokretač ove teme koja je, kao i tvoja "anketa", još jedna ubleha za navođenje muslimana (Ilira) da prodaju gotovinu za veresiju.

Jer da nije ubleha imala bi npr. i negativnu opciju, tj. "Niko", umjesto prevarantske "Ne znam".

Eto propade vam još jedan pokušaj kreiranja javnog mnjenja... Jer mi već znamo da određeni "krugovi" u tzv. međunarodnoj zajednici koriste klix kao barometar raspoloženja naroda. I evo kažemo ne možeeeeee. :dance:

Znamo i da klix opsjedaju stranački podmlaci koji radi kreiranja lažnog javnog mišljenja ko ludi udaraju pluseve i minuse na komentare, postavljaju ovakve teme i anketice, i rade razne druge akcije iz domene specijalnog ratovanja...

Muslimani Bosne već imaju državu a time i naciju - BOSANSKU!

Bošnjakistan - !No Pasarán!
Kolega ovo sto vi pricate jednostavno nije istina. U Bosni i Hercegovini ne postoji nacija koja se naziva bosanska. Moram priznati na moju veliku zalost. Ali sta da se radi, moramo igrati s kartama koje su nam podijeljene.
Tkd

#238 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Par građevina po kojima je i poznata BiH u Evropi. :wink:

Znam na što misliš u vezi foruma. I ja se nikako ne mogu uklopiti jer ne važe za svakog iste kriterije. Zato i ne ulazim u te dubokoumne diskusije.
Arturo B

#239 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:Par građevina po kojima je i poznata BiH u Evropi. :wink:

Znam na što misliš u vezi foruma. I ja se nikako ne mogu uklopiti jer ne važe za svakog iste kriterije. Zato i ne ulazim u te dubokoumne diskusije.

Pa ne vaze, ja sam uvijek zbog postova slicnih onim kolegi tornjaku dobijao banove jer bi se sjatilo 10 diskutanata i reklo da trolam, mada meni nikad nije to bila namjera. Ostavljam mogucnost i da ono sto ja pisem nije tacno ali to ne znaci da trolam, vrijedjam i spamam. Za sve svoje tvrdnje dam uvijek argumente a ako neko moze da me argumentima ubijedi da grijesim tim bolje, barem cu nesto nauciti.

Sto se tice Turaka to je ipak premala zaostavstina za tako dug period vladavine, pogotovo ako uzmemo u obzir da su ostavili zemlju koja je grcala u bijedi, zemlju koja je jos uvijek zivjela u feudalnom sistemu, zemlju u kojoj je procenat nepismenih bio ogroman itd itd.

Shvatam da Bosnjaci koji su vjernici na neki nacin vole Turke jer su oni na ove prostore donijeli islam (barem se tada poceo strahovito siriti) ali je malo licemjerno biti istovremeno ponosan na stare Bosnjane koji su se svim snagama borili protiv Turaka i na Turke koji su pobili nase kraljeve i unistili nam zemlju. To jednostavno ne ide jedno uz drugo.
Tkd

#240 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Islam je bio prisutan i prije dolaska Osmanlija.

Muslimani vole sve muslimane, ne samo Turke. Druga stvar je sada što su navalili sa ovim serijama. :)

Image

Ima ti dosta gradova, a i poslije rata 1992-1995 Turska je obnovila mnogo toga što su im preci izgradili u BiH. Druga stvar je Beograd gdje su sve džamije uništivane primitivizam na djelu kompleksaša.

Meni ne smetaju crkve i novonastali krstovi na brdima (Mostar). Što bi to rušio, no neki grade u inat neke stvari pokušavajući prljave igre , no ne uspjevaju.

Odesmo opet s teme.
Arturo B

#241 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Znam da je Islam bio prisutan i prije dolaska Turaka ali ako cemo biti iskreni to je bilo veoma slabo rasirena religija, koja svoj pravi boom dozivljava tek sa turskim osvajanjima. I jasno mi je da muslimani svijeta imaju uvazavanja jedni prema drugima, ali Bosnjaci ne mogu u isto vrijeme slaviti i svoje Bosnjane pretke i Turke koji su unistili te njihove pretke, to je jednostavno nemoguce. Kao da za recimo 200 godina nasa djeca slave cetnike koji su pokusali da uniste Bosnu i Hercegovinu

Sto se tice Turske pomoci poslije rata o tome nista ne govorim, dosta su nam puta pomogli to je stvarno istina, moj fokus je na tome sta su nam ostavili korisno kad su otisli? Vrlo malo toga
Tkd

#242 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Htio sam lijepiti slike na temi Turska, ali evo zaključana je već par dana. :D

Znam na što aludiraš, razumijem te ja . No, nigdje nije bilo masovno ubijanje od njihove strane nad nevinim stanovništvom. Znaš i sam da je i sam Tvrtko učestvovao u bitci protiv Osmanlija 1389 godine. No, mnogi ne čitaju šta se dešavalo prije 500 godina, nego ih zanima šta je bilo u posljednih 20-tak godina radi toga rata 1992-1995.

A realno, smiješno je šta se servira u školama u vezi toga . Ljudi su počeli da uče sa wikipedije, mobitela i sličnih stvari umjesto iz knjiga. Nikada više diploma, a manje znanja upravo radi toga.

To su ti razlozi što nam je društvo takvo. Gledati na nekoga sa mržnjom ne ide. Drugo je ako ne želiš oprostiti, što svakako razumijem.
Arturo B

#243 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:Htio sam lijepiti slike na temi Turska, ali evo zaključana je već par dana. :D

Znam na što aludiraš, razumijem te ja . No, nigdje nije bilo masovno ubijanje od njihove strane nad nevinim stanovništvom. Znaš i sam da je i sam Tvrtko učestvovao u bitci protiv Osmanlija 1389 godine. No, mnogi ne čitaju šta se dešavalo prije 500 godina, nego ih zanima šta je bilo u posljednih 20-tak godina radi toga rata 1992-1995.

A realno, smiješno je šta se servira u školama u vezi toga . Ljudi su počeli da uče sa wikipedije, mobitela i sličnih stvari umjesto iz knjiga. Nikada više diploma, a manje znanja upravo radi toga.

To su ti razlozi što nam je društvo takvo. Gledati na nekoga sa mržnjom ne ide. Drugo je ako ne želiš oprostiti, što svakako razumijem.
Nije bilo masovnih ubistava to je istina ali cinjenica jeste da su oni unistili nasu drzavnost i ubili naseg kralja, zbog toga su mi nelogicne neke stvari. Naravno danasnja Turska je nesto sasvim drugo i njima svaka cast.

Pa mene i brinu stvari koje djeca moraju da uce, pogledao sam malo udzbenike i mnoge stvari koje tamo stoje su strasne, pogotovo za mlade mozgove koji tek razvijaju svoj kapacitet i sposobnost kritickog razmisljanja.
Ponavljam, moji stavovi mozda i nisu jedina istina ali uvijek nam trebaju ljudi koji drugacije razmisljaju jer jednoumlje ne vodi nigdje. Ne trebamo traziti daleko, dovoljno je pogledati Srbiju npr.

Eto vidis da i nisam tako "strasan" trol kakva me reputacija prati :D

ovim bih zavrsio ovu digresiju o Turskoj osim ako ti nemas nesto za dodati.
Tkd

#244 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Da, dodao bih da se može uvijek lijepo diskutovati kada se sagledaju sve strane. Teško je biti objektivan na neke stvari, no upravo ne smijemo dozvoliti da ljudi iskrivljuju historiju pa ko god da piše laže treba biti sankcionisan za to isto.

Servirati mladima nebuloze da uče je neprihvatljivo, a uz to još "vidi onoga, ide u džamiju", "vidi onoga krsti se" ne ide u normalnom društvu. Budi što jesi, no zajedno možemo jedino napredovati a nikako opstrukcijama i sličnim stvarima.
Arturo B

#245 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Treba poznavati historiju ali ne treba u njoj zivjeti. Bez obzira ko je prije naseljavao Bosnu, ono sto je vazno i nepromjenljivo jeste to da sada u njoj zive tri konstitutivna naroda koja se moraju dogovoriti pa kako god. Iz ove koze ne mozemo.
herturty

#246 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Ovaj Arturo je srbin. Ili je Elvira Abdic koja se lazno predstavlja.
Tkd

#247 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

E kako se ti nje sjeti u 3 izjutra :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
herturty

#248 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

.
Last edited by herturty on 05/09/2012 03:19, edited 2 times in total.
herturty

#249 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Ilija Garasin (tvorac moderne srpske nacionalne ideologije) je pisao u Naceranijama kaki u bosni zive Bosnjaci 3 Vjere te kamp se oni trebaju postepno pridobiti za srpsku nacionalnu ideju krozs stampanje novina sa pjesmicama itd.
Last edited by herturty on 05/09/2012 03:20, edited 1 time in total.
herturty

#250 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Slucajno naisao na intervju elvire abdic za srpsku tv gdje tvrdi de je hrvatica te se neshlaze Kao sto je IME bosnjak muslimanskom narodu nametnut. Eto sta komunizam moze uciniti od naroda koji nije formirao jaku nacionalnu ideologiju u 19. Vijeku, radjaju se izrodi iz Islamista, komunjara,mjesanaca. Pisano sa iPhone
Post Reply