Treba materi koja je rodjena 1924.g. da izvadim rodni list, e da bi ličnu invalidninu ostvarila (213KM). Rodjena je u Orahovicama, selo Knjević ili Kujevići, ne znam tačno. Sa pet-šest godina je odselila u Sarajevo, ćirom do Bistrika.
Molio sam neke prijateljice, ali ništa nisu saznale ni gdje da se izvadi jer u opšitnskim knjigama rodjenih je NEMA. Kakva su tada vremena bila pitanje je je li je njen babo Šaban ikako i prijavio (Kontam, morao je prijaviti barem kada se udavala 1944.), ali još živim u nadi jer u nekim dokumentima stoji Orahovice, opština Foča, opet u drugom dokumentu (po mom sjećanju), Orahovac-opština Čajniče...A, neko mi je rekao da je to u Rogatici. .....Joooooooj...E, jeste zapetljano, ma da mi je samo saznati u kojoj opštini je selo Knjević ili područje Orahovica bilo te 1924.godine, da bar znam gdje da tražim. Možda ima nekakv matični/mjesni ured u mjesnoj zajednici u Orahovicama, pa se može i tamo izvaditi rodni list za moju majkuFatimu Samouk. Uvjerenje o državljanstvu sam izvadio u opštini Centar - Sarajevo i to je o.k.. Nisam zapamtio Šabana, a babo me nije vodio u tazbinu u Gž. Možda i kakvog rodjaka nađem ovdje na forumu
P.S.
Kada je ostvarivala pravo na tudju njegu i pomoć onaj soc. radnik-pravnik kaže, e nema veze I ili II kategorija (171 ili 85KM) svakako ona neće dugo. Jaarrraaane, kad mu nisam onaj televizor (monitor) u kancelariji natak'o na glavu, pa štos-nos-patos...., e od tada ona meni živi 9 godina sa moždanim udarom, malo pokretna i sve činim kao da će 100 godina poživjeti, mada znam da neće...