Gužva u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

jedna tamo

#1 Gužva u Sarajevu

Post by jedna tamo »

Evo otvaram temu povodom gužve automobila u Sarajevu ....ako ima već spojite teme...
prvo me zanima ima li neko rješenje za ove gužve u sarajevu? ima li neki dobar saobraćajni inženjer da ovo riješi?
svaki dan vozim na relaciji ilidža-sarajevo i nemoguće je proći normalno od semafora do semafora, znači milion auta i još milion nesposobnih vozača.....
gorivo ide samo tako na semaforima, nervoza, ljudi namjerno sporo voze...... dok prije 5 godina kad sam i počela voziti auto nije bilo upola ovako gužva da bukvalno u svako doba je čep....znači ne postoji ono ujutro ili popodne jer ja imam specifično radno vrijeme od pola 1 pa nadalje i vjerujte kad god krenem gužva je i navečer i u 3 popodne bilo u grad bilo iz grada....

ja neznam koliko je pametno al mi smo zatrpani autima, mislim da je moguće rješenje da se puste samo glavne ulice bez semafora,znači da auta ne staju već stalno idu osim na 3 presjecišta i da se naprave kao na stupu pokretne stepenice da pješaci idu ispod, da auta ne staju radi pješaka, a da se grad prepolovi na 3 dijela recimo nedžarići, otoka i pofalići za raskrsnice i tako isto napraviti sa strane trole i tamo kod avazovog tornja....
mayab

#2 Re: Gužva u Sarajevu

Post by mayab »

Rjesenje je jednostavno, a to je bolja cestovna infrastruktura, kao i konacno izlazak iz nivoa tla, jer ovde se izgleda boje napraviti tunel ili potputnjak, ili nadvoznjak i slicno!
Ovo malo jada sto se trenutno gradi (juzna longitudinala i stupska petlja) ide jadno da jadnije ne moze, i uz to kada se to ,aBd ,zavrsi u ovoj godini :-) , ja ne vidim daljeg nastavka u skorije vrijeme, i opet smo NIGDJE!
Skoro da sam sklon povjerovati "teorijama zavjere" da vladajuca vrhuška zapravo i ne zeli bolji protok saobracaja, jer se ovako trosi neuporedivo vise goriva, i onda imaju vise naseg novca od poreza za rasipanje!
Takodje, ne zaboravimo, da kad bi javni prevoz u gradu bio dostojan covjeka, to bi takodje uticalo na smanjenje guzvi, mozda ne trenutno, ali kroz nekoliko godina sigurno, dok bi se ljudi prešaltali!
:run:
respo s onog svijeta

#3 Re: Gužva u Sarajevu

Post by respo s onog svijeta »

Nemoguce je pustiti bez semafora jer bi nastao haos kad bi se sa sporednih ulica ukljucivali u glavnu posebno iz suprotnih strana tipa s pofalica prema gradu s grbavice prema ilidzi

U postu si dosta sebicna i licemjerna jer govoris da se to treba rijesiti gledajuci samo svoju stranu kao da citav grad vozi relaciju ilidza bascarsija
kloniran

#4 Re: Gužva u Sarajevu

Post by kloniran »

respo s onog svijeta wrote:Nemoguce je pustiti bez semafora jer bi nastao haos kad bi se sa sporednih ulica ukljucivali u glavnu posebno iz suprotnih strana tipa s pofalica prema gradu s grbavice prema ilidzi

U postu si dosta sebicna i licemjerna jer govoris da se to treba rijesiti gledajuci samo svoju stranu kao da citav grad vozi relaciju ilidza bascarsija
U potpunosti se slazem sa respom, i ja svaki dan vozim istu relaciju pa opet stignem do marijin dvora za nekih 25 minuta po najvecoj guzvi, guzve se stvore ako se ne zna na vrijeme prestrojiti u brzu traku. E sad je drugi problem sto opet semafori nisu ustimani pa se od ilidze do nedzarica mora bar 3 puta stati. Sto bi rekli, kome se ne sviđa uvijek ima tramvaj, i nemojte auta ovakva i onakva, nije do auta nego do vozaca u njima. ;-)

A ovo je dobro kako ce tek da bude jer je prosao zakon da se opet brzina u gradu i naseljenim mjestima spusti na 50 km/h ;-)
nula37

#5 Re: Gužva u Sarajevu

Post by nula37 »

to mi je malo sebicno razmisljanje.. kao kad bi ja rekla jaooo da stave rampu kao nekad u Sarajevu ne bi bilo ovoliko guzve jer ovi koji zive od malte pa nadalje ne bi dolazili kad hoce u grad pa bi se smanjila guzva a ja sam sa Grbavice pa to meni ne igra ulogu.

Hajmo realno u Sarajevu je spica od 3 do 6 ostalo je savrseno podnosljivo preksinoc (oko 7) sam od nedzarica do grada stigla za 10 minuta, u spicu ako upadnes glavnom dŽadom se znam probijati 20-25 minuta nikad duze.

ako se ukljucis na stupu i vozis 60km/h samo te na jednom mjestu zaustavi semafor i to na otoci. Meni je saobracaj nije ok ali sta da se radi kad bi se svi pridrzavali nekih pravila i ne tentali bio bi bolji.
kloniran

#6 Re: Gužva u Sarajevu

Post by kloniran »

nula37 wrote:to mi je malo sebicno razmisljanje.. kao kad bi ja rekla jaooo da stave rampu kao nekad u Sarajevu ne bi bilo ovoliko guzve jer ovi koji zive od malte pa nadalje ne bi dolazili kad hoce u grad pa bi se smanjila guzva a ja sam sa Grbavice pa to meni ne igra ulogu.

Hajmo realno u Sarajevu je spica od 3 do 6 ostalo je savrseno podnosljivo preksinoc (oko 7) sam od nedzarica do grada stigla za 10 minuta, u spicu ako upadnes glavnom dŽadom se znam probijati 20-25 minuta nikad duze.

ako se ukljucis na stupu i vozis 60km/h samo te na jednom mjestu zaustavi semafor i to na otoci. Meni je saobracaj nije ok ali sta da se radi kad bi se svi pridrzavali nekih pravila i ne tentali bio bi bolji.
za semafore nije bas tako, doduse jeste ako potrefis na onaj na hifi na zeleno, a ako ides sa ilidze i stanes na semaforima u pejtonu crveno te ceka i na energoinvestu i kod avaza i u nedzaricima ujutro, a neki od ova dva ces potrefiti i u bilo koje doba dana. ovo govorim samo za relaciju ilidza grad, suprotna strana je bolje ustimana, al opet ja po najvecoj mogucoj guzvi onoj od pola 8 do 8 stignem do marijin dvora za 25 minuta, sto znaci da nije guzva nego je narod postao malo bezobrazan i nestrpljiv
starii

#7 Re: Gužva u Sarajevu

Post by starii »

koristite usluge grasa :D
kloniran

#8 Re: Gužva u Sarajevu

Post by kloniran »

starii wrote:koristite usluge grasa :D
koristio sam ih punih 15 godina, cak i godinu na faxu izgubio zbog grasa, jbg da su redovni i dalje bi ih koristio, al red voznje busa kad ga vidis il kad se vozacu cejfne jbg nije moglo dalje :-)
al opet ova sad guzva je podnosljivija od bahatih vozaca
a tek ce se za koji mjesec osjetiti sta je guzva kad budemo morali 50 voziti
respo s onog svijeta

#9 Re: Gužva u Sarajevu

Na c vili guzva na glavnoj sve od malte do okretaljke ili se nesto desilo ili je guzva onako zbog vozaca
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: Gužva u Sarajevu

Post by Truba »

.
respo s onog svijeta

#11 Re: Gužva u Sarajevu

Sta je ovo od kad sam napisao da jeguzva ona ne jenjava skoro nikako na c vili prema gradu
daxon

#12 Re: Gužva u Sarajevu

Post by daxon »

Za sada, u poređenju sa drugim metropolama još je i dobro.
Međutim, proporcionalno sa neupitnim rastom stanovništva u Sarajevu, povećavati će se i broj automobila, nije teško pretpostaviti do čega će to dovesti.
Dakle, potrebno je već danas planirati i raditi na tome da se izbjegne ono što slijedi za nekih desetak godina, a to je potpuno začepljenje glavne sarajevske saobraćajnice (ZoB, tj. BMS), žile kucavice ovoga grada.

Uz već postojeće projekte, kroz glavu mi prolazi misao da se tramvaj na relacij Ilidža Marijin Dvor smjesti pod zemlju, znači, neka vrsta podzemne, time bi se na površini dobile još minimalno dvije saobraćajne trake. Koliko bi te dvije trake značile, možemo vidjeti po tome šta se desi kada se iz nekog razloga blokira samo jedna od već postojećih saobraćajnih traka, naime, tada nastane potpuno začepljenje i kilometarska kolona.
SundanceKid

#13 Re: Gužva u Sarajevu

Post by SundanceKid »

daxon wrote:Za sada, u poređenju sa drugim metropolama još je i dobro.
Međutim, proporcionalno sa neupitnim rastom stanovništva u Sarajevu, povećavati će se i broj automobila, nije teško pretpostaviti do čega će to dovesti.
Dakle, potrebno je već danas planirati i raditi na tome da se izbjegne ono što slijedi za nekih desetak godina, a to je potpuno začepljenje glavne sarajevske saobraćajnice (ZoB, tj. BMS), žile kucavice ovoga grada.

Uz već postojeće projekte, kroz glavu mi prolazi misao da se tramvaj na relacij Ilidža Marijin Dvor smjesti pod zemlju, znači, neka vrsta podzemne, time bi se na površini dobile još minimalno dvije saobraćajne trake. Koliko bi te dvije trake značile, možemo vidjeti po tome šta se desi kada se iz nekog razloga blokira samo jedna od već postojećih saobraćajnih traka, naime, tada nastane potpuno začepljenje i kilometarska kolona.
Ah, to bi bilo najidealnije rjesenje, ne samo zbog toga sto bi oslobodilo prostor za dodatne trake, vec zato sto bi znacilo i duplo bolji javni prevoz, odnosno manje ljudi u vozilima na ulicama, a vise korisnika javnog prevoza itd..

Ali sve je to nivo naucne fantastike kod nas, to se nece desit ni za 50 godina...tako da kako god okrenes, slijedi nam kolaps saobracajni, a do tad cemo napravit pokoju cestu, pokoji kruzni tok...i to je nas maksimum cini mi se...
jedna tamo

#14 Re: Gužva u Sarajevu

Post by jedna tamo »

ja ne znam što sam licemjerna ako pitam ima li neki saobraćajni inženejer da riješi pitanje kolapsa u gradu?
nekad ti nije hitno pa možeš ići u kilometarskoj koloni ali nekad ti je hitno a i zagađenje se užasno povećava na ovaj sad način......

a licemjeri su oni što su klonovi na forumu pa više ne znaš ko piše pod kojim nickom.....

ja sam samo dala prijedlog, mada to treba ostaviti struci a nije loš prijedlog podzemna....samo ko će to realizirati?
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#15 Re: Gužva u Sarajevu

Post by Romeo 80 »

respo s onog svijeta wrote:Sta je ovo od kad sam napisao da jeguzva ona ne jenjava skoro nikako na c vili prema gradu
Prošao sam biciklom i na Malti na glavnoj raskrsnici preko puta veterine rade obnovu pješačkih zebri. Vjerovatno je zbog toga.
respo s onog svijeta

#16 Re: Gužva u Sarajevu

Ja recimo nisam da se napravi jos jedna traka mozda jedino za hitnu i buseve al za auta jok
respo s onog svijeta

#17 Re: Gužva u Sarajevu

jedna tamo wrote:ja ne znam što sam licemjerna ako pitam ima li neki saobraćajni inženejer da riješi pitanje kolapsa u gradu?
nekad ti nije hitno pa možeš ići u kilometarskoj koloni ali nekad ti je hitno a i zagađenje se užasno povećava na ovaj sad način......

a licemjeri su oni što su klonovi na forumu pa više ne znaš ko piše pod kojim nickom.....

ja sam samo dala prijedlog, mada to treba ostaviti struci a nije loš prijedlog podzemna....samo ko će to realizirati?
Posto vidim da indirektno prozivas mene da ti objasnim licemjerna si jer ti bi da rjesavas onako kako tebi odgovara a ne svima kao da jedina ti zuris sa ilidze do grada i nazad
Kad bi svako tako prema sebi predlagao bas se pitam na sta bi licio saobracaj
Ne ravnaj svijet po sebi
Sto se tice tvog prozivanja da ne znas ko s kojeg nika pise procitaj razbistrit ce ti se

Fino ti pise respo ili si u klimaksu ili sto te ne zovem na kafu :-D
insomnia78

#18 Re: Gužva u Sarajevu

Post by insomnia78 »

:D
Sarajevo nije metropola

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
kloniran

#19 Re: Gužva u Sarajevu

Post by kloniran »

jedna tamo wrote:ja ne znam što sam licemjerna ako pitam ima li neki saobraćajni inženejer da riješi pitanje kolapsa u gradu?

Nije licemjerna prva recenica koju si izdvojila, al zato ostatak posta jeste, odsjekla bi citav grad samo da bi ti brze dosla do posla :-)
Podzemna = nemoguca misija, jer je ionako uzak prostor kuda ide glavna saobracajnica a trebalo bi uraditi prilaze svim stanicama, a to znaci dizanje svake moguce raskrsnice u gradu dok se ne napravi ta podzemna, a to bi kostalo par milijardi eura najmanje koje mi ionako nikad necemo imati. :roll:
bach

#20 Re: Gužva u Sarajevu

Post by bach »

Za sve one koji maštaju o podzemnom tramvaju u Sarajevu, treba podsjetiti na izgradnju autobuskog stajališta u Barici - Hotonj, na ulazu u Vogošću. Izgrdanja i sve moguće zahebancije oko tog glupog stajališta trajale u punih 5 ( slovima) pet godina jer se FBiH ( u njihovoj nadležnosti je magistralna cesta) Kanton Sarajevo ( njihov je GRAS) i općina Vogošća ( njihova je zemlja) nisu mogli usaglasiti u čijoj je nadležnosti stajalište.

Ako je pet godina ovoj državbi trebalo da sam sa sobom riješi ko treba i smije da gradi jedno progradsko stajalište, onad možete samo pretpostaviti koliko će Bubici i njegovim bubicama trebati da spuste tramvaj ispod nivoa ceste...

Nisu u stanju pustiti završeno tramvajsko stajalište u Kasindolskoj, a ne nešto komplikovanije napraviti od toga...
_mufljuz_

#21 Re: Gužva u Sarajevu

Post by _mufljuz_ »

jedna tamo wrote:Evo otvaram temu povodom gužve automobila u Sarajevu ....ako ima već spojite teme...
prvo me zanima ima li neko rješenje za ove gužve u sarajevu? ima li neki dobar saobraćajni inženjer da ovo riješi?
svaki dan vozim na relaciji ilidža-sarajevo i nemoguće je proći normalno od semafora do semafora, znači milion auta i još milion nesposobnih vozača.....
gorivo ide samo tako na semaforima, nervoza, ljudi namjerno sporo voze...... dok prije 5 godina kad sam i počela voziti auto nije bilo upola ovako gužva da bukvalno u svako doba je čep....znači ne postoji ono ujutro ili popodne jer ja imam specifično radno vrijeme od pola 1 pa nadalje i vjerujte kad god krenem gužva je i navečer i u 3 popodne bilo u grad bilo iz grada....

ja neznam koliko je pametno al mi smo zatrpani autima, mislim da je moguće rješenje da se puste samo glavne ulice bez semafora,znači da auta ne staju već stalno idu osim na 3 presjecišta i da se naprave kao na stupu pokretne stepenice da pješaci idu ispod, da auta ne staju radi pješaka, a da se grad prepolovi na 3 dijela recimo nedžarići, otoka i pofalići za raskrsnice i tako isto napraviti sa strane trole i tamo kod avazovog tornja....
mojne glumit gospodu i problem je rijesen....
kupi sebi skuter i bice ti dosta za pola godine, potrosi pola galona, registracija 100 maraka, a letis ko baja pored tih umisljenih supaka sto su si kupili auta svi redom da glume nesto :mrgreen:

a inace bi efektivno rjesenje bila viseca nadzemna zeljeznica koja bi sve to lijepo preskakala :D
ali sta to interesuje vlast koja se ugradjuje u benzinske poreze da bi si obezbjedila plate i ciji je interes da ti potrosis sve vise goriva :mrgreen:
kloniran

#22 Re: Gužva u Sarajevu

Post by kloniran »

_mufljuz_ wrote:
jedna tamo wrote:Evo otvaram temu povodom gužve automobila u Sarajevu ....ako ima već spojite teme...

kupi sebi skuter i bice ti dosta za pola godine, potrosi pola galona, registracija 100 maraka, a letis ko baja pored tih umisljenih supaka sto su si kupili auta svi redom da glume nesto :mrgreen:

a inace bi efektivno rjesenje bila viseca nadzemna zeljeznica koja bi sve to lijepo preskakala :D
ali sta to interesuje vlast koja se ugradjuje u benzinske poreze da bi si obezbjedila plate i ciji je interes da ti potrosis sve vise goriva :mrgreen:
u pravu si za nadzemnu zeljeznicu, al i to je ogroman trosak, jer je potrebno oko 25 km mostova napraviti plus pristupne puteve i stanice, liftove...
cim bi zakopao prvi temelj naslo bi se hiljadu ljudi da negoduje zbog guzvi, jer bi se morala uzeti bar po jedna traka za radove plus sto bi se morali tramvaji u potpunosti iskljuciti za vrijeme radova na pojedinim dionicama.
pa skontaj samo kakva se halabuka digla oko stupa kad su poceli raditi i onog natputnjaka koji je bio jedina opcija
nije se rodio ko bi ovom nasem narodu ugodio :-)

edit: grad se jedino moze rasteretiti sjevernom i juznom longitudinalom, jos kad bi se makar sjeverna mogla uraditi sa po 3 trake, al i dvije ce biti dovoljne samo treba pametno odraditi raskrsnice
drndalo

#23 Re: Gužva u Sarajevu

Post by drndalo »

respo s onog svijeta wrote:

Ja recimo nisam da se napravi jos jedna traka mozda jedino za hitnu i buseve al za auta jok
Ni ja... Postoji i medjuvarijanta primjenjena u pametnijim gradovima sa traJvanima... Tramvaji u nivou su i dalje odvojeni od normalnog saobracaja ivicnjacima, ali su uredno asfaltirani okosinski prostori, pa se hitne sluzbe mogu voziti i tuda (izmedju tramvaja), kada im je to pogodnija varijanta od ostalih "normalnih" traka...
citro

#24 Re: Gužva u Sarajevu

Post by citro »

_mufljuz_ wrote:

kupi sebi skuter
i bice ti dosta za pola godine, potrosi pola galona, registracija 100 maraka, a letis ko baja pored tih umisljenih 8supaka sto su si kupili auta svi redom da glume nesto :mrgreen:

Prakticno, ali samo u teoriji. Ovo govorim jer i sam imam skuter, nabavljen dijelom iz istih razloga a dijelom i zbog meraka. Kako se grad naselio raznim krkanima koji su se jos malo i razmnozili saobracajna nekultura u Sarajevu neprestalno dozivljava svoj vrhunac, bez naznaka da ce ikada prestati. Nema puno gradova na civiliziranom svijetu gdje ljudi ginu u automobilskim nesrecama kao ovdje. Zamisli kakav je rizik onda voziti skuter. Nisam jednom dozivio da me sa autima bukvalno pokusavaju prepasti nasrcuci na mene, a da me 50% vozaca i ne primjecuje to je vec posebna prica, iako uvijek imam upaljena svjetla itd.
Krkanska prestrojavanja bez zmigavaca, uvaljivanja, nagla kocenja bez vidljivog razloga, podj...vanja manje iskusnih vozacica a posebno onih mladjih, ismijavanje i smetanje vozaca pocetnika sa istaknutim znakom P samo su jedan manji dio repertoara umjetnickog performansa kvazinabildanih kretencica kockastih glava sa fake pozlacenim lancima oko zadriglih vratova.
Kraja tome nema, a izbor nacina rjesavanja ovog problema se opasno suzava samo na podjelu batina na ulici. Cini mi se da ce skoro tako i poceti.
Eko policija pise kazne za parkiranje jednog tocka na trulu travu, a frajer prodje kroz crveno, usmrti zenu koja je mlada majka dvoje djece i onda ga puste na slobodu.
Pa sta ti mislis izigravati sa skuterom, majke ti ?
Ovdje ti trebaju borbena kola, ni obicno kvalitetno auto vise nije dovoljno kada ti se drogirani krelac zabije sa 100 na sat u gepek na semaforu. I njega su stipu na slobodu, no sikiriki.
daxon

#25 Re: Gužva u Sarajevu

Post by daxon »

respo s onog svijeta wrote:

Hajde mi objasni, zašto bi iko bio protiv još jedne ili dvije saobraćajne trake? Kako to dodatne saobraćajne trake, koje obezbjeđuju dodatnu propusnost saobraćajnice mogu biti višak?
Dakle, ja govorim o budućem vremenu o kojem već danas treba misliti i raditi planove, danas je u Sarajevu preko 120K registriranih automobila, za deset godina biti će ih 200K plus gostujući, zamisli ako se ništa ne uradi, ako se ne poveća propusnost već postojećih i ne izgrade nove saobraćajnice..., znači zna se, slijedi nam totalni kolaps i zakrčenje.
Post Reply