Gužva u gradu i nepotrebni semafori na svakom koraku...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

strong69

Post by strong69 »

Ima li nesto u ovom gradu da se nekom svida i da odobrava nesto?

Guzve koje su nastale u gradu uzrokovane su prevelikim brojem vozila. To stanje dodatno pogorsava sto su poceli da rade na nekoliko frekventnih mjesta u gradu pa je totalni haos M. Dvor - Z. Stanica pogotovo, raskrsnica na Pofalicima itd).

Hebi ga, neko je budala pa postavlja te semafore. Najbolje bi bilo da ih nema nikako a da vozace naoruzaju pistoljima, palicama i nozevima pa da onda tako rijesimo neslaganje oko toga ko ima prednost a ko ne...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

dimu wrote:
amrica wrote:Ne znam kad si zadnji put prosao raskrsnicu kod Unitica, ali tamo je haos, a ne kao u tvojoj varijanti "nikad nije guzva". Ako je kolona do Vojne bolnice, super, mada vise stoji nego sto ide, a i sa druge strane isto.
Inace, u gradu je totalno zakrcenje, uz prekopanih milion ulica, preveliki broj auta, jos i ramazan, ljudi ne rade puno radno vrijeme, od 14h je katastrofa.
jasta je nego uzas na m. dvoru, zato sto su semafori uzasni a i vozaci sve gori od goreg

oni sto idu glavnom ulicom prema ilidzi iako je kolona skroz dole kraj holiday inna i dalje, iako ne mogu proci raskrsnicu naguraju se jedan drugom u karambolku samo da bi sto prije stigli i onda zatvore raskrsnicu i auta sto idu iz unitica prema gradu i vrbanji ne mogu proci...

ali naravno policije nigdje da to malo regulise, pa i da pocne kaznjavati seljake koji tako zakrce raskrsnicu, po zakonu auto moras zaustaviti prije raskrsnice ako je nemozes proci tj ako ces ometati prolaz ostalih vozila.

to je jedan nacin, a drugi nacin je da kad se zatvori semafor na glavnoj prema ilidzi da tako drzi jedno 10ak sekundi da se ocisti raskrsnica prije nego se otvore semafori na sporednim ulicama.
Kakva crna policija kad je krkan do krkana u policiji i ponasaju se kao da ni jedan zakon za njih ne vrijedi. Juce tokom najvece spice frajer se uvali u traku za skretanje desno kod Elektroprivrede, da bi kad mu se upalilo zeleno nastavio stajati, znaci blokirao sve iza sebe, a kad se upalilo zeleno za pravo dade gas i prestroji se na po raskrsnice u skroz lijevo cime umalo ne izazva sudar :x

A o kulturi voznje ostalih vozaca da ne govorimo :x Nema tu ni do znakova ni do semafora, stvar je cisto u mentalitetu stanovnistva.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Postovani nacelnice Koldzo,
Molim vas da Vilsonovo ispresijecate semaforima na svakih 20 metara.
Naime, jutros, huda ja kasnim na posao i kontam K VRAPCU SVE i idem preko pjesackog, gledam desno, nigdje auta nema do samog ulaza u Vils. Predjem 3 pruge zebre i u rikverc me oduva kujetina koja je profurala preko 100 na sat ali je iz sibenske izlazio bibi, pa se kujetina usrala od straha i zakocila tako da je na cesti napravila puni krug. Nakon sto je mrga iz Sibenske rekao POZDRAVI I MAMU I TATU kujetina je nastavila voziti normalno.
Molim te nacelnice, postavi ebene siljke i kamere i sve ostalo ili nam jednostavno napravi natputnjake da se ne zajebavamo sa prelaskom na zebri.
Hvala
Hendrix

Post by Hendrix »

Svi se žale na gužve kada je trebala početi gradnja transferzale preko Vilsonovog pobuna bila radi lipa :roll:
Riješenje već postoji , davno je nacrtano i projekti su spremni , i ovaj grad će biti oslobođen gužvi samo da neko kaže da se počne graditi. Pa znate li da su se neki bunili jer bi tunel jedne od longitudinala prolazio ispod Kovača , kao remeti mir rahmetli Aliji Izetbegoviću ovo ono ?!?! Ko da tunel ide metar ispod površine ali hajd ti to objasni narodu.
A da ne govorim o tome koliko kuća je izgrađeno na trasi ovih planiranih saobraćajnica iako se odavno zna kuda će ići.
Dok se ovo ne počne graditi uživajte u gužvama a one će biti samo gore bez obzira koliko semafora imali.
Lady Saray

Post by Lady Saray »

Amsterdammer wrote: Večeras sam prošao kod Narodnog pozorišta u 22h, po najvećoj kiši, i bio sam kod BKC-a dok sam čekao semafor, a auta iz pravca obale ni za lijeka.
ma trebali bi staviti one "pametne" semafore sto imaju npr u svedskoj, kad nema nikoga na raskrsnici na svim semaforima je crveno, ali ko dodje prije njemu se pali zeleno, pa ide dalje standarno vremenski regulisano dok opet raskrsnica ne ostane pusta
Neelix

Post by Neelix »

_BosanaC wrote:
dimu wrote:
amrica wrote:Ne znam kad si zadnji put prosao raskrsnicu kod Unitica, ali tamo je haos, a ne kao u tvojoj varijanti "nikad nije guzva". Ako je kolona do Vojne bolnice, super, mada vise stoji nego sto ide, a i sa druge strane isto.
Inace, u gradu je totalno zakrcenje, uz prekopanih milion ulica, preveliki broj auta, jos i ramazan, ljudi ne rade puno radno vrijeme, od 14h je katastrofa.
jasta je nego uzas na m. dvoru, zato sto su semafori uzasni a i vozaci sve gori od goreg

oni sto idu glavnom ulicom prema ilidzi iako je kolona skroz dole kraj holiday inna i dalje, iako ne mogu proci raskrsnicu naguraju se jedan drugom u karambolku samo da bi sto prije stigli i onda zatvore raskrsnicu i auta sto idu iz unitica prema gradu i vrbanji ne mogu proci...

ali naravno policije nigdje da to malo regulise, pa i da pocne kaznjavati seljake koji tako zakrce raskrsnicu, po zakonu auto moras zaustaviti prije raskrsnice ako je nemozes proci tj ako ces ometati prolaz ostalih vozila.

to je jedan nacin, a drugi nacin je da kad se zatvori semafor na glavnoj prema ilidzi da tako drzi jedno 10ak sekundi da se ocisti raskrsnica prije nego se otvore semafori na sporednim ulicama.
Kakva crna policija kad je krkan do krkana u policiji i ponasaju se kao da ni jedan zakon za njih ne vrijedi. Juce tokom najvece spice frajer se uvali u traku za skretanje desno kod Elektroprivrede, da bi kad mu se upalilo zeleno nastavio stajati, znaci blokirao sve iza sebe, a kad se upalilo zeleno za pravo dade gas i prestroji se na po raskrsnice u skroz lijevo cime umalo ne izazva sudar :x

A o kulturi voznje ostalih vozaca da ne govorimo :x Nema tu ni do znakova ni do semafora, stvar je cisto u mentalitetu stanovnistva.
haha.. "BRADATI MAJMUNE U ZELENOM PEZOU" :D :D :D ista situacija :D
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Lady Saray wrote:
Amsterdammer wrote: Večeras sam prošao kod Narodnog pozorišta u 22h, po najvećoj kiši, i bio sam kod BKC-a dok sam čekao semafor, a auta iz pravca obale ni za lijeka.
ma trebali bi staviti one "pametne" semafore sto imaju npr u svedskoj, kad nema nikoga na raskrsnici na svim semaforima je crveno, ali ko dodje prije njemu se pali zeleno, pa ide dalje standarno vremenski regulisano dok opet raskrsnica ne ostane pusta
To bi nam strasno pomoglo po danu u Sarajevu, vrlo cesto nigdje nikoga na raskrsnici.
sulesavic

Post by sulesavic »

Neelix wrote:"BRADATI MAJMUNE U ZELENOM PEZOU":D
Sjeæam se je ovoga... Kroz maglu...
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

sad i semafori smetaju, al kako nece kad ste dosli iz raznoraznih vukojebina
Lady Saray

Post by Lady Saray »

fantom slobode wrote:
Lady Saray wrote:
To bi nam strasno pomoglo po danu u Sarajevu, vrlo cesto nigdje nikoga na raskrsnici.
ako se ne varam pise u 22... to ti dodje kao navece... a semafor ako ima auta radi vremenski regulisan kao sto sam i rekla... po danu ima auta, po danu onda radi kao standardni semafor... nema poente navece da cekas koju minutu na zeleno a nigdje zive duse na cesti... ...logika...procitaj pa komentarisi... :roll:
Last edited by Lady Saray on 11/10/2007 15:43, edited 1 time in total.
šega

Post by šega »

van Basten wrote:činjenica je da semafora ima previše i da nijedan koji je postavljen u zadnjih 4-5 godina nije riješio problem gužve na mjestu gdje je postavljen. Naprotiv, sa semaforima su gužve još veće. Neko već spominju Kulovića, a ja da dodam i nebulozni semafor na stupskoj petlji. Tamo je svakako bila gužva, ali sada sa semaforima je dva puta veća i duža. I hajde što postave semafore, da ih hoće ukloniti kad uvide da su pogriješili, nego oni stalno postavljaju nove i nove. Naravno razlog je što se semafori, još iz doba Ljiljane Sakić na čelu ministarstva postavljaju ne da bi riješili problem u saobraćaju, nego da bi se napunili lični džepovi.
Drugi razlog ogromnih gužvi zadnjih dana jeste nesinhronizacija u radovima na cesti. Pa se može desiti da se npr istovremeno iskopaju i cesta kraj autobuske, i Kranjčevićeva, i Alipašina i B. Begić, iako sve te ceste vode u istom prvcu i logično je da se tu onda stvaraju čepovi i gužve...
Treći (tj prvi) razlog za gužve jeste preveliki broj auta u gradu i još već broj kretena za volanom, ali to smo već prežvakali ovdje.
Sasvim slučajno ,prilično se razumijem u semafore, pa onima koji lupaju nesvjesno ,i iz neznanja, da razjasnim neke stvari.
Prvo, prava uloga semafora nije da otkloni gužvu(ali ni da je napravi,naravno) nego da saobraćaj bude sigurniji.Mnogi od Vas na semafore gledaju iz ugla vozača, što nije fer. Ipak su pješaci ,sad za sad ,brojniji i ranjiviji i to ne zadugo.
Najveći problem je u tome što u Sarajevu ima ogroman broj vozila a građevinski ceste ne zadovoljavaju toliki broj . Semafori u gradu imaju zeleni val 100% ,kretanjem vozila od 55-60 km od Vječnice do Energoinvesta Stup , a kada tu brzinu ne možete postići zbog gužve, to sve pada u vodu.
Neko, ranije, reče što se ne produži vrijeme zelenog iz pravca Dobrinje u Neđarićima OK znaći oni na glavnom pravcu bi morali duže čekati, a koji od njih ima više vozila ?? E,onda bi znači napravio problem na glavnom pravcu
O trepčućem zelenom bi rekao da je to mač sa dvije oštrice.Naime ,tu caku su skontale neke evropske zemlje (3-4) i kada su nakon nekoliko godina uporedili statistike udesa prednost je bila na strani gdje nije bilo treptanja zelenog.Po meni logično, fitipaldi se zafura vidi po treptanju da je kraj i umjesto da uspori on ga još nabere da bi stigao na zeleno i paf..udes.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Lady Saray wrote:
fantom slobode wrote:
Lady Saray wrote: ma trebali bi staviti one "pametne" semafore sto imaju npr u svedskoj, kad nema nikoga na raskrsnici na svim semaforima je crveno, ali ko dodje prije njemu se pali zeleno, pa ide dalje standarno vremenski regulisano dok opet raskrsnica ne ostane pusta
ako se ne varam pise u 22... to ti dodje kao navece... a semafor ako ima auta radi vremenski regulisan kao sto sam i rekla... po danu ima auta, po danu onda radi kao standardni semafor... nema poente navece da cekas koju minutu na zeleno a nigdje zive duse na cesti... ...logika...procitaj pa komentarisi... :roll:
Procitao sam, pa komentarisem, u vecim gradovima se ne postavljaju te stari vecinom u Evropi, a da grad ulaze u to lovu pored precih stvari, nekako mi sasvim visak.
Najbolje bi bilo da prave kruzne tokove mjesto semafora, tu nema da cekas, ako nema nikoga.A i skuplje je za napraviti.Kod nas u Njemackoj to stalno prave.
Fali mi jos u Sarajevu jedno 3 lezeca policajca po duznom kilometru ceste. U nas, u Njemackoj to je normalna pojava, cim nam se kakva baba javi, mi napravimo lezeceg policajca (u nasem selu, gradonacelnik voli brata da uposli, brat mu ima gradjevinsku firmu, moramo na nesto opstinski budjet potrositi, ne valja ako ne potrosimo, iduce godine manje).
mIRCerka

Post by mIRCerka »

fantom slobode wrote: Najbolje bi bilo da prave kruzne tokove mjesto semafora, tu nema da cekas, ako nema nikoga..
a ako se stvori guzva, ti ga motaj u krug dok ne dodje red na tebe...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mIRCerka wrote:
fantom slobode wrote: Najbolje bi bilo da prave kruzne tokove mjesto semafora, tu nema da cekas, ako nema nikoga..
A pjesak bi u qrcu ikad presao preko pjesackog na jednom takvom kruznom toku :-)
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

sad i kruzni tok ne valja...ma nije zvaka za seljaka
_BosanaC

Post by _BosanaC »

karabaja-x wrote:sad i kruzni tok ne valja...ma nije zvaka za seljaka
Valja, samo kako god sam se hibretio van BiH kada citava kolona STANE samo zato sto je pjesak dosao do pjesackog na tom kruznom toku, tako bih i ovdje popizdio jer bih cekao vjerovatno satima zato sto je konju u autu Bogom dano da ima prednost... Ako nista jaci je i ti ces zavrsiti u bolnici ako te zvekne, a ne on.

U ostalom - koliko se pici kroz crveno i na semaforima, nije ti sansa da ces zive glave doci na drugu stranu ceste ni na semaforu kad ides kao pjesak kroz zeleno, a kamo li preko zebre za koju 99% vozaca u Sarajevu ne zna ni za sta sluzi.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

_BosanaC wrote:
mIRCerka wrote:
A pjesak bi u qrcu ikad presao preko pjesackog na jednom takvom kruznom toku :-)
pjesacima napravit natputnjake :D

pa nek hodaju gore :oops:
Guento

Post by Guento »

moram i ja malo tersat malo, narocito poslije vise od sat vremena cekanja sinoc u guzvi od predsjednistva do pofalica.
1) Zna li iko postoji li logican razlog zasto se na raskrsnicama gdje ima dodatni semafor za skretanje u desno (kao kod AS-a) sa odbrojavanjem ili bez, taj semafor pali tek NAKON sto se ugasi glavno zeleno (dakle sva auta moraju stati, vozaci izbaciti iz brzine, pa opet krenuti, cime se prekida tok). Zasto se bocni semafor ne upali dok glavni semafor jos pokazuje zeleno (takav logicni sistem ima kod shopping centra Tom)?
2) Zasto u Sarajevu nastupi potpuni KOLAPS saobracaja kad padne i najmanja kisa?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Guento wrote: 2) Zasto u Sarajevu nastupi potpuni KOLAPS saobracaja kad padne i najmanja kisa?
to i mene zanima..
fantom slobode

Post by fantom slobode »

_BosanaC wrote:
mIRCerka wrote:
I ti se za fukaru sekiras!!!Svakako bezveze hodaju.Meni se ne stoji na semaforu, zbog sirotinje!
Jara

Post by Jara »

alphonse kauders wrote:
Problem sa gužvom bi se riješio da se drmne cijena parkinga od 5 KM/h u Centru (od 07-19h), da se privatizuje "pauk" služba (e, baš me zanima ko bi onda po trotoaru parkirao), da cijena benzina bude 5KM/l pa da se malo i ljudi opamete i više koriste gradski prevoz i noge za dionice od 1-2 km.
E, vidio bi tada kako bi se brzo prolazilo na tom semaforu, a vjerujem da bi i vječno kružeći taksisti malo više boravili na štandu nego landarali okolo.

Naravski, ovo je sve fantaziranje, znam i ja da bi tolika cijena goriva nenormalno uticala na poskupljenje svih stvari, ali ono za parking i "pauk" bi vjerovatno ekstra poboljšalo situaciju;)
Ne vjerovatno, nego sigurno bi poboljšalo!
dimu

Post by dimu »

Amsterdammer wrote: Ja pričam o raskrsnici prema Vojnoj bolnici. Tu možda takođe nekad bude gužva, ali se ona sigurno neće smanjiti postavljanjem semafora (tj. već je postavljen, samo još ne radi), nego će se milion% povećati, jer imamo samo po jednu traku u tim ulicama i stvoriće se ogromne kolone.
jasta ce nego stvoriti vece guzve

i znas sta je jos problem, na takvim raskrsnicama gdje imaju semafori, obicno auta sa jedne strane imaju prednosti i dok god traje zeleno nijedno auto koje doalzi iz suprotnog pravca ne moze proci, i onda dok svi ovi prodju iz suprotnog pravca prodju 2-3 auta dok se ne upali crveno. jos je najgore kad su tako svi u jednoj traci za 2-3 smjera pa svi cekaju...

ne kontam ove seljake sto postavljaju i stimaju semafore, pa ako je vec takva situacija, zasto se pobogu ne moze sa jedne strane upaliti crveno a da na drugoj drzi zeleno jos 10 sekundi da i ovi drugi prodju... takvi su semafori recimo na tranzitu i to je kriticno gore ko mora ici...
dimu

Post by dimu »

karabaja-x wrote:sad i semafori smetaju, al kako nece kad ste dosli iz raznoraznih vukojebina
ma bravo najbolji komentar dosad

eto ti si gradjanin veliki, otidji malo vani pa pogledaj kako su rijesene raskrsnice... kako onda da je recimo vani obicaj da svako desno skretanje nema semafor nego samo znak za izlazak na put sa pravom prvenstva ???

p.s. daj nam skeniraj rodni list da vidimo oklen si :lol: lako ti je na forumu glumit nekog gradjanina, ali to nije poenta ove teme.
pinkzelena

Post by pinkzelena »

neki wrote:Ko ti je kriv sto si prosao kroz crveno..nije ni semafor ni kamera..pazi malo
:lol:
mali Ninja

Post by mali Ninja »

ja sam za to da budu trepčuća zelena i sto vise kamera (fotića) na raskrsnicama 8)
Post Reply