Gužva u gradu i nepotrebni semafori na svakom koraku...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Amsterdammer

#1 Gužva u gradu i nepotrebni semafori na svakom koraku...

Post by Amsterdammer »

Jednostavno mi nekad nije jasno kako ljudi, i pored ovolike gužve, ne odustaju od vožnje. Dodatno su situaciju pogoršali semafori na najbespotrebnijim mjestima u gradu. Recimo, semafor kod Narodnog pozorišta, na križanju Kulovića i B. Sarajeva ulica je napravio kolonu do hotela Evropa, i jednostavno je nemoguće tuda normalno proći. Većinu vremena auta samo stoje, umjesto da idu. Zatim semafor na Marin Dvoru, na uglu Kranjčevićeve i Fra Anđela Zvizdovića... Postavljen je, ali još ne radi. Iako tamo nikad nije gužva, i samo će stvoriti kolone, jer postoji samo jedna traka, postavljen je semafor.

Na adresu "nesavjesnih" vozača će stići 70.000 kazni za prolazak kroz crveno ili prekoračenje brzine kod RTV doma. Ta kamera bi imala neki smisao da postoji trepćuće zeleno. S obzirom da ne postoji orjentir na toj raskrsnici, u vidu paralelnog zelenog za pješake (pali se nakon semafora za vozače) ili semafora za lijevo (koji ide drugačijom dinamikom nego igdje u gradu), ta raskrsnica je idealna za punjenje budžeta, a onda kupovinu satova Brankoviću & Co.

Lešinari ne odustaju... Dođe mi da porazbijam i semafore i kamere. Ne bih imao ništa protiv da se to radi planski i u cilju istinske zaštite učesnika u saobraćaju.
neki

Post by neki »

Ko ti je kriv sto si prosao kroz crveno..nije ni semafor ni kamera..pazi malo
sulesavic

#3 Re: Gu¾va u gradu i nepotrebni semafori na svakom koraku...

Post by sulesavic »

Amsterdammer wrote: Le¹inari ne odustaju... Doðe mi da porazbijam i semafore i kamere. Ne bih imao ni¹ta protiv da se to radi planski i u cilju istinske za¹tite uèesnika u saobraæaju.
Pa, hajde, drugovi! Gdje su sad Manijaci i Horde zla?
karanana

Post by karanana »

Imas poentu za neke stvari, medjutim ne slazem se sa dva primjera koja si dao. Za raskrsnicu kod pozorista, neka semafora, jer se nije znalo ni ko pije ni ko placa. I ne stvara taj semafor zastoj nego papci koji se parkiraju unutar zute linije gdje samo autobusi mogu tako da autobusi nemaju gdje i blokiraju saobracaj iza njih pa se tako stvori guzva do pozorista.

Onaj semafor kod Unitica je apsolutno opravdan, samo ne znam sto ga ne upale vise. Tu je skola i prelaze djeca i tako ce imati koliko-tolko siguran prelaz a i sama raskrsnica za skreatanje auta je nezgodna jer nije bas pregledna.
atko

#5 Re: Gužva u gradu i nepotrebni semafori na svakom koraku...

Post by atko »

Amsterdammer wrote: Na adresu "nesavjesnih" vozača će stići 70.000 kazni za prolazak kroz crveno ili prekoračenje brzine kod RTV doma. Ta kamera bi imala neki smisao da postoji trepćuće zeleno. S obzirom da ne postoji orjentir na toj raskrsnici, u vidu paralelnog zelenog za pješake (pali se nakon semafora za vozače) ili semafora za lijevo (koji ide drugačijom dinamikom nego igdje u gradu), ta raskrsnica je idealna za punjenje budžeta, a onda kupovinu satova Brankoviću & Co.
Ne mogu reci da nema istine u ovome sto kazes, ali parola je "snadji se"

Ja koristim semafor prije za "orjentaciju" sve dok je crvene za skretanje lijevo prema dzamiji na Otoci ili ako se pali zeleno za to skretanje u trenutku kada prolazis tu raskrsnicu mozes sasvim normalno (50-60 kmh) da prodjes na zeleno kod RTV

Osim toga na toj raskrsnici kod RTV lijevo i desno skretanje nije pokriveno senzorima u asfaltu i par puta sam vidio da mangupi preko te izlivne trake zaobidju senzore i projure :x
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

malo off topic, ali moram.... :D

meni su gori vozaci, koji da bi sebi skratili neki put od 20 metara, fino silaze sa parkinga na mjestima koja su predvidjena za pjesake kao i invalidska i djecja kolica... npr. kod zgrade loris i slasticarne palme, je to veoma, veoma cest slucaj... i onda ja kao pjesak, moram da se sklonim, ne mogu stajati i cekati zeleno, jer gospodin sofer zeli tuda bas da silazi, a ne na mjestu gdje i treba... grad krene da ucini nesto za kolica, bicikliste i napravi spustene trotoare, a onda to "sofercine" posteno iskoristavaju... :x :x :x

a sto se tice semafora, meni ne smetaju, jer samim time sam i ja prisiljena da sporije vozim... a znamo kako imamo "savjesnih" vozaca koji bi kroz grad da jurcaju 100 km/h!!!!
Fiore

#7 we

Post by Fiore »

Slozio bih se odmah da nan nekim djelovim u gradu ima semafora vise nego sto treba., ali vise ga volim nego znak.,bar ga vidim uvijek :D
ibrik

Post by ibrik »

Neka semafora, neka ograničenja, neka strogih pravila u saobraćaju, ali da se poštuju i jednako primjenjuju na sve vozace, a ne udri po sirotinji koja ne veze pojas ili ima auto koje ima zatamnjena stakla, a debile koji jure po gradu i mogu svaki cas nekoga ubiti i kriminalce koji imaju pune gepeke oruzja niko ne ganja...

a sto se tice kamere kod RTV-a...nei dan mi jaran stajao na semaforu na crvenom i ono covjek se opustio i auto lagano klizilo naprijed i kad je presao liniju kamerica ga fino uslikala...e sad se nadamo da ima neki sistem kojim ce se utvrditi da nije prosao kroz crveno nego je samo nagazio na liniju...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

ibrik wrote:Neka semafora, neka ograničenja, neka strogih pravila u saobraćaju, ali da se poštuju i jednako primjenjuju na sve vozace, a ne udri po sirotinji koja ne veze pojas ili ima auto koje ima zatamnjena stakla, a debile koji jure po gradu i mogu svaki cas nekoga ubiti i kriminalce koji imaju pune gepeke oruzja niko ne ganja...

a sto se tice kamere kod RTV-a...nei dan mi jaran stajao na semaforu na crvenom i ono covjek se opustio i auto lagano klizilo naprijed i kad je presao liniju kamerica ga fino uslikala...e sad se nadamo da ima neki sistem kojim ce se utvrditi da nije prosao kroz crveno nego je samo nagazio na liniju...
I nek' ga je uslikala, i nek' plati kaznu. Isto tako sam na toj istoj raskrsnici neki dan gledao dvojicu balavaca u autu kako se tako opustaju jer cekaju zeleno a dosli maltene do kraja pjesackog, ni ne vide vise semafor koji im se nalazi iza umjesto ispred auta... I turiraju lagano dok im ko ne svirne...

I da je to barem prvi put sto gledam takvu scenu i te koji se 'opustaju' za volanom :x
Neelix

Post by Neelix »

ma joj da ih hoce makar sihronizirat. onim tranzitom je nemoguce proc vise, semafor svakih 50 metara i na svakom se staje :x
dimu

Post by dimu »

karanana wrote:Za raskrsnicu kod pozorista, neka semafora, jer se nije znalo ni ko pije ni ko placa. I ne stvara taj semafor zastoj nego papci koji se parkiraju unutar zute linije gdje samo autobusi mogu tako da autobusi nemaju gdje i blokiraju saobracaj iza njih pa se tako stvori guzva do pozorista.
naravno da se nije znalo ni ko pije ni ko placa jer nasi seljaci ne znaju gledati u znakove i ne znaju za pravo prvenstva desne strane. drugim rijecima auta koja dolaze iz pravca doma armije imaju prednost.

i ne lazi zivota ti da nisu guzve zbog semafora... nikad nije bila takva situacija, sad je konstantno guzva, zato sto je semafor glup i propusta premalo vozilau jednom valu.

da je do autobusa onda ne bi bila guzva skroz do semafora nego bi bila od stajalista pa prema gore... nidje veze fakat

a najbolje kad se nadje seljak iz pravca pozorista koji ide u kulovica ulicu pa se priljepi onom ispred i stane na sred raskrsnice iako vidi da ne moze proci pa onda kad se otvori zeleno iz pravca doma armije niko ne moze proci...

to je najveci problem, ponasanje u voznji. a semafor je totalno nepotreban, sto onda nema semafora kod hotela central, gore kod city puba itd ??

a semafore opcenito treba bolje podesiti ali naravno nikako da se neko sjeti da to napravi
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Semafora ima previse, isto kao i saobracajnih znakova. Ne kazem da nisu potrebni, dapace, ali je ocito "neko sa nekim u talu" pa se znakovi postavljaju tamo i gdje treba i gdje ne treba, stvarno pretjeruju! Ocito da neko uzima goleme pare na konto znakova, a i semafora.
Na skretanju za Dobrinju (poslije Imzita, ono drugo skretanje) postavljen je semafor na tolikoo nebuloznom mjestu da je to cudo jedno. Plus, postavljen je i semafor na izlasku iz parkinga?!
Druga stvar je sto semafori prekratko traju. Oni semafori u Nedjaricima (prema Ilidzi) traju 10 sec, taman da prodju 3-4 auta i onda opet cekaj. Dobru stvar su tu napravili sa desnim skretanjem i onim malim zelenim sto odbrojava, to je za svaku pohvalu. Mada bi bilo mnogo manje guzve kada ne bi bilo semafora za desna skretanja, makar na pojedinim najfrekventnijim raskrsnicama. Ne znam kome se moze obratiti ili ko je zaduzen da provjeri vremena na semaforima ali bi deinitivno trebalo dodati makar 10-15 sekundi na vecinu semafora kod ulaza (i lijevih i desnih) na glavnu cestu (Dzemala Bijedica).
Semafore bi definitivno trebalo prebaciti na "upozoravajuce zeleno" ispred zutog. Na Stupu je prelijepo, vidis da blinka zeleno, usporis, stanes i nema price "pros'o sam kroz zuto-nisi, bilo je crveno". Samo sto vecina nasih "drajvera" umjesto da na taj signal uspori i stane, oni ubrzaju!? Odron.
A sto se tice parkiranja...zivim na Alipasinom. Kada izadjem da prosetam sa djetetom moram ici ili travom ili cestom jer debili parkiraju na trotoar i pored silnih zabrana. Jedino rjesenje koje ja tu vidim je uvodjenje "opstinskog pauka"...znaci da svaka opstina ima svoju sluzbu koja ce raditi 24/7 i sakupljati delegate, ali bez biranja, i pasata i stojadina. A ne delegat parkira peticu pola na travu pola na trotoar i nakaci nekakvu akreditaciju "odobrenje-nidje veze" i ne smiju ni da ga pogledaju.
Ma, ovo je sve fuj, tolki (ne)kulture u svakom pogledu, to nigdje nema!
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

U suštini je istina da gužvu stvara višak automobila i ne znam postoji li ijedno gradsko jezgro na svijetu u kojem nema gužve u špici.

Problem sa gužvom bi se riješio da se drmne cijena parkinga od 5 KM/h u Centru (od 07-19h), da se privatizuje "pauk" služba (e, baš me zanima ko bi onda po trotoaru parkirao), da cijena benzina bude 5KM/l pa da se malo i ljudi opamete i više koriste gradski prevoz i noge za dionice od 1-2 km.
E, vidio bi tada kako bi se brzo prolazilo na tom semaforu, a vjerujem da bi i vječno kružeći taksisti malo više boravili na štandu nego landarali okolo.

Naravski, ovo je sve fantaziranje, znam i ja da bi tolika cijena goriva nenormalno uticala na poskupljenje svih stvari, ali ono za parking i "pauk" bi vjerovatno ekstra poboljšalo situaciju;)
van Basten

Post by van Basten »

činjenica je da semafora ima previše i da nijedan koji je postavljen u zadnjih 4-5 godina nije riješio problem gužve na mjestu gdje je postavljen. Naprotiv, sa semaforima su gužve još veće. Neko već spominju Kulovića, a ja da dodam i nebulozni semafor na stupskoj petlji. Tamo je svakako bila gužva, ali sada sa semaforima je dva puta veća i duža. I hajde što postave semafore, da ih hoće ukloniti kad uvide da su pogriješili, nego oni stalno postavljaju nove i nove. Naravno razlog je što se semafori, još iz doba Ljiljane Sakić na čelu ministarstva postavljaju ne da bi riješili problem u saobraćaju, nego da bi se napunili lični džepovi.
Drugi razlog ogromnih gužvi zadnjih dana jeste nesinhronizacija u radovima na cesti. Pa se može desiti da se npr istovremeno iskopaju i cesta kraj autobuske, i Kranjčevićeva, i Alipašina i B. Begić, iako sve te ceste vode u istom prvcu i logično je da se tu onda stvaraju čepovi i gužve...
Treći (tj prvi) razlog za gužve jeste preveliki broj auta u gradu i još već broj kretena za volanom, ali to smo već prežvakali ovdje.
ifbbpro

Post by ifbbpro »

Sarajevo je sa svojom putnom infrastrukturom postalo skuceno za ovoliki broj vozila, very simple.
obuca

Post by obuca »

ohohohoho eno kopaju da postave semafor i na skretanju prema carini. e koja ce onda tamo guzva da bIdne :x
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

Ja ne pričam o nesavjesnim vozačima i kretenima koji jurcaju 100 km/h po gradu. Problem je što će takvi platiti isto kao i neko ko nije svezao pojas, 20-30 KM mita ili eventualno manju kaznu. Imam nekoliko drugova koji stalno jurcaju po cijeloj BiH i uopšte ne plaćaju neke debele kazne, jer policija uvijek misli da imaju nekoga iza leđa, čim vidi dobra auta.

Kamera nema svoju svrhu ako nema trepćuće zeleno ili bilo koji drugi orjentir. Neko je spomenuo kao orjentir raskrsnicu prije, tj. kod Remize. To mi je takođe palo na pamet, ali to nije nikad tačno kao što bi trepćuće zeleno bilo.

Da se razumijemo, nisam dobio nikakvu kaznu, jer i ne vozim previše po gradu. Živim u gradu i lakše mi je ići tramvajem ili komercijalom, nego se zezati s parkingom kad se vratim. Pošto sam u centru cijeli život, znam dobro koje su raskrsnice bile problem, a koje ne. Kod Pozorišta su se vozači definitivno bolje snalazili sami. O nebuloznim semaforima po Dobrinji, na parkinzima i sl. da ne pričam. Jedini koji je bio zaista potreban u zadnje vrijeme je ispod mosta na Ciglanama, jer tu pješaci ne mogu preći cestu normalno.

Sad će postaviti još kamera, ali se neće znati gdje su. Time će prekršiti zakon o pristupu informacijama, jer nije svrha kamere da te uhvati i opali po džepu, nego da usporiš i ne izazoveš nesreću. Tj. trebalo bi da je tako.
dimu

Post by dimu »

alphonse kauders wrote: Problem sa gužvom bi se riješio da se drmne cijena parkinga od 5 KM/h u Centru (od 07-19h), da se privatizuje "pauk" služba (e, baš me zanima ko bi onda po trotoaru parkirao), da cijena benzina bude 5KM/l pa da se malo i ljudi opamete i više koriste gradski prevoz i noge za dionice od 1-2 km.
E, vidio bi tada kako bi se brzo prolazilo na tom semaforu, a vjerujem da bi i vječno kružeći taksisti malo više boravili na štandu nego landarali okolo.
)
problem bi se rijesio izgradnjom garaza a ne vecom cijenom parkinga.

dok god je broj parking mjesta vise desetaka puta manji od automobila u opcini centar i stari grad gdje su najvece guzve, ne moze se iznaci nikakvo drugo rjesenje osim gradnje dodatnih parking prostora

Amsterdammer wrote: Sad će postaviti još kamera, ali se neće znati gdje su. Time će prekršiti zakon o pristupu informacijama, jer nije svrha kamere da te uhvati i opali po džepu, nego da usporiš i ne izazoveš nesreću. Tj. trebalo bi da je tako.
ma de boga ti cuj nece se znati gdje ce biti

pa sta to niko nece vidjeti da se nesto radi na nekoj raskrsnici, kako ce postaviti onakvu kutiju a da je niko ne primjeti ?

kako ce slikati kamera a da je niko ne vidi ?

fizicki nemoguce postaviti tako nesto a da niko ne zna gdje je osim ako je mikroskopskih razmjera...
amrica

Post by amrica »

Ne znam kad si zadnji put prosao raskrsnicu kod Unitica, ali tamo je haos, a ne kao u tvojoj varijanti "nikad nije guzva". Ako je kolona do Vojne bolnice, super, mada vise stoji nego sto ide, a i sa druge strane isto.
Inace, u gradu je totalno zakrcenje, uz prekopanih milion ulica, preveliki broj auta, jos i ramazan, ljudi ne rade puno radno vrijeme, od 14h je katastrofa.
Edin H.

Post by Edin H. »

[quote="Amsterdammer"]Ja ne pričam o nesavjesnim vozačima i kretenima koji jurcaju 100 km/h po gradu. Problem je što će takvi platiti isto kao i neko ko nije svezao pojas, 20-30 KM mita ili eventualno manju kaznu. Imam nekoliko drugova koji stalno jurcaju po cijeloj BiH i uopšte ne plaćaju neke debele kazne, jer policija uvijek misli da imaju nekoga iza leđa, čim vidi dobra auta.

Kamera nema svoju svrhu ako nema trepćuće zeleno ili bilo koji drugi orjentir. Neko je spomenuo kao orjentir raskrsnicu prije, tj. kod Remize. To mi je takođe palo na pamet, ali to nije nikad tačno kao što bi trepćuće zeleno bilo.

Da se razumijemo, nisam dobio nikakvu kaznu, jer i ne vozim previše po gradu. Živim u gradu i lakše mi je ići tramvajem ili komercijalom, nego se zezati s parkingom kad se vratim. Pošto sam u centru cijeli život, znam dobro koje su raskrsnice bile problem, a koje ne. Kod Pozorišta su se vozači definitivno bolje snalazili sami. O nebuloznim semaforima po Dobrinji, na parkinzima i sl. da ne pričam. Jedini koji je bio zaista potreban u zadnje vrijeme je ispod mosta na Ciglanama, jer tu pješaci ne mogu preći cestu normalno.

Sad će postaviti još kamera, ali se neće znati gdje su. Time će prekršiti zakon o pristupu informacijama, jer nije svrha kamere da te uhvati i opali po džepu, nego da usporiš i ne izazoveš nesreću. Tj. trebalo bi da je tako.[/quote]

Kamere moraju biti vidljive i ofarbane u neku zivu boju, npr zutu tako da su vidljive. Takodje oznake moraju biti postavljene koje upozoravaju na postojanje kamera. Kamere ne smiju biti koristene kao zamka, npr. iza visokog zbunja. Moraju redovno biti kalibrirane, najmanje jednom sedmicno. Takodje je vazno da su sredstva dobijena naplacivanjem prekrsaja transparentna i da se koriste za poboljsavanje sigurnosti saobracaja.
Ukoliko gore navedeno nije slucaj svaki malo ozbiljniji odvokat bi trebao biti u mogucnosti da slucaj obori na sudu, a troskove naplati od strane koja je podnijela tuzbu.

Sarajevo, Big Brother is coming :oops:
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Steta sto poginu onaj vehabija sto se borio protiv semafora, mogao je sadake napraviti po gradu :D
dimu

Post by dimu »

amrica wrote:Ne znam kad si zadnji put prosao raskrsnicu kod Unitica, ali tamo je haos, a ne kao u tvojoj varijanti "nikad nije guzva". Ako je kolona do Vojne bolnice, super, mada vise stoji nego sto ide, a i sa druge strane isto.
Inace, u gradu je totalno zakrcenje, uz prekopanih milion ulica, preveliki broj auta, jos i ramazan, ljudi ne rade puno radno vrijeme, od 14h je katastrofa.
jasta je nego uzas na m. dvoru, zato sto su semafori uzasni a i vozaci sve gori od goreg

oni sto idu glavnom ulicom prema ilidzi iako je kolona skroz dole kraj holiday inna i dalje, iako ne mogu proci raskrsnicu naguraju se jedan drugom u karambolku samo da bi sto prije stigli i onda zatvore raskrsnicu i auta sto idu iz unitica prema gradu i vrbanji ne mogu proci...

ali naravno policije nigdje da to malo regulise, pa i da pocne kaznjavati seljake koji tako zakrce raskrsnicu, po zakonu auto moras zaustaviti prije raskrsnice ako je nemozes proci tj ako ces ometati prolaz ostalih vozila.

to je jedan nacin, a drugi nacin je da kad se zatvori semafor na glavnoj prema ilidzi da tako drzi jedno 10ak sekundi da se ocisti raskrsnica prije nego se otvore semafori na sporednim ulicama.
Amsterdammer

Post by Amsterdammer »

Naravno da je gužva na M. Dvoru, to mi je poznato, a glavni razlog je što između M. Dvora i Pofalića nema nijedno ozbiljnije skretanje lijevo, osim kod Muzeja, koje vodi samo prema nazad. To je uvijek bilo tako i malo ko tu može pomoći.
Ja pričam o raskrsnici prema Vojnoj bolnici. Tu možda takođe nekad bude gužva, ali se ona sigurno neće smanjiti postavljanjem semafora (tj. već je postavljen, samo još ne radi), nego će se milion% povećati, jer imamo samo po jednu traku u tim ulicama i stvoriće se ogromne kolone.
Večeras sam prošao kod Narodnog pozorišta u 22h, po najvećoj kiši, i bio sam kod BKC-a dok sam čekao semafor, a auta iz pravca obale ni za lijeka.
Topla voda

Post by Topla voda »

pa jel treba gdje god se krizaju male ulice stavit semafor?
sta ce kod pozorista semafor?
jel ko kad udaren ondje...svi znaju da auta prolaze masovno i svi paze i vozaci uspore i pjesaci dodatno paze.
prije ce nekog izvrnut auto,zureci da prodje kroz zeleno, ako ostane semafor,nego da je po starom.zivi bili pa vidjeli.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Amsterdammer wrote: Sad će postaviti još kamera, ali se neće znati gdje su. Time će prekršiti zakon o pristupu informacijama, jer nije svrha kamere da te uhvati i opali po džepu, nego da usporiš i ne izazoveš nesreću. Tj. trebalo bi da je tako.
Drug moj sad si ga dibidus lupio.
Post Reply