swirl wrote:Ode tema u skroz drugom pravcu. Ono sto se ja pitam je: koji idiot kupi svom djetetu od 18 godina auto od 100 000 KM, i pusti ga da se voza u istom???? Koji idiot od roditelja daje svome djetetu dzeparac u iznosu od 500 EUR i vise???? I svejedno je da li su roditelji te djece politicari, imaju svoju firmu, peti ili deseti, Bosnjaci Srbi ili Hrvati, MENI je to van svake pameti. Ne kaze se dzaba, gladan ga k.... napravio!
Mozda je odgovor u onoj: "Ima se... moze se..." iliti "Dok pop masla ima i guzicu maze..." Sve to se da pomijesati i sa onom: "Bolje djaba sjediti nego nesto pametno raditi..." i tako lako dobijemo nasu stvarnost.
Nekako imam dojam da je toga uvijek bilo samo da se sada sve to ipak lakse primjecuje jer enormno odskace od prosjeka. Uvijek je neko imao vise a neko manje... ipak, procentualno najveci broj je bio "srednja klasa" gdje su svi bili u pet deka. Sada je "srednja klasa" izumiruca pa ova aktuelna "visoka klasa" przi oci ljudima iz "najnize klase".
Zasto bogatiji roditelji rade to sto rade odakle god da je porijeklo te njihove imovine. Ocito u vjecnoj teznji da se prikazu vecima i mocnijima prema drugima. Nije vise opsteprihvacena kvaliteta traziti u ljudima ono po cemu smo slicni, vec po onome u cemu smo sve razliciti. Ima ljudi koje vidis jednom u par godina i cim te uoce odmah povlace tomu ko je sta uradio, ko je kol'ko zaradio... ko je gdje bio u medjuvremenu. I slijedi nadglasavanje ko moze vise i ko ima vise.
Mnoge tvari su prestale biti korisne same po sebi vec su postale statusni simboli i odlike nekog laznog prestiza. Zlatni lanac od kilu oko vrata, mobitel od kojeg korisnik ne zna ni 2% funkcija upotrijebiti, ali eto... nek' ima, od viska glava ne boli. Markirana odjeca i obuca... ne d'o Bog da neko obuce nesto isto pa prodje gradom.
Ovi ljudi su, po mom misljenju, ipak produkt ovog i ovakvog drustva... nikako nisu vanzemaljci. Pa sama recenica kojima oni koji osudjuju ove druge ponekad stanu u odbranu je: i ja bi isto uradio kad bi imao priliku.
Kod nas se ljudi laktaju vec po navici... i nazivaju sebe sposobnim ako zagrizu vise nego sto mogu progutati.