Guzica je simbol tranzicije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
User avatar
black
Posts: 17150
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

#1 Guzica je simbol tranzicije

Post by black »

Nenad Veličković: Guzica je simbol tranzicije

Ponedjeljak, 26 Oktobar 2009


Image

Piše: Nenad Veličković

Fotografija iskorištena u kampanji za memorijalni centar Potočari jedna je od najpotresnijih i istovremeno najnježnijih fotografija na temu ljudskog stradanja viđenih u Sarajevu. Blagost s kojom šaka u bijeloj rukavici drži mrtvu tamnu ruku, kao dječiju, zaštitnički, s beskrajnim poštovanjem za patnju, kao "malo vode na dlanu", razoružava i najtvrdokorniju neosjetljivost.

Kao dokument, ova fotografija bilježi trenutak iz svakodnevnog rada na otkrivenim masovnim grobnicama, ali njena je snaga manje u dokumentarnosti, a više u poetičnosti. Pokret kojim (istina, u rukavici!) živa bijela ruka podiže i čuva mrtve prste, pocrnjele u zemlji, inspirisan je brigom da se ubijanje slabih, nevinih i nezaštićenih ne sakrije, ne zaboravi i ne oprosti.

Poruka je univerzalna: potamnjela ruka može pripadati dječaku iz Srebrenice jednako kao i djevojčici iz Somalije.

2.

I fotografija iskorištena u kampanji za polzela čarape djelo je vrhunskog majstora, ali pred njom ne ostajemo ravnodušni iz sasvim drugih razloga: manekenka na bilbordu, naime, nudi seks, a ne čarape.

Umjesto fabrike "nogavica" ovo njeno puzanje s jednakim ponosom mogli bi potpisati i proizvođači cipela, haljina, nakita ili šampona. Da nije kose, sukladno pornografskim standardima sklonjene u drugi plan, možda bi njenu natrćenost opravdavala puzajuća potraga za izgubljenim sočivima. Ovako, sa zavodljivim pogledom uprtim u nas, i sa gostoljubivo odškrinutim bedrima, ona nas nadražuje iz čiste obijesti i zabave.

3.

Oba savršena u tehničkom pogledu, oba nepogrešivi u pogađanju cilja, ova dva plakata, jedan pored drugog, školski su primjer za prepoznavanje i razlikovanje prave i lažne umjetnosti.

Lažna umjetnost je uvijek jedno prazno obećanje našim zakržljalim nagonima.

Lažna umjetnost je saveznik malograđanske potrebe za brzim, lakim i jeftinim rješenjima.

Lažna umjetnost je djelo moralno potkupljivih autora.

Lažna umjetnost podstiče strast za posjedovanje stvari.

I ljudi.

4.

Fotografija iz Srebrenice izražava stav. Izražava vjeru. Izražava nadu. Izražava stid. Izražava poštovanje. Izražava tugu. Izražava brigu. Izražava ljubav...

Fotografija polzele izražava samo guzicu.

I treba biti slijep, ili imati prostatu umjesto mozga u glavi, pa tu guzicu ne vidjeti na svakom koraku ove nezavisne i suverene postkomunističke kaldrme. Ne samo na bilbordima koji se razmnožavaju poput pacova zaraženih kugom, nego u novinama, na televiziji, u školi...

Guzica je simbol tranzicije.

Jedan pored drugog, ova dva plakata su dokument o odsustvu građanske mjere i pristojnosti.

Primicanje učarapljenih bataka otvorenoj grobnici očekivana je i logična posljedica jednog opšteg gubitka osjećaja za lična prava i odgovornosti, jedne nove stvarnosti i kojoj se ljudskost i profesionalnost uzajamno isključuju.

dw-world.de
odlichan chlanak
donBeton
Posts: 615
Joined: 02/01/2007 23:52

#2 Re: Guzica je simbol tranzicije

Post by donBeton »

Najzanimljivije mi je kada na TV programima iscenzuriraju vulgarne riječi u recimo spotovima za neke pjesme (koje su jako često nezamijenjive i baš na pravom mjestu), ali isto tako za koji minut u drugom spotu regularno ćete gledati treskanje golih ženskih butina po cijelom ekranu. A reklame su posebna priča. Seks prodaje sve, osim Drine čini mi se.
tempora
Posts: 2798
Joined: 03/07/2002 00:00

#3 Re: Guzica je simbol tranzicije

Post by tempora »

Sta dodati? Sjetih se uzgred anegdote u prolazu, na Markalama ispod zida sa imenima poginulih sjede dva srednjovjecna covjekama i pije pive. Ta me slika dugo pratila, sa pomjesanim osjecajima. Nikako te dvije slike nisam mogla razdvojiti ili sastaviti. Smjestiti. A onda mi je nakon nekog vremena pao tekst Zuke Dzumhura o sarajevskim mezarjima u kojem on pise o prostoru gdje se zivot i smrt na tako malo prostora preplice. Na neobican i nesvakidasnji nacin. Ovo gore, ovo je ....
Richard Peti
Posts: 4102
Joined: 12/02/2007 17:16

#4

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 19/04/2015 10:03, edited 1 time in total.
User avatar
corolla02
Posts: 10370
Joined: 18/02/2009 22:12
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#5 Re: Guzica je simbol tranzicije

Post by corolla02 »

Nista me ne iznenadjuje, prave vrijednosti su izgleda vec poodavno umrle, i ovi plakati se mogu primjeniti i na druge sfere socijalnog zivota. Tako sijecam se jednog detalja ovdje u Atlanti, jedne noci, vecina Bosanca idu na koncert Mirica - tamo puno, tj. svi oni koji su okacili mjesec i zvijezdu, a dok ih samo zid dijeli od humanitarnog koncerta za djecu Srebrenice, gdje su jedva sve stolice popunjene.

I dalje, nasim paradoxima ocigledno kraja nema!
User avatar
ladyblue18
Posts: 22380
Joined: 24/12/2006 22:57
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#6 Re: Guzica je simbol tranzicije

Post by ladyblue18 »

dzemmo wrote:ja cesto vidim omladinu kako se uz neki glupi smijesak slikaVa pored spomenika poginuloj djeci Sarajeva :? :? :?

ne kontam
Ne mozes ni skontati. To je postala samo jedna atrakcija vise za slikanje u raznim pozama.
Zalosno. No, to smo mi.
Post Reply