Gusle???
Moderator: _BataZiv_0809
-
amcho_79
#1 Gusle???
Kada vam se vec dopada Zeljko bas me zanima sta vi sarajlije mislite o guslama???
- MarshalDodik
#4 Re: Gusle???
Nema sanse da ces ikoga uvrijediti drugamcho_79 wrote:Ja se nadam da nisam nikog uvredio sa ovim pitanjem mada se u nasem narodu znalo itekako iskoristiti ovaj castan instrument koji je u celom svetu priznat kao instrument koji siri pesmu mira
- Point.
#5 Re: Gusle???
Jebo ga kruh i gusle.
- muha_sa
-
RtrnOfSalisbury
#8 Re: Gusle???
indeksi imaju jednu pijesmu sa ovi instrumenat. od gusli tesko da ljepse zvuci i cuveni didjerdu
- MarshalDodik
#9 Re: Gusle???
Point. wrote:Jebo ga kruh i gusle.
Fakat vas ne razumijem ?HAVANA wrote:Jebo gusle.
muha_sa wrote:https://www.youtube.com/watch?v=e27OrIQ7tk4
Ovo nema bas veze s guslama, a i svakako predstavlja skrnavljenje nekih starih izvornih muzickih izricaja
- Point.
#10 Re: Gusle???
Šta imaš razumjeti, krezav instrument za ruljke sa planina.
- MarshalDodik
#11 Re: Gusle???
Gusle su balkanski narodni instrument muzički instrument sa jednom, ili eventualno dve žice. Najčešće su napravljene od javorovog drveta. Kao jednožičani instrument, gusle se sreću u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni, Hercegovini i Dalmaciji. Gusle iz Like i Bosanske Krajine uglavnom imaju dve žice.Point. wrote:Šta imaš razumjeti, krezav instrument za ruljke sa planina.
Gusle su igrale važnu ulogu u istoriji srpske epske poezije budući da su guslari — narodni pevači, opevali događaje iz nacionalne istorije vekovima, sve dok ti tekstovi nisu konačno zapisani. Većina pesama govori o vremenima otomanske vladavine i nacionalne borbe za nezavisnost. Naporima Vuka Karadžića mnoge srpske epske pesme zapisane su i sačuvane već u ranom 19. veku. U nekim knjigama i publikacijama se spominje podatak da su srpske gusle dočekale Fridriha Prvog Barbarosu kada se u 12. veku sastao u Nišu sa srpskim vladarom Stefanom Nemanjom, gde mu je Nemanja ponudio pomoć srpske države u krstaškom ratu. Kažu da je Barbarosa bio zadivljen zvukom gusala i pjevanjem uz njih, pa se mnogo interesovao oko pojedinosti vezanih za gusle.
Gusle, kao stepski instrument, daljim poreklom potiču iz srednje Azije. Srbi, kao jedno od slovenskih plemena stepskog porekla, doveli su ovaj instrument na prostor jugoistočne Evrope. Njeni najsrodniji instrumenti su morinhur i igil. Na vrhu gusala je često konjska ili jarčeva glava kao simbol stočarstva i nomadskih naroda, dok je gudalo najčešće izrađeno u obliku zmije, kao simbol gorštačke ljutine. Kasnije se na guslama sreću likovi nacionalnih junaka, a nije slučajno što se prave od javora, jer javor kao drvo ima simboliku u srpskoj prethrišćanskoj religiji i označavao je kult predaka. Takođe se uz gusle slave preci.
Gusle se još sreću i u Siriji, a kod Lužičkih Srba se sreće gudački instrument pod nazivom husle. Takođe, Srbi koji su menjali veru i primali islam, bili su zadržali običaj opevavanja svojih muslimanskih junaka uz gusle. Danas se ovaj običaj kod njih gotovo izgubio.
Naziv „gusle“ dolazi od staroslavenske reči „gosl“ što znači „žica“.
Prva beleška o guslama među Južnim Slovenima dolazi od Vizantinaca, iz prve polovine VII veka, kada su uhvaćena „dva špijuna koja kod sebe nisu imali oružje, već samo drvena instrumenta“.
Tople preporuke, sjajan izvedba deseterca
- Point.
#12 Re: Gusle???
Daj bolan ne trollaj, jebo instrument sa jednom žicom. To i jest za brđanina.
- HAVANA
#13 Re: Gusle???
Mrzi me citat al kurcu ti to ne valja.Te gusle.Ubi u mozak. 
- muha_sa
#14 Re: Gusle???
ako ti je mrsko citat bar preslušaj sjajnu izvedbu u desetercuHAVANA wrote:Mrzi me citat al kurcu ti to ne valja.Te gusle.Ubi u mozak.
- spreca
#15 Re: Gusle???
Uh sto ja volim guslat

- muha_sa
#16 Re: Gusle???
volim i ja--cjelih 3 minutespreca wrote:Uh sto ja volim guslat![]()
- spreca
#17 Re: Gusle???
ja to na tri putmuha_sa wrote:volim i ja--cjelih 3 minutespreca wrote:Uh sto ja volim guslat![]()
- insomnia78
#19 Re: Gusle???
Ja sa hotio postaviti. Od kako sam vidio temu vrti mi se po glavi 
-
zrakomlat
#20 Re: Gusle???
treba ovo preslušat nekad"Balkanski Homer" Avdo Međedović konačno dobija spomenik
Avdo Međedović iz sela Obrov kod Bijelog Polja, (1875-1953) bio je bošnjački guslar iz crnogorskog dijela Sandžaka.
Jedan je od najvećih bošnjačkih epskih pjesnika. Njegova epska pjesma Ženidba Smailagić Meha ima 12.311 stihova i duga je kao Ilijada i Odiseja.![]()
Američki naučnik Milman Parry, istraživač i profesor sa Univerziteta Harvard iz prve polovine 20. vijeka, nazvao ga je "balkanskim Homerom".
- HAVANA
#21 Re: Gusle???
Pa sta je radio meho tolke stihove mater jebo?
- MarshalDodik
#22 Re: Gusle???
Kroz gusle su vecinom otpjevane epske pjesme, zato postoje pjesme uz gusle koje traju pola sata, sat pa i duze jer valja tolike stihove izguslat 
Osim toga gusle su jedan od bitnih historijskih izvora i to onih sa terena iz prve ruke. Eh sad narodu je valjda bilo nedovoljno samo napisati i izrecitovati svoju ili neciju pjesmu, vec daj i taj drevni instrument koji ce stvoriti jedan drugaciji ambijent i daj da se pjevusi. Zvuk gusala i interpetacija izvodjaca znala je recimo osokoliti mnoge slusaoce u tim nemirnim prsolim vremenima.
Npr. poznata epska pjesma Pocetak bune protiv dahija koju mozes procitat https://www.nb.rs/collections/index.php?id=1913 ili poslusati ( istina dosta isjeckano jer je preduga)
Osim toga gusle su jedan od bitnih historijskih izvora i to onih sa terena iz prve ruke. Eh sad narodu je valjda bilo nedovoljno samo napisati i izrecitovati svoju ili neciju pjesmu, vec daj i taj drevni instrument koji ce stvoriti jedan drugaciji ambijent i daj da se pjevusi. Zvuk gusala i interpetacija izvodjaca znala je recimo osokoliti mnoge slusaoce u tim nemirnim prsolim vremenima.
Npr. poznata epska pjesma Pocetak bune protiv dahija koju mozes procitat https://www.nb.rs/collections/index.php?id=1913 ili poslusati ( istina dosta isjeckano jer je preduga)
- insomnia78
#23 Re: Gusle???
Jos kad se doda Ratko bice jos duza
-
Vilajet_Bosna
#24 Re: Gusle???
ne bih umio rijet jesu li ovo prave gusle i bi li se ovo moglo nazvat pravim guslarstvom
ja sad vidio da je već postavljeno. izvinjavam se raji što će morat dva put slušat.
ja sad vidio da je već postavljeno. izvinjavam se raji što će morat dva put slušat.
Last edited by Vilajet_Bosna on 05/01/2019 00:42, edited 1 time in total.
-
Vilajet_Bosna
#25 Re: Gusle???
gdje neće biti predugo, trajalo je to godinama, sve dok ih Huršid paša nije zazidao i zamalterisao na Čegru.Npr. poznata epska pjesma Pocetak bune protiv dahija koju mozes procitat https://www.nb.rs/collections/index.php?id=1913 ili poslusati ( istina dosta isjeckano jer je preduga)