Gušenje medija 202 = 6,95KM manje od danas za JSBiH

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sarajevo63

#1 Gušenje medija 202 = 6,95KM manje od danas za JSBiH

Post by sarajevo63 »

Poslije debate organizovane od Media centra u Sarajevu, a vezane za gašenje kultnog Radija 202 evidentno je da se odgovornost za gašenje ovog radija prebacuje sa jednih na druge, u to se sve ubace parlamentarci koji ne znaju ni za šta su glasali (tako da npr. jedan od onih koji su glasali za Zakon kaže da nije znao (???!!!!) da je glasao za ukidanje 202-jke, drugi kaže da je u redu da 1 (jedan) entitet ima jednog javnog televizijskog i 1 (jednog) radioemitera, a treći kaže da recimo FBiH, ima tri ili pet javnih emitera, te da je sve do RAK-a, a sve prema pisanju dnevnih novina +(plus) gosp. (prisutan na debati) koji se predstavio kao predstavnik Hrvatskog naroda i čije ime neću napisati kao što ne navedoh imena parlamentaraca koji su davali pametne izjave za dnevne novine, a potpuno je bilo neprimjereno isticanje reda naroda u debati koja je organizovana. Sve sabrano i oduzeto izgleda da među parlamentarcima i nema vičnih za čitanje Zakona koji izglasavaju.
JSBiH nije javni servis za one koji ga plaćaju (u FBiH plaćanje je preko računa za fixnu telefoniju a koje dostavlja BHTelecom d.d.).
Ako javni servis ne radi u interesu građana postavlja se pitanje zašto plaćamo RTV taxu koja je taxa za posjedovanje radio ili TV prijemnika.
Uz to ako se zna da dioničarsko društvo (BH Telecom) dostavlja uredno na računu za svoje usluge i taxu po Zakonu o JSBiH postavlja se pitanje na osnovu kojeg ugovora, anexa ugovora, akta, pravilnika i koje registracije taxu JS BiH stavlja na račun o uslugama za fixnu telefoniju. Samim tim slijedi pitanje kako je to regulisano sa malim dioničarima velikog BhTelecoma. Dodati ovome je još da u naplatnoj službi za plaćanje taxe JSBiH ne možemo dobiti zahtjev za otkazivanje pretplate (taxe) nego samo zahtjev za prijavu i zahtjev za promjenu adrese pretplatnika. Oni to odokativno, po nekom svom aktu dostavljaju, valjda, BhTelecomu. A ako niste (ne)sretnik koji ima fixnu telefoniju onda ne morate ni plaćati taxu. Bar ne u FBiH. Za JAVNI servis, koji bi trebao biti na usluzi svojim korisnicima koji plaćaju taxu. Da me ne shvatite pogrešno, vi koji ćete pročitati, ovo piše do ovog momenta uredan platiša usluga. Od danas to više neću biti.Sve do momenta dok se ne objelodane činjenice, dok se ne sazna kojim aktom ili bilo čim drugim neko mene kao nekog ko ima sklopljen ugovor sa dioničarskim društvom ne obavijesti putem medija, pošte, mejla, po kojem to ja zakonu moram plaćati nekom taxu.

202 ukidaju po Zakonu (vjerovatno nekom sličnom po kojem je neko mogao kupiti stan za 900,00KM), a ja pošto ne znam po kojem me Zakonu neko primorava da plaćam taxu na računu za fixnu telefoniju (izuzetak je član Zakona JS BiH u kojem piše da je plaćanje taxe obavezno) neću više ni plaćati istu.Predstavlja mi gubljenje vremena ići u sivi dom i podnositi zahtjev koji sam kreiraš te ću to la(h)ko riješiti popunjavanjem uplatnice na koju ću upisati cifru one usluge koju mi nudi BHTelecom - fixna telefonija. Samim tim moja mjesečna ušteda će biti (odokativno) 5,50KM.
Ili ću sačekati da JSBiH postane javni servis i servis svih onih koji se osjećaju Bosancima i Hercegovcima (sada se to naziva redom Ostalih).
Razmislite o tom šta znači ime JAVNI...I šta ti JAVNI trebaju da rade za nas sve koji ih plaćamo sa svojih grbača. Od parlamentaraca do JS BiH.

Za 202! Jer mi je debata otvorila poglede.
KadSeMrtviProbudimo

#2 Re: Gušenje medija 202 = 6,95KM manje od danas za JSBiH

Post by KadSeMrtviProbudimo »

sarajevo63 wrote: Da me ne shvatite pogrešno, vi koji ćete pročitati, ovo piše do ovog momenta uredan platiša usluga. Od danas to više neću biti. Sve do momenta dok se ne objelodane činjenice, dok se ne sazna kojim aktom ili bilo čim drugim neko mene kao nekog ko ima sklopljen ugovor sa dioničarskim društvom ne obavijesti putem medija, pošte, mejla, po kojem to ja zakonu moram plaćati nekom taxu.
Z A K O N O JAVNOM SERVISU RADIO-TELEVIZIJE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
("Službene novine Federacije BiH", broj 48/08 /6.8.2008.)

Član 2.
"RTV taksa" je taksa na posjedovanje radija ili TV prijemnika u domaćinstvu i kod pravne osobe;
Član 58. Pretpostavka o posjedovanju
(1) Smatra se da jedno lice u svakom domaćinstvu i svako registrirano pravo lice u Federaciji ima radio ili televizijski prijemnik.
(2) Pretpostavka iz stava (1) ovog člana može se osporiti pisanom izjavom nosioca domaćinstva, odnosno lica ovlaštena za zastupanje pravnog lica.
(3) Pisana izjava dostavlja se RTVFBiH i istovremeno podrazumijeva pristanak da ovlašteni predstavnik javnih servisa izvrši neposrednu kontrolu tačnosti navoda iz izjave. U slučaju nedozvoljavanja neposredne kontrole, pisana izjava ne proizvodi pravna dejstva.
Član 59. Broj prijemnika
(1) Svako domaćinstvo dužno je plaćati RTV taksu za samo jedan prijemnik, bez obzira na njihov ukupan broj u domaćinstvu. Samo jedan član domaćinstva može biti evidentiran kao obveznik plaćanja RTV takse.
(2) Svako pravno lice osim onih navedenih u stavu (3) ovog člana dužno je plaćati RTV taksu za svaki prijemnik koji posjeduje.

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /22hrv.htm
viva_castro

#3 Re: Gušenje medija 202 = 6,95KM manje od danas za JSBiH

Post by viva_castro »

Molim vas može li mi neko objasniti je li trenutno problem sa ovim zakonom samo taj što se 202 skida sa budžeta ili ima još nekih problema sa frekvencijom i sl. Ne ide mi baš najbolje to oko radiodifuzije itd.

Molim vas da neko ko se razumije što prije odgovori!
ARmAn1i

#4 Re: Gušenje medija 202 = 6,95KM manje od danas za JSBiH

Post by ARmAn1i »

KadSeMrtviProbudimo wrote:
sarajevo63 wrote: Da me ne shvatite pogrešno, vi koji ćete pročitati, ovo piše do ovog momenta uredan platiša usluga. Od danas to više neću biti. Sve do momenta dok se ne objelodane činjenice, dok se ne sazna kojim aktom ili bilo čim drugim neko mene kao nekog ko ima sklopljen ugovor sa dioničarskim društvom ne obavijesti putem medija, pošte, mejla, po kojem to ja zakonu moram plaćati nekom taxu.

Član 2.
"RTV taksa" je taksa na posjedovanje radija ili TV prijemnika u domaćinstvu i kod pravne osobe;
(1) Smatra se da jedno lice u svakom domaćinstvu i svako registrirano pravo lice u Federaciji ima radio ili televizijski prijemnik.
(2) Pretpostavka iz stava (1) ovog člana može se osporiti pisanom izjavom nosioca domaćinstva, odnosno lica ovlaštena za zastupanje pravnog lica.
(3) Pisana izjava dostavlja se RTVFBiH i istovremeno podrazumijeva pristanak da ovlašteni predstavnik javnih servisa izvrši neposrednu kontrolu tačnosti navoda iz izjave. U slučaju nedozvoljavanja neposredne kontrole, pisana izjava ne proizvodi pravna dejstva.
Član 59. Broj prijemnika
(1) Svako domaćinstvo dužno je plaćati RTV taksu za samo jedan prijemnik, bez obzira na njihov ukupan broj u domaćinstvu. Samo jedan član domaćinstva može biti evidentiran kao obveznik plaćanja RTV takse.
(2) Svako pravno lice osim onih navedenih u stavu (3) ovog člana dužno je plaćati RTV taksu za svaki prijemnik koji posjeduje.

samo zamisljam sta bi se desilo da masa ljudi odradi ovu izjavu da ne posjeduje tv prijemnik,
kad mu pozovni kontrola, kaze: samo malo...zatim skloni tv na balkon, u kupatilo ili ormar i pusti ih u domacinstvo, oni evidentiraju da fakat tv-a nema...i tako kod 100.000 platisa rtv taxe, = -650.000KM :D
sarajevo63

#5 Re: Gušenje medija 202 = 6,95KM manje od danas za JSBiH

Post by sarajevo63 »

KadSeMrtviProbudimo wrote:

Član 2.
Član 59. Broj prijemnika

Ok, hvala ti što se potrudio/la, bar, ali sve ovo piše i u krovnom zakonu (Zakonu o JSBiH), samo je brojčlana drugi.
Šta znači u Zakonu (!) pod (1) riječ smatrati?, pod (3) podrazumijevati (?) da mene ili Tebe neko kontroliše?
U moj stan, koji je privatno vlasništvo može ući samo policija i to sa nalogom, a kontrolor JSFBiH nema šanse, od sinoć, jer oni smatraju i pretpostavljaju.

I opet ponavljam: plaćam redovno sve, jer ne može se ne plaćati, ali ovu taxu više neću zbog svih navedenih razloga.
K tome još dodajem opet: plaćanje preko računa za dioničarsko društvo BH Telecom nije u skladu, a nije ni sukladno ničemu.
Ne ulazim u kvalitet nečega, ali znam da mi je ispiranja mozga preveć!
(ne)forumas

#6 Re: Gušenje medija 202 = 6,95KM manje od danas za JSBiH

Post by (ne)forumas »

Prije svega moras razumjeti da rtv taksa ne znaci da placas tv/radijski program javnog servisa
RTV taksa je POREZ na posjedovanje radijskog ili tv prijemnika u domacinstvu, kod fizicke osobe i u poslovnim prostorima kod pravne osobe.
sarajevo63

#7 Re: Gušenje medija 202 = 6,95KM manje od danas za JSBiH

Post by sarajevo63 »

(ne)forumas wrote:Prije svega moras razumjeti da rtv taksa ne znaci da placas tv/radijski program javnog servisa
RTV taksa je POREZ na posjedovanje radijskog ili tv prijemnika u domacinstvu, kod fizicke osobe i u poslovnim prostorima kod pravne osobe.
ja ne kontam da li si Ti uopšte pročitao išta napisano...
kosmos

#8 Re: Gušenje medija 202 = 6,95KM manje od danas za JSBiH

Post by kosmos »

ostace 202, nije to problem, nego glavni je problem kako miloseviceva i alijina dejtonska bosna gusi sve vrijedno sto imamo. ne guse parlamentarci 202, oni samo provode miloseviceva i alijina djela
pjegica

#9 Re: Gušenje medija 202 = 6,95KM manje od danas za JSBiH

Post by pjegica »

Ja sam se uvijek ovo pitala, samo nikad nisam imala vremena da tražim i istražujem zašto je to tako. Prije se, čini mi se, plaćala preko računa za struju, a sad preko računa za fiksni telefon. Jel to znači, ako isključim fiksni, automatski ne moram više plaćati ni pretplatu?
Bilo bi mi mnogo draže da mi stiže poseban račun za RTV...
sarajevo63

#10 Re: Gušenje medija 202 = 6,95KM manje od danas za JSBiH

Post by sarajevo63 »

pjegica wrote:Ja sam se uvijek ovo pitala, samo nikad nisam imala vremena da tražim i istražujem zašto je to tako. Prije se, čini mi se, plaćala preko računa za struju, a sad preko računa za fiksni telefon. Jel to znači, ako isključim fiksni, automatski ne moram više plaćati ni pretplatu?
Bilo bi mi mnogo draže da mi stiže poseban račun za RTV...
RTV taxa se ranije plaćala putem računa za struju, sad preko računa za fixnu telefoniju. Ko nema fixni nema ni RTV taxe. Skontaj sam/a da li iko na računu za mob dobiva RTV taxu...I u RS se taxa plaća preko računa ali tamo prodanog telecoma Srpske susjednoj državi. Veze s vezom nema.
Bitno je da su oni Zakone uskladili, entitetski i državni.
O kvalitetu prgrama je suvišno bilo šta reći.
ultima_palabra

#11 Re: Gušenje medija 202 = 6,95KM manje od danas za JSBiH

Post by ultima_palabra »

sarajevo63 wrote:Ko nema fixni nema ni RTV taxe
Živjeli :-D
uvjek dobar gost

#12 Re: Gušenje medija 202 = 6,95KM manje od danas za JSBiH

Post by uvjek dobar gost »

Dobitnik šesto-aprilske nagrade, radio star 38 godina, radio na kojem su generacije naših sugrađana odrastale i spoznavale neke stvari.... na ovom podforumu zaslužio je svega deset postova.... ebote...

Meni će faliti Radio 202 Sarajevo, ma koliko se nekad ne slagao sa njihovom uređivačkom politikom il ma koliko mi se ne dopadala uvijek muzika koju puštaju... faliti će mi kao što mi fali muzej savremene umjetnosti koji trebali smo imati, fali mi kao muzička dvorana koju smo trebali imati ali nemamo. Neće ,i faliti zbog mene samog jer ja imam trideset godina, faliti će mi to sve jer djeca mala uskraćena će biti za slobodu izbora, ionako mala ponuda nečeg što nije džigara sad će biti još manja.. sada se na prste jedne ruke mogu prebrojati frekfencije sa kojih dopiru zvuci koji opuštaju ili motivišu, sve ostalo je dno dna za moj pojam muzike i ukusa, ali štaš... većina koja je poklekla pred diktaturom provincijalizma okrenuti će novi list. Nakon 38 godina oni će napraviti neki stariji i bolji radio, nešto po uzoru na Arziju M koja nas je dovela u sve svjetske medije jer je tako lako ukinula onog sijedog čiku sa stomakom i bradom.. koji nekad ispunjavao je želje i nosio paketiće....
Tako ni Radio 202 zboj jedne uredbe i čitavog niza neradnika i podobnika više neće postojati, nema veze šta je on nama značio, nema veze radio Primus, nemaju veze uspomene i stav.. sve to nema veze jer bitan je zakon... to je riječ koja mi se već mislim drugu godinu gadi. Otkako je lepi Cane poznatiji kao Branković Nedžad spomenuo je zakon.. sve je grohnulo i nekako izgubilo vrijednost !

Ovaj grad će šutke preći preko još jedne velike nepravde, mada postoji garant neki plan da se 202-ka uvuče u priču o NTV studiu 99 i da postane glas FOM-a SDP-a ali nije to to... to neće biti više ona 202-ka koja imala je svoj stav koja imala je to nešto... iako radi istine treba reći da tavore već par godina, da ljudi tamo rade skoro pa bajde i da 93.1 opstaje zahvaljujući neviđenom entuzijazmu !
Sve u svemu znam ja nas ebo ti nas... što bi rekao stochar !
chuchumbamayumbe

#13 Re: Gušenje medija 202 = 6,95KM manje od danas za JSBiH

Post by chuchumbamayumbe »

UDG, ima na http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 34&t=70948 malo vise palamudjenja, ali se slazem, kao sto si i ti rekao, "znas ti nas...jebo ti nas".
sarajevo63

#14 Re: Gušenje medija 202 = 6,95KM manje od danas za JSBiH

Post by sarajevo63 »

Svaka tema se pretvori u palamud.
Post Reply