Gurabije i...

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

brkus vulgaris
Posts: 40
Joined: 27/09/2004 15:50

#51

Post by brkus vulgaris » 03/09/2005 23:18

[quote="pitt"]


Suti....meni samo skembe raste...a ne znam od cega :D:D[/quote
------------------------------------------------------------------------------



tikva raste, peteljka se suši :D


User avatar
pitt
Posts: 27106
Joined: 03/12/2002 00:00
Location: Steelers Nation

#52

Post by pitt » 03/09/2005 23:21

HAhahahhaha
suti....imam jednog izbjeglicu iz NO u kuci :(
Ma ja to mariniram sa maslinovim uljem, ruzmarinom, basilom, chili powder.....i jos hejbet zacina noc prije....i ostavim da ostoji :D:D
Ma u ustima se topi... :D:D:D Salata paradajz i luk iz baste......ulje i jabukovo sirce..i mrvice fete na vrhu. Sve zaliti ledenom koronom.....i pjevat al je lep ovaj svet :D:D:D:D

sunday_morning
Posts: 635
Joined: 23/01/2003 00:00

#53

Post by sunday_morning » 04/09/2005 20:38

pape wrote:
The_Fluid wrote:Da prijavim da je sljivopita danas bila na repertoaru, no isto tako da prijavim da je tepsija na pranju :D

havlapita!? znam za halva-pitu, sunday_morning
recept ide otprilike ovako, varijanta iz Gradacca :D,

jabukov "tucani" pekmez se stavi u posudu na sporet, doda se malo vode, promijesa, doda se psenicno brasno opet promijesa, saceka da provri (ikavica :)), eventualno jos promijesa, no ne pretjerivati, tijesto ce se morati sasuti u tepsiju.

Kad se tijesto prebaci u tepsiju, fildzanom ili soljom se naprave kolutici, te stavi u rernu da se dopece.
Posebno se pripremi zaljev od 1/4 litra jabukovog pekmeza i dvije kasike slatkog kajmaka i prelije preko pite.
--
:) Nedeljka, Nedeljka .... :-)
joj, joj Pape, sto me prozivas :D :D ja bogami danas pitata mamu, ona kaze da je to havlapita :D :D :D ....mozda ima veze sa ovim tz krajem..ili si ti u pravu, pa je neki havla u piti :lol: :lol:

@Flu, znaci bila je sljivopita....neka malo pozitivne stimulacije, dosta vise i onih poganih reklama za silne konzervanse i aditive... :D


slatko od tikvica?! ...prvi put cujem. nadam se da je dobro jer mi malo cudno zvuci.

User avatar
flora.sa
Posts: 3954
Joined: 07/05/2005 23:44
Location: sarajevo-x.com

#54

Post by flora.sa » 05/09/2005 08:19

The_Fluid wrote:Da prijavim da je sljivopita danas bila na repertoaru, no isto tako da prijavim da je tepsija na pranju :D :-)
--

Nutma!?

floro, je li mislis na lutmu ili na unutmu?
--

havlapita!? znam za halva-pitu, sunday_morning

recept ide otprilike ovako, varijanta iz Gradacca :D,

jabukov "tucani" pekmez se stavi u posudu na sporet, doda se malo vode, promijesa, doda se psenicno brasno opet promijesa, saceka da provri (ikavica :)), eventualno jos promijesa, no ne pretjerivati, tijesto ce se morati sasuti u tepsiju.

Kad se tijesto prebaci u tepsiju, fildzanom ili soljom se naprave kolutici, te stavi u rernu da se dopece.

Posebno se pripremi zaljev od 1/4 litra jabukovog pekmeza i dvije kasike slatkog kajmaka i prelije preko pite.
--
da, vrlo je moguće da je mpžda Lutma......

znam samo de se pravi od 15-17 domaćih jaja, koji se lupaju ručno , do iznemoglosti...i kolač bude nešto poput patišpanje, ali je debljine negdje oko 10-12 cm...i da je praaavo dobro...
inače to sam jela samo kod moje dajdžinice u Doboju, i nisam vidjela da to bilo ko u Sa pravi...možda da, ali ja se nisam susrela sa tim "majstorima kuhinje", jer kolač zaista koliko sam vidjela zahtjeva fizičke pripreme... :-)

PR80.
Posts: 2775
Joined: 03/08/2005 11:02

#55

Post by PR80. » 06/09/2005 20:19

Uh, neki dan sam jela halviceeee.. Mozda za vas u Bosni smijesno ali ja halvice vidjela nisam toliko dugoooo... njam njam... kako sam ih slatko pojela. :-) :-)

SARAJKA
Posts: 51
Joined: 03/06/2002 00:00
Contact:

#56

Post by SARAJKA » 12/08/2006 20:01

:? vidim da se svi sjecate divnih jela iz doba kada su mame kuhale ! pitanje, zna li iko od vas kako se pravi sljivopita? najsrdacnije zahvaljujem na odgovoru

Post Reply