The_Fluid wrote:Da prijavim da je sljivopita danas bila na repertoaru, no isto tako da prijavim da je tepsija na pranju![]()
havlapita!? znam za halva-pitu, sunday_morning
recept ide otprilike ovako, varijanta iz Gradacca,
jabukov "tucani" pekmez se stavi u posudu na sporet, doda se malo vode, promijesa, doda se psenicno brasno opet promijesa, saceka da provri (ikavica), eventualno jos promijesa, no ne pretjerivati, tijesto ce se morati sasuti u tepsiju.
Kad se tijesto prebaci u tepsiju, fildzanom ili soljom se naprave kolutici, te stavi u rernu da se dopece.
Posebno se pripremi zaljev od 1/4 litra jabukovog pekmeza i dvije kasike slatkog kajmaka i prelije preko pite.
--
Gurabije i...
Moderator: anex
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
-
micika
zdravo papepape wrote:The_Fluid wrote:Da prijavim da je sljivopita danas bila na repertoaru, no isto tako da prijavim da je tepsija na pranju![]()
havlapita!? znam za halva-pitu, sunday_morning
recept ide otprilike ovako, varijanta iz Gradacca,
jabukov "tucani" pekmez se stavi u posudu na sporet, doda se malo vode, promijesa, doda se psenicno brasno opet promijesa, saceka da provri (ikavica), eventualno jos promijesa, no ne pretjerivati, tijesto ce se morati sasuti u tepsiju.
Kad se tijesto prebaci u tepsiju, fildzanom ili soljom se naprave kolutici, te stavi u rernu da se dopece.
Posebno se pripremi zaljev od 1/4 litra jabukovog pekmeza i dvije kasike slatkog kajmaka i prelije preko pite.
--Nedeljka, Nedeljka ....
- pape
micika wrote: zdravo pape![]()
bil ti havlapite
![]()
ja imam pekmez,gradacacki,jabukov
![]()
a ti mijesaj i pokajmaci
![]()
Nego, ..... navrni i ti, nije ti daleko. Poslije jela ce, u svakom slucaju, biti ...
... tanjira ili ... - pape
The_Fluid wrote:pape,
zaboravih ti reci, da se ista moze napraviti i sa pekmezom od sljiva, zavisi iz kojeg si dijela Bosne i Hercegovineuglavnom bon apetit
-
ambulanta
vidim stalno si na temama sex-ljubav i recepti pa nesto mislim vrijeme je tebi da stanes na ludi kamenpape wrote:ambulanta wrote:pape,
kad si tako zeljan(one zenske stvari) dobre hrane sto se ne zenis!!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Eh "ambulanta", .... ne bih je slus`o da mi ovuda kokodace, .... nema para.
Last edited by ambulanta on 03/09/2005 22:34, edited 1 time in total.
- pape
The_Fluid wrote:pape,
pretpostavljam da je i kod tebe pekmez od sljiva (jabuka) u bocama, a bestilj u teglama, cisto da vidim jesu li nam pojmovi isti?![]()
-
ambulanta
podravkin pekmez od sljiva uzimam i ja, ali mogu ti reci pape da onaj turski pekmez od grozdza nije los!pape wrote:The_Fluid wrote:pape,
pretpostavljam da je i kod tebe pekmez od sljiva (jabuka) u bocama, a bestilj u teglama, cisto da vidim jesu li nam pojmovi isti?![]()
Fluid, ... u teglama mi je pekmez od sljiva, tako pise i na etiketama??
- pape
ambulanta wrote: vidim stalno si na temama sex-ljubav i recepti pa nesto mislim vrijeme je tebi da stanes na ludi kamen![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A, sto se tice ludog kamena, .... stao sam ti ja jednom i malo iscasio clanak.
- pape
Jedan pekmez mi je "Podravkin", a ovaj drugi mi je mama spakovala i to je "abuzemze".ambulanta wrote: podravkin pekmez od sljiva uzimam i ja, ali mogu ti reci pape da onaj turski pekmez od grozdza nije los!![]()
![]()
![]()
Inace, snabdijevam se i kod mog komse Turcina i kod njega ima jako puno nasih proizvoda. Nisam znao za taj pekmez od grozdja, ali svakako cu za to upitati.
-
The_Fluid
odmah popustas kais, poslije istogpitt wrote:ZNas sta ti je jos dobro....po meni jos i bolje od naseg pekmeza.......melasa od hurmi. Izgleda kao eurokrem ali je dosta tecno (zitki pekmez):D Ubilo se za kolaca i raznih peksimeta. SLatko ubi boze
:D
-
mačak u čizmama
[quote="BECHO"]Eh, kad se sjetim nekadasnjih bajramskih zijafeta (jelovnika) sa bogatom i raskosnom ponudom:
curek, somun, bosman, cesnica, pituljice, peksimeti, slani lokumi, maslenice, kovrtanji, cimburi (sa mladim lukom, prasom, mljevenim mesom, koprivom, sa rizom (josirluk), zelenom paprikom) corbe, cufte, pite i buredzici, dolme, sarme, pilavi, musake, pirjani, baklave, tulumbe, kadaif, gurabije, tufahije.
---------------------------------------------------------------
ćike
...klepe...
pinđiviši...

curek, somun, bosman, cesnica, pituljice, peksimeti, slani lokumi, maslenice, kovrtanji, cimburi (sa mladim lukom, prasom, mljevenim mesom, koprivom, sa rizom (josirluk), zelenom paprikom) corbe, cufte, pite i buredzici, dolme, sarme, pilavi, musake, pirjani, baklave, tulumbe, kadaif, gurabije, tufahije.
---------------------------------------------------------------
ćike
- pitt
The_Fluid wrote:odmah popustas kais, poslije istogpitt wrote:ZNas sta ti je jos dobro....po meni jos i bolje od naseg pekmeza.......melasa od hurmi. Izgleda kao eurokrem ali je dosta tecno (zitki pekmez):D Ubilo se za kolaca i raznih peksimeta. SLatko ubi boze
:D pape ne slusaj ga, ide zima, vidim te deset kilograma debljeg budes li pratio pitta i jeo njegove djakonije
![]()
Suti....meni samo skembe raste...a ne znam od cega
-
The_Fluid
pitt wrote:The_Fluid wrote:odmah popustas kais, poslije istogpitt wrote:ZNas sta ti je jos dobro....po meni jos i bolje od naseg pekmeza.......melasa od hurmi. Izgleda kao eurokrem ali je dosta tecno (zitki pekmez):D Ubilo se za kolaca i raznih peksimeta. SLatko ubi boze
:D pape ne slusaj ga, ide zima, vidim te deset kilograma debljeg budes li pratio pitta i jeo njegove djakonije
![]()
Suti....meni samo skembe raste...a ne znam od cega:D
bolje skembe nego tripice
-
The_Fluid
pitt wrote:AJme....i zaliti kakvim dobrim merlotom ili portom:D
Ja sam maloprije....malo cevapa, dva bubrega i par janjecih kotleta okrenuo na rostilju na decku:D Komsiji voda na usta krenula
da nije komsija iz NO-a? pa ispumpava