Gume za normalan svijet

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

helpdesk

#26 Re: Gume za normalan svijet

Post by helpdesk »

zonbirile wrote:DOT je dvosjekli mač,ako ih lola nepravilno skladišti i sjebe ih za 1/2 godine.
Moje misljenje je da bas iz tog razloga gume treba kupovati u prodavnicama tipa Sava na Stupu, Makbel, Guma Pro... kojima je to osnovna djelatnost, prodaja-zastupnistvo...i zamjena na licu mjesta. Ovo kod vulkanizera je problematicno bas zbog skladistenja.
zonbirile

#27 Re: Gume za normalan svijet

Post by zonbirile »

pa ne komplikuj,uzmi Savu i završi.
palamuda

#28 Re: Gume za normalan svijet

Post by palamuda »

zonbirile wrote:
palamuda wrote:Na zaustavni put vozila utiče svašta nešto, a možda ponajmanje guma od 500 km po komadu.Imam Kleber ljetne gume već tri godine i nikad ni najmanji problem, ovu zimu sam vozio na America mislim kineskim gumama i isto ni najmanji problem. Ne kažem da ne valja Michelin, ali kad gledamo testove te gume se testiraju u idealnim uslovima ispravnosti vozila, možeš ti stavit gume od 5000 ako su ti diskovi, kliješta, pakne rastureni džaba ti onih ADAC ovih 30 m.

Postavljaču teme, Debica i Sava sasvim ok ljetna guma, nemoj da te nalože ovi što od Ilidže do Čaršije ginu pet puta, vozim auto godina i godina i mogu prebrojat sve kritične situacije na prste jedne ruke.
--------------------------------------------------------
očito ne znaš šta je ni ko je ADAC u svijtu automobilizma,jer ne bi redao ovakve gluposti.To što ti nisi imao problem sa kinsekim gumama ne znači da su dobre,čak šta više ne preporučuju se.
Tipična priča čovjeka koji sve zna jer je bilo na televiziji a ne lično iskusio.
Kažem da je ta priča o metrima i centimetrima prenapuhana i dio marketinga, na te centimetre mišelinka najmanje utiče, a najviše ispravnost auta i stanje cetse (razne masnoće, šljaka nakon zime koja se posipa i svšta nešto). Ja kad čitam ovdje komentare pomislim kupi gumu od 500 km i rahat si, a nisi.
Filter

#29 Re: Gume za normalan svijet

Post by Filter »

hmmm, meni vazda bilo mrsko to mijenjanje guma, hoces li ubosti pravo vrijeme, te ovo, te ono.
GY vector 5+ i pici...
japo

#30 Re: Gume za normalan svijet

Post by japo »

ev malo guglo makbel guma imaš hankook 16" već od 185 km :D nije bash loša a nije ni skupa :-) , debica.. ,i danlop SP sport 9000 177 km..
zonbirile

#31 Re: Gume za normalan svijet

Post by zonbirile »

palamuda wrote:
zonbirile wrote:
palamuda wrote:Na zaustavni put vozila utiče svašta nešto, a možda ponajmanje guma od 500 km po komadu.Imam Kleber ljetne gume već tri godine i nikad ni najmanji problem, ovu zimu sam vozio na America mislim kineskim gumama i isto ni najmanji problem. Ne kažem da ne valja Michelin, ali kad gledamo testove te gume se testiraju u idealnim uslovima ispravnosti vozila, možeš ti stavit gume od 5000 ako su ti diskovi, kliješta, pakne rastureni džaba ti onih ADAC ovih 30 m.

Postavljaču teme, Debica i Sava sasvim ok ljetna guma, nemoj da te nalože ovi što od Ilidže do Čaršije ginu pet puta, vozim auto godina i godina i mogu prebrojat sve kritične situacije na prste jedne ruke.
--------------------------------------------------------
očito ne znaš šta je ni ko je ADAC u svijtu automobilizma,jer ne bi redao ovakve gluposti.To što ti nisi imao problem sa kinsekim gumama ne znači da su dobre,čak šta više ne preporučuju se.
Tipična priča čovjeka koji sve zna jer je bilo na televiziji a ne lično iskusio.
Kažem da je ta priča o metrima i centimetrima prenapuhana i dio marketinga, na te centimetre mišelinka najmanje utiče, a najviše ispravnost auta i stanje cetse (razne masnoće, šljaka nakon zime koja se posipa i svšta nešto). Ja kad čitam ovdje komentare pomislim kupi gumu od 500 km i rahat si, a nisi.
-------------------------------------------
u pravu si,balkansko vozačko iskustvo je uvijek jače od renomiranog ADAC-a
vnm

#32 Re: Gume za normalan svijet

Post by vnm »

naslov teme nije bas u redu jer implicira da smo mi koji cijenimo vlastiti i tudji zivot nenormalni...

tigar 16" je oko 100KM, a u RS-u sam cuo da su jos jeftinije, tako da ove kormoran nisu pretjerano povoljne. polovne 16" gume da valjaju tesko ces naci, jer su to dimenzije koje se najbolje prodaju polovno.

po meni je bolja opcija dvije sad pa dvije slijedece ljeto, nego 4 plasticne odjednom.
Lady Saray

#33 Re: Gume za normalan svijet

Post by Lady Saray »

zonbirile wrote: -------------------------------------
zar Makbel ne protektuje gume,ako su protektovane,bježi od toga
a zasto bjezati od protektiranih? ja sam razmisljala uzeti 2 13" za svoju ford fiestu
vnm

#34 Re: Gume za normalan svijet

Post by vnm »

koliko su molim te te protektirane 13"? pa tih dimenzija ima vec za 50KM normalnih ljetnih guma, nije mi jasno kako im se uopste isplati protektirane prodavati. :)
zonbirile

#35 Re: Gume za normalan svijet

Post by zonbirile »

Lady Saray wrote:
zonbirile wrote: -------------------------------------
zar Makbel ne protektuje gume,ako su protektovane,bježi od toga
a zasto bjezati od protektiranih? ja sam razmisljala uzeti 2 13" za svoju ford fiestu
-----------------------------------
srce one su 20% teže od normalnih i razvaljuju ,nema efekta sem za traktor,kamion
AmADin_gospo

#36 Re: Gume za normalan svijet

Post by AmADin_gospo »

dibidus wrote: Meni ne treba prica kako je Mishelin bolji od Save, vec mi treba DOBAR KOMPROMISAN SAVJET - kako da rijesim, evo konkretno, 4 ljetne gume a da zbog toga ne moram uzimati kredit!
u BIHAMKu na ilidži akcija guma, popust članovima

tel: 033/777-100
donja_crtica

#37 Re: Gume za normalan svijet

Post by donja_crtica »

Gume su jedino sto automobil veze sa podlogom. S njima ide pravo, lijevo, desno, stane...

Na gumama se ne stedi.
Oxygenn

#38 Re: Gume za normalan svijet

Post by Oxygenn »

dibidus wrote:Ima nekoliko tema o gumama, ali ja nisam zadovoljan niti jednom.

Meni ne treba prica kako je Mishelin bolji od Save, vec mi treba DOBAR KOMPROMISAN SAVJET - kako da rijesim, evo konkretno, 4 ljetne gume a da zbog toga ne moram uzimati kredit!

I jos konkretnije, spazih ovih dana dobru cijenu za KORMORAN gume.
Da li da uzmem te gume ili, recimo, neke polovne (neka od ovih izvikanih marki) ?

Treba mi, dakle, savjet na nacin rjesavanja problema na najoptimalniji moguci nacin.
Ovi Shumaheri sa svojom pricom kako je Sava sranje, jedino Mishelin ili slicno...ti mi ovdje nisu dobrodosli.

I tako to. Naglasavam, normalan sam vozac, porodicno auto ali su mu felge malo vece (16"), ne vozim ni na autoputu preko 120 km/h itd...

Hvala unaprijed na konstruktivnim prijedlozima.
Na Stupu Guma M http://gumam.com/ imaju akciju UNIROYAL kupis 3 dobijes 4,
a i Skoda reklamira nekakvu proljetnu akciju, izmedju ostalog BRIDGESTONE 3+1 do isteka zaliha http://skoda.ba/uploads/pdf/skoda_prolj ... vis_11.pdf
citroen

#39 Re: Gume za normalan svijet

Post by citroen »

Ja bih preporucio Sportiva gume,16'' placao 116KM prosle godine u makbelu,i odlicno sluze :thumbup: :)
shlauf

#40 Re: Gume za normalan svijet

Post by shlauf »

donja_crtica wrote:Gume su jedino sto automobil veze sa podlogom. S njima ide pravo, lijevo, desno, stane...

Na gumama se ne stedi.
Nekad i u rikverc moraš :D

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
AmADin_gospo

#41 Re: Gume za normalan svijet

Post by AmADin_gospo »

shlauf wrote:
donja_crtica wrote:Gume su jedino sto automobil veze sa podlogom. S njima ide pravo, lijevo, desno, stane...

Na gumama se ne stedi.

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
eee, za rikverc imaju posebne gume s šarom za rikverc :-)
Qler

#42 Re: Gume za normalan svijet

Post by Qler »

Moze li mi neko provjeriti koliko kostaju Vredestain Sportrac 3 u dimenzijama 205/55 R16 i 215/45 R17! Treba mi to, a ne mogu ja sad nikako da zovem... ne pitajte :)
zonbirile

#43 Re: Gume za normalan svijet

Post by zonbirile »

zašto te??
Qler

#44 Re: Gume za normalan svijet

Post by Qler »

Te dimenzije mi trebaju za razlicta auta, a imao sam te gume i prezadovoljan sam bio.
donja_crtica

#45 Re: Gume za normalan svijet

Post by donja_crtica »

shlauf wrote:

Na gumama se ne stedi.
Za rikverc moze i Sava S3, i to u po ljeta. :)
lavic

#46 Re: Gume za normalan svijet

Post by lavic »

Svasta su ovdje napisali sto ne bih komentarisao, ali jedno je sigurno guma je jedna od naj vaznijih stvari na autu. :?
Moj topla preporuka Guma pro i Uniroyal Rain Expert. Sad je akcija u toku, tri platis cetvrta gratis. :-D
Qler

#47 Re: Gume za normalan svijet

Post by Qler »

mozda, ali nemaju u mojoj dimenziji...
slobodni armirach

#48 Re: Gume za normalan svijet

Post by slobodni armirach »

gurabija78 wrote:kupio prosle godine dunlop, fastresponse, 205/55/16, sve 4 za 600 KM, ne znam je li previse?
sta previse?
to je dzaba, javi mi na pp gdje si nabavio,
hvala
Qler

#49 Re: Gume za normalan svijet

Post by Qler »

vredestein sportrac3 u toj dimenziji je isto 150KM komad
lavic

#50 Re: Gume za normalan svijet

Post by lavic »

Qler wrote:vredestein sportrac3 u toj dimenziji je isto 150KM komad
Ako su ove toliko para, onda dodaj 10 KM i za 160 KM imas kupiti Conti. sport contact 3, sto je trenutno jedna od najboljih guma na trzistu. Pretpostavljam da ti je dimenzija 205/55/ R16, trenutno imas dosta akcijskih cijena kod sviju a cijene su tu negdje oko 160 KM. Preporuka Pireli P7, Brigdestone Turanza ER 300, Conti Sp. Cont.3, Dunlop sport Maxx, Fulda nije losa guma ali neki modeli znaju biti dosta mekane pa se nesto brze trose, najbolji omjer cijena kvalitet trenutno Uniroyal Rain Expert. Smece ala Tigar, Sava, i slicno u toj dimenziji ja ne bih ni uzimao u obzir. Sretno sa kupovinom.
Post Reply