Gume za normalan svijet
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
dibidus
#1 Gume za normalan svijet
Ima nekoliko tema o gumama, ali ja nisam zadovoljan niti jednom.
Meni ne treba prica kako je Mishelin bolji od Save, vec mi treba DOBAR KOMPROMISAN SAVJET - kako da rijesim, evo konkretno, 4 ljetne gume a da zbog toga ne moram uzimati kredit!
I jos konkretnije, spazih ovih dana dobru cijenu za KORMORAN gume.
Da li da uzmem te gume ili, recimo, neke polovne (neka od ovih izvikanih marki) ?
Treba mi, dakle, savjet na nacin rjesavanja problema na najoptimalniji moguci nacin.
Ovi Shumaheri sa svojom pricom kako je Sava sranje, jedino Mishelin ili slicno...ti mi ovdje nisu dobrodosli.
I tako to. Naglasavam, normalan sam vozac, porodicno auto ali su mu felge malo vece (16"), ne vozim ni na autoputu preko 120 km/h itd...
Hvala unaprijed na konstruktivnim prijedlozima.
Meni ne treba prica kako je Mishelin bolji od Save, vec mi treba DOBAR KOMPROMISAN SAVJET - kako da rijesim, evo konkretno, 4 ljetne gume a da zbog toga ne moram uzimati kredit!
I jos konkretnije, spazih ovih dana dobru cijenu za KORMORAN gume.
Da li da uzmem te gume ili, recimo, neke polovne (neka od ovih izvikanih marki) ?
Treba mi, dakle, savjet na nacin rjesavanja problema na najoptimalniji moguci nacin.
Ovi Shumaheri sa svojom pricom kako je Sava sranje, jedino Mishelin ili slicno...ti mi ovdje nisu dobrodosli.
I tako to. Naglasavam, normalan sam vozac, porodicno auto ali su mu felge malo vece (16"), ne vozim ni na autoputu preko 120 km/h itd...
Hvala unaprijed na konstruktivnim prijedlozima.
-
frngla
#2 Re: Gume za normalan svijet
tigar, sava, debica... otprilike najjeftinije kod nas osim onih kineskih... mada po kisi glava u torbi, toga budi svjestan...
- helpdesk
#3 Re: Gume za normalan svijet
Tesko ti moze iko preporucit dobru gumu. Iako ne vozis brzo, ipak se nekad moras brzo i sigurno zaustavit na mokrom kolovozu, nekad ces uletit u krivinu brze nego sto si mislio ....
Gledaj da nema plastike previse, pod rukom da je sto meksa...E sad koje su to gume ja ti neznam rec ovako na prvu. Znam da se gume ne kupuju svake godine i zato bi po meni trebalo kupit gumu poznate marke, znaci kvalitetniju bas zbog porodice i njihove sigurnosti. Vodi racuna da zbog penzionerske voznje tebi ne trebaju gume sa nekim divljim indexom brzine. Tu se moze ustedit za istu marku i velicinu i do 50 KM po gumi . O oznakama na gumama si vec procitao, a kao dokaz za odnos index brzine/cijena, pogledaj cjenovnik na makbelguma. Dosta ljudi ne vodi racuna o tome i vulkanizeri znaju zavrnut na tome.
Sretno!
Gledaj da nema plastike previse, pod rukom da je sto meksa...E sad koje su to gume ja ti neznam rec ovako na prvu. Znam da se gume ne kupuju svake godine i zato bi po meni trebalo kupit gumu poznate marke, znaci kvalitetniju bas zbog porodice i njihove sigurnosti. Vodi racuna da zbog penzionerske voznje tebi ne trebaju gume sa nekim divljim indexom brzine. Tu se moze ustedit za istu marku i velicinu i do 50 KM po gumi . O oznakama na gumama si vec procitao, a kao dokaz za odnos index brzine/cijena, pogledaj cjenovnik na makbelguma. Dosta ljudi ne vodi racuna o tome i vulkanizeri znaju zavrnut na tome.
Sretno!
- hopi
#4 Re: Gume za normalan svijet
s koliko para raspolažeš, 16 gume nisu baš jeftine, ione gume s druge teme su za normalan svijet ali ako nemaš para probaj otići do par vulkanizera pa vidjeti imaju li kakvih polovnih guma, pogledaj dubinu šare, mogle biti odraditi u najboljem slučaju dvije sezone(zavisi od potrošenosti i koliko km ti prelaziš), 4 gume za 80-100Km bi mogao naći, ja sam sebi isto tako kupio polovne odradio jednu sezonu s njima i meni su ok bile
- madner
#5 Re: Gume za normalan svijet
Goodyear nije losh, ja od njega ne bi bjezao. A cijena prihvatiljiva 
-
dibidus
#6 Re: Gume za normalan svijet
Sto se tice para, nasao sam na jednom oglasu Kormoran (205/60/16) za 90 KM. To je odlicna cijena za novu gumu. Ne bjezim niti od dobrih polovnih, ali je problem sto je tesko naci 4 iste. Sta velite na ideju 2 + 2?hopi wrote:s koliko para raspolažeš, 16 gume nisu baš jeftine, ione gume s druge teme su za normalan svijet ali ako nemaš para probaj otići do par vulkanizera pa vidjeti imaju li kakvih polovnih guma, pogledaj dubinu šare, mogle biti odraditi u najboljem slučaju dvije sezone(zavisi od potrošenosti i koliko km ti prelaziš), 4 gume za 80-100Km bi mogao naći, ja sam sebi isto tako kupio polovne odradio jednu sezonu s njima i meni su ok bile
Vec mi se jedan covjek javio na PP, trazi konkretnije podatke, ako cita ovo, dosta mu je.
Dakle, moze li se kupiti dobra nova guma ovih dimenzija za cca 100 KM/kom ili mogu li se naci dobre polovne 4 gume za upola manje para za min. 60 000 kilometara?
Hvala jos jedanput svima na korisnim prijedlozima.
- drndalo
#7 Re: Gume za normalan svijet
Za 60.000 tesko...
Ako su ti sadasnje lose, bolje su ti i te nove Kormoranke, nego stare lose... Ipak pokusaj vidjeti da uzmes sve 4 iste, pretpostavljam da bi se 4 malo bolje od tih Kormoranki trebale moci uzeti do 120 KM/kom...
Jesi li pitao u Guma Pro sta imaju na legeru ?
Ako su ti sadasnje lose, bolje su ti i te nove Kormoranke, nego stare lose... Ipak pokusaj vidjeti da uzmes sve 4 iste, pretpostavljam da bi se 4 malo bolje od tih Kormoranki trebale moci uzeti do 120 KM/kom...
Jesi li pitao u Guma Pro sta imaju na legeru ?
-
zonbirile
#8 Re: Gume za normalan svijet
16" gume,znači bolji veći auto,a sitničaviš na gumama? ADAC je u zadnjem testu na mokrom pri 100Km/h ustanovio između najbolje i najgore gume ,zaustavni put različit za 30m.E sad koliko je 30m u kritičnim momentima?????????
- Qler
#9 Re: Gume za normalan svijet
30cm znaci zgaziti nekoga ili ga ne dohvatiti.
- SadaMeHuseine
#10 Re: Gume za normalan svijet
Gledaj, imao sam prošle zime sličan problem....nemam zimskih guma, s lovom tanak, a gume 16-ke...i kontao sam da uzmem polovne zimske gume i tako predeveram ovu i eventualno sljedeću zimu....šta god sam polovno pogledao,a da imalo valja, cijene od 250 - 350 KM....
Sjeo razmišljao i dao se u potragu....zvao Gavrića i pitao za Tigrovke i čovjek mi otvoeno reče....ako ćeš 16-ke bježi od Tigrovih guma...ako ćeš manje gume, slbodno uzmi Tigrove...zašto,pitah ga....kaže da 16-ku Tigrovu nikako ne može da ubalansira dobro, da slabo ide ta dimenzija, da su im DOT-ovi stari, način skladištenja loš...itd, itd....ja odustanem od Tigra...
Slučajno u razgvooru sa jednim čovjekom saznam da je GUMA PRO počela sa distibucijom turskih guma PETLAS, za koje sam čuo da su neprikosnoveni u teretnom programu guma...zar se bave i putničkim programom, on reče počeli su...nazovem Guma pro, koaj je cijena i čovjek reče...110,00 KM/kom full zimska guma....odem uzmem 4 gume i prezadovoljan sam....guma mekana, dobro liježe i ostalo...
Eh ovo govorim za zimsku gumu, provjeri da li imaju i 16-ku ljetnju (ja vjerujem da imaju) ....po nekoj logici zimska guma je uvijek skuplja, ljetnja bi trebala biti jeftinija.....ja mislim da se nećeš pokajati...
Pozzz
Sjeo razmišljao i dao se u potragu....zvao Gavrića i pitao za Tigrovke i čovjek mi otvoeno reče....ako ćeš 16-ke bježi od Tigrovih guma...ako ćeš manje gume, slbodno uzmi Tigrove...zašto,pitah ga....kaže da 16-ku Tigrovu nikako ne može da ubalansira dobro, da slabo ide ta dimenzija, da su im DOT-ovi stari, način skladištenja loš...itd, itd....ja odustanem od Tigra...
Slučajno u razgvooru sa jednim čovjekom saznam da je GUMA PRO počela sa distibucijom turskih guma PETLAS, za koje sam čuo da su neprikosnoveni u teretnom programu guma...zar se bave i putničkim programom, on reče počeli su...nazovem Guma pro, koaj je cijena i čovjek reče...110,00 KM/kom full zimska guma....odem uzmem 4 gume i prezadovoljan sam....guma mekana, dobro liježe i ostalo...
Eh ovo govorim za zimsku gumu, provjeri da li imaju i 16-ku ljetnju (ja vjerujem da imaju) ....po nekoj logici zimska guma je uvijek skuplja, ljetnja bi trebala biti jeftinija.....ja mislim da se nećeš pokajati...
Pozzz
-
gurabija78
#11 Re: Gume za normalan svijet
kupio prosle godine dunlop, fastresponse, 205/55/16, sve 4 za 600 KM, ne znam je li previse?
-
zonbirile
#12 Re: Gume za normalan svijet
-------------------------------------Qler wrote:30cm znaci zgaziti nekoga ili ga ne dohvatiti.
u pitanju je 30m
- Qler
#13 Re: Gume za normalan svijet
znam da je u pitanju 30m, ali ja kazem da 30cm moze znaciti razliku izmedju zivota i smrti!zonbirile wrote:-------------------------------------Qler wrote:30cm znaci zgaziti nekoga ili ga ne dohvatiti.
u pitanju je 30m
-
zonbirile
#14 Re: Gume za normalan svijet
------------------------Qler wrote:znam da je u pitanju 30m, ali ja kazem da 30cm moze znaciti razliku izmedju zivota i smrti!zonbirile wrote:-------------------------------------Qler wrote:30cm znaci zgaziti nekoga ili ga ne dohvatiti.
u pitanju je 30m
OK,ja kontao da si fulao
-
ri0
#15 Re: Gume za normalan svijet
Vredestein je dosta jeftinija guma od Good Year-a, Michellina i ostalih top proizvodjaca a po testovima u prosloj godini je bila najbolja (ADAC testovi svapski, Auto Bild i sl. relevantni).
- SadaMeHuseine
#16 Re: Gume za normalan svijet
Nije ti neki komentar....ako su 16-ke gume, vjerovatno je bolje auto...možda je čovjek to bolje i veće auto kupio radi svoje porodice, da zadovolji svoje potrebe, možda čovjek hoće da prodje jeftinije za 4 nove gume...nema mu se šta tu spočitavati što će izimati jeftinije gume....zonbirile wrote:16" gume,znači bolji veći auto,a sitničaviš na gumama? ADAC je u zadnjem testu na mokrom pri 100Km/h ustanovio između najbolje i najgore gume ,zaustavni put različit za 30m.E sad koliko je 30m u kritičnim momentima?????????
Pa ne radimo svi u budžetskim organizacijama, ha ya...
- ami8
#17 Re: Gume za normalan svijet
Ma kakve polovne gume, bježi od toga. Koliko vidim nisi neki trkač tako da su i Tigar gume sasvim dobra opcija. Svaka nova guma je dobra, ja bih ipak one kineske izbjegao. A konkretno iz ličnog iskustva od ljetnih guma kupovao sam zadnje Uniroyal, one su posebno dobre za kišu, na testovima ih rangiraju odmah ispod mišelina, kontinentala i danlopa a osjetno su jeftinije.
Za moje auto 14-ka cijena je oko 90 KM a ove tri gore nabrojane 130 i više KM.
Za moje auto 14-ka cijena je oko 90 KM a ove tri gore nabrojane 130 i više KM.
-
andi
#18 Re: Gume za normalan svijet
Ja kupio prije dvije godine nove KORMORAN ljetne gume i prezadovoljan sam. Sasvim solidna guma uz dobru cijenu. Mislim da je KORMORAN u vlasnistvu MICHELIN-a.
- drndalo
#19 Re: Gume za normalan svijet
Vidi i u Makbelu, oni imaju nekad 5-10-15% popusta na neka gume, posebno ako kupujes 4x... Na 16" obrati paznju da ce i vecina vulkanizera pokusati da ti naplati montazu/balansiranje bar 100% skuplje nego 15"...
Pa se raspituj za cijene sa svim ukljucenim...
Pa se raspituj za cijene sa svim ukljucenim...
-
palamuda
#20 Re: Gume za normalan svijet
Na zaustavni put vozila utiče svašta nešto, a možda ponajmanje guma od 500 km po komadu.Imam Kleber ljetne gume već tri godine i nikad ni najmanji problem, ovu zimu sam vozio na America mislim kineskim gumama i isto ni najmanji problem. Ne kažem da ne valja Michelin, ali kad gledamo testove te gume se testiraju u idealnim uslovima ispravnosti vozila, možeš ti stavit gume od 5000 ako su ti diskovi, kliješta, pakne rastureni džaba ti onih ADAC ovih 30 m.
Postavljaču teme, Debica i Sava sasvim ok ljetna guma, nemoj da te nalože ovi što od Ilidže do Čaršije ginu pet puta, vozim auto godina i godina i mogu prebrojat sve kritične situacije na prste jedne ruke.
Postavljaču teme, Debica i Sava sasvim ok ljetna guma, nemoj da te nalože ovi što od Ilidže do Čaršije ginu pet puta, vozim auto godina i godina i mogu prebrojat sve kritične situacije na prste jedne ruke.
-
zonbirile
#21 Re: Gume za normalan svijet
--------------------------------------------------------palamuda wrote:Na zaustavni put vozila utiče svašta nešto, a možda ponajmanje guma od 500 km po komadu.Imam Kleber ljetne gume već tri godine i nikad ni najmanji problem, ovu zimu sam vozio na America mislim kineskim gumama i isto ni najmanji problem. Ne kažem da ne valja Michelin, ali kad gledamo testove te gume se testiraju u idealnim uslovima ispravnosti vozila, možeš ti stavit gume od 5000 ako su ti diskovi, kliješta, pakne rastureni džaba ti onih ADAC ovih 30 m.
očito ne znaš šta je ni ko je ADAC u svijtu automobilizma,jer ne bi redao ovakve gluposti.To što ti nisi imao problem sa kinsekim gumama ne znači da su dobre,čak šta više ne preporučuju se.
- helpdesk
#22 Re: Gume za normalan svijet
Prijatelju, nismo mi forumasi sa SA-X jedini i mjerodavni. Surfaj malo po ostalim sajtovima i citaj komentare. Jedan od komentara za Tigar ljetnu je da vrlo brzo znaju dobit bubreg-raja se zalila.
Kod mene su takoder 16" i ja cu najvjerovatnije uzeti u Makbelu hankook sve 4 kad dodem u BiH , a onda od ukupne cijene odbijes 10% i isplati se. Meni se cini da hankook sasvim zadovoljava moje prohtjeve i nema losih komentara- sto bi rekli nit smrde nit mirisu
Kod mene su takoder 16" i ja cu najvjerovatnije uzeti u Makbelu hankook sve 4 kad dodem u BiH , a onda od ukupne cijene odbijes 10% i isplati se. Meni se cini da hankook sasvim zadovoljava moje prohtjeve i nema losih komentara- sto bi rekli nit smrde nit mirisu
-
zonbirile
#23 Re: Gume za normalan svijet
-------------------------------------helpdesk wrote:Prijatelju, nismo mi forumasi sa SA-X jedini i mjerodavni. Surfaj malo po ostalim sajtovima i citaj komentare. Jedan od komentara za Tigar ljetnu je da vrlo brzo znaju dobit bubreg-raja se zalila.
zar Makbel ne protektuje gume,ako su protektovane,bježi od toga
- helpdesk
#24 Re: Gume za normalan svijet
Koliko sam ja skontao makbel zaista pravi protekt, ali isto tako prodaju kvalitetne gume poznatih proizvodaca.zonbirile wrote:-------------------------------------helpdesk wrote:Prijatelju, nismo mi forumasi sa SA-X jedini i mjerodavni. Surfaj malo po ostalim sajtovima i citaj komentare. Jedan od komentara za Tigar ljetnu je da vrlo brzo znaju dobit bubreg-raja se zalila.
zar Makbel ne protektuje gume,ako su protektovane,bježi od toga
Buraz tamo kupuje i zadovoljan je, samo treba pazit na DOT
-
zonbirile
#25 Re: Gume za normalan svijet
DOT je dvosjekli mač,ako ih lola nepravilno skladišti i sjebe ih za 1/2 godine.