Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
drndalo wrote:Gledaj, shvatam da ti se ne daju pare, ali svaki tocak ima 3 moguce ose u kojima moze biti pomjeren u odnosu na optimalno, i nekada je samo jedna dovoljna da te "vuce" u stranu, ali nekada nije ta losa, nogo ona koja ne vuce u stranu... Moze se desiti i da su sve 3 lose (pa x4 za svaki tocak), ali se tako poklapaju medjusobno (sabiranje vektora) da ne vuce u stranu... Koliko uopste tamo kosta komplet pregled "odozdo" ? Koliko kosta spura na sva 4 tocka ? Ako zaista ne valja nesto, bacices i ove nove gume nakon pola godine... A ako onoliko ne valja da onako pojede gumu kao na slici, mozes imati i sigurnosnih problema...
Prije sam ti napisao tacan raspored potrebnih zahvata na autu, gdje ti nove gume ne rjesavaju nista dugorocno, ako je bilo sta od ostalog zrelo za promjenu...
kako mislis pregled odozdo? Ne znam to, ako si mislio na alignment kosta oko $70 u ovim jacim shopovima, kod dealera ne znam niti bi volio da znam
Pregleda onako auta odozdo po mojoj procjeni valjda nije vise od $30.Skoto sam vidio negdje na nekoj stranici kupon neki pa ako se dobro sjecam mislim da je pregled oko 30.
ali nije sve ni u pregledu, kazem ti sta mi je ovaj rekao, da trebam lezaj nekakv mjenjati, a on prav zdrav. Tu mi je pregled bio djaba jer sam stalni korisnik, svake sedmice imam neku popravku od 200-300 maltene.
drndalo wrote:Dici auto na veliku dizalicu, i na kompletnom vjesanju sve dijelove isprobati dal' imaju lufta, dal' kuckaju, ako imaju mijenjati... Kad se sve sto treba zamijeni, napraviti spuru, dakle namjestiti geometriju svih tockova u skladu sa fabrickim podacima, da u buducnosti ne "tare" gume nejednako, a onda i zamijeniti gume novima...
Kao sto ti rekoh ranije, ovo je pravilan nacin provjere svega toga i kojim redom... I po potrebi zamjene... Naravno kod nekoga ko ti nece mijenjati dijelove koji nisu za zamjenu...
drndalo wrote:Dici auto na veliku dizalicu, i na kompletnom vjesanju sve dijelove isprobati dal' imaju lufta, dal' kuckaju, ako imaju mijenjati... Kad se sve sto treba zamijeni, napraviti spuru, dakle namjestiti geometriju svih tockova u skladu sa fabrickim podacima, da u buducnosti ne "tare" gume nejednako, a onda i zamijeniti gume novima...
Kao sto ti rekoh ranije, ovo je pravilan nacin provjere svega toga i kojim redom... I po potrebi zamjene... Naravno kod nekoga ko ti nece mijenjati dijelove koji nisu za zamjenu...
Na zalost, gume sam odma moro zamjeniti, vidio si kakve su. Nasao sam jedan servis, imaju pravo dobru historiji, citao komentare kupaca i moram priznati da nikad nisam vidio ovako da su svi pozitivni. Oticu u narednih nekoliko dana i to provjeriti.
Pa tako brate, kupio si Audija, moras ga onda barem priblizno tako i drzati... Nisi ga platio skupo, s druge strane potrosi onda nesto love da to osjecanje zaista bude kao da vozis Audija, a ne Saturna...
Evo taj servis sta kaze za alignment.
''Uneven tire wear--often, more wear on the outside of some tires--is a prime indicator that your car is likely out of alignment. Other indications of misalignment are: your car drifts to one side as you try to drive straight, your steering wheel shakes, or your steering wheel is off-center when you drive straight. Misalignment can cause larger problems over time, so we check for wheel alignment each time you bring your vehicle in for minor and major service''
Nigdje ne rekose da je moguce da su gume iznutra potrosene. Samo nako kazem, i dalje cu otici da mi pogledaju.
Zahvaljujem na odgovorima na moja pitanja svima onima koji su odgovorili.
Zanimaju me još dvije stvari:
1.) Ako posjedujem samo jedan set felgi, i onda dvaput godišnje na njima mjenjam gume (sa zimskih na ljetne u proljeće, i sa ljetnih na zimske u jesen), da li vulkanizer svaki put mora raditi podešavanje poravnanja ("špure") točkova? Ako ne mora, pod kojim uslovima onda treba raditi poravnanje?
2.) Ako posjedujem dva seta felgi, tako da na jednom setu držim zimske gume, a na drugom setu ljetne gume, i onda dvaput godišnje samo odšarafim i našarafim cijele točkove (bez diranja guma na felgama), da li i pri tim promjenama treba raditi poravnanje točkova?
Optiku trapa ili tzv supru ne rade vulkanizri nego specijalizovani mehanicari, ali gdje ima uredjaj za namjestanje optike trapa obicno nude i vulkanizerske usluge.
Preporuka spec. mehanicara je da se spura kontrolise: jednom godisnje/svakih 10k km/nakon izmjene elemenata trapa (pogotovo spona i krajnica)/kod stavljanja novih guma/nakon prelaska preko udarnih rupa, nalijetanje na osrte ivice, izbocine na cesti itd. U praksi ljudi spuru ne rade u pravilnm intervalima nego kad osjete da auto vuce u stranu, kad se gume nejednako trose (za ovo uopste ne mora vuci u stranu), kad se volan zakrene, poslije zamjene elemenata trapa ili nakon ostecenja, udara u tockove, ulijetanje u udarne rupe, nalijetanje na osrte ivice, izbocine na cesti, trotoare itd ili poslije par godina pred montazu novih guma.
Pravilo je da se tockovi kontrolisu tj da se provjerava pritisak i da se balansiraju pred pocetak svake sezone, odnosno takodjer jednom godisnje.
Preporuka je preporuka, nista nije obavezno, svako radi sta hoce i kad hoce, ko balansira gume tek kad se volan pocne tresti i radi spuru kad mu auto pocne vuci ustranu ili ko nema para ne mora nikad.
Melami, treba. Tebi je ionako opasno pojedena ona guma.
Ali insistirati na upitnim zaključcima upitnih stručnjaka je nepotrebno. Svako od njih prvenstveno voli da zaradi 5 KM na balansiranju jedne gume, pa naviše...poslije zarade je sve ostalo.
530i wrote:Melami, treba. Tebi je ionako opasno pojedena ona guma.
Ali insistirati na upitnim zaključcima upitnih stručnjaka je nepotrebno. Svako od njih prvenstveno voli da zaradi 5 KM na balansiranju jedne gume, pa naviše...poslije zarade je sve ostalo.
Onda trebam prvo provjeriti trebal sta mjenjati pa onda spuru raditi, da ne bi spuru radio 2 puta.
shady wrote:Nakon koliko predjenih km/godina je potrebno zamijeniti ljetne gume? U nasim uslovima (rupe, brda, nedostatak autoputeva...itd).
Ako nema bitnih ostecenja gume (rasjekotine, otkunuti dijeloi itd) i narusavanja strukure (bubrezi, deformacije) otprilike se svi slazu da gumu ne bi trebala biti starija od max 10 god., a ako ima ostecenja onda se mijenja odmah, taman da je jucer kupljena. Kilometraza zavisi od mnogo faktora, prije svega od same gume, pa od auta, od karakteristika i tezine samog auta, od opterecenosti, profila ceste, nacina voznje, temperature itd itd itd. Uglavnom, zakonski se ljetne gume mogu koristiti dok im je dubina gazne povrsine min 1,6mm, u dosta slucajeva to je 40 - 60k km na autu sa prednjim pogonom za gume koje su redovno rotirane.
Pitam posto sam presao oko 20 000km na ljetnim gumama, Continental Contipremium 2, kupljene prosle godine. Nedavno sam skinuo zimske i stavio opet ove, i auto mi se cudno ponasa, par puta pri kocenju osjetim ABS, ili pri mimoilazenju po mahalama (znaci strmo, ostre okuke, uske) da proklizu ako imalo jace dodam gas dok skrecem. U odnosu na kako je bilo prosle godine, osjetim razliku.
shady wrote:Pitam posto sam presao oko 20 000km na ljetnim gumama, Continental Contipremium 2, kupljene prosle godine. Nedavno sam skinuo zimske i stavio opet ove, i auto mi se cudno ponasa, par puta pri kocenju osjetim ABS, ili pri mimoilazenju po mahalama (znaci strmo, ostre okuke, uske) da proklizu ako imalo jace dodam gas dok skrecem. U odnosu na kako je bilo prosle godine, osjetim razliku.
U nekom jako opstem prosjeku poslije 20k km ili 2 god gume bi trebale da su jos uvijek ok za koristenje ali sve zavisi sta se desavalo s tom gumom u tih 20k km, ako tockovi cesto proklizavaju pri kretanju uzbordo i sl ce svakako ubrzati trosenje, ako su vozene na manjem pritisku i pregrijavani ce promjeniti katakteristike i grip itd. Takodjer 20k km je cca 1/3 ili 1/2 neke ukupne kilometraze koju guma moze preci tako da ta guma vec nema iste performanse kao kad je bila nova i normalno je da ces osjetiti razliku.
Ovaj sto je pitao koliko gume ne bi trebale biti starije.
U mom owners manual pise ne vise od 6 godina, znaci u praksi do 7 je OK
Eh sad, ne znam ko se sjeca, ja sam imao problem sto su gume istrosena iznutra, nisam uradio spuru, otisao sam kod dva mehanicara i oba su mi rekli odmah da je bekakav bushing, ne znam kako se to prevodi al to je onaj dio na kontrolnoj ruci na kraju, http://www.ebay.com/itm/2-Upper-Right-L ... 112wt_1163
Ovaj na lijevoj strani/
Isto tako, auto pravi nekakvo skripanje kad okrecem volan, covjek mi rece da namazem djelove oko gume sa ovom stvarcicom, smijel se to raditi i jel to moguci problem, kaze sve suho i zato skripi. http://www.ebay.com/itm/White-Lithium-B ... 1e66c245b2
Da li se guma moze okrenuti, znaci da joj se zamjene strane, ono sto je bilo za vanjske strane da se stavi unutra i obratno? Ili ima guma odredjenu strnau koja ide vani a koja ide unutra?
Obicne mogu, one koje su konstrukcijom share namijenjene rotaciji u jenom smjeru imaju s boka direkcionalnu oznaku, obicno strelicu sa potrebnim smjerom rotacije...
Piše na gumi, i to na engleskom jeziku, koja strana ide van, a koja unutra...uostalom proguglaj pa ćeš naći većinu odgovora...ima par dobrih sajtova koji se bave gumama od A do Ž.
drndalo wrote:Obicne mogu, one koje su konstrukcijom share namijenjene rotaciji u jenom smjeru imaju s boka direkcionalnu oznaku, obicno strelicu sa potrebnim smjerom rotacije...
Znaci ove moje ne mogu jer sam vidio u owners manual da pise da se gume samo rotiraju na jednoj strani, znaci prednja desna sa zadnjom desnom.
Ma cudno mi je, ne razumijem se pretjerano u automobile, ali auto je novo (2011 godiste), i nije cak ni 20 000 preslo na ljetnim gumama, nego oko 16-17 000, a ostalih 4000 na zimskim. Dobar dio kilometraze je presle bivsa djevojka na autoputevima po evropi (BiH-Spanija).
Ja imam godinu stariji model sa istim gumama bez problema vozim na istim relacijama, a presao sam puno vise km, jedina razlika je u motoru, ovaj moj je duplo slabiji.