Gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#151 Re: Gume

Post by 530i »

Ne treba ti pet guma, dovoljne su četiri :D Elem, sljedeći put kod vulkanizera ili kada budeš provjeravao pritisak na njima obrati pažnju na pukotine, oštećenja i bilo šta sumnjivo...isto tako i u vožnji...čim osjetiš da slabije drže računaj da ih mijenjaš...možeš i dvije ranije, a dvije kasnije promijeniti...
SONY_91

#152 Re: Gume

Post by SONY_91 »

530i wrote:Ne treba ti pet guma, dovoljne su četiri :D Elem, sljedeći put kod vulkanizera ili kada budeš provjeravao pritisak na njima obrati pažnju na pukotine, oštećenja i bilo šta sumnjivo...isto tako i u vožnji...čim osjetiš da slabije drže računaj da ih mijenjaš...možeš i dvije ranije, a dvije kasnije promijeniti...
Ma ostala mi navika od starog. On kad je kupovao uvijek 5 kupovao, i rezervna se uvijek kupi pa neka je na felgi u gepeku za ne daj bože :D . Vazda imali uvijek u kompletu 5 ljetnih i 5 zimskih. A, već kad budem kupovao da se riješim i ove rezervne gume sa nepoznatim datumom proizvodnje :D
Dide

#153 Re: Gume

Post by Dide »

Prije 2 mjeseca sam kod vulkanizera zamjenio zimske i stavio ljetne gume. Prilikom balansiranja prednja lijeva felga mi je bila kriva, i vulkanizer mi je rekao da ako bude kakvih problema, ako se auto bude treslo da istu stavim nazad, što sam ja i uradio prije jedno mjesec dana.
Nakon što sam to uradio sve do nedavno nije bilo nikakvih problema. Danas idem iz Vlakova cestom koja je tek asfaltirana i ravna, gdje nema rupa i čujem zvukove/lupkanje na zadnjoj lijevoj gumi kao da konstantno prelazim preko ležečih policajaca. Išao sam nekih 5-10 km/h u koloni i tek sam tad to primjetio, kako auto ide brže, to je lupkanje učestalije, a već pri brzini oko 40 km/h skoro da se i ne osjeti. Do sada vjerovatno u gradskoj vožnji nisam ništa ni primjetio vozeći po neravninama i rupama.
Početnik sam i ne razumijem se toliko, a ovo me je danas zabrinulo pravo, ima li neko ideju šta bi moglo biti ?
mayab

#154 Re: Gume

Post by mayab »

Ako je felga toliko kriva da se ne da balansiranjem dovesti u red, onda samo na smeće, i kupiti drugu, kakvo prebacivanje nazad i sta jos sve ne!
Ja ne mogu vjerovati da ti je to rekao majstor vulkanizer!Majko moja :run:
citro

#155 Re: Gume

Post by citro »

Dide wrote:Prije 2 mjeseca sam kod vulkanizera zamjenio zimske i stavio ljetne gume. Prilikom balansiranja prednja lijeva felga mi je bila kriva, i vulkanizer mi je rekao da ako bude kakvih problema, ako se auto bude treslo da istu stavim nazad, što sam ja i uradio prije jedno mjesec dana.
Nakon što sam to uradio sve do nedavno nije bilo nikakvih problema. Danas idem iz Vlakova cestom koja je tek asfaltirana i ravna, gdje nema rupa i čujem zvukove/lupkanje na zadnjoj lijevoj gumi kao da konstantno prelazim preko ležečih policajaca. Išao sam nekih 5-10 km/h u koloni i tek sam tad to primjetio, kako auto ide brže, to je lupkanje učestalije, a već pri brzini oko 40 km/h skoro da se i ne osjeti. Do sada vjerovatno u gradskoj vožnji nisam ništa ni primjetio vozeći po neravninama i rupama.
Početnik sam i ne razumijem se toliko, a ovo me je danas zabrinulo pravo, ima li neko ideju šta bi moglo biti ?

Pregledaj ti malo gaznu površinu te gume da nisi negdje "pokupio" kakav ekser, šaraf ili slično. To je čest slučaj i simptom koji opisuješ odgovara tom problemu.
Baš da nešto lupa radi malo krive felge sumnjam, lupalo bi i više pri većim brzinama, i ne vjerujem da je baš toliko kriva ako si je do sada vozio bez problema.
I obično se same od sebe ne krive :)
Post Reply