Gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Melami

#101 Re: Gume

Post by Melami »

shady wrote:Ma cudno mi je, ne razumijem se pretjerano u automobile, ali auto je novo (2011 godiste), i nije cak ni 20 000 preslo na ljetnim gumama, nego oko 16-17 000, a ostalih 4000 na zimskim. Dobar dio kilometraze je presle bivsa djevojka na autoputevima po evropi (BiH-Spanija).

Ja imam godinu stariji model sa istim gumama bez problema vozim na istim relacijama, a presao sam puno vise km, jedina razlika je u motoru, ovaj moj je duplo slabiji.
kod mene jedno auto ima gume skoro 4 godine, na njima je oko 50.000km i slikacu ti da ti pokazem kakve su sare :) uvijek zena vozila auto.
Melami

#102 Re: Gume

Post by Melami »

Melami wrote:
shady wrote:Ma cudno mi je, ne razumijem se pretjerano u automobile, ali auto je novo (2011 godiste), i nije cak ni 20 000 preslo na ljetnim gumama, nego oko 16-17 000, a ostalih 4000 na zimskim. Dobar dio kilometraze je presle bivsa djevojka na autoputevima po evropi (BiH-Spanija).

Ja imam godinu stariji model sa istim gumama bez problema vozim na istim relacijama, a presao sam puno vise km, jedina razlika je u motoru, ovaj moj je duplo slabiji.
kod mene jedno auto ima gume skoro 4 godine, na njima je oko 50.000km i slikacu ti da ti pokazem kakve su sare :) uvijek zena vozila auto.
evo guma, mislim da je na njima preko 50.000km, tj definitivno jer je auto u mom vlasnistvu 50.000 km presla.
http://i47.klix.com/idxg5v.jpg
evo i tog''bushing'' stomi rekose da je problem sto je guma istrosena samo iznutra, jel napokon to to?
kakve sad da kupim? jel to uopste bitno il moze bilo koji? Jel bolje zamjeniti cijeli ovaj dio il samo bushing?
http://i50.klix.com/2qaih6s.jpg
Hamzza

#103 Re: Gume

Post by Hamzza »

Mene zanima kako postupiti u slučaju da se jedna guma ošteti i zahtjeva zamjenu. Konkretno, zamislite da imate dvije iste zimske gume na istoj osovini, i da su gume već značajno potrosene (nisu više k'o nove). I sad jedna guma se ošteti (dobije bruh).

Da li bi bilo, gledano sa tehničke strane, ispravno kupiti jednu istu takvu novu gumu i postaviti je umjesto oštećene? Time bi na istoj osovini praktično bile dvije različite gume - iako su isti model, jedna ima skroz nove sare a druga već plice i habane sare.

Ne znam da li bi to moglo praviti probleme u povećanom habanju i opterećenju osovine i vezivnih elemenata (diferencijala, kugla, itd.)
lavic

#104 Re: Gume

Post by lavic »

Hamzza wrote:Mene zanima kako postupiti u slučaju da se jedna guma ošteti i zahtjeva zamjenu. Konkretno, zamislite da imate dvije iste zimske gume na istoj osovini, i da su gume već značajno potrosene (nisu više k'o nove). I sad jedna guma se ošteti (dobije bruh).

Da li bi bilo, gledano sa tehničke strane, ispravno kupiti jednu istu takvu novu gumu i postaviti je umjesto oštećene? Time bi na istoj osovini praktično bile dvije različite gume - iako su isti model, jedna ima skroz nove sare a druga već plice i habane sare.

Ne znam da li bi to moglo praviti probleme u povećanom habanju i opterećenju osovine i vezivnih elemenata (diferencijala, kugla, itd.)
Pravilo kod guma je iste gume moraju biti na osovini, u praksi staru mozes zamijeniti novom i to nece uticati na elemente ovjesa, ali neces imati iste performanse nove i stare gume i ako su ista marka i model.
Tako da bi najbolje bilo staviti dvije nove gume.
Melami

#105 Re: Gume

Post by Melami »

lavic wrote:
Hamzza wrote:Mene zanima kako postupiti u slučaju da se jedna guma ošteti i zahtjeva zamjenu. Konkretno, zamislite da imate dvije iste zimske gume na istoj osovini, i da su gume već značajno potrosene (nisu više k'o nove). I sad jedna guma se ošteti (dobije bruh).

Pravilo kod guma je iste gume moraju biti na osovini, u praksi staru mozes zamijeniti novom i to nece uticati na elemente ovjesa, ali neces imati iste performanse nove i stare gume i ako su ista marka i model.
Tako da bi najbolje bilo staviti dvije nove gume.
jeste, al bi isplatljivije bilo pokusati naci polovnu istu takvu :D
goran16v

#106 Re: Gume

Post by goran16v »

Ne bi trebalo biti problema, raznika u precniku je zanemarljiva.
Bakir1

#107 Re: Gume

Post by Bakir1 »

hamza, ja znam za slucajeve pucanja diferencijala zbog 2 + 2 gume istih dimenzija razlicitih proizvodjaca.
kada je u pitanju 4x4 sve igra ulogu i najmanji milimetar odstupanja u dimenzijama
basicm

#108 Re: Gume

Post by basicm »

Bakir1 wrote:hamza, ja znam za slucajeve pucanja diferencijala zbog 2 + 2 gume istih dimenzija razlicitih proizvodjaca.
kada je u pitanju 4x4 sve igra ulogu i najmanji milimetar odstupanja u dimenzijama
Naravno, dubina sare je pravila razliku u obimu sto na 4x4 nije zanemarivo
Bakir1

#109 Re: Gume

Post by Bakir1 »

kod njega je takav auto, zato mu i skrecem paznju na to.
ja na vozilo sa intergralnim pogonom nikada nisam stavio nista drugo nego do sve 4 iste gume ;-)
Forsaken

#110 Re: Gume

Post by Forsaken »

jel potrebno da balansiram gume za zimu koje su preko ljeta bile odlozene na nacin kao na slici(treca solucija, gume su sa felgama)?

Image

Gume su balansirane prije godinu i po.
Qler

#111 Re: Gume

Post by Qler »

Nije neophodno, ali ako ce ti biti lakse mozes. Ja tako skladistim gume, i nemam problema sa balansom, ali kad prodju guzve odem odradim to, sto, veze nemam :)
holowey

#112 Re: Gume

Post by holowey »

Forsaken wrote:jel potrebno da balansiram gume za zimu koje su preko ljeta bile odlozene na nacin kao na slici(treca solucija, gume su sa felgama)?

Image

Gume su balansirane prije godinu i po.
racunajuci u kakvom stanju su nase ceste, smatram pametnim da jednom tokom sezone provjerim balans guma... sitna para a rahatniji sam tokom voznje
goran16v

#113 Re: Gume

Post by goran16v »

Treba li balansiranje najvise zavisi od toga koliko su gume bile disbalansirane nakon predhodne sezone tj. prije skladistenja. Iz licnog iskustva, a promjenim najmanje sto guma, sto komplet tockova na 10-ak auta svake sezone, pocesto disbalans od prosle sezone zna biti gotovo isti kao nebalansirana tek namontirana guma (po 25-30 g po strani), pa ja iz tog razloga gume balansiram na pocetku sezone.
Qler

#114 Re: Gume

Post by Qler »

Imam jedno pitanje... na proslom autu sam imao ljetne gume 215/45 R17, sada na novom gledam u 17'' varijanti idu 205/50 R17... E sad, ove moje ljetne 215-ke su prakticno nove, i ne prodaju mi se ili mijenjaju... Sta mislite, mogu li one bez problema na ovo novo auto? Razlika je -1.88% u precniku, a u 18'' dimenziji idu 225 sirine, tako da vjerujem da ni sirina nece biti problem... :? :? :? :?
goran16v

#115 Re: Gume

Post by goran16v »

Qler wrote:Imam jedno pitanje... na proslom autu sam imao ljetne gume 215/45 R17, sada na novom gledam u 17'' varijanti idu 205/50 R17... E sad, ove moje ljetne 215-ke su prakticno nove, i ne prodaju mi se ili mijenjaju... Sta mislite, mogu li one bez problema na ovo novo auto? Razlika je -1.88% u precniku, a u 18'' dimenziji idu 225 sirine, tako da vjerujem da ni sirina nece biti problem... :? :? :? :?
Ja bih ih stavio....
Tuzla111

#116 Re: Gume

Post by Tuzla111 »

Qler wrote:Imam jedno pitanje... na proslom autu sam imao ljetne gume 215/45 R17, sada na novom gledam u 17'' varijanti idu 205/50 R17... E sad, ove moje ljetne 215-ke su prakticno nove, i ne prodaju mi se ili mijenjaju... Sta mislite, mogu li one bez problema na ovo novo auto? Razlika je -1.88% u precniku, a u 18'' dimenziji idu 225 sirine, tako da vjerujem da ni sirina nece biti problem... :? :? :? :?
ma moze sto ne bi moglo/
Mene zanima kad je udobnije auto.
Ono sa vecim felgama(ako pretpostavimo da su gume iste debljine i sirine)
Ono sa sirim gumama ( ako pretpostavimo da je debljina i velicina felge ista)
Konkretno.
205-60-16
215-55-16
225-45-17
215-50-17
235-40-18

KOje od navedenih?
lavic

#117 Re: Gume

Post by lavic »

Tuzla111 wrote:
ma moze sto ne bi moglo/
Mene zanima kad je udobnije auto.
Ono sa vecim felgama(ako pretpostavimo da su gume iste debljine i sirine)
Ono sa sirim gumama ( ako pretpostavimo da je debljina i velicina felge ista)
Konkretno.
205-60-16
215-55-16
225-45-17
215-50-17
235-40-18

KOje od navedenih?
Naj udobnije su gume one sa najvisim bocnim profilom, a to su ti ove prve.
Hamzza

#118 Re: Gume

Post by Hamzza »

Što se tiče balansa točkova, mogu vam reći svoje friško iskustvo.

Imao ljetne gume na autui i radio poravnanje ("špuru") (a uspit i balansiranje) točkova zbog zamjene dijelova trapa u Junu 2013.

Nakon toga prešao oko 5000 km tokom ljeta i jeseni, bilo je barem 1500 km makadama. Krajem oktobra mi auto toliko krenulo vući ulijevo da sam morao držati volan osjetno naget udesno da održim pravac. Mislio da su mi krajnice otišle i da špura ne valja. I odem u servis da vidim šta je problem, mislio 100% špura, il još gore, dijelovi trapa. Ljudi pregledali trap, kažu sve ok. Kažu ljudi hajd prvo da uradimo balansiranje guma da vidimo. I hajd. Uradili balansiranje i ja se provozao odmah poslije toga. Auto drži pravac ko šinsko vozilo. Eto koliko balansiranje utiče.

Kasnije kad sam išao promijeniti ljetne gume na zimske (zimske imam na postojećim felgama), preventivno sam uradio balansiranje tih zimskih guma, jer su i one vidjele terena prošle sezone. I vozilo sad i dalje drži odličan pravac.
jakisa17

#119 Re: Gume

Post by jakisa17 »

Zanima me gdje u blizini granice s RH (iz Slavonije sam), npr. na Arizoni, Brčkom ili okolici mogu povoljno kupiti zimske gume 195/65/15 sa čeličnim felgama za C4 Pisasso 1,6 hdi i koja im je cijena?
Teufik

#120 Re: Gume

Post by Teufik »

jakisa17 wrote:Zanima me gdje u blizini granice s RH (iz Slavonije sam), npr. na Arizoni, Brčkom ili okolici mogu povoljno kupiti zimske gume 195/65/15 sa čeličnim felgama za C4 Pisasso 1,6 hdi i koja im je cijena?
¸

E jebes ga....Google...Brcko....prodaja guma i cunjaj.
drndalo

#121 Re: Gume

Post by drndalo »

Pokusaj i na www.pik.ba pa pretrazuj polovne felge te dimenzije...
shady

#122 Re: Gume

Post by shady »

Prosto pitanje, sta da kupim: Continental Premium Contact 5 ili Michelin Energy Saver ?
Dosad imao sve 4 Continental, prilicno zadovoljan, vrijeme da zamjenim, preporucuju mi ove Michelin, ali ADAC tvrdi da je Continental bolji.

Dimenzije su 195/65-15, bitne su mi performanse gume, znaci suho, mokro, kocenje. Potrosnja i buka me ne zanimaju :-D
holowey

#123 Re: Gume

Post by holowey »

shady wrote:Prosto pitanje, sta da kupim: Continental Premium Contact 5 ili Michelin Energy Saver ?
Dosad imao sve 4 Continental, prilicno zadovoljan, vrijeme da zamjenim, preporucuju mi ove Michelin, ali ADAC tvrdi da je Continental bolji.

Dimenzije su 195/65-15, bitne su mi performanse gume, znaci suho, mokro, kocenje. Potrosnja i buka me ne zanimaju :-D
ako ces voziti dvije godine/sezone pa mijenjati, preporucio bih ti continental... ja sam ih koristio u dimenziji 195/55-15 i fantasticno drze i na suhom i na mokrom... medjutim, na kraju druge sezone kada sam montirao zimske gume skontam da su se istrosile do granice... nasuport njima, pc2, stare pet sezona, u duplo boljem stanju...

od proljeca vozim na dunlop blueresponse i nimalno ne zaostaju u performansama sa continentalovim pc gumama, vidjecu koliko ce one biti potrosene na kraju druge sezone...
ElRe

#124 Re: Gume

Post by ElRe »

Continental zadnjih godina pravi najbolje gume. U testovima je uvije ubjedljivo prvi.
jefferson

#125 Re: Gume

Post by jefferson »

ElRe wrote:Continental zadnjih godina pravi najbolje gume. U testovima je uvije ubjedljivo prvi.
U testovima da, tokom eksploatacije imaju problema sa bocnim zidovima.
Post Reply