Gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Melami
#1 Gume
Imamo temu ''punjenje guma'' al evo da otvorim ovu, da pisemo sve o gumama.
Zanima me opcenito da li je bolje imati napuhane gume do maksimuma ili do minimuma (preporucenog).Tokom visokih temperatura(ljeti)
Auto vozi jedan osoba vecinom, rijetko kad su dvije osobe u autu, nikad vise od toga.
Kad je veca vjerovatnoca da guma pukne, kad su napuhane ili ispuhane?
Kad je vrijeme za nove gume? Mislim ono znam neke trikove sa sarama al ko ih bas prati? Ono ealno kad je vec nesigurno voziti sa tim gumama, sve dok se vide sare je OK ili ne? Ne vozim po kisi skoro nikad, niti klizavom kolovozu.
nadam se imate razumjevanja za moja pitanja, sigurna voznja je uvijek na prvom mjestu, i za mene i za ostale ucenike u saboracaju.
Evo sad imamo temu pa se moze sve o gumama pricati, pisati itd
pozz
Zanima me opcenito da li je bolje imati napuhane gume do maksimuma ili do minimuma (preporucenog).Tokom visokih temperatura(ljeti)
Auto vozi jedan osoba vecinom, rijetko kad su dvije osobe u autu, nikad vise od toga.
Kad je vrijeme za nove gume? Mislim ono znam neke trikove sa sarama al ko ih bas prati? Ono ealno kad je vec nesigurno voziti sa tim gumama, sve dok se vide sare je OK ili ne? Ne vozim po kisi skoro nikad, niti klizavom kolovozu.
nadam se imate razumjevanja za moja pitanja, sigurna voznja je uvijek na prvom mjestu, i za mene i za ostale ucenike u saboracaju.
pozz
-
lavic
#2 Re: Gume
Kad je rijec o pritisku u gumama, pravilo je da se gume pusu na pritisak propisan od prizvodjaca vozila, a nije lose ni staviti do 0.2 bara visi, iz razloga sto se guma manje grije i trosi, manja potrosnja goriva, pravilno naljeganje gume na cestu.Melami wrote:Imamo temu ''punjenje guma'' al evo da otvorim ovu, da pisemo sve o gumama.
pozz
Pravilo za zamjenu guma uzima vise parametara u obzir, prvi je potrsenost gume, starost gume, ostecenja nastala koristenjem, odvozena kilometraza, nacin voznje... na gumi ima oznaka do koje se smije maksimalno potrositi, ali to je maksimalno dozvoljena dubina sare, u svakom slucaju puno je bolje to ranije promjeniti.
Guma ce prije sama od sebe puci ako je ispuhana, jer se vise tokom voznje grije i deformise pa samim tim prije dostigne svoja ogranicenja.
-
Melami
#3 Re: Gume
Znaci najbolje je drzati negdje oko maksimuma? to mi je trebalo, hvala.lavic wrote:Kad je rijec o pritisku u gumama, pravilo je da se gume pusu na pritisak propisan od prizvodjaca vozila, a nije lose ni staviti do 0.2 bara visi, iz razloga sto se guma manje grije i trosi, manja potrosnja goriva, pravilno naljeganje gume na cestu.Melami wrote:Imamo temu ''punjenje guma'' al evo da otvorim ovu, da pisemo sve o gumama.
pozz
Pravilo za zamjenu guma uzima vise parametara u obzir, prvi je potrsenost gume, starost gume, ostecenja nastala koristenjem, odvozena kilometraza, nacin voznje... na gumi ima oznaka do koje se smije maksimalno potrositi, ali to je maksimalno dozvoljena dubina sare, u svakom slucaju puno je bolje to ranije promjeniti.
Guma ce prije sama od sebe puci ako je ispuhana, jer se vise tokom voznje grije i deformise pa samim tim prije dostigne svoja ogranicenja.
-
530i
#4 Re: Gume
Kako mi je ista vrijednost i za opterećen i za neopterećen auto, autoput ili ne, pušem uvijek na iste vrijednosti.
Kad god bih puhao na više vrijednosti auto bi postajalo neudobnije, a nikakvu posebnu dobit nisam imao...pretjerivanje sa pritiskom može dovesti do problema, trošenje srednjeg dijela gume, slabije držanje, kočenje...zašto pametovati
Kad god bih puhao na više vrijednosti auto bi postajalo neudobnije, a nikakvu posebnu dobit nisam imao...pretjerivanje sa pritiskom može dovesti do problema, trošenje srednjeg dijela gume, slabije držanje, kočenje...zašto pametovati
-
ja1977
#5 Re: Gume
Prema preporuci proizvodjaca vozila, sve ostalo tipa dopisu malo pa ce bolje lesati je suplja.
Koji je interes proizvodjaca vozila da odmah ne preporuci vrijednosti pritiska na kojima auto najbolje lezi???
Koji je interes proizvodjaca vozila da odmah ne preporuci vrijednosti pritiska na kojima auto najbolje lezi???
-
lavic
#6 Re: Gume
Posto ocekujem od dezurnih kriticara svakakve komentare, da odmah pojasnim zasto sam napisao da se puse fabricki pritisak ili do 0.2 bara veci.
Nakon provedenih istrazivanja strucnjaci preporucuju gume puhati na fabricki preporuceni pritisak ili do 0.2 bara vise iz razloga sto kod vise od 90% provjerenih auta pritisak je bio manji od propisanog, i sa pritiskom povecanim do 0.2 bara su dobit mnogostruko veci za sve nego da je pritisak za 0.2 bara manji od propisanog.
A vi sad pametujte do kome.
Nakon provedenih istrazivanja strucnjaci preporucuju gume puhati na fabricki preporuceni pritisak ili do 0.2 bara vise iz razloga sto kod vise od 90% provjerenih auta pritisak je bio manji od propisanog, i sa pritiskom povecanim do 0.2 bara su dobit mnogostruko veci za sve nego da je pritisak za 0.2 bara manji od propisanog.
A vi sad pametujte do kome.
-
kornjas
#7 Re: Gume
Samo me zanima za što ti koristiš auto kad se voziš većinom sam i ne voziš nikad po kiši i mokrom i skliskom kolovozu ?! 
- sparky
#8 Re: Gume
sto je to cudno? ja imam auto u kojem se vozim u 98% slucajeva sam i zadnje dvije godine samo kad je vrijeme lijepo.
inace,kad provjeravam gume,propisani pritisak je 2.5 ali obicno stavljam na 2.6 sve 4 i to je to.
inace,kad provjeravam gume,propisani pritisak je 2.5 ali obicno stavljam na 2.6 sve 4 i to je to.
-
Melami
#9 Re: Gume
Ovdje gdje zivim kisa pande jendom u godinu danakornjas wrote:Samo me zanima za što ti koristiš auto kad se voziš većinom sam i ne voziš nikad po kiši i mokrom i skliskom kolovozu ?!
-
goran16v
#10 Re: Gume
Ja se tu ne pravim pametan, pritisak (pokusavam da) odrzavam kako je proizvodjac auta preporucio. Moja je predpostavka da uz preporuceni pritisak auto ima optimalne performanse i parametre uz optimalnu potrosnju guma te da je fabrika u obzir uzela prosjecne karakteristike gume. Takodjer idem od cinjenice da se radi o gumi za automobil, a ne automobilu za gumu i da je bitnije da pritisak u gumama odgovara automobilu nego da automobil odgovara pritisku guma. Vjerujem, a na kraju krajeva je i dokazano, da se mjenjanjem pritiska u gumama mjenjaju odredjene karakteristike automobila, i postujem one koji ce to uraditi radi neke privremene ustede ili poboljsanja, ali sam ubdjedjen da bilo koja usteda ili poboljsanje dobiveno dugotrajnim odstupanjem od propisanog pritiska dugorocno ili kratkorocno prave toliki trosak tako da se na kraju najvise isplati drzati kako fabrika kaze.
Postoji naravno jos jedna stvar, a to je da je da svaka guma ima razlicit sastav i svojstva i da isti pritisak na istom autu drugacije djeluje na dvije razlicite gume i sad bi se trebao raditi diferencijalni i intergralni racun na osnovu indeksa potrosnje (TWI) i sastava gume koji bi pritisak bio idealan bas za tu gumu i kad promjenis gume, ajd opet racunaj. Zato se ja drzim onoga sto je fabrika propisala i prst u uho...
Postoji naravno jos jedna stvar, a to je da je da svaka guma ima razlicit sastav i svojstva i da isti pritisak na istom autu drugacije djeluje na dvije razlicite gume i sad bi se trebao raditi diferencijalni i intergralni racun na osnovu indeksa potrosnje (TWI) i sastava gume koji bi pritisak bio idealan bas za tu gumu i kad promjenis gume, ajd opet racunaj. Zato se ja drzim onoga sto je fabrika propisala i prst u uho...
Last edited by goran16v on 29/05/2012 20:04, edited 1 time in total.
-
kornjas
#11 Re: Gume
Melami wrote:Ovdje gdje zivim kisa pande jendom u godinu danakornjas wrote:Samo me zanima za što ti koristiš auto kad se voziš većinom sam i ne voziš nikad po kiši i mokrom i skliskom kolovozu ?!Auto koristim za posao i po nekad sa zenom odem do prijatelja. Zena svoje auto koristi za shopping i to je to. Dobio sam korisne informaicje na temi, hvala vam.
- mayab
#12 Re: Gume
Pritisak u gumama se uvijek provjerava na hladnoj gumi, dakle na nekoj ne bas dalekoj benzinskoj pumpi, ako o tome govorimo!Treba se drzati preporuke proizvodjaca auta i paziti za koje su dimenzije guma, propisane koje vrijednosti!
Testeri njemackog Auto Bilda preporucuju pumpanje uvijek na vrijednosti za pun auto, te provjeru pritiska svakih 15 dana.Generalno gledano, bolje 0,2 bara veci pritisak nego 0,2 bara manji od propisanog!
Testeri njemackog Auto Bilda preporucuju pumpanje uvijek na vrijednosti za pun auto, te provjeru pritiska svakih 15 dana.Generalno gledano, bolje 0,2 bara veci pritisak nego 0,2 bara manji od propisanog!
-
Melami
#13 Re: Gume
joj ljudi dosta ste mi pomogli, ja sam vozio auto 130km na sat, mozda i vise, sa polu ispuhanom gumom. istina zadnjom. Tako ti je kad ne znas, al zato je tu forum. Hvala jos jednom.mayab wrote:Pritisak u gumama se uvijek provjerava na hladnoj gumi, dakle na nekoj ne bas dalekoj benzinskoj pumpi, ako o tome govorimo!Treba se drzati preporuke proizvodjaca auta i paziti za koje su dimenzije guma, propisane koje vrijednosti!
-
Melami
#14 Re: Gume
Hajd da nam ne umre tema odma.
Kakve su razlike izmedju brandova poznatijih i onih manje poznatih. Recimo Falken je mnogo jeftiniji od MIchelin, kakva je razlika izmedju guma, da li su ove druge kvalitetnije zaista, tj dugotrajnije, performanse predpostavljam da zavise koja se vrsta gume uzme, ako se vozi ljeti najbolje su da se uzmu ljetne, a ne All season?? kakva je mogucnost pucanja gume? ista i na falken i na michelin, ili ima razlog i tu sto je ova durga skuplja? naravno ako su svi ostali uslovi isti?
Ajd neka mi neko kaze malo vise o tome ako nije frka.
koliko su uopste bitne zadnje gume?
Kakve su razlike izmedju brandova poznatijih i onih manje poznatih. Recimo Falken je mnogo jeftiniji od MIchelin, kakva je razlika izmedju guma, da li su ove druge kvalitetnije zaista, tj dugotrajnije, performanse predpostavljam da zavise koja se vrsta gume uzme, ako se vozi ljeti najbolje su da se uzmu ljetne, a ne All season?? kakva je mogucnost pucanja gume? ista i na falken i na michelin, ili ima razlog i tu sto je ova durga skuplja? naravno ako su svi ostali uslovi isti?
- sparky
#15 Re: Gume
moje licno misljenje je da su gume inace pravo bitne 
e sad zadnje su bitne koliko i prednje.
kocenje,zanosenje...
sto se tice brendova,tu nekako imam razlicito misljenje od vecine mada i njih razumijem. najcesce pomislim da je glupost na auto koje ce sluziti za posao-kuca,stavljati neke preskupe gume.
na jednom autu su gume koje su prilicno skuplje od prosjeka a na drugom sasvim prosjecna guma,vecini "strucnjaka" omrazena i nekad domaca.
obje gume meni su se pokazale odlicne za namjenu za koju su zaduzene.
mozda najbolja varijanta je ukoliko je neko u mogucnosti da ima dva seta guma. iskljucivo ljetne i iskljucivo zimske gume.
sto se tice zimskih guma i neke normalne brzine,po mogucnosti vecinom gradske voznje (pogotovo u Sa) mislim da su sasvim dovoljne i protektirane gume.
kocenje,zanosenje...
sto se tice brendova,tu nekako imam razlicito misljenje od vecine mada i njih razumijem. najcesce pomislim da je glupost na auto koje ce sluziti za posao-kuca,stavljati neke preskupe gume.
na jednom autu su gume koje su prilicno skuplje od prosjeka a na drugom sasvim prosjecna guma,vecini "strucnjaka" omrazena i nekad domaca.
mozda najbolja varijanta je ukoliko je neko u mogucnosti da ima dva seta guma. iskljucivo ljetne i iskljucivo zimske gume.
sto se tice zimskih guma i neke normalne brzine,po mogucnosti vecinom gradske voznje (pogotovo u Sa) mislim da su sasvim dovoljne i protektirane gume.
-
Melami
#16 Re: Gume
kada pise performance gume to znaci pod hitno ljetne ili mogu biti bilo koje performance>>>?? ako se voze all season ljeti da li se vise trose od ljetnih koje se voze ljeti? nadam se da nisam zabrljo pitanje i da si skonto sta sam htio pitati.sparky wrote:moje licno misljenje je da su gume inace pravo bitne
kocenje,zanosenje...
-
lavic
#17 Re: Gume
Falken je jako dobra guma, nije kao Michelin ali nije losa. Najveci "fol"/kvalitet Michelina je sto gotovo zadrzava iste performanse tokom citavog perioda koristenja, dok kod vecine drugih proizvodjaca performance opadaju.Melami wrote:Hajd da nam ne umre tema odma.
Svi koji su jednom vozili na Michelinu pokusavaju je voziti ponovo ako finansije to dozvoljavaju.
Pored Mich. moramo spomenuti Dunlop, Good Year, Conti, Bridgestone koji su isto tako premium prizvodjaci guma, koji imaju vrhunske gume i nijanse su medju njima.
Kad je rijec o pucanju guma to je samo do korisnika/ vozaca, on je uvijek krivc ako guma pukne.
Mnogi stavljaju bolje gume na pogonske, ali ispravno je uvijek staviti bolje gume nazad, [bjer zadnje gume daju stabilno i odrzavaju vozilo u pravcu bez obzira koji su tockovi pogonski.[/b]
- holowey
#18 Re: Gume
licno, uvijek novi par stavljam na pogonske tockove iako sam vise puta cuo (od vulkanizera) da je pametnije staviti bolji par na ne-pogonske tockove jer dodavanjem/pustanjem gasa pogonske mozes kontrolisati dok nad ovim drugim parom nemas bas kontrole... mozda ova logika ne vazi za novija auta gdje elektronika kontrolise mnogo toga... kako su mi ove price pricali vulkanizeri, rado bih cuo potvrdu/kritiku od strane ljudi koji su isprobali ovakvu kombinacijulavic wrote:Falken je jako dobra guma, nije kao Michelin ali nije losa. Najveci "fol"/kvalitet Michelina je sto gotovo zadrzava iste performanse tokom citavog perioda koristenja, dok kod vecine drugih proizvodjaca performance opadaju.Melami wrote:Hajd da nam ne umre tema odma.
Svi koji su jednom vozili na Michelinu pokusavaju je voziti ponovo ako finansije to dozvoljavaju.
Pored Mich. moramo spomenuti Dunlop, Good Year, Conti, Bridgestone koji su isto tako premium prizvodjaci guma, koji imaju vrhunske gume i nijanse su medju njima.
Kad je rijec o pucanju guma to je samo do korisnika/ vozaca, on je uvijek krivc ako guma pukne.
Mnogi stavljaju bolje gume na pogonske, ali ispravno je uvijek staviti bolje gume nazad, [bjer zadnje gume daju stabilno i odrzavaju vozilo u pravcu bez obzira koji su tockovi pogonski.[/b]
-
lavic
#19 Re: Gume
Evo jos jednom, kod svakog auta bez obzira na godinu, model i pogon (osim auta sa pogonom na sva 4 tocka, oni uvijek mora ju mijenjati sve 4 gume) nove ili bolje gume se stavljaju nazad i prostog razloga sto autu na pravcu i u krivinama stabilno i drzanje zadate putanje omogucuju zadnji tockovi, tako da je izuzetno bitno da oni ne izgube kontakt sa podlogom.holowey wrote:lavic wrote:Melami wrote:
licno, uvijek novi par stavljam na pogonske tockove iako sam vise puta cuo (od vulkanizera) da je pametnije staviti bolji par na ne-pogonske tockove jer dodavanjem/pustanjem gasa pogonske mozes kontrolisati dok nad ovim drugim parom nemas bas kontrole... mozda ova logika ne vazi za novija auta gdje elektronika kontrolise mnogo toga... kako su mi ove price pricali vulkanizeri, rado bih cuo potvrdu/kritiku od strane ljudi koji su isprobali ovakvu kombinaciju
Ko ne vjeruje moze pogledati bilo koju trku vozila i vidjeti sta se desi kad pukne prednja, a sta se desi sa autom kad pukne ili izgubi kontakt zadnja guma.
-
goran16v
#20 Re: Gume
Vezano za ovu tvrdnju, ako je to tako i ako predpostavimo da su ZOBS s ciljem sigurnijeg saboracaja pisali ljudi koji se razumiju u materiju tj saobracajni inzenjeri, zasto taj isti zakon zbog sigurnije voznje i boljeg drzanja propisuje montiranje zimskih guma na pogonske, a ne isljucivo na zadnje tockove.lavic wrote: Evo jos jednom, kod svakog auta bez obzira na godinu, model i pogon (osim auta sa pogonom na sva 4 tocka, oni uvijek mora ju mijenjati sve 4 gume) nove ili bolje gume se stavljaju nazad i prostog razloga sto autu na pravcu i u krivinama stabilno i drzanje zadate putanje omogucuju zadnji tockovi, tako da je izuzetno bitno da oni ne izgube kontakt sa podlogom.
Ko ne vjeruje moze pogledati bilo koju trku vozila i vidjeti sta se desi kad pukne prednja, a sta se desi sa autom kad pukne ili izgubi kontakt zadnja guma.
Takodjer, i ja bih preporucio bih gledanje trke vozila ali iskljucivo cestovnih sa prednjim pogonom (npr neki modeli iz WWTC-a ili kup natjecanja) u kojima se vidi da se desava kod pucanja prednje, a sta kod pucanja zadnje gume.
-
lavic
#21 Re: Gume
Posto si ti ovdje dezurni pametnjakovic, sa G2 u rukama i Tigrom ili Savom M+S pa sve znas, ZOBS propisuje na pogonske tockove zimske iz razloga sto sa ljetnim ne mozes maknuti s mjesta po snijegu, a kao takav ometas saobracaj, ali evo ti kontra pitanje zakoci na snijegu sa samo zimskim na prednjim tockovima i ostani u putanji ili svojoj traci.goran16v wrote:Vezano za ovu tvrdnju, ako je to tako i ako predpostavimo da su ZOBS s ciljem sigurnijeg saboracaja pisali ljudi koji se razumiju u materiju tj saobracajni inzenjeri, zasto taj isti zakon zbog sigurnije voznje i boljeg drzanja propisuje montiranje zimskih guma na pogonske, a ne isljucivo na zadnje tockove.lavic wrote: Evo jos jednom, kod svakog auta bez obzira na godinu, model i pogon (osim auta sa pogonom na sva 4 tocka, oni uvijek mora ju mijenjati sve 4 gume) nove ili bolje gume se stavljaju nazad i prostog razloga sto autu na pravcu i u krivinama stabilno i drzanje zadate putanje omogucuju zadnji tockovi, tako da je izuzetno bitno da oni ne izgube kontakt sa podlogom.
Takodjer, i ja bih preporucio bih gledanje trke vozila ali iskljucivo cestovnih sa prednjim pogonom (npr neki modeli iz WWTC-a ili kup natjecanja) u kojima se vidi da se desava kod pucanja prednje, a sta kod pucanja zadnje gume.
-
Teufik
#22 Re: Gume
Potpis za ovo.Znam da nekom moze djelovati nelogicno ali je tako.I mene je ovo zbunjivalo jer sam bio u uvjerenju da nove tj. bolje gume treba stavljati naprijed tj.na pogonske tockove.Vremenske prilike/neprilike igraju veliku ulogu u ovome.lavic wrote:
Evo jos jednom, kod svakog auta bez obzira na godinu, model i pogon (osim auta sa pogonom na sva 4 tocka, oni uvijek mora ju mijenjati sve 4 gume) nove ili bolje gume se stavljaju nazad i prostog razloga sto autu na pravcu i u krivinama stabilno i drzanje zadate putanje omogucuju zadnji tockovi, tako da je izuzetno bitno da oni ne izgube kontakt sa podlogom.
Gubljenje kontrole na prednjem kraju vozila je u vecini slucajeva lakse kontrolisati za razliku od gubljenja kontrole kod straznjeg kraja.Iz tog razloga novije (bolje) gume je preporucljivo stavljati nazad.
http://www.discounttire.com/dtcs/infoTiresRear.dos
http://www.popularmechanics.com/cars/how-to/4243992
http://www.michelinman.com/tires-101/bu ... tires.page
http://www.theaa.com/motoring_advice/sa ... tyres.html
-
Kiberluskoni
#23 Re: Gume
Po meni, ova priča sa novim gumama nazad je najobičniji sales pitch, što bi se stručno reklo.
Tačnije, ima istine, ali nebitno totalno. Isto kao sa pričom o tvrdoj vodi i Calgonom, otprilike. Cilj je da vas na kraju ubjede da vam zapravo trebaju 4 nove gume (up-sale, klasični +100% više prodaje je cilj).
Tačnije, ima istine, ali nebitno totalno. Isto kao sa pričom o tvrdoj vodi i Calgonom, otprilike. Cilj je da vas na kraju ubjede da vam zapravo trebaju 4 nove gume (up-sale, klasični +100% više prodaje je cilj).
-
Teufik
#24 Re: Gume
Jasno ko' dan.Kiberluskoni wrote:Po meni, ova priča sa novim gumama nazad je najobičniji sales pitch, što bi se stručno reklo.
-
goran16v
#25 Re: Gume
Zar osnovna namjena ZOBS-a nije bezbjednost saobracaja, kako mu samo ime kaze, pa da propise 4 x zimske gume, nego sprecavanje ometanje saobracaja, pa da se samo o tome vodi racuna? Ne bih ti znao dogovoriti na pitanje jer na autu, koji je proizveden 15 god poslije zadnjg Golfa 2, u zakonom predvidjenom periodu, na tvoje iznenadjenje, nemam ni Tigra ni Savu M+S nego 4 x Dunlop Wintersport 4D.lavic wrote:
Posto si ti ovdje dezurni pametnjakovic, sa G2 u rukama i Tigrom ili Savom M+S pa sve znas, ZOBS propisuje na pogonske tockove zimske iz razloga sto sa ljetnim ne mozes maknuti s mjesta po snijegu, a kao takav ometas saobracaj, ali evo ti kontra pitanje zakoci na snijegu sa samo zimskim na prednjim tockovima i ostani u putanji ili svojoj traci.
Bye...