Ovo je tzv.webasto grijanje , ne vjerujem da je to kod tebe slucajja mislim da imam to cudo, minut nakon plajenja puse vruce, ne znam je li neka vrsta webasto grijanja i sl. , pise dodatni grijac u kabini
gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mayab
#126 Re: gume
- Rugafet
#127 Re: gume
E .ebi ga po tebi ispade da dodatni grijac kabine uopste nije potreban, tj. on ovime to si ti napisao gubi smisao sto nije istina. Postizanje ugodne temperature u kabini je pet puta brze sa dodatnim grijacem nego kod automobila bez grijaca i sa ovom tvojom 'cakom'jefferson wrote:Mnoga auta danas imaju elektricni grijac, ali ni blizu brzo nece podici temperaturu kao kada sprijecis prodor hladnog zraka kroz radijator. U tome je caka. Ti kada ukljucis grijanje odmah, u sustini hladis dodatno tekucinu. Zato se kada se auta pregriju uvijek se grijanje stavi na max zajedno sa ventilacijom na max.
-
jefferson
#128 Re: gume
Ja ne govorimd a grijac nece pomoci. Imam u svom autu grijac daleko jaci od Dacijnog cija se jacina moze kontrolisati, tj. preko ljeta npr. mozes iskljuciti u potpunsoti grijac.Rugafet wrote:E .ebi ga po tebi ispade da dodatni grijac kabine uopste nije potreban, tj. on ovime to si ti napisao gubi smisao sto nije istina. Postizanje ugodne temperature u kabini je pet puta brze sa dodatnim grijacem nego kod automobila bez grijaca i sa ovom tvojom 'cakom'jefferson wrote:Mnoga auta danas imaju elektricni grijac, ali ni blizu brzo nece podici temperaturu kao kada sprijecis prodor hladnog zraka kroz radijator. U tome je caka. Ti kada ukljucis grijanje odmah, u sustini hladis dodatno tekucinu. Zato se kada se auta pregriju uvijek se grijanje stavi na max zajedno sa ventilacijom na max.
Posto imam uredjaj koji moze pratiti sve parametre motora, od temperature ulja do pritiska ispusnih plinova prije i poslije DPF-a (izmedju ostalog) moj konkretno auto kada je hladjenje podeseno, postigne radnu temperaturu tekucine (ne ulja) oko 5 minuta brze nego kada je grijanje odmah upaljeno sa grijecima na maksimumu (a u pitanju je 6 cilindricni motor, sto znaci da ce rashladna tekucina se svakako grijati brze nego Dacia-ni motor).
Ja ne govorim da vozac treba drzati haldjenje 30 minuta i smrznut se u autu, nego do maksimalno 5 minuta. Takodje, i ulje ce na taj nacin doseci brze radnu temperaturu.
Odmah sve iz krajnosti u krajnost jbt.
- amar1994
#129 Re: RE: Re: gume
Ne znam ni ja sta je, al sta god da je dobro jemayab wrote:Ovo je tzv.webasto grijanje , ne vjerujem da je to kod tebe slucajja mislim da imam to cudo, minut nakon plajenja puse vruce, ne znam je li neka vrsta webasto grijanja i sl. , pise dodatni grijac u kabini
- Rugafet
#130 Re: gume
Ja pricam o dodatnom grijacu kabine tj. njegovoj ulozi (ti prema ovome sto pises ocito ne znas njegovu pravu namjenu) on sluzi da ti u sto kracem vremenu iz ventilacije pocne puhati topao zrak u kabinu, nista vise. On NE SLUZI da auto postigne radnu temperaturu (tekucine) za jednu minutu jer to prosto nije moguce (moguce da se i tekucine nesto brze grije ali samo kao nus pojava). Ovaj nacin o kojem ti pises je OK. samo ako automobil ne posjeduje dodatni grijac kabine, u suprotnom to jednostavno nema smisla. Da zakljucim, da ovo tvoje funkcionise tako dobro kako ti opisujes grijac kabine uopste ne bi bio potreban a u praksi vidimo da to bas i nije tako.jefferson wrote:Ja ne govorimd a grijac nece pomoci. Imam u svom autu grijac daleko jaci od Dacijnog cija se jacina moze kontrolisati, tj. preko ljeta npr. mozes iskljuciti u potpunsoti grijac.Rugafet wrote:E .ebi ga po tebi ispade da dodatni grijac kabine uopste nije potreban, tj. on ovime to si ti napisao gubi smisao sto nije istina. Postizanje ugodne temperature u kabini je pet puta brze sa dodatnim grijacem nego kod automobila bez grijaca i sa ovom tvojom 'cakom'jefferson wrote:Mnoga auta danas imaju elektricni grijac, ali ni blizu brzo nece podici temperaturu kao kada sprijecis prodor hladnog zraka kroz radijator. U tome je caka. Ti kada ukljucis grijanje odmah, u sustini hladis dodatno tekucinu. Zato se kada se auta pregriju uvijek se grijanje stavi na max zajedno sa ventilacijom na max.
Posto imam uredjaj koji moze pratiti sve parametre motora, od temperature ulja do pritiska ispusnih plinova prije i poslije DPF-a (izmedju ostalog) moj konkretno auto kada je hladjenje podeseno, postigne radnu temperaturu tekucine (ne ulja) oko 5 minuta brze nego kada je grijanje odmah upaljeno sa grijecima na maksimumu (a u pitanju je 6 cilindricni motor, sto znaci da ce rashladna tekucina se svakako grijati brze nego Dacia-ni motor).
Ja ne govorim da vozac treba drzati haldjenje 30 minuta i smrznut se u autu, nego do maksimalno 5 minuta. Takodje, i ulje ce na taj nacin doseci brze radnu temperaturu.
Odmah sve iz krajnosti u krajnost jbt.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#131 Re: gume
Probao sam ovu fintu na prijedlog Dzefa, funkcionise bolje, nego kad je grijanje podeseno odmah na vruce. 
-
jefferson
#132 Re: gume
Mislim da onda ne pricamo o istoj stvari. U mom autu grijac je dio sistema, znaci da grijac pomaze rashladnoj tekucini da dostigne odredjenu temperaturu brze. Nakon sto tekucina dosegne temperaturu koja je dovoljna za zagrijavanje unutrasnjosti, grijac se automatski gasi, s tim, da vozac moze podesiti da se grijac uopste ne pali tokom ljeta. Znaci grijac je dio rashladnog sistema, i ne rashladna tekucina nece doseci "radnu" temperaturu za minut. Ja uopste to nisam rekao (ako si uopste procitao moj post, osim sto si izritiran jer sam uopste odgovorio).Ja pricam o dodatnom grijacu kabine tj. njegovoj ulozi (ti prema ovome sto pises ocito ne znas njegovu pravu namjenu) on sluzi da ti u sto kracem vremenu iz ventilacije pocne puhati topao zrak u kabinu, nista vise. On NE SLUZI da auto postigne radnu temperaturu (tekucine) za jednu minutu jer to prosto nije moguce (moguce da se i tekucine nesto brze grije ali samo kao nus pojava). Ovaj nacin o kojem ti pises je OK. samo ako automobil ne posjeduje dodatni grijac kabine, u suprotnom to jednostavno nema smisla. Da zakljucim, da ovo tvoje funkcionise tako dobro kako ti opisujes grijac kabine uopste ne bi bio potreban a u praksi vidimo da to bas i nije tako.
Tvoj odgovor kako to funkcionise u praksi pokazuje da fakat nemas pojma sto proizvodjaci stavljaju ovakve stvari u automobile. Jedna S klasa ne moze odmah da ugrije unutrasnjost i pored toga sto ima 4 odvojena elektricna grijaca, ali eto izgleda da Dacia moze. Proizvodjaci stvaljaju to u auto jer je lakse tako nesto uraditi nego vozaca "obrazovati" kako se postize sto brze odredjena temperatura rashladne tekucine, sta je radna temepratura motora itd. Na kraju ako jedan proizvodjac stavi odredjeni uredjaj u auto, i konkurencija ce to pratiti. I opet na kraju, grijanje na MAX ce produziti vrijeme koje je potrebno rashladnoj tekucini da dosegne odredjenu temperaturu. Da si vozio Zastavu i slicne kraljeve ceste prije 20+ godina, znao bi ovo jer bi se bar nekoliko puta susreo sa prokuhavanjem motora i kako pokusati ohladiti motor prije nego se zaustavis ili kako ohladit motor prilikom voznje preko nekog prijevoja pa se motor pocne pregrijavati. Ovo o cemu ja pricam je nekada bilo osnovno znanje, ali izgleda sada je neki bauk jer ocito ti smatras da ovo o cemu pricam je svojstveno meni.
Takodje, radna temperatura motora nije temperatura rashladne tekucine nego temperatura ulja!
- Rugafet
#133 Re: gume
Covjece, evo jos jednom ukratko - Dakle, dodatni grijac kabine radi samo ono sto mu i samo ime kaze, (gle cuda) pomaze da kada je vani hladno iz ventilacije sto prije pocne puhati topa zrak. (I vrlo je korsna stvar posebno kod diesel motora btw.) On obezbijedjuje ugodnu temperaturu u kabini upravo zato sto se tecnost jos nije dostigla dovoljnu temperaturu. Kapiras li sad? Grijac kabine nema ama bas nikakve veze sa tim tvojim pregrijavanjem motora. Sve ovo pisem jer si tvrdio da 'Mnoga auta danas imaju elektricni grijac, ali ni blizu brzo nece podici temperaturu kao kada sprijecis prodor hladnog zraka kroz radijator' sto je samo po sebi 'nidje veze'. Ponavljam, ovo tvoje sa regulatorom na hladno je OK ako auto nema EG. u suprotnom, nema potrebe za ovim akrobacijama sa regulatorima. Eto.
-
jefferson
#134 Re: gume
Ti fakat nemas pojma kako grijanje u autu funkcionise sa ili bez dodatnog grijaca.Rugafet wrote:Covjece, evo jos jednom ukratko - Dakle, dodatni grijac kabine radi samo ono sto mu i samo ime kaze, (gle cuda) pomaze da kada je vani hladno iz ventilacije sto prije pocne puhati topa zrak. (I vrlo je korsna stvar posebno kod diesel motora btw.) On obezbijedjuje ugodnu temperaturu u kabini upravo zato sto se tecnost jos nije dostigla dovoljnu temperaturu. Kapiras li sad? Grijac kabine nema ama bas nikakve veze sa tim tvojim pregrijavanjem motora. Sve ovo pisem jer si tvrdio da 'Mnoga auta danas imaju elektricni grijac, ali ni blizu brzo nece podici temperaturu kao kada sprijecis prodor hladnog zraka kroz radijator' sto je samo po sebi 'nidje veze'. Ponavljam, ovo tvoje sa regulatorom na hladno je OK ako auto nema EG. u suprotnom, nema potrebe za ovim akrobacijama sa regulatorima. Eto.
Vrlo korisna stvar jeste kod dizel motora jer taj isti grijac pomogne pri dostizanju temperature rashladne tekucine a time i motora jer gle cuda, postoji nesto sto se zove izmjenjivac toplote. Kako motor sa takvim grijacem dostize brze radnu temperaturu smanjuje se nivo NoX i Co2 plinova, i auta lakse prolaze Euro norme. Da li ta Dacia ima odvojeni grijac od onoga kji sluzi za ubrzano zagrijavanje rashladne tekucine, ne znam. To se moze i naknadno ugraditi i to vrlo jeftino. Medjutim, ono o cemu ja govorim je jeftin trik koji pomaze kada je u pitanju grijanje, ali i kada je u pitanju postizanje Euro normi. Ali mislim da je vec to za tebe visa matematika.
- amar1994
#135 Re: gume
da
, sinoc sam procitao u user manual-u , i ja od sad necu paliti grijanje prvih 5 min, svakako imam grij. sjedista
i da, hebla ih lampica, imas plavu i crvenu i to je to, nema klasicnog mjeraca , a kao mazGa bi trebala biti vozacki orijentisana

i da, hebla ih lampica, imas plavu i crvenu i to je to, nema klasicnog mjeraca , a kao mazGa bi trebala biti vozacki orijentisana
-
jefferson
#136 Re: gume
Majke mi ko je dosao na ideju da izbaci instrument koji pokazuje temperaturu trbea da bude streljan.amar1994 wrote:da, sinoc sam procitao u user manual-u , i ja od sad necu paliti grijanje prvih 5 min, svakako imam grij. sjedista
![]()
![]()
i da, hebla ih lampica, imas plavu i crvenu i to je to, nema klasicnog mjeraca , a kao mazGa bi trebala biti vozacki orijentisana![]()
- amar1994
#137 Re: gume
budaletina neka eto kojefferson wrote:Majke mi ko je dosao na ideju da izbaci instrument koji pokazuje temperaturu trbea da bude streljan.amar1994 wrote:da, sinoc sam procitao u user manual-u , i ja od sad necu paliti grijanje prvih 5 min, svakako imam grij. sjedista
![]()
![]()
i da, hebla ih lampica, imas plavu i crvenu i to je to, nema klasicnog mjeraca , a kao mazGa bi trebala biti vozacki orijentisana![]()
evo sranja

kao navodno, vecina vozaca ne obraca paznju na onaj mjerac
sta ja trebam da gatam jel se zagrijao, pregrijao, jel kljuca
jedina stvar koja mi ide na zivce na autu
-
Throttle
#138 Re: gume
I Opel je to izbacio u Astri H, Corsi D itd, uglavnom ta generacija.. S tim da se na BC moze naci digitalno vrijednost temperature motora
Isto tako VW Caddy, socijalni paket, nema mjeraca.. Teretno auto i nema mjeraca temperature motora, nema ni Borda
Back to gume
Isto tako VW Caddy, socijalni paket, nema mjeraca.. Teretno auto i nema mjeraca temperature motora, nema ni Borda
Back to gume
-
cekek
#139 Re: gume
@jefferson
Ja sam samo napisao vlastita iskustva - i to bas sa Dusterom. Brze se zagrije kabina ako se grijanje odfrlji, nego da se ceka. Probao oboje, znam o cemu pisem. Grijac o kojem govorim je dio malog radijatora, izmjenjivaca toplote, kroz koji zrak ide u kabinu. I on pomaze.
@mayab
ne znam sta sam to pogresno napisao pa da upadas sa podrugljivim doskocicama. no comment.
edit
sta je na kraju uradio postavljac teme?
- Rugafet
#140 Re: gume
Pa naravno da se brze zagrije kabina upotrebom tog grijaca to mu je i namjena. Da nije tako onda on ne bi bio uopste izmisljen, sto bi ga uopste ugradjivali u auto jer to kosta (koliko toliko ali kosta) ako je lakse i efektnije okrenut 'na hladno' pa kasnije na grijanje. Mislim, ako ovo nekome nije jasno onda stvarnocekek wrote:![]()
@jefferson
Ja sam samo napisao vlastita iskustva - i to bas sa Dusterom. Brze se zagrije kabina ako se grijanje odfrlji, nego da se ceka. Probao oboje, znam o cemu pisem. Grijac o kojem govorim je dio malog radijatora, izmjenjivaca toplote, kroz koji zrak ide u kabinu. I on pomaze.
-
jefferson
#141 Re: gume
Pa znam da pomaze. Ja uopste nisam rekao da ne pomaze. Nego neki ljudi ovdje fakat en znaju citati i misle cim nesto napises da je odmah apsolutna kontra.cekek wrote:![]()
@jefferson
@mayab
ne znam sta sam to pogresno napisao pa da upadas sa podrugljivim doskocicama. no comment.
edit
sta je na kraju uradio postavljac teme?
Grijanje sa tim grijacem (kao sto sam vec rekao, imam u svom autu, i to daleko komplikovaniji grijac) ce ranije krenuti raditi, ali ako npr. stavis na hladno daleko brze ces ugrijati. Da li ces ti to uraditi ili ne to je druga stvar i stvar da li ti smatras to potrebnim (npr. ja to radim da bi motor generalno sto brze razvio temperaturu radi ulja). Ali kao sto rekoh, neki ljudi ovdje cim nesto kazes i ako oni tako ne rade, odmah nisi upravu.
Ja sam to spomenuo, a Rugafet je napravio filozofiju od toga jel to treba tako raditi. Na kraju, namjena tog grijaca nije samo ubrzano grijanje nego generalno ubrzavanje dostizanja temperature radi smanjivanja NoX plinova.
S druge strane, u BiH gdje se voze izuzetno kratke relacije ja bi drzao na hladnom sto duze ne bil tekucina se ugrijala sto brze a time i ulje zbog goriva koje je prisutno u ulju usljed kratkih relacija. Ali necu da duzim, to je vec previse komplikovano.
-
jefferson
#142 Re: gume
Ja uopste nisam rekao da to nije slucaj. Ono sto je iz ovoga jasno ej da ti fakat veze nemas o rashladnom sistemu u automobilu i koje sve namjene ima.Rugafet wrote:Pa naravno da se brze zagrije kabina upotrebom tog grijaca to mu je i namjena. Da nije tako onda on ne bi bio uopste izmisljen, sto bi ga uopste ugradjivali u auto jer to kosta (koliko toliko ali kosta) ako je lakse i efektnije okrenut 'na hladno' pa kasnije na grijanje. Mislim, ako ovo nekome nije jasno onda stvarnocekek wrote:![]()
@jefferson
- Rugafet
#143 Re: gume
Vidim da si tvrdoglav pa necu vise na tu temu. Ovdje je bila rijec samo o 'sto brzem zagrijavanju kabine' da bi vozacu i putnicima bilo ugodno. Gdje je lik spomenuo da ima dodatni grijac kabine i kako ga koristi (sto je naravno extra stvar, nakon webastog) i tu bi prici bio kraj da ti nisi uletio sa -
Za kraj, ako auto posjeduje grijac, normalno je da koristis njega umjesto bilo kakvih tehnka jer ni jedna nece ugrijati kabinu ni priblizno brzo kao on.
Ako auto ne posjeduje grijac, onda prolazi ovo da se jedno vrijeme regulator drzi 'na plavom' (jer ce se na taj nacin brze zagrijati tekucina) zatim okrene na crveno i na taj nacin brze zagrijes kabinu nego da odmah podesis na 'skroz crveno' i cekas da pocne izlaziti topao zrak.
Eto, toliko od mene sto se tice zagrijavanja kabine.
A onda naravno skontas da si pogrijesio i napises ovo (nesto sto ja od samog pocetka tvrdim) :Mnoga auta danas imaju elektricni grijac, ali ni blizu brzo nece podici temperaturu kao kada sprijecis prodor hladnog zraka kroz radijator
Radi se samo o tome, da ja kao vozac hocu da mi iz otvora ventilacije kad je vani minus puse toplo u roku par stotina metara, a to mi upravo taj grijac omogucava. Nista vise. Kapiras, to vrijeme dok se temperatura ne ugrije dovoljno da ti unutra grije, radi el. grijac, kasnije se gasi jer je odradio svoj dio posla. .ebe mi se kolika je temperatura tekucine kad mi je u autu toplo zahvaljujuci grijacu. Ti si taj koji je u ovako jednostavnu stvar uletio sa 'podizanjem temperature', radu rashladnog sistema slicnim filozofiranjem. Znam kako radi rashladnii sistem (pobogu nije nuklearna fizika) ali to sad uopste nije tema emisije.Pa naravno da se brze zagrije kabina upotrebom tog grijaca to mu je i namjena.
Za kraj, ako auto posjeduje grijac, normalno je da koristis njega umjesto bilo kakvih tehnka jer ni jedna nece ugrijati kabinu ni priblizno brzo kao on.
Ako auto ne posjeduje grijac, onda prolazi ovo da se jedno vrijeme regulator drzi 'na plavom' (jer ce se na taj nacin brze zagrijati tekucina) zatim okrene na crveno i na taj nacin brze zagrijes kabinu nego da odmah podesis na 'skroz crveno' i cekas da pocne izlaziti topao zrak.
-
530i
#144 Re: gume
Duster nema nikakav grijač poseban, nego standardan sistem sa tzv. malim hladnjakom, fol je što kroz njega stalo protiče topla voda, bez obzira kako je podešeno na ventilaciji u kabini. Osim ako šta Rumuni nisu na svoju ruku mijenjali, ali ne bi trebalo biti.
-
cekek
#145 Re: gume
ujutro u 6, na -2, palim auto, odakle mi topla voda u malom hladnjaku? Jeste nekima Duster ruzan, ali nije bas bojler na tockovima530i wrote:Duster nema nikakav grijač poseban, nego standardan sistem sa tzv. malim hladnjakom, fol je što kroz njega stalo protiče topla voda, bez obzira kako je podešeno na ventilaciji u kabini. Osim ako šta Rumuni nisu na svoju ruku mijenjali, ali ne bi trebalo biti.
i da, ima grijac, nije na gorivo vec elektricni....pali se kada na oko 5-6 vanjske temp upalis grijanje a motor hladan.
-
jefferson
#146 Re: gume
Nista ja nisam pogrjesio, nego si ti napravio ulet da dokazes kako eto jebe se tebi hladno/toplo i posto se jebe tebi, svi ostali trebaju tebe slusati.Rugafet wrote:Vidim da si tvrdoglav pa necu vise na tu temu. Ovdje je bila rijec samo o 'sto brzem zagrijavanju kabine' da bi vozacu i putnicima bilo ugodno. Gdje je lik spomenuo da ima dodatni grijac kabine i kako ga koristi (sto je naravno extra stvar, nakon webastog) i tu bi prici bio kraj da ti nisi uletio sa -
A onda naravno skontas da si pogrijesio i napises ovo (nesto sto ja od samog pocetka tvrdim) :Mnoga auta danas imaju elektricni grijac, ali ni blizu brzo nece podici temperaturu kao kada sprijecis prodor hladnog zraka kroz radijatorRadi se samo o tome, da ja kao vozac hocu da mi iz otvora ventilacije kad je vani minus puse toplo u roku par stotina metara, a to mi upravo taj grijac omogucava. Nista vise. Kapiras, to vrijeme dok se temperatura ne ugrije dovoljno da ti unutra grije, radi el. grijac, kasnije se gasi jer je odradio svoj dio posla. .ebe mi se kolika je temperatura tekucine kad mi je u autu toplo zahvaljujuci grijacu. Ti si taj koji je u ovako jednostavnu stvar uletio sa 'podizanjem temperature', radu rashladnog sistema slicnim filozofiranjem. Znam kako radi rashladnii sistem (pobogu nije nuklearna fizika) ali to sad uopste nije tema emisije.Pa naravno da se brze zagrije kabina upotrebom tog grijaca to mu je i namjena.
Drago mi je da si u donjem dijelu texta potvrdio ono sto sam rekao, ali i dalje nemas veze sto je bolje drzati odredjeno vrijeme na hladnom. Kada nadjem neki jednostavan crtez mozda postavim, lakse ce ti biti.
-
jefferson
#147 Re: gume
Pali se i ostaje raditi dok temperatura ne dosegne 20c, i anravno nema to svaki Duster nego zavisi od opreme i trzista kojem je namjenjen.cekek wrote:ujutro u 6, na -2, palim auto, odakle mi topla voda u malom hladnjaku? Jeste nekima Duster ruzan, ali nije bas bojler na tockovima530i wrote:Duster nema nikakav grijač poseban, nego standardan sistem sa tzv. malim hladnjakom, fol je što kroz njega stalo protiče topla voda, bez obzira kako je podešeno na ventilaciji u kabini. Osim ako šta Rumuni nisu na svoju ruku mijenjali, ali ne bi trebalo biti.![]()
i da, ima grijac, nije na gorivo vec elektricni....pali se kada na oko 5-6 vanjske temp upalis grijanje a motor hladan.
Medjutim, isti produzuje zagrijavanje motora jer si upravo dozvolio hladnom zraku da isto tako rashladjuje tekucinu. To niej problem ako pravis duge relacije. Ako vozis Ilidza-Bascarsija sa tako malim motorom, u tom ulju svega ima nakon nekih 5-6000km a namjmanje aditiva.
-
530i
#148 Re: gume
Koji je motor? 1.6 16v benzinski sigurno nema, ali veoma brzo krene grijanje, i općenito antifriz se dosta brzo ugrije nezavisno od okoline.cekek wrote:ujutro u 6, na -2, palim auto, odakle mi topla voda u malom hladnjaku? Jeste nekima Duster ruzan, ali nije bas bojler na tockovima530i wrote:Duster nema nikakav grijač poseban, nego standardan sistem sa tzv. malim hladnjakom, fol je što kroz njega stalo protiče topla voda, bez obzira kako je podešeno na ventilaciji u kabini. Osim ako šta Rumuni nisu na svoju ruku mijenjali, ali ne bi trebalo biti.![]()
-
jefferson
#149 Re: gume
Znaci mala kolicina rashladne tekucine.530i wrote:Koji je motor? 1.6 16v benzinski sigurno nema, ali veoma brzo krene grijanje, i općenito antifriz se dosta brzo ugrije nezavisno od okoline.cekek wrote:ujutro u 6, na -2, palim auto, odakle mi topla voda u malom hladnjaku? Jeste nekima Duster ruzan, ali nije bas bojler na tockovima530i wrote:Duster nema nikakav grijač poseban, nego standardan sistem sa tzv. malim hladnjakom, fol je što kroz njega stalo protiče topla voda, bez obzira kako je podešeno na ventilaciji u kabini. Osim ako šta Rumuni nisu na svoju ruku mijenjali, ali ne bi trebalo biti.![]()
Mislim da je njegov dizel, otud i grijac.
- amar1994
#150 Re: gume
kod mene pise da grijac radi dok motor ne postigne radnu temperaturu
samo imaju modeli sa automatskom/digitalnom klimom
samo imaju modeli sa automatskom/digitalnom klimom