Gume prilikom kupovine novog auta ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
jefferson
#26 Re: Gume prilikom kupovine novog auta ?
Kao sto sam vec rekao na onoj temi koju je Corolla pokrenuo, u Evropi samo Good Year i Hankook od relevantnih proizvodjaca nude All Season gume!!!
Metereoloski uslovi kao i uslovi voznje u evropi nisu podobni za All Season gume!!!
Npr, u Americi zimske gume cine samo 3% prodaje, i to u drzavma sa surovim zimama. All season su vladari trzista, sto zbog vrlo strogih ogranicenja brzine sto zbog indolentnosti americkih vozaca prema tehnici.
Ja sad kad sam kupovao gume posvadjao sam se sa 5 prodavaca objasnjavajuci sto necu All Season gumu nego cisto ljetnu!
Metereoloski uslovi kao i uslovi voznje u evropi nisu podobni za All Season gume!!!
Npr, u Americi zimske gume cine samo 3% prodaje, i to u drzavma sa surovim zimama. All season su vladari trzista, sto zbog vrlo strogih ogranicenja brzine sto zbog indolentnosti americkih vozaca prema tehnici.
Ja sad kad sam kupovao gume posvadjao sam se sa 5 prodavaca objasnjavajuci sto necu All Season gumu nego cisto ljetnu!
- mayab
#27 Re: Gume prilikom kupovine novog auta ?
Koliko znam, auti se novi isporucuju isključivo sa ljetnjim gumama, jer su iste u pravilu jeftinije od adekvatnih zimskih, a proizvodjači gledaju svaki (euro)cent da ušparaju.Da li je tako i u hladnim sjevernom zemljama, ne znam
- respo
#28 Re: Gume prilikom kupovine novog auta ?
a niste culi da svi proizvodjaci imaju posebne gume za bih
sad pisu i na nasem
m+s na gumama u bih znaci more i snijeg
sad pisu i na nasem
m+s na gumama u bih znaci more i snijeg
- citroen
#29 Re: Gume prilikom kupovine novog auta ?
jefferson wrote:Kao sto sam vec rekao na onoj temi koju je Corolla pokrenuo, u Evropi samo Good Year i Hankook od relevantnih proizvodjaca nude All Season gume!!!
Ja nasao vredestein all season gume
-
AdnanSA
#30 Re: Gume prilikom kupovine novog auta ?
Gledajući po ovim slikama došao sam do zaključka da su ovo prave ljetne gume unatoč tome što je Michelin napisao da su to neke M+S all season gume.
Te all seasonke su ljeti nešto lošije od ljetnih guma a zimi samo malo bolje od ljetnih guma.
Ja brate kad kupujem zimske gume gledam šaru. Ako ima kamaru "sitnih lamela" na sebi onda je to zimska guma. Naravno u evropi mora imati simbol pahulje i planine.
Te all seasonke su ljeti nešto lošije od ljetnih guma a zimi samo malo bolje od ljetnih guma.
Ja brate kad kupujem zimske gume gledam šaru. Ako ima kamaru "sitnih lamela" na sebi onda je to zimska guma. Naravno u evropi mora imati simbol pahulje i planine.
- slavkoimamodilera
#31 Re: Gume prilikom kupovine novog auta ?
Ima i Dunlop, Pirelli... ali su jako slabo zastupljene u europicitroen wrote:Ja nasao vredestein all season gume
- sinus
#32 Re: Gume prilikom kupovine novog auta ?
Goodyear UG7 --- svi znamo da su ovo zimske gume. Evo na slici kada se uveća vidi se fino M+S
http://www.alertmedia.pl/img/pressroom/ ... 7_auto.jpg
- slavkoimamodilera
#33 Re: Gume prilikom kupovine novog auta ?
I oznaka pahulje na trokutastoj pozadini koja simbolizira planinusinus wrote:Goodyear UG7 --- svi znamo da su ovo zimske gume. Evo na slici kada se uveća vidi se fino M+S
-
jefferson
#34 Re: Gume prilikom kupovine novog auta ?
Ma da, ali eto ova dva prozivodjaca izgleda imaju dovoljno izbalansirane all season gume pa ih ADAC cesto koristi an testu, vise da pukaze koliko je to glup princip.slavkoimamodilera wrote:Ima i Dunlop, Pirelli... ali su jako slabo zastupljene u europicitroen wrote:Ja nasao vredestein all season gume
Imao sam priliku voziti all season u biH i to na BMW 318i. grozota po snjiegu, jos zadnja vuca, jos E30, pa ko da je ringispil. Kad je tip stavio zimske gume isto nebo i zemlja razlika.
Ali svasta ovim novokomponovanim vozacima pada na pamet, pa i da preporuce nekome u BiH all season gumu tokom zime
- -Romeo-
#35 Re: Gume prilikom kupovine novog auta ?
u našem zakonu o saobraćaju piše da zimske gume moraju imati na sebi pahuljicu. ako je samo do proizvođača ne vidim razlog zašto ovako piše u zakonu.h2o wrote:M+S gume mogu imati na sebi i pahuljicu ali ne moraju. (zavisi od proizvodjaca)
-
duboka_misao
#36 Re: Gume prilikom kupovine novog auta ?
u sa mi je auto isporuceno sa m+s gumama ali kazu da je to zato sto je 4x4 kao na obicnim dolaze standardno ljetnemayab wrote:Koliko znam, auti se novi isporucuju isključivo sa ljetnjim gumama, jer su iste u pravilu jeftinije od adekvatnih zimskih, a proizvodjači gledaju svaki (euro)cent da ušparaju.Da li je tako i u hladnim sjevernom zemljama, ne znam
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#37 Re: Gume prilikom kupovine novog auta ?
Neke autokuće imaju zimske akcije gdje se vozilo isporuči winter ready, pa priupitaj prodavce...
-
zonbirile
#38 Re: Gume prilikom kupovine novog auta ?
-------------------------------------------------------------Hendrix wrote:Ma samo me nervira više ova M+S legenda, nedavno me prijatelj "savjetovao" o tome kako sam se zajebao jer sam uzeo 4 zimske gume kad imaju M+S, jarane staviš i voziš cjelu godinu i šta te briga, a šta je to M+S?....pa ljeto-zima jeboga ti pitaj bilo kojeg vulkanizera....![]()
Tipično bosanski, čitav svijet je glup koji uzima zimske gume a mi genijalni bosanci imamo M+S i zalibo nas.
tipično bosanski,vulkanizer i to balkanski ispred Auto moto und sporta,i ljudi koji su proizveli gume,auto,sve što u oko stane.Idiotluk!
-
leon bosnia
#39 Re: Gume prilikom kupovine novog auta ?
KUPIO SAM DVA NOVA AUTA I DOBIO LJETNE GUME. BIO SAM U ISTOJ DILEMI OKO VRSTE GUMA ALI NA NOVOM AUTU UVIJEK DODU LJETNE GUME. OBA SU KUPLJENA U ZIMSKOM PERIODU, SLUCAJNOST
. LAGANO SAM OTISAO I KUPIO ULTRA GRIP 7 + KOJE SU MILION POSTO ZIMSKE GUME. JA VIJERUJEM SHVABAMA, ONI IH NA SVIM TESTOVIMA KORISTE KAO ZIMSKE GUME. E SAD STO U SARAJEVU IMA I BOLJIH POZNAVALACA ZIMSKIH GUMA
.... OD ADAC KOJI JE NAJMJERODAVNIJI U EVROPI.