Gugi the Panter

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

opet ja

#26 Re: Gugi the Panter

Post by opet ja »

:thumbup:

posto jede i zohare/ruse, u nasoj zgradi bi imao sta jesti :mrgreen: ...ako ti zafali hrane... samo javi

nego, je li imas samo gugija ili imas i friends of gugi's :D ?
chengaba

#27 Re: Gugi the Panter

Post by chengaba »

Ovo za sivanje stvarno nemam pojma, kod nas je veci fokus na biosistematici...
alanford78 wrote:
chengaba wrote:
minjonja wrote:
a vas dvoje studenata pomozite nekad :D :D . Interesovalo bi me kakva su gradiva, zanimanje ljudi za tu granu nauke, da li ima specijalizacije i tako neke stvari
pozz
Da ne offtopicarimo, ovo cu odgovoriti na PM u dogledno vrijeme ;-) ...
SenSen

#28 Re: Gugi the Panter

Post by SenSen »

Odlicna ideja za temu :thumbup:

Intresantne su zivotinjice, lice mi na male dinosauruse. Pogotovo je cool kako neki od kameleona nosaju svoje potomke na "rogu"! :shock: Ja sam mislila da sve ove "hladnokrvne" zivotinje ostave mlade da se sami izlijegnu i snalaze?! Prije nisam skoro nista znala o kameleonima, osim onoga sto je pisalo u Zivotinjskom Carstvu :D Sjecam se da mi je taj koncept mijenjanja boje bio jako zanimljiv kao djetetu..
alanford78

#29 Re: Gugi the Panter

Post by alanford78 »

SenSen wrote:Odlicna ideja za temu :thumbup:

Intresantne su zivotinjice, lice mi na male dinosauruse. Pogotovo je cool kako neki od kameleona nosaju svoje potomke na "rogu"! :shock: Ja sam mislila da sve ove "hladnokrvne" zivotinje ostave mlade da se sami izlijegnu i snalaze?! Prije nisam skoro nista znala o kameleonima, osim onoga sto je pisalo u Zivotinjskom Carstvu :D Sjecam se da mi je taj koncept mijenjanja boje bio jako zanimljiv kao djetetu..

Da pogotovo kazu za chameleon melleri da su dinosaurusi novijeg vremena :-D

Image

Moracu te na zalost razocarati sto se tice potomaka.Ta slika je nastala samo u smislu dobre fotke jer bebe i majke nemaju nista vise zajednicko poslije kad se izlegu ili rode posto imaju ovipar ( koji lezu jaja) i ovovipar (koji se radaju bez jaja) ali o tome cu u jednom od sljedecih nastavaka malo opisati.
chengaba wrote:
dogovoreno
opet ja wrote:
mislim da pored ovih na vlasti zohara da bi to imalo dobar odjek ovdje u EU radi izvoza pa cemo se dogovoriti :D

""Zohari made in Bosnia Herzegovina"" :-) :-)

A imam samo Gugija tj on nema jos prijateljicu na zalost :sad: Nije stvar njega vec sam ja u pitanju jer smatram da jos nisam dostigao onu razinu znanja da bi se uhvatio u kostac sa dvije zivotinje +parenje+inkubacija jaja+njega potomaka itd.Gugi mi je 4 vrsta koju sam do sad imao i planiram jos godinu dana da ga zadrzim pa onda ide dalje u dobre ruke :-? pa tek onda sljedeci ce biti neka druga vrsta i bice zenka posto su dosada sve bili muzijaci pa mislim da su dame sad na redu za izucavanje.A osim toga dvije zivotinje zahtjevaju mnogo vise mjesta. Gugijeva kucica (terarijum) je visina 1,4 m x sirina 1 m x dubljina 0,70 cm
a bogami i vi zene volite vise koju vazu ili sliku imati u stanu a ne kojekakvu drvenu kutiju :zoka:
drekalica28

#30 Re: Gugi the Panter

Post by drekalica28 »

Dragi Adi,
uredno pratim sve što pišeš i objašnjavaš. :)
Ovo sa jezikom me je posebno fasciniralo. Uopšte nisam znala da tu ima i mala koščica.
Fotke koje stavljaš su isto za 10. :thumbup: Vidim da planiraš nekada i ženku nabavti a Gugija dati dalje. Zar ti nije žao? I šta misliš....hoće li ženke biti zahtijevnije u držanju nego mužijaci? :D
minjonja

#31 Re: Gugi the Panter

Post by minjonja »

a zasto hoces da poklonis gugija? je li mislis da nisi u stanju da se brines o njemu ili ima neki drugi razlog?
alanford78

#32 Re: Gugi the Panter

Post by alanford78 »

drekalica28 wrote:Dragi Adi,
uredno pratim sve što pišeš i objašnjavaš. :)
Ovo sa jezikom me je posebno fasciniralo. Uopšte nisam znala da tu ima i mala koščica.
Fotke koje stavljaš su isto za 10. :thumbup: Vidim da planiraš nekada i ženku nabavti a Gugija dati dalje. Zar ti nije žao? I šta misliš....hoće li ženke biti zahtijevnije u držanju nego mužijaci? :D
Nadam se da pisem jezikom da me svi razumijete a ono sto nije jasno slobodno pitajte.Sto se tice fotki mislim da administracija nema nista protiv sto su vecina copy ali sve dok se ne upotrebljavaju u komercijalne svrhe mislim da je ok ja ok ne bas ali.... :roll:
Sto se tice jezika i mene je to pravo fasciniralo jer covjek polazi samo od svog jezika pa misli svi su isti sto naravno nije

Image

Sto se tice fotki mislim da jedna slika govori vise nego 1000 rijeci. Npr.najmanja vrsta Brookesia tj.njihove bebe, ti citas o njihovoj velicini ali dok fotku ne vidis nemas uopste predstavu sta malo, kako malo :-)

Image

ili ove

Image mada ovu sliku osudujem jer se ocigledno vidi strah malog i nervoza odraslog i kao sto rece slika govori sve.

Sto se tice Gugija naravno da ce mi biti zao se rastaviti ali me tjesi cinjenica da znam gdje ga dajem i imam tu mogucnost da ga vidim kad hocu.Imam tu srecu da sam se spojio sa par profesionalnih ljudi koji vode razlicite projekte za zastitu kameleona u svijetu i bave se uzgojom tih istih. Znam da ce mu biti jos bolje nego kod mene i raduje me spoznaja da ce imati priliku da i on upozna sta je zensko :D Mislim da ce rastanak manje boliti sa cinjenicom da to nije pas koji covjeka dokazano zavoli a kameleon se samo navikne na covjeka.
Sto se tice zenki one i jesu zahtjevnije i agresivnije a akcent te zahtjevnosti stavljam kad su nosece tj.trudne.Ove zivotinje sam jako zavolio i sa obzirom na njihov vijek zivota moram tako postupati kako bi i druge vrste upoznao i kad mi se pruzila prilika da zasto ne. :-D To ti je ono isto kad uzgajivac ima dosta beba pa dadne prijateljima da ih othrane pa vrate, s tim sto ja ne moram vracati ali to opet radim radi drugih stvari.

do sljedeceg izdanja jedan veliki pozdrav
alanford78

#33 Re: Gugi the Panter

Post by alanford78 »

minjonja wrote:a zasto hoces da poklonis gugija? je li mislis da nisi u stanju da se brines o njemu ili ima neki drugi razlog?
pogledaj moj odgovor drekalici :thumbup:

pozz
Post Reply