Gugi the Panter

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

alanford78

#1 Gugi the Panter

Post by alanford78 »

nakon referenduma hadzinice, opet ja i drekalice28 i shvatajuci opasnosti od hadzinicine oklagije :-) ispunjavam vam zelju.. :D pa cu vam malo teoretski-slikovito pokusati i opisati familiju Gugija..Inace zovem se Adi imam 36 god. a Gugi pripada porodici Furcifer pardalis i ima skoro 2 god.

Kao sto sam rekao familija kameleona (Chamaeleonidae) koji su preko 60 miliona godina stari i podrazumjeva do danas oko 160 -170 vrsta i svaka ta vrsta ima po nekoliko podvrsta koji se razlikuju samo u bojama i oblastima u kojima se nalaze.Jedna od tih je i Gugi tj.Furcifer Pardalis (Panterkameleon)

Furcifer Pardalis spada u vrstu koja je najsarenija i spada u jednu od najljepsih vrsti.Inace je Panterkameleon ugovorom iz Washingtona (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora ukratko CITES ) zasticena vrsta i za njegovo drzanje vam je potrebna dozvola uz obaveznu prijavu u opstini, tako je barem ovdje u Njemackoj. Mada crno trziste nazalost dokazuje i suprotne stvari.
Muzijak ima na celu sa obje strane izraslinu koja se zavrsava iznad usta i posjeca na nos mada to nije.

Image

Njihove tanke nogice su jako savitljive i tako su efektivne prilikom penjanja na drvo a njihove sapice koje su u obliku klijesta im omogucava siguran opstanak na granama i prilikom vecih vjetrova.

Image
Image
Image

i naravno treba isto spomenuti njihovu " 5 nogicu " koja im sluzi bas kao dodatna noga za penjanje a to je njihov rep. U gradzi njihovog repa se i nalazi dio kicmene kosti tako da kameleon nemoze izgubiti rep kao guster koji prilikom opasnosti odvaja jedan dio i tako zbunjuje protivnika dok on pobjegne.

Image
Image

Prilikom spavanja njihov rep je uvrnut i danas postoje teorije od herpetologa da tim uvijanjem repa prilikom spavanja odrzavaju svoju ravnotezu mada ta teorija jos nije dokazana.

Image

Zenka dostize velicinu do 35 cm a muzijak do 55 cm. Obadvoje imaju na ledima "cesalj" koji je prema repu uvijen i upravo on docarava ""mit"" o malom dinosurusu

Image
Image

Inace jos jedna bitna razlika izmedu zenke i muzijaka osim sto imaju onu izraslinu koja posjeca na nos, muzijaci su puno sareniji,imaju malo podebljanje repa i imaju sa strane ove linije,par muzijaka
Image
Image
Image

a ovo su vam zenke koje nisu tako u lijepim "dezenima"

Image
Image

Njihove bebe na svijet dolaze maskirni tj.tamni i tek nakon sto dostignu zrelost da se mogu pariti 8-9 mjeseci dobijaju svoju farbu

Image

Koza kameleona je tvrda i hrapava i njihova glavna funkcija je da sprijeci ozljede i da temperaturu i tecnost zadrze u tijelu.Posto kameleon svoj cijeli zivot raste dolazi i do mijenjanja koze tj.guljenja.Na to guljenje utjece temperatura, vlaznost i hormoni i to moze da potraje i po nekoliko dana.Inace ako se taj proces obavi do 3-4 dana onda je dobar indikator da se dobro osjeca.

Image

O njihovim kamuflazama odnosno mijenjanjem boja sam dovoljno rekao samo bi napomenuo kako do toga dolazi.Mjenjanje boja dolazi primarno kroz supstanzu zvanoj Melanin.Melanin upravlja kroz nervni sistem i seli se izmedu pigmentske stanice (celije) dubokog i povrsinskog koznog sloja i hoda tamo vamo, i za to hodanje koriste se najmanji misici.A to konkretno znaci da ako se siri Melanin u citavu celiju nastaju tamni tonovi boja a ako se suzava u celije onda nastaju svijetli tonovi.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

mislim da je za danas dosta pa bi nastavio sutra tako da imate svaki dan nesto citati i gledati.a u slijedecem izdanju :D osvrnuo bi se na ishranu, gugijeve rodzake i vidjet cemo jos sta.Za primjedbe, zelje, kritike molim feedback a sad mali Trailer

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

pozz
opet ja

#2 Re: Gugi the Panter

Post by opet ja »

HVALAAAAImage
drekalica28

#3 Re: Gugi the Panter

Post by drekalica28 »

Adi (ako si se već predstavio, onda ću te tako i osloviti :-D )....Gugi je f e n o m e n a l a n. :thumbup:
A ti si mali genije kako si nam svima sve do sada fino i jednostavno objasnio.
Fotke su divne, a meni eto ova baš nešto dopala.
Image
Baš je sladak. Samo se nadam da te nije ugrizao dok si ga slikao. Mada sumnjam....ne izgleda mi kao da grize. :mrgreen:
Jedva čekam novo izadnje magazina Gugi the Panter. :mrgreen:
jedna tamo

#4 Re: Gugi the Panter

Post by jedna tamo »

super ....
i slatke slikice
minjonja

#5 Re: Gugi the Panter

Post by minjonja »

je li iskljucivo melanin zasluzan sa boje ili ima jos nekih pigmenata? razumijem kako boje postaju intenzivnije ako ima vise melanina u celijama, ali kako iz crvene predje u plavu nije mi jasno :?

koliko godina zive ti mali dinosaurusi?
alanford78

#6 Re: Gugi the Panter

Post by alanford78 »

minjonja wrote:je li iskljucivo melanin zasluzan sa boje ili ima jos nekih pigmenata? razumijem kako boje postaju intenzivnije ako ima vise melanina u celijama, ali kako iz crvene predje u plavu nije mi jasno :?

Sto se tice mijenjanja boja pokusacu jos jedanput ali vjeruj mi ako sad ne uspijem da ti objasnim onda ni sam neznam kako :)

Koza kameleona se sastoji od nekoliko slojeva.U gornjem sloju sadrzi pigmente ili pigmentske stanice (celije) koji sadrze npr. Karotine koji izbacuju zuto narandzaste tonove, a koje pigmentske stanice ce sadrzavati dali plavo, crveno, zuto ili zeleno zavisi od vrste kameleona i predjela odakle dolazi.
Dalje ispod gornjeg se nalazi donji sloj u kojem se nalazi Melanin i on je uvijek tu bez obzira o kojoj se vrsti radi i on producira braun i crne tonove.Dalje ispod doljneg sloja ima jos jedan nazovimo ga zadnji sloj koji je transparentan koji samo reflektira svijetlost i kroz tu reflekciju nastaju plavi tonovi.

Sto znaci ako je gornji sloj sa malo Karotina napunjen onda dolazi drugi sloj do izrazaja koji propusta u zadnji sloj i on reflektira nazad u plavu.Ako je gornji sa vise onda donji ne propusta u zadnji i ne dolazi do reflekcije. Je li kontas ili sam to iskomplikovao sto se nadam da nisam :run:

Pogledaj mog Gugija gdje je plava boja na kozi.On tu nemoze nikad biti crven samo taman svijetao ili crn jer taj gornji sloj sadrzi samo te pigmente.
To ti je princip kao u likovnom imas osnovne boje pa mjesanjem jedne ili vise dolazis do druge a sve zavisi od osnovne tj.gornjeg sloja koze :-)

Ili pogledaj npr. kameleon dilepsis

Image

On moze biti samo svijetlo zeleni, tamno zeleni ili crn ne skroz ali poprilicno.Zasto zato sto mu je grada tako da u gornjem sloju koze ima samo zelenkaste pigmente.

Sto se tice zivotnog vijeka u prirodi je nesto manji do 5-7 godina zbog potencijalnih neprijatelja dok kod kucnog je do 12 godina uz dobru njegu

pozz
alanford78

#7 Re: Gugi the Panter

Post by alanford78 »

drekalica28 wrote:Adi (ako si se već predstavio, onda ću te tako i osloviti :-D )....Gugi je f e n o m e n a l a n. :thumbup:
A ti si mali genije kako si nam svima sve do sada fino i jednostavno objasnio.
Fotke su divne, a meni eto ova baš nešto dopala.
Image
Baš je sladak. Samo se nadam da te nije ugrizao dok si ga slikao. Mada sumnjam....ne izgleda mi kao da grize. :mrgreen:
Jedva čekam novo izadnje magazina Gugi the Panter. :mrgreen:
Hvala na komplimentu i kao sto rece drago mi je da ima ljudi koji se interesuju i za ovakve stvari.Inace moja ljubav sa zivotinjama je pocela od moje 7 godine krenuvsi od maca, pasa, vodenih zmija preko vjeverica i sova do ribica i jastrebova.Jedino za sta se zalazem je to da se zivotinje koje pripadaju prirodi tamo i ostaju i cuvaju za neka nova pokoljenja.I moj Gugi nije divlji vec iz privatne produkcije.

A na fotki me nije niti probao da ujede vec je zelio samo da se popne ali za taj mali fotoshoting je bio nagraden :)
Image
Image
Image
Image

Novo izdanje ce biti uskoro

pozz
Last edited by alanford78 on 08/12/2009 23:17, edited 1 time in total.
alanford78

#8 Re: Gugi the Panter

Post by alanford78 »

jedna tamo wrote:
opet ja wrote:
Hvala vama i uzivajte
alanford78

#9 Re: Gugi the Panter

Post by alanford78 »

Evo jedan mali interesantan experiment

http://www.wdr.de/tv/kopfball/sendungsb ... aeleon.jsp

Naime stavili su kameleona medzu ogledala i on je vidio u tom ogledalu sebe i misilio je da je rival i poceo je da mijenja svoju boju.Poslije su stavili crvene zidove izmedu ogledala i posto su do skora mislili da se kameleon prilagodava okolini nije promijenio svoju farbu.Dokaz kako mijenjanjem boja se ne prilagodava okolini vec iskljucivo sluzi za komuniciranje

pozz
chengaba

#10 Re: Gugi the Panter

Post by chengaba »

Super tema i super ljubimac... :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Bas me oraspolozi Gugi, pogotovo iz razloga sto bih ovih dana trebao poceti spremati Herpetologiju za ispit... :D

alanford78 wrote:...i posto su do skora mislili da se kameleon prilagodava okolini nije promijenio svoju farbu.Dokaz kako mijenjanjem boja se ne prilagodava okolini vec iskljucivo sluzi za komuniciranje

pozz
Ovo mi je plaho logicno, posebno uzevsi u obzir kako izgleda zenka Furcifera.
Je li ona uvijek u ovim sivim tonovima?

Nekako mi prvo pada na pamet sarenilo tj. sivilo muzjaka i zenke pauna kao analogija za kameleona. Malo mi ima veze sa mimikrijom ili cak aposemijom, nego vise sa privlacenjem zenke...
minjonja

#11 Re: Gugi the Panter

Post by minjonja »

alanford78 wrote:
minjonja wrote:je li iskljucivo melanin zasluzan sa boje ili ima jos nekih pigmenata? razumijem kako boje postaju intenzivnije ako ima vise melanina u celijama, ali kako iz crvene predje u plavu nije mi jasno :?

Sto se tice mijenjanja boja pokusacu jos jedanput ali vjeruj mi ako sad ne uspijem da ti objasnim onda ni sam neznam kako :)

Koza kameleona se sastoji od nekoliko slojeva.U gornjem sloju sadrzi pigmente ili pigmentske stanice (celije) koji sadrze npr. Karotine koji izbacuju zuto narandzaste tonove, a koje pigmentske stanice ce sadrzavati dali plavo, crveno, zuto ili zeleno zavisi od vrste kameleona i predjela odakle dolazi.
Dalje ispod gornjeg se nalazi donji sloj u kojem se nalazi Melanin i on je uvijek tu bez obzira o kojoj se vrsti radi i on producira braun i crne tonove.Dalje ispod doljneg sloja ima jos jedan nazovimo ga zadnji sloj koji je transparentan koji samo reflektira svijetlost i kroz tu reflekciju nastaju plavi tonovi.

Sto znaci ako je gornji sloj sa malo Karotina napunjen onda dolazi drugi sloj do izrazaja koji propusta u zadnji sloj i on reflektira nazad u plavu.Ako je gornji sa vise onda donji ne propusta u zadnji i ne dolazi do reflekcije. Je li kontas ili sam to iskomplikovao sto se nadam da nisam :run:

Pogledaj mog Gugija gdje je plava boja na kozi.On tu nemoze nikad biti crven samo taman svijetao ili crn jer taj gornji sloj sadrzi samo te pigmente.
To ti je princip kao u likovnom imas osnovne boje pa mjesanjem jedne ili vise dolazis do druge a sve zavisi od osnovne tj.gornjeg sloja koze :-)

Ili pogledaj npr. kameleon dilepsis

Image

On moze biti samo svijetlo zeleni, tamno zeleni ili crn ne skroz ali poprilicno.Zasto zato sto mu je grada tako da u gornjem sloju koze ima samo zelenkaste pigmente.

Sto se tice zivotnog vijeka u prirodi je nesto manji do 5-7 godina zbog potencijalnih neprijatelja dok kod kucnog je do 12 godina uz dobru njegu

pozz
dobro, dobro, hvala ti :D

mogao si mi samo reci da ima i drugih pigmenata jer me je bunilo sto si u ranijem postu bio samo melanin spomenuo. kontam da nisam sta u skoli preskocila :D

gugi ti je super :thumbup:
minjonja

#12 Re: Gugi the Panter

Post by minjonja »

chengaba wrote:Super tema i super ljubimac... :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Bas me oraspolozi Gugi, pogotovo iz razloga sto bih ovih dana trebao poceti spremati Herpetologiju za ispit... :D

alanford78 wrote:...i posto su do skora mislili da se kameleon prilagodava okolini nije promijenio svoju farbu.Dokaz kako mijenjanjem boja se ne prilagodava okolini vec iskljucivo sluzi za komuniciranje

pozz

Nekako mi prvo pada na pamet sarenilo tj. sivilo muzjaka i zenke pauna kao analogija za kameleona. Malo mi ima veze sa mimikrijom ili cak aposemijom, nego vise sa privlacenjem zenke...
hocu li se i ja ovako morati znati izrazavati do sljedece godine? :D
chengaba

#13 Re: Gugi the Panter

Post by chengaba »

minjonja wrote:hocu li se i ja ovako morati znati izrazavati do sljedece godine? :D
Eno sad... :lol: :lol:

Pozeljno bi bilo, pogotovo na usmenim ispitima... :D :D :D :D
Daphna

#14 Re: Gugi the Panter

Post by Daphna »

Vidjela si hadžinice da je Gugi za nagradu dobio skakavca :mrgreen:

Sad ću biti malo kontradiktorna :roll: ružni su brate i neugledni ali opet tako slaaaatkiiii :mrgreen: onako šareni, sa svojim šapicama i savijenim repom... K'o male bebice.

Pitanje: izgledaju mi nekako slabašno i nezaštićeno. Ko su im predatori u prirodi i koji im je sistem odbrane sem mimikrije?
alanford78

#15 Re: Gugi the Panter

Post by alanford78 »

chengaba wrote:Super tema i super ljubimac... :thumbup: :thumbup: :thumbup:

pozz

Velika vecina zenki su nazalost u tako nekim nefasinirajucim tonovima a ima i nekih izuzetaka ali nista posebno

Image
Image
Image

a ovako izgledaju Dame kad prijete

Image
Amazonka27

#16 Re: Gugi the Panter

Post by Amazonka27 »

Hvala na temi :) :thumbup:
alanford78

#17 Re: Gugi the Panter

Post by alanford78 »

Daphna wrote:Vidjela si hadžinice da je Gugi za nagradu dobio skakavca :mrgreen:

Sad ću biti malo kontradiktorna :roll: ružni su brate i neugledni ali opet tako slaaaatkiiii :mrgreen: onako šareni, sa svojim šapicama i savijenim repom... K'o male bebice.

Pitanje: izgledaju mi nekako slabašno i nezaštićeno. Ko su im predatori u prirodi i koji im je sistem odbrane sem mimikrije?
Nekog smrtnog neprijatelja nemaju pa vazi onaj zakon veci jedu manjeg :).Mimikrija je jedan vid samozastite

Image
Image
Image

ili majstor maskiranja Rhampoholeon koji posjeca na osuseni list

Image
Image
Image

onda imaju neke vrste koje se pri opasnosti se napusu i proizvode komicne tonove -ciktaju

Image
Image
Image

Kameleoni nisu neke brze zivotinje sto im predstavlja prednost u samoodbrani tako da prilikom kretanja ne skrecu veliku paznju na sebe
http://www.youtube.com/watch?v=vdbSikEt ... _embedded#

Onda imaju neki koji prilikom dodira sa neprijateljem se naprave mrtvi i puste se da padnu, dok ima i onih koji prilikom opasnosti promjene boje tako da potencijalni napadac izgubi apetit.. I tako dalje :-) :-)

Nadam se da sam jednim dijelom odgovorio

pozz
alanford78

#18 Re: Gugi the Panter

Post by alanford78 »

hadzinica wrote:hvala puno
s kojom ljubavi ti pises o svom Gugiju(cuj gugi :lol: :lol: :lol: )
hvala na odvojenom vremenu i detaljnim objasnjenjima :) i sto si nam otvorio ovaj kutak...ovo je vise nego zanimljivo

Gugiiii,gili, gili.. :D

e sta Gugi jede? :)
Nego gdje je oklagija u avataru :D :D :D

O ishrani cu se pozabaviti ubrzo :dance: i hvala vama na citanju
Amazonka27

#19 Re: Gugi the Panter

Post by Amazonka27 »

a kakav je kao kuncni ljubimac? Voli li da se dira...grize li? da li moze izazivati neku alergiju? da li prema svima ima isto ponasanje ili se primjeti da nekog voli vise ili manje? :) sta ga ljuti a sta veseli?
alanford78

#20 Re: Gugi the Panter

Post by alanford78 »

chengaba wrote:
minjonja wrote:
a vas dvoje studenata pomozite nekad :D :D . Interesovalo bi me kakva su gradiva, zanimanje ljudi za tu granu nauke, da li ima specijalizacije i tako neke stvari

pozz
opet ja

#21 Re: Gugi the Panter

Post by opet ja »

Amazonka27 wrote:a kakav je kao kuncni ljubimac? Voli li da se dira...grize li? da li moze izazivati neku alergiju? da li prema svima ima isto ponasanje ili se primjeti da nekog voli vise ili manje? :) sta ga ljuti a sta veseli?
napisao je vec negdje da mu suprugu ne gotivi :( :D
opet ja

#22 Re: Gugi the Panter

Post by opet ja »

alanford78 wrote:
chengaba wrote:
minjonja wrote:
a vas dvoje studenata pomozite nekad :D :D . Interesovalo bi me kakva su gradiva, zanimanje ljudi za tu granu nauke, da li ima specijalizacije i tako neke stvari

pozz
kod nas?!?
:lol: :lol: :lol: :lol:

gledam ja na tvu "das wilde wohnzimmer" pa znam da i u njem. nema na izvoz veterinara za gmazove...bas sam se :shock: kada su operisali jednog pa umjesto da ga zasiju koncem oni ga klamericom "zasili" :shock:
alanford78

#23 Re: Gugi the Panter

Post by alanford78 »

Amazonka27 wrote:a kakav je kao kuncni ljubimac? Voli li da se dira...grize li? da li moze izazivati neku alergiju? da li prema svima ima isto ponasanje ili se primjeti da nekog voli vise ili manje? :) sta ga ljuti a sta veseli?
Ja mislim da ih vecina voli zbog farbe i vecina ih zbog njihovog ponasanja smatraju dosadnim, znaju po nekoliko sati sjediti na jednom mjestu i razgledaju okolinu.Ali covjek kad je strpljiv i sjedi sa njima i promatra ih uvijek nesto novo otkrije.Da li je to mijenjanje boje zbog raspolozenja ili regulisanju temperature ili otkriju potencijalnu hranu pa se pocnu sunjati koje traje i po pola sata i tako te neke stvari.

Kameleon inace nije zivotinja koja je sklona diranju, mazenju i igranju.Sto se tice alergije zabiljezeni su jako rijetki slucajevi.Ljuti ga svako nepotrebno diranje a veseli ga banana i slobodno suncanje napolju ljeti u kavezu od gaze.

Mom gugiju je trebalo skoro 14 mjeseci da se navikne na mene a do tada se uvijek skrivao sto i dan danas cini kod drugih a pogotovo kod moje zene.Zasto je to tako mislim da nije stvar zenskog pola koliko stvar navike. A kad se navikne onda cak jede i pije iz ruke :D

Image
Image
Image
alanford78

#24 Re: Gugi the Panter

Post by alanford78 »

opet ja wrote:
da u pravu si za klamericu mada je to cesta praksa koja se odskora upotrebljava nakon operacija i koja nema neke negativne osobine na zivotinje a pogotovo kod kameleona sa obzirom na debljinu njegove koze.

Image

Izvinjavam se osobama koje su osjetljive ali na slici se jasno vidi kako se koza moze lijepo odvojiti od ostalog mesa.
Zasto je i kako sijenje sa klamericom pozitivno zamoli bi ako ima veterinara medu nama a pogotovo nase studente ako znaju sta o tome da nas prosvijetle
chengaba wrote:
minjonja wrote:
alanford78

#25 Re: Gugi the Panter

Post by alanford78 »

Evo nakon male pauze da nastavimo malo o ishrani a prije toga bi malo opisao njegove oci i jezik posto su one jako bitne za ishranu...... :roll:
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Kameleonove oci su posebna sposobnost i osobina koji samo oni jedini imaju od svih zivih bica.Oci im vaze kao jako razvijena ""tehnologija"" i bolje su nego covjecije oci.Oni imaju linse ali se samo pupile vide koje su okruzene kapcima koje su djelomicno spojene u dijelu sa ocnim jabucicama.

Image

Ostrina vida je pojacana sa roznjacama.To im omogucava da vide i do jednog kilometra sto je jako vazno ne samo za ishranu i nisanjenje cilja vec i zato da na vrijeme uoce neprijatelja i skrivaju se. Jos jedna osobina je sposobnost samostalnog kretanja ociju sto znaci jedno naprijed drugo nazad ili jedno gore drugo dole.

Image Image

Daljna osobina je to sto su oci tako rasporedzene da se vizuelna polja nemogu spajati u jednu sliku sto znaci da uvijek dvije razlicite slike nastaju i do danas nije poznato u nauci kako se te dvije razlicite slike dalje preraduju.Njihove oci su na glavi izbacene i to im povecava zonu vidnog polja.Mogu da vide u radijusu 342 stepena i samo 18 stepeni spada u mrtvi ugao radi kicme.
Jos da dodam i ovo bez aspekta da oci sluze za gledanje :-) ocni kapci pri komunikaciji isto mijenjaju boju.

Kameleoni imaju mogucnost da katapultiraju jezik tako da uhvate i privuku insekta u usta.To katapultiranje nije uvijek zagarantovano da ce uspijeti i zavisi od vise faktora kao sto su svijetlost, temperatura, brzina insekta, razdaljina.Princip tog katapultiranja je dugo bio ne razrijeshen.1828 godine nauchnik dr.Houston je tvrdio da do toga dolazi pod pritiskom slicno erekciji.Od tada su se mijenjala misljenja i tako kako je nauka napredovala 1954 dr.Altevogt je napravio studiju i dokazao da taj jezik pokrecu razliciti misici o kojima necu pisati da ne bismo ulazili dublje u anatomiju.
Inace jezik je dugacak koliko i sam kameleon a kod nekih vrsta i prelazi tu velicinu i sad kontate gdje mu stane :D ali zamislite samo princip antene i sve je jasno

Image

Vrh jezika je malo deblji i po obliku je slican slonovskoj surli

Image

i ima na vrhu ima sekret koji pomaze da zrtva ne pobjegne prilikom uvlacenja jezika.Inace za blize zrtve i ne upotrebljava se jezik vec mogu i da zagrizu.Sta je interesantno je to da u jednom dijelu jezika ima kost ovako nekako

Image

sto se ovdje bolje vidi

Image

ili ovako

Image

a ovako je spremljen u kameleonu

Image

Sto se hrane tice kameleoni spadaju u red Carnivora--je sastavljen od latinskih rijeci caro, carnis (meso) i voro (gutati), sto bi znacilo da su mesozderi.S tim da povremeno uzimaju lisce sa drveta kojim dopunjavaju nedostatak tecnosti.Jedu pretezno bezkicmenjake kao sto su skakavci, zohari, pauci, muhe, crve a vece vrste kameleona povremeno manje sisavce-baby miseve, ptice itd..

ImageImageImage
ImageImage

Glavno pravilo je sto manje to bolje iako to bolno zvuci za nas koji odrzajemo ove kucne ljubimce.Panterkameleon je vrsta koja bi mogla nonstop samo da jede pa bi tako cijeli dan samo pikirao jezikom.U prirodi za njih svaki insekt predstavlja dragocjenost dok ih u kucnom drzanju imamo na pretek pa je zato najbolje napraviti plan hranjenja.Mali kameleoni do 6 mjeseci i trudne zenke tj nosece dobijaju koliko god mogu pojesti dok ostali 3-4 insekta zavisno od velicine stim da se napravi 1-2 dana u sedmici pauza tj moraju postiti.

Jako vazno u kucnoj ishrani je dodatak vitamina.Sad ce se neki upitati zasto u prirodi isto nemaju te vitamine ali zato u prirodi ima ta raznolikost u insektima pa oni kroz to popune te nedostatke koje imaju u kucnom drzanju.Licno upotrebljavam Korvimin koji je bogat kalcijumom koji sprecava Rahitis (nedostatak kalcijuma u kostima) i stvaranja kamenca u zglobovima i organima.
Vitamin D3 kameleon proizvodi sam pomocu UV zracenja.U bubrezima se vitamin D3 sprema i drzi u pripravnosti i kod potrebe se izvlaci da bi preradio Kalcijum koji bez vitamina D3 bi samo napustio crijevo.
Isto tako bitno je pokusati ponuditi raznoliku hranu kao i strogo paziti i izbjegavati hranjenje sa pinzetom, nekad ja ali ne uvijek.ZASTO?Zato sto bi se Gugi navikao na mjesto gdje je dobio hranu i uvijek kad bi prilazili terariju on bi odmah dolazio na svoje mjesto i cekao svoj komad kolaca :D izbjegavajuci pri tome svoj instikt za lov,kretnju i sve ostale osobine koje ga krase.Gugi dobija samo kao nagradu od mene na pinzeti za dozivljeni sok kad ga moram slikati.............

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Za danas bi bilo ja mislim dosta i kao uvijek lijep pozdrav i prica ce se nastaviti.... :run:
Post Reply