Gubitak religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Kikibombona

#401 Re: Gubitak religije

Post by Kikibombona »

mousstapha wrote:Kako go bilo, cinjenica je da se Muhamed ozenio djetetom. Pravdanje kontekstom vremena ne pije puno vode, jer je on kao poslanik slao poruku cijelom covjecantsvu i za sva vremena. Kome takvo nesto ne smeta onda vjerovatno i ne razmislja o napustanju takve religije. S druge strane to je sasvim valjan razlog zbog kojeg bi preispitivao vjeru i na kraju i napustio.
Upravo!

Muhamed je bio covjek u poznim godinama kada je ozenio djevojcicu. Mene bude stid kada pogledam djevojcicu od 15-16 god. koja izgleda suvise napredno za svoje godine. Imao bih problem da se zabavljam sa djevojkom od 18, 19, 20 god., jer sam, eto, prilicno stariji... Kako cu tek cijelu stvar posmatrati kada budem imao 50 i kusur? :-)

Zamislite da se vase dijete od 18 godina uda za hodzu od 60 godina!

Muhamed je vjerovatno bio dobar i moralan covjek za ono vrijeme...
5 0 5

#402 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:00, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#403 Re: Gubitak religije

Post by skupljac_zeljeza »

5 0 5 wrote: a to su one stvari sto skupljacu smetaju i cega se stidi, pa odmah zagalami cim se to spominje.
Nešto ili nečega se stidim? Ako tebi smeta moje prisustvo u diskusiji, samo reci, a nemoj ovako jeftino. Začas ću ti pomoći. :wink:
Towelie

#404 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

kako god da je, to je meni samo jedan argument vise da su prvi muslimani sklapljali pravila za svoju guzicu, a ako bog postoji i ako je njemu to bilo uredu, onda nije ni on cemu. (po danasnjim standardima). a valjda bi trebao biti savrsen po standardima bilo kojeg vremena. (ali tu akrobatiku treba ostaviti onima kojih se to tice).
Kako to da na savrsenost Boga uticu postupci pogresivih ljudi? Bog je potpuno neovisan od onoga sto ljudi rade. Sve i da na celom Dunjaluku nema niti jednog muslimana, to i dalje ne bi bio argument protiv savrsenosti Boga.
5 0 5

#405 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
5 0 5

#406 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Kikibombona

#407 Re: Gubitak religije

Post by Kikibombona »

Towelie wrote: Kako to da na savrsenost Boga uticu postupci pogresivih ljudi? Bog je potpuno neovisan od onoga sto ljudi rade. Sve i da na celom Dunjaluku nema niti jednog muslimana, to i dalje ne bi bio argument protiv savrsenosti Boga.
Argument protiv savrsenosti su religije koje je Bog poslao ljudima. Da je savrsen, valjda bi bila dovoljna jedna religija u ciju autenticnost niko ne bi sumnjao? Eto, ne moramo imati pouzdan dokaz da je od Boga, dovoljno je da znamo da je autenticna.

Biblija - milion verzija. Ko ce vise znati sta je od toga poteklo direktno od Isusa.

Kako je moguce da propadne projekat sa Isusom?
Kako je moguce da su propali mnogi projekti prije Isusa?

Kuran, posljednja objava?

Pa i to je cirkus kao sto mozemo vidjeti. Kuran je 'sastavio' halifa Osman. Pored Kurana imamo mali milion hadisa. Zar nije Kuran dovoljan? Zar je potrebno obogatiti, objasniti knjigu od Boga? :zzzz:

Nekada sam mislio da krscani kreiraju kult licnosti. Te apostoli, te sveci, te ovo te ono... Ni muslimani nisu nista bolji. Muhamedovi prijatelji se tretiraju kao najbolji ljudi ikada. Njih 10 je cak dobilo vizu za dzenet jos za zivota. :mrgreen: Ako je to takva dobrota, kako su onda Ali i Aisa bili na suprotnim stranama...? Idealizovanje ljudi i desavanja iz tog perioda meni zvuce jednako kao mitovi o Kosovskoj boju, Milosu Obilicu i slicne budalastine...
Hakiz

#408 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

Kikibombona wrote:
Towelie wrote: Kako to da na savrsenost Boga uticu postupci pogresivih ljudi? Bog je potpuno neovisan od onoga sto ljudi rade. Sve i da na celom Dunjaluku nema niti jednog muslimana, to i dalje ne bi bio argument protiv savrsenosti Boga.
Argument protiv savrsenosti su religije koje je Bog poslao ljudima. Da je savrsen, valjda bi bila dovoljna jedna religija u ciju autenticnost niko ne bi sumnjao? Eto, ne moramo imati pouzdan dokaz da je od Boga, dovoljno je da znamo da je autenticna.

Biblija - milion verzija. Ko ce vise znati sta je od toga poteklo direktno od Isusa.

Kako je moguce da propadne projekat sa Isusom?
Kako je moguce da su propali mnogi projekti prije Isusa?

Kuran, posljednja objava?

Pa i to je cirkus kao sto mozemo vidjeti. Kuran je 'sastavio' halifa Osman. Pored Kurana imamo mali milion hadisa. Zar nije Kuran dovoljan? Zar je potrebno obogatiti, objasniti knjigu od Boga? :zzzz:

Nekada sam mislio da krscani kreiraju kult licnosti. Te apostoli, te sveci, te ovo te ono... Ni muslimani nisu nista bolji. Muhamedovi prijatelji se tretiraju kao najbolji ljudi ikada. Njih 10 je cak dobilo vizu za dzenet jos za zivota. :mrgreen: Ako je to takva dobrota, kako su onda Ali i Aisa bili na suprotnim stranama...? Idealizovanje ljudi i desavanja iz tog perioda meni zvuce jednako kao mitovi o Kosovskoj boju, Milosu Obilicu i slicne budalastine...
To bih zaista volio da mi vjernici objasne. Sav taj proces savršenog boga i njegove kreacije, dakle ljudi ovakvih kakvi su, koji se već 70.000 godina ne mogu dogovoriti ni ima li ga, a oni koji vjeruju da ga ima, ne mogu se dogovoriti koji je ispravan način na koji će ga poštovati.

Ako neko spomene slobodnu volju, povratiću.

U stvari ovako:

Nauka ima slijedeći princip. Postavi teoriju i tvrdi da je ta teorija ispravna. I ta teorija vrijedi u skoro beskonačnom broju slučajeva. Kada se u samo jednom slučaju pokaže da ta teorija nije ispravna, nauka odbacuje tu teoriju i traži novu, koja će vrijediti i u tom jednom slučaju.

Religija ima sljedeći princip: Ima pravila, zakone za koje tvrdi da su božiji. Da li direktno od boga, svejedno. Kada se praksa vjernika pokaže suprotnom od tih zakona, kada se uspostavi da ti zakoni ne vrijede, da se ne mogu provesti, da su na kraju u suprotnosti sa prirodom, pogotovo ljudskom prirodom (a naročito nagonima) religija radi šta? Nalazi opravdanja i izgovore. Te ljudi to nisu dobro razumjeli, te uticaj šejtana, te ovo, te ono. A jedan od tih izgovora je i slobodna volja. Ali nema šanse da kaže, pogriješili smo, ovo ne radi, moramo skontati nešto novo.

Sama ta činjenica je potreban i dovoljan uslov da se ne vjeruje u istinitost bilo čega što bilo koja religija kaže.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#409 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Carmen123 wrote:Za sve ove koji opravdavaju poslanikov brak sa Aisom koja je imala 9 god. Bez obzira na to vrijeme i serijatsku punoljetnost ipak je dijete. Zanima me da li bi isto misljenje imali da je u pitanju njihova kci? :D
Misljenja su razlicita za Aisinu r.a. dob

http://www.muslim.org/islam/aisha-age.htm
W0rM

#410 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

5 0 5 wrote: kada ne bi bilo nijednom muslimana, ne bi bilo ni muslimanskog boga. kao sto su nestali mnogi bogovi sa narodima koji su u njih vjerovali. a naravno da ocekujem savrsen zivotni sklad kod onih koji slijede upute tako savrsenog bica. zasto ih je onda spustao. ili mozda covojek nije u stanju da ih se pridrzava? kako se mozemo pridrzavati saobracajnih pravila, koje je obicni covjek napisao? bog bi to morao ipak malo bolje. ili je mozda ipak vjerovatnije da ih je covjek smislio, a pripisao bogu? bice da je to. :D
Bog zna za čovjekove potrebe, za njegove strasti, mane i vrline. On ne opterećuje čovjeka van njegovih mogućnosti.
Bog je vječan, njegova vjera je postojala vrijeme, Muhammeda s.a.w.s, Isa a.s., Musa a.s., Ibrahima itd. i postojat će.
Jos jednom da ponovim, covjek je bice podlozno greskama (grijesima) sem poslanika, a vjera konkretno Islam nije.

A ti se kao pridržavaš propisa, stajes na "STOP" i cekas 3 sekunde, nisi prošao nekad na "žuto" a mogao si stati? nikad nisi ni jednom pogriješio?
piupiu

#411 Re: Gubitak religije

Post by piupiu »

Lopov-eliminator wrote: Bio musliman, vise nisam. Za razliku od mnogih koji (razumljivo) zbog nazadne sredine ne smiju reci da se vise ne smatraju vjernicima, ja to nisam dugo krio. Bez ikakvog uljepsavanja, platio sam visoku cijenu javnog iznosenja svog stava, malo je reci da sam prosao kroz sito i reseto, zbog toga mi je bila ugrozena i egzistencija ali sam na kraju nekako uspio prezivjeti sve to.

Strasno je kako te ljude odmah gledaju drukcijim ocima samo zbog promjene tog stava.
To je odlika nezrelih društava. Da ne dosadjujem opet svojom standardnom etiketom - autoritarno društvo (iako je BiH školski primjer). Mada ... ja sam malo zbunjeno ... zar nisu baš po tim pitanjima (oko kojih se ti nadje u problemu) narodu usta puna demokratije, dubokoplućnih udisaja, slobodoumlja, sjajnih žarulja i visokonaponskih reflektora što osvijetliše put iz mraka? :? :D :oops:

A, na temi - stanje redovno. :zjev:
piupiu

#412 Re: Gubitak religije

Post by piupiu »

Hakiz wrote:.
Hakize, zašto ti na svakoj temi staviš tačku ... ili više njih? Je l' to neki tačkasti pokret forumskog minimalizma? :P

PS Nikad ne znam da li da obrišem, ili ne.
5 0 5

#413 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
skupljac_zeljeza

#414 Re: Gubitak religije

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Nešto ili nečega se stidim? Ako tebi smeta moje prisustvo u diskusiji, samo reci, a nemoj ovako jeftino. Začas ću ti pomoći. :wink:
a joooj. dusa draga. pa zar se nisi jutros zalio da ti samo prenosim lose vijesti iz muslimanskog svijeta? sjecas se jos uvijek ove price? sigurno je zapadnjackocionistickokomunisticka zavjera. bar je uvijek tako bilo prije. :lol:

a ne smetas mi. ja znam da ti vec odavno koketiras sa ateizmom. ateista iz ormara. ubrzo ces i ti na ovu stranu. :thumbup:
Ako si shvatio da sam se žalio onda nisi shvatio šta sam ti napisao, a nije ti problem da se vratiš stranicu nazad pa provjeriš još jednom. Tvrdio si da su ateisti objektivni, a teisti subjektivni pa te pitah kako to da se u tolikom mnoštvu linkova koje dovlačiš iz raznih novina ne omakne bar jedan u kojem su vjernici pozitivci, a ne možeš me ubijediti da takvih članaka nema. Čak da je to dobro inspirisano direktno vjerom. Da li te je sa ovakvim upisima moguće doživjeti kao objektivnog analitičara/kritičara religije? Moj lični dojam je da je sve to antiteističko misionarstvo i navedoh ti par primjera koliko može daleko dobaciti. Slično je Dawkinsonovoj izjavi u predgovoru njegovih Deluzija da:"...vjernici koji je otvore bit će ateisti kad je pročitaju." Takve mudžize nisu imali ni Božiji poslanici kada su ljudima Božije knjige prenosili. :mrgreen:

Ima jedan sipmatičan i poučan zapis/epitaf na starom nišanu u Pruscu:"Što si ti danas,ja sam bio juče! Što sam ja danas,ti ćeš biti sutra." Ko zna gdje te ova traganja vode? Samo polahko. :wink:
kritichar

#415 Re: Gubitak religije

Post by kritichar »

shbc wrote:
kritichar wrote: Ma kakvi uopste se ne trudite, a svako malo antiislamska tema osvane
Vi i isis ste braca, imate isto shvatanje, blizi su vama, nego nama
Znaci ti si alim, pa alime, to se odnosi na konkretan dogadjaj i na slicne dogadjaje, a da bi ti alime znao kako se islam odnosi prema neprijatelju i drugom i drugacijem, trebas da se druzis s Kur'anom svaki dan
Isto kao da si mi rekao da se druzim sa knjigom Harry Pottera svaki dan (iako je Harry mnogo zanimljiviji). Super je malo zivjeti u svijetu maste, ali svaki dan... Jebiga, treba hljeb zaraditi.
Zato ti i ne možeš da komentarišeš Kur'an, ne shvaćaš ga ozbiljno, a ko protivnika ozbiljno ne shvati, uvijek gubi.
skupljac_zeljeza

#416 Re: Gubitak religije

piupiu wrote:
Lopov-eliminator wrote: Strasno je kako te ljude odmah gledaju drukcijim ocima samo zbog promjene tog stava.
To je odlika nezrelih društava. Da ne dosadjujem opet svojom standardnom etiketom - autoritarno društvo (iako je BiH školski primjer).

Kroz to je i Aida prošla...
Odrasla u porodici koja nije religiozna, Aida Begić, poznata i nagrađivana bh. režiserka je putevima spoznaje koračala sama.

Pokrivanje je došlo kao prirodna tačka u njenom duhovnom sazrijevanju, onda kada je shvatila da to nije stega, niti prepreka već upravo – suprotno. Nije imala podršku svoje najbliže okoline, svoje porodice, a sav taj silni strah i otpor okoline prema njenom pokrivanju samo je ubrzao njenu odluku, jer kako kaže po prirodi je buntovna i ne voli da ide s većinom.

Njenom odlukom svi u krugu ljudi među kojima se kreće, bili su šokirani, no neki su pokazali razumijevanje, dok su drugi su bili zgroženi.
nasa

#417 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

Ja ipak mislim da smo mi po pitanju vjere tolerantno drustvo ili onoliko tolerentno koliko mozemo biti s obzirom na sve okolnosti.Ja sam imala srecu u zivota da sam zivjela u razlicitim zemljama i to je moj licni dojam, s tim naravno da svi mi imamo licna iskustva koja mogu biti potpuno razlicita.Uvazavam da ljudi na osnovu navedenog imaju razlicita iskustva ali trebate uvaziti da je to vase licno iskustvo koje ne mora biti generalna ocjena.

Ako govorimo specificno o poteskocama da se bude drugaciji od okruzenja u kontekstu religijske ne/pripadnosti onda sigurno da nema drustva gdje iste nisu izrazene u vecoj ili manjoj mjeri.Mi jesmo malo drustvo tako da je to sve mozda izrazenije i to u podjednakoj mjeri za ateiste i pripadnike razlicitih religija.Konkretno vjerujem da neko moze naici na neprimjerene reakcije kao ateista ali moze i kao musliman, npr.predresude prema pokrivenim djevojkama su vrlo ceste, a tek da ne pricamo o nikabu ili prema pripadnicima drugih religija itd.
Ali sve to mozete dozivjeti i u nizu drugih zemalja pa i onih koje uzimamo kao pozitivan primjer.
nasa

#418 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

mousstapha wrote:Kako go bilo, cinjenica je da se Muhamed ozenio djetetom. Pravdanje kontekstom vremena ne pije puno vode, jer je on kao poslanik slao poruku cijelom covjecantsvu i za sva vremena. Kome takvo nesto ne smeta onda vjerovatno i ne razmislja o napustanju takve religije. S druge strane to je sasvim valjan razlog zbog kojeg bi preispitivao vjeru i na kraju i napustio.
Poslanik je nosio odjecu koja je za to vrijeme bila primjerena, lijecio se u skladu s tadasnjim saznanjima, koristio dostignuca tadasnjeg vremena itd.jer ipak jeste bio covjek.
Mi nemamo obavezu da preslikavamo Poslanikov zivot niti se Kur'an bavi njegovom biografijom.

A odredjena problematika postoji u pristupu nekim hadisima, niko to ne osporava, i ovo pitanje jeste upravo jedno od takvih gdje se javlja vise kontradiktornosti.

Tako da to nije valjan razlog za napustanje islama ali moze biti valjan razlog za preispitivanje pristupa islamu!
breuer

#419 Re: Gubitak religije

Post by breuer »

Izgubio "religiju" poodavno, ali vjeru nikada...

...vjeru u ljude!
mousstapha

#420 Re: Gubitak religije

Post by mousstapha »

Razumijem da tebi nije. Ja od "odabranog" ocekujem vise, a ne samo da bude najbolji unutar jednog vremenskog i prostornog konteksta.
Kikibombona

#421 Re: Gubitak religije

Post by Kikibombona »

nasa wrote:Ja ipak mislim da smo mi po pitanju vjere tolerantno drustvo ili onoliko tolerentno koliko mozemo biti s obzirom na sve okolnosti.Ja sam imala srecu u zivota da sam zivjela u razlicitim zemljama i to je moj licni dojam, s tim naravno da svi mi imamo licna iskustva koja mogu biti potpuno razlicita.Uvazavam da ljudi na osnovu navedenog imaju razlicita iskustva ali trebate uvaziti da je to vase licno iskustvo koje ne mora biti generalna ocjena.

Ako govorimo specificno o poteskocama da se bude drugaciji od okruzenja u kontekstu religijske ne/pripadnosti onda sigurno da nema drustva gdje iste nisu izrazene u vecoj ili manjoj mjeri.Mi jesmo malo drustvo tako da je to sve mozda izrazenije i to u podjednakoj mjeri za ateiste i pripadnike razlicitih religija.Konkretno vjerujem da neko moze naici na neprimjerene reakcije kao ateista ali moze i kao musliman, npr.predresude prema pokrivenim djevojkama su vrlo ceste, a tek da ne pricamo o nikabu ili prema pripadnicima drugih religija itd.
Ali sve to mozete dozivjeti i u nizu drugih zemalja pa i onih koje uzimamo kao pozitivan primjer.
Tako nekako...

Nasi ljudi ne trpe nametljivost, ne trpi druge i drugacije. Bosanska tolerantnost je nista drugo nego mit. Volimo se rugati svakome ko je drugaciji od nas.

Ateisti se susrecu sa neugodnostima isto kao vjernici. Vjernici koji redovno idu u dzamiju/crkvu se cesto ismijavaju. Ako promovira vjeru, onda jos gore. Jucer sam svjedocio jednom takvom ismijavanju. Auto od covjeka nazivaju dzamija a covjeka 'muftijica'. A nista im covjek nije lose rekao ili uradio. Volimo se rugati, ismijavati...
Kikibombona

#422 Re: Gubitak religije

Post by Kikibombona »

nasa wrote: Poslanik je nosio odjecu koja je za to vrijeme bila primjerena, lijecio se u skladu s tadasnjim saznanjima, koristio dostignuca tadasnjeg vremena itd.jer ipak jeste bio covjek.
Mi nemamo obavezu da preslikavamo Poslanikov zivot niti se Kur'an bavi njegovom biografijom.

A odredjena problematika postoji u pristupu nekim hadisima, niko to ne osporava, i ovo pitanje jeste upravo jedno od takvih gdje se javlja vise kontradiktornosti.

Tako da to nije valjan razlog za napustanje islama ali moze biti valjan razlog za preispitivanje pristupa islamu!
Jedna od vecih islamskih fula je idealizovanje Muhameda i posebno idealizovanje njegovih prijatelja. Muslimani uopste ne zaostaju za krscanima kada je u pitanju obozavanje i idealizovanje Isusa. Kao da su njih dva mali bogovi a ne obicni ljudi. Doduse, ako se ne varam, krscani na neki nacin Isusa smatraju Bogom/Bozjim sinom.

Jos problmaticnije je idealizovanje Muhamedovih prijatelja. A historija, koja je sigurno frizirana, nam govori da vecina njih nisu bili nikakve cvjecke. Ni Aisa nije bila cvjecka, ni Ali nije bio cvjecka. Jer, kako mogu dva tako dobra covjeka da se ne podnose medjusobno? Jedan Halid ibn Velid se velica kao dobar covjek. U stvari, radi se o beskrupuloznom vojniku radi kojeg su glavom platili mnogi ljudi. Mislim da se bespotrebno trosi energija na kopanje po historiji i proucavanje ljudi koji su zivjeli u potpuno drugacijim okolnostima.

Zasto recimo forumas Towlie ne bi mogao biti bolji covjek od Halida ibn Velida?
Pa ja sam siguran da je bolji od njega i mnogih Muhamdovih prijatelja!
nasa

#423 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

Recimo da se mogu sloziti da su uljepsani podaci ili u nekim slucajevima izostavljeni, prezentirani kroz filtere i sve moguce sta se uopce moze desiti s historijskim izvorima ali nikako se ne mogu sloziti da su oni koji govore negativno bez sumnje tacni.

Kojom logikom ti zakljucujes da Ajsa nije bila cvjecka.Pa ako imamo izvore koji se iz odredjenih razloga uljepsavaju onda isto tako imas i one koje si odredjenih razloga izvrcu u negativnom kontekstu.Tako da mi je apsurdno diskutovati o tome.Izvori su vjerodostojni ili ne ili ne mozemo utvrditi...a ne nikako nekakvom nasumicnom selekcijom e ovo je uljepsano, ovo nije itd.
A vec sam odgovorila u prethodnim komentarima da ako bi tjerali mak na konac onda bi historicari dali bolju ocjenu za sunitske izvore nego druge....ali svakako ne zelim u tu pricu jer ona ne doprinosi istini vec doprinosi radikalizaciji stavova.

To sve zajedno i nije problem vec nacin na koji se neka pitanja tretiraju u islamu od strane svih pravaca jer ako neko kao svoju identifikaciju i vjerske okvire uzima hisorijske dogadjaje onda imamo circus koji svi zajedno gledamo.
Ukratko, nije hisorija problem vec odredjivanje njenog mjesta unutar islama.
W0rM

#424 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Kikibombona wrote:
nasa wrote: Poslanik je nosio odjecu koja je za to vrijeme bila primjerena, lijecio se u skladu s tadasnjim saznanjima, koristio dostignuca tadasnjeg vremena itd.jer ipak jeste bio covjek.

Jedna od vecih islamskih fula je idealizovanje Muhameda i posebno idealizovanje njegovih prijatelja. Muslimani uopste ne zaostaju za krscanima kada je u pitanju obozavanje i idealizovanje Isusa. Kao da su njih dva mali bogovi a ne obicni ljudi. Doduse, ako se ne varam, krscani na neki nacin Isusa smatraju Bogom/Bozjim sinom.

Jos problmaticnije je idealizovanje Muhamedovih prijatelja. A historija, koja je sigurno frizirana, nam govori da vecina njih nisu bili nikakve cvjecke. Ni Aisa nije bila cvjecka, ni Ali nije bio cvjecka. Jer, kako mogu dva tako dobra covjeka da se ne podnose medjusobno? Jedan Halid ibn Velid se velica kao dobar covjek. U stvari, radi se o beskrupuloznom vojniku radi kojeg su glavom platili mnogi ljudi. Mislim da se bespotrebno trosi energija na kopanje po historiji i proucavanje ljudi koji su zivjeli u potpuno drugacijim okolnostima.

Zasto recimo forumas Towlie ne bi mogao biti bolji covjek od Halida ibn Velida?
Pa ja sam siguran da je bolji od njega i mnogih Muhamdovih prijatelja!
Mozda bolji iz tvoje perspektive. Ovisi iz kog ugla gledas i kako. Muhammed s.a.w.s. se nikad nije ljutio radi sebe, ili ako bi neko njemu nesto uradio, uvijek se ljutio radi vjere. Nadalje, pogledaj koje je sve gradove Halid ibn Velid osvojio i kako je postupao sa njihovim stanovnicima.

Pogledaj sta ljudi kazu o Muhammedu s.a.w.s. i zasto je on najuticajnija licnost u historiji. Ne idealizuju ga samo muslimani, nego i mnogi drugi.

Pogledaj sta kaze jedan Bernard Šo o njemu: "Proučavao sam ga, tog izvanredno čovjeka, i po mom mišljenju, Muhamed (s.a.w.s) bi se morao nazvati sapsiteljem čovječanstva."
Hakiz

#425 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

piupiu wrote:
Hakiz wrote:.
Hakize, zašto ti na svakoj temi staviš tačku ... ili više njih? Je l' to neki tačkasti pokret forumskog minimalizma? :P

PS Nikad ne znam da li da obrišem, ili ne.
Kao što 505 reče. U žaru diskusije nešto napišem, a onda skontam da nema potrebe, pa kako ne mogu izbrisati post, editujem ga tako da umjesto napisanog stavim tačku.

Jedna od najvećih mana foruma je da korisnik ne može izbrisati svoj post. Niti sam izbrisati svoj account. Vrag ga odnio, korisnik sam može izbrisati svoj account na googleu, yahoou, pa i na facebooku, a ne može na klixu. Svašta. Ali to nije tema.
Post Reply