Gubitak prsta

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

nihil_

#26 Re: Gubitak prsta

Post by nihil_ »

brineta- wrote:puno mi znače vaši savjeti, i vaša razmišljanja! Hvala vam puno!! :)
:thumbup: :kiss: :D

Nemoj da cujem da se sekiras zbog tog! :D
Woman

#27 Re: Gubitak prsta

Post by Woman »

Brineta
hajde bona digni glavu, i digni tu svoju ruku prije svega, pokaži je, šta je se stidiš. dok god je ti budeš sramežljivo skrivala, drugi će te sažaljevati jer ti prije svega pokazuješ da sama sebe sažaljevaš.tvoj gubitak hvala Bogu nije velik, ne ometa te i ne sputava ni u čemu. ja sam nekoliko puta u gradu, u samom centru među brukom ljudi vidjela jednu prelijepu mladu djevojku bez noge, hoda na štakama. možeš zamislit kako je njoj teško, a kako hrabro to podnosi. šta će, nije se ona pitala, i ona bi voljela da ima nogu, al kad je već nema mora to prihvatiti. nije šuplja priča, blizak mi je ovaj problem, jer moj otac od svoje tridesete, zbog prokletog rata, nema lijevu nogu. znala sam se ponekad uhvatiti u trenutcima kada se stidim te činjenice, al sad bih se lupala ciglom u glavu što sam bila tako ogavna. nema se tu čega stidjeti.
Mr.Penguin

#28 Re: Gubitak prsta

Post by Mr.Penguin »

Moje misljenje je da previse pridajete znacaju tom prstu, i on vas sad definise jer ste mu to dozvolili, citam post i gledam kako postavljac kategorise ljude one sa svim prstima i one bez prsta, prestani misliti sta drugi misle i misli da te ne zanima sta misle, ili odmah reci u razgovoru nedostaje mi prst (kada ovo budes mogao uraditi 100% ces napredovati)
i neces vise misliti o tome hoce li ga ovaj drugi primijetiti. (inace sam grub motivator :), grub ali ipak motivator )

Nakon sto prodjete filter ljudi kojima to smeta ostace vam najbolja vrsta ljudi.
Faithless

#29 Re: Gubitak prsta

Post by Faithless »

jeste ucrnili temu majkemi, ok ono shvatam al brate nije kraj svjeta, svako od nas neki hendikep ima i ko ga i nema umisliche u glavi da ga ima, shta vam je, svi te svoje demone male imamo,to je normala imam i ja neku vrstu hendikepa al se sa tim sprdam i na kraju krajeva to ispane i simpaticno ono. Odrastao sam uz lika koji nije imao par prstiju na ljevoj ruci pukao mu tromblon u ruci kad je bio mal i ostala mu samo dva prsta al lik nidje veze ono da je kompleks od tog razvio, pa dajdja rahmetli isto, par poznanika ono, al ocu da ispricham par anegdota malo da oraspolozim temu. Mati kad je bila curetak, imali u raji lika bez dvije trecine kaziprsta, i ono furka im bila da on sjedne nedje i stavi to malo prsta u nos i ispada ko da je prst do mozga gurnuo u nos :P ljudi zinu a ovi se ludjaci kocene od smjeha. A druga anegdota je vezana za jednog hibrida u najmanju ruku, radio ja sa likom jedno vrjeme na gradjevini, i ono lik nema kaziprsta, haj kontam mozda negdje na poslu izgubio na gradjevini kakvoj, i ono kroz pricu shu sha kad lik pricha, pravili mu auto u mahali neki jarani, golf dvica i fenomen pocheo tvrdit da mozhe zaustavit ventilator od hladnjaka prstom hahaha nemosh vjerovat i ovi ga odgovarali al kaki oche lik i bog, jos i jest nakav grmalj pa i popio malo garant, i hajvan i uradi to tako :) znachi ljudi ima gore od goreg vazda, mante se crnjaka svatam ja lako je meni kakit ovda al fakat ono barem ste cisti u glavi jbga ;)
♥ Julianna ♥

#30 Re: Gubitak prsta

Post by ♥ Julianna ♥ »

brineta- wrote:hvala najljepša na savjetima Julianna.. :) znam da ima i gorih stvari, ali nezz stvarno što da radim i kako da se ponašam, kad ne mogu biti opuštena,stalno se osjećam nesigurno zbog toga. fax ću ja završiti zadnja sam godina i to će još malo i biti gotovo. a onda tko šta kako će biti. Ima svakakih ljudi, s maloumnim (kad tako moram reći) razmišljanjima itd. i kad sam polagala vozački ispit preko ljeta osjećala sam se nelagodno kad me ostali kandidati gledaju kako vozim... ma sve mi je jadno i najrađe bi da mi se nešto dogodi i da se riješim te patnje... jer sve što mi je dalje mi je teže! i kome da se jadam i pričam o tome- nikome, samoj sebi, plaćući i bježajući od ljudi jer mi je neugodno o tome s nekim i pričati. pozz!

pogledaj samo koliko ti se finih ljudi ovdje javilo :)
Glavu gore! :kiss:
Filter

#31 Re: Gubitak prsta

Post by Filter »

Ridjobrki wrote:Preseliš u Drvar, Bosanski Petrovac, Skender Vakuf, Donji Vakuf ili neki sličan grad čija se ekonomija zasniva na eksploataciji šume i pilanama. Tamo ako ovo sa slike pokažeš u kafani konobar ti donese pet piva...
:lol: :lol: zloco brkata :D :D

sad salu na stranu...
@brineta, glavu gore i pici dalje, imas super fol za selekciju ljudi oko sebe ;-)
to sakrivanje, sklanjanje i izbjegavanje ti samo vrsi veci pritisak.
ti se nauci na svoj, uslovno receno, problem. sve dok ga ti ne primjecujes, nece ga primjecivati ni drugi :D :D
dinoo1898

#32 Re: Gubitak prsta

Post by dinoo1898 »

Ivan Ćupić nema jednog prsta na ruci i frajer dominira i sada u reprezentaciji hrvatske, cak je i najvise golova zabio na ovom evropskom...
♥ Julianna ♥

#33 Re: Gubitak prsta

Post by ♥ Julianna ♥ »

Ma upravo to, odličan filter za budale.
Ali nadoći će s vremenom, i što bude starija biće joj lakše :wink:
lajkujMe

#34 Re: Gubitak prsta

Post by lajkujMe »

Nazalost moja reakcija nije bas moralna, sreo sam nekoliko osoba bez jednog ili vise prstiju, prvo sam pogledao i bio wtf i pruzi mi ruku da se rukujemo a mene strah osjecaja takve ruke, ali prevazidjem to i naravno rukujem se i sto brze zaboravim da coek nema prst/iju jer ipak nije prst covjek nego je njegova osobnost on....

Inace sam malo osjetljiv na razne abnormalnosti na tijelu posebno ociju dovoljno mi je npr na TV'u vidjeti npr operaciju ociju, pocnem da nekontrolisano suzim maltene placem i oci mi se zatvaraju i odvraca mi se pogled od toga.

Pogodite te sta mnoga djeca kazu biti cu to i to kad odrastem a ja sam reko radije cu umrijeti nego imati ikakve veze s medicinom :lol:

Takodjer prije nekoliko godina u lokalnoj supereti mercatora crnac kupuje nesto i priznajem da nisam mogao prestati da ga gledam ne zato sto ga mrzim ili nesto nego jednostavno prvi put sam vidio crnca i bilo mi pravo fascinanto i neobicno :-)

nadam se da nisam kreten zbog ovoga.
♥ Julianna ♥

#35 Re: Gubitak prsta

Post by ♥ Julianna ♥ »

Ja sam isto tako buljila u kravu jednom kad sam je prvi put vidjela :roll:
Ridjobrki

#36 Re: Gubitak prsta

Post by Ridjobrki »

Ja u sise svaki put kad ih vidim. :-?
Mr.Penguin

#37 Re: Gubitak prsta

Post by Mr.Penguin »

Image
Image

Ako vam nije preskupo...
krompir i riza

#38 Re: Gubitak prsta

Post by krompir i riza »

brineta, imaš pp
nihil_

#39 Re: Gubitak prsta

Post by nihil_ »

lajkujMe wrote:Nazalost moja reakcija nije bas moralna, sreo sam nekoliko osoba bez jednog ili vise prstiju, prvo sam pogledao i bio wtf i pruzi mi ruku da se rukujemo a mene strah osjecaja takve ruke, ali prevazidjem to i naravno rukujem se i sto brze zaboravim da coek nema prst/iju jer ipak nije prst covjek nego je njegova osobnost on....

Inace sam malo osjetljiv na razne abnormalnosti na tijelu posebno ociju dovoljno mi je npr na TV'u vidjeti npr operaciju ociju, pocnem da nekontrolisano suzim maltene placem i oci mi se zatvaraju i odvraca mi se pogled od toga.

Pogodite te sta mnoga djeca kazu biti cu to i to kad odrastem a ja sam reko radije cu umrijeti nego imati ikakve veze s medicinom :lol:

Takodjer prije nekoliko godina u lokalnoj supereti mercatora crnac kupuje nesto i priznajem da nisam mogao prestati da ga gledam ne zato sto ga mrzim ili nesto nego jednostavno prvi put sam vidio crnca i bilo mi pravo fascinanto i neobicno :-)

nadam se da nisam kreten zbog ovoga.
Pa eto... :D
nihil_

#40 Re: Gubitak prsta

Post by nihil_ »

♥ Julianna ♥ wrote:Ja sam isto tako buljila u kravu jednom kad sam je prvi put vidjela :roll:
:lol: :lol:
sta krava na to? Je l' joj bi neugodno?
Ateista

#41 Re: Gubitak prsta

Post by Ateista »

Na svu srecu imam sve prste i ne poznajem nekog bez prsta.

To koliki je to hendikep zavisi upravo od toga cime se neko bavi, nekom to ne mroa biti znacajno dok nekom moze upropastiti zivot.

Meni su prsti jako bitni jer sam muzicar i vjerovatno bih radije ostao i bez noge nego bez jednog prsta.
♥ Julianna ♥

#42 Re: Gubitak prsta

Post by ♥ Julianna ♥ »

nihil_ wrote:
♥ Julianna ♥ wrote:Ja sam isto tako buljila u kravu jednom kad sam je prvi put vidjela :roll:
:lol: :lol: :lol: ništa, pogleda i nastavi produkciju Milke.
nihil_

#43 Re: Gubitak prsta

Post by nihil_ »

♥ Julianna ♥ wrote:
nihil_ wrote:
:lol: :lol: :lol: ništa, pogleda i nastavi produkciju Milke.
Bit ce da je kontala, 'ta je ova blenula... :lol:
brineta-

#44 Re: Gubitak prsta

Post by brineta- »

Hvala Vam!! :)
Da Hood

#45 Re: Gubitak prsta

Post by Da Hood »

Moj rodjak je izgubio malo prst dok smo djeca bili.Roditelji su nam rostiljali a mi se igrali plasticnom kesom,on je trcao zapeo za kamen i sa kesom na ruci pao na vatru,kesa se istopila a prst su mu morali amputirati.Nemam nikakve averzije ili slicno prema ljudima sa tim ili bilo kojim drugim hendikepom.Ni on sam se nikada nije zalio da ima problema zbog toga.Normala sada zavrsio fakultet i radi u domu za nezbrinutu djecu.

Bolje bez prsta nego bez mozga
nihil_

#46 Re: Gubitak prsta

Post by nihil_ »

Imam ja drugaricu jednu koja je u ratu kad smo bil djeca sebi sjekirom odsjekla manje od pola malog prsta, znam je i danas a nemam pojma je l' ima taj prst jos ili nema, znam 100% da ga je odsjekla al nemam pojma jesu li joj prsili nazad. Vidjao sam je poslije cesto i druzili smo se al nemam pojma ima li taj prst :)
6.april

#47 Re: Gubitak prsta

Post by 6.april »

Imali smo profesora u Osnovnoj koji nije imao pola jednog prsta.
Uvijek se šalio s nama "Koliko prstiju vidiš" - 4!..."ne, ne, 3 i po" .

Ništa strašno. Znala sam sresti ljude bez prsta i uopće ih ne posmatram drugačije. To je vrsta invaliditeta kao što je , na kraju krajeva, i nošenje naočala.
Možda se samo javi znatiželja - kako se to desilo.
nihil_

#48 Re: Gubitak prsta

Post by nihil_ »

6.april wrote:Imali smo profesora u Osnovnoj koji nije imao pola jednog prsta.
Uvijek se šalio s nama "Koliko prstiju vidiš" - 4!..."ne, ne, 3 i po" .

Ništa strašno. Znala sam sresti ljude bez prsta i uopće ih ne posmatram drugačije. To je vrsta invaliditeta kao što je , na kraju krajeva, i nošenje naočala.
Možda se samo javi znatiželja - kako se to desilo.
Oprostit ces al to nije nikakav invaliditet isto ko sto nije ni nosenje naocala.
6.april

#49 Re: Gubitak prsta

Post by 6.april »

Jeste invalidnost.
Tu nema nikakve upitnosti.
Zašto smatraš da je to pogrdno?
nihil_

#50 Re: Gubitak prsta

Post by nihil_ »

6.april wrote:Jeste invalidnost.
Tu nema nikakve upitnosti.
Zašto smatraš da je to pogrdno?
Invalidnost je inace pojam koji se u normalnim drustvima pkusava sto vise izbaciti, prije svega sto oznacava da je ta osoba nesposobna-invalidna, postavlja ljude u podredjen polozaj, ljude treba sto vise ukljuciti u drustvo i pomoci im da doprinose drustvu i da se osjecaju kao ravnporavni clanovi. Tako da i covjek bez noge nije nesposoban jer ga je mogu osposbiti za nesto drugo (ruke). Takodjer tom doprinosi i to da se u normalnom govoru koristi podgrugljivo, kad neko napravi nesto lose nazovemo ga invalidom.

Drugo, nedostatak prsta uopste ne znaci da je ta osoba za nesto nesposobna isto je i sa naocarima. Tako da je termin invalidnost neprikladan.
Post Reply