Gubitak kose zbog stresa!
Moderator: anex
-
bwin
#1 Gubitak kose zbog stresa!
Molim za savjet, bez sprdanja i provokacija. Naime, iako sam jos uvijek mlad primjecujem da mi se kosa prorijedila, iako geneticki gledano toga nebi trebalo biti, otac u pedesetim i dalje nema ni zaliske, kamo li sta drugo. Sobzirom da sam vec nekoliko godina pod teskim stresom, i sobzirom da sam inace impulsivna i nervozna osoba ovo je rezultat toga uvjeren sam, pa me sad zanima sta raditi, genetika nije razlog pa da nema lijeka, razlog je stres, kojeg trenutno ne mogu otkloniti i da hocu, i sta sad, da li na gradini ili u domu zdravlja to mogu srediti, i ko uopste je kompetentan za ovakve probleme???
- starii
#2 Re: Gubitak kose zbog stresa!
uradi hormone stitne zljezde da ti to nije zbog toga...
-
tony montana
#3 Re: Gubitak kose zbog stresa!
Uradi nalaze željeza,b-12-a,prolaktina,kortizola,cinka.
-
bwin
#4 Re: Gubitak kose zbog stresa!
Sta bi to znacilo, da ne unosim dovoljno toga u tijelo?tony montana wrote:Uradi nalaze željeza,b-12-a,prolaktina,kortizola,cinka.
- starii
#5 Re: Gubitak kose zbog stresa!
il da ne unosis il da previse gubis...konsultuj i dermatologabwin wrote:Sta bi to znacilo, da ne unosim dovoljno toga u tijelo?tony montana wrote:Uradi nalaze željeza,b-12-a,prolaktina,kortizola,cinka.
- GreenWay
#6 Re: Gubitak kose zbog stresa!
Ako nista ne pomogne pocni se sisat na celavo ko ja :s ja sam sa 20 ocelavio 
- Aleluja
#7 Re: Gubitak kose zbog stresa!
Kosa pamti!
...razni su uzroci pobogu...
...poremećaj imunološki, štinjača, jetra,bubrezi, nepravilna ishrana, stres...
...otiđi ljekaru neka ti urade lab.analize, pa znaćeš u čemu je fol!
...a do 100 ispalih dlaka kažu, nije ništ zabrinjavajuće u toku 4 sedmice!
...razni su uzroci pobogu...
...poremećaj imunološki, štinjača, jetra,bubrezi, nepravilna ishrana, stres...
...otiđi ljekaru neka ti urade lab.analize, pa znaćeš u čemu je fol!
...a do 100 ispalih dlaka kažu, nije ništ zabrinjavajuće u toku 4 sedmice!
-
bwin
#8 Re: Gubitak kose zbog stresa!
Razlog je stres i nista drugo definitivno, svjestan sam pod kakvim sam stresom pa nikako da shvatim sta uraditi, stres je tu, sta se moze odupirati tom stresu pa da kosa ostane citava? Sta je sa ovih sampona, wash&go i takve stvari, pomazu li oni sta? I da li je dermatolog zaduzen za ovakve probleme?
-
belfy
#9 Re: Gubitak kose zbog stresa!
prijatelj mi je gubio kosu iz istih razloga, s tim da je kod njega u potpunosti prestala rasti na 3-4 mjesta i tu je bukvalno imao celave rupe. isao je doktoru i pio neke ljekove (cini mi se dva-tri mjeseca) i sve se vratilo u normalu. mada, u tom periodu mu je i nivo stresa opadao, pa je pitanje da li je padao usljed lijekova ili manje briga i obaveza. u svakom slucaju ljekar je pod moranje, kao i dermatolog (sto ce i ljekar vjerovatno odmah preporuciti).
- fantom slobode
#10 Re: Gubitak kose zbog stresa!
razmisli kako da ne dodje do tog stresa, probaj da mijenjas samog sebe vezano za to. Sve je u glavi, razmisli kako i nadji drugi put svojih misli, taj sto je sad prisutan te ubija. Uz to naravno, ne bi bilo lose da se pocnes baviti sportom (bilo kojim) da na taj nacin izbacis stres iz sebe.
- goatly
#11 Re: Gubitak kose zbog stresa!
Probaj sa promjenama i u ishrani, mislim da možeš na netu naći dosta dijeta. Ima još načina, znam da je bilo besplatno testiranje u apotekama nakon kojeg su ljudi dobili i preporuke šta da koriste. Također probaj i neke preparate sam, pa vidi koji tebi najviše odgovara, ja npr koristim jedan duži niz godina i hvala Bogu opadanje je prestalo veoma brzo, a znam da ima ljudi kod kojih taj isti preparat nije imao nikakvog efekta. Ima još jedna tema, mislim da ćeš naći dosta dobrih preporuka ovdje: http://www.klix.ba/forum/opadanje-kose-t28067s500.html
- fatamorgana
#12 Re: Gubitak kose zbog stresa!
To je alopecija areata kad se radi o gubitku " na rupe",i ona može biti izazvana stresom i najčešće prođe sama kad prođe jak stresni period uz ili bez upotrebe vanjskih preparata. Ako je gubitak kose difuzan, znači po cijelom tjemenu a uzrokovan je stresom postoji homeopatski preparat Phosphoricum acidum koji može biti od pomoći. On može biti koristan kod mentalnog umora, stresa, problema sa memorijom usljed umnog napora,i blažom depresijom što opet može dovesti u pojedim slučajevima do difuznog opadanja kose ....belfy wrote:prijatelj mi je gubio kosu iz istih razloga, s tim da je kod njega u potpunosti prestala rasti na 3-4 mjesta i tu je bukvalno imao celave rupe. isao je doktoru i pio neke ljekove (cini mi se dva-tri mjeseca) i sve se vratilo u normalu. mada, u tom periodu mu je i nivo stresa opadao, pa je pitanje da li je padao usljed lijekova ili manje briga i obaveza. u svakom slucaju ljekar je pod moranje, kao i dermatolog (sto ce i ljekar vjerovatno odmah preporuciti).
-
bwin
#13 Re: Gubitak kose zbog stresa!
A znate sta me najvise cudi, to sto sam primjetio da mi se stvara blagi zalisak na lijevoj strani a na desnoj kosa sasvim normalna, je li normalno da neko celavi na taj nacin, obicno kad neko gubi kosu oba zaliska se stvore zar ne??
-
hali gali halid
#14 Re: Gubitak kose zbog stresa!
I kod mene je tako, samo sto su kod mene suprotne strane, mislim ja sam uvijek imao malo vece zaliske, ali sisao sam se uvijek na celavo, tako da mi nije predstavljalo problem, ali bez obzira, sad kad mi malo naraste, nekako mi je desna strana rijeđa nego lijeva, a i imam dosta svijetlih dlaka na toj desnoj strani, kao od sunca kad posvijetli kosabwin wrote:A znate sta me najvise cudi, to sto sam primjetio da mi se stvara blagi zalisak na lijevoj strani a na desnoj kosa sasvim normalna, je li normalno da neko celavi na taj nacin, obicno kad neko gubi kosu oba zaliska se stvore zar ne??
-
tony montana
#15 Re: Gubitak kose zbog stresa!
Ako je u pitanju gubitak kose zbog stresa onda će se ona sama povratiti nakon što prođe stresni period.Samo je stvar u tome da će joj trebati par mjeseci dok se potpuno oporavi.
- ever!
#16 Re: Gubitak kose zbog stresa!
Jest da stresni period prođe tak tako lako. Inače i ja sam jako mlad a imam te zaliske i kosa mi opada. Stres usljed studiranja i takk. Ako skontate šta javnite!tony montana wrote:Ako je u pitanju gubitak kose zbog stresa onda će se ona sama povratiti nakon što prođe stresni period.Samo je stvar u tome da će joj trebati par mjeseci dok se potpuno oporavi.
-
nina-bela
#17 Re: Gubitak kose zbog stresa!
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#18 Re: Gubitak kose zbog stresa!
Samo zapalis joint, i ne nerviras se..

-
dezurni_ucenik
#19 Re: Gubitak kose zbog stresa!
bwin wrote:Molim za savjet, bez sprdanja i provokacija. Naime, iako sam jos uvijek mlad primjecujem da mi se kosa prorijedila, iako geneticki gledano toga nebi trebalo biti, otac u pedesetim i dalje nema ni zaliske, kamo li sta drugo. Sobzirom da sam vec nekoliko godina pod teskim stresom, i sobzirom da sam inace impulsivna i nervozna osoba ovo je rezultat toga uvjeren sam, pa me sad zanima sta raditi, genetika nije razlog pa da nema lijeka, razlog je stres, kojeg trenutno ne mogu otkloniti i da hocu, i sta sad, da li na gradini ili u domu zdravlja to mogu srediti, i ko uopste je kompetentan za ovakve probleme???
Nema veze sto ti otac i dalje ima kosu.To se gleda uvijek sa majcine strane ako ima brace.,tvoje dajdze ako su celave vrlo vjerovatno da ces i ti biti.
-
tester33
#20 Re: Gubitak kose zbog stresa!
Molim za savjet, bez sprdanja i provokacija. Naime, iako sam jos uvijek mlad primjecujem da mi se kosa prorijedila, iako geneticki gledano toga nebi trebalo biti, otac u pedesetim i dalje nema ni zaliske, kamo li sta drugo. Sobzirom da sam vec nekoliko godina pod teskim stresom, i sobzirom da sam inace impulsivna i nervozna osoba ovo je rezultat toga uvjeren sam, pa me sad zanima sta raditi, genetika nije razlog pa da nema lijeka, razlog je stres, kojeg trenutno ne mogu otkloniti i da hocu, i sta sad, da li na gradini ili u domu zdravlja to mogu srediti, i ko uopste je kompetentan za ovakve probleme???
Ja sam nasao neki svoj recept ....
1. 9 sati neprekidnog sna
2. zdrava ishrana u smislu tj. smanjiti unos previsne masne hrane
3. izbjegavat gazirano
4. jednom sedmicno odem snifati nargilu .... (uzmem neku vocnu sortu) ....
5. nisam pusac ali snifanje je odlicno.
6. ponekad popijem caj od kamilice i budem vrlo smiren ... takodjer.
-
iraa
#21 Re: Gubitak kose zbog stresa!
Brate ja sam evo vec sa 18 skoro ćelavGreenWay wrote:Ako nista ne pomogne pocni se sisat na celavo ko ja :s ja sam sa 20 ocelavio
- dobojlija81
#22 Re: Gubitak kose zbog stresa!
imam kolegu sa istim problemom,kod njega je stitna zlijezda u pitanju al sad neznam tacno o cemu je rijec,covjek imao kosu normalno,nakon cca mjesec i pol na tjemenu ali ne cijelom nema kose.Dobro si i to za stres,njemuje to dr rekao isto pa drmne nekad leksilijum.