Gubitak brendova, nestle i aquafresh Sarajevskih firmi
Moderator: anex
- TaKuViTo
#1 Gubitak brendova, nestle i aquafresh Sarajevskih firmi
Sta mislite o gubitku brendova nestle i aquqfresh sarajevskih firmi Teloptic i Lora ???
- Locker
#2 Re: Gubitak brendova, nestle i aquafresh Sarajevskih firmi
Dreč'o sam k'o malo dijete kad sam čuo za ovo!!!
- Ridjobrki
#3 Re: Gubitak brendova, nestle i aquafresh Sarajevskih firmi
Još uvijek usaglašavamo stavove nakon čega ćemo se oglasiti i zvanično očitovati. Zahvaljujemo na strpljenju i razumijevanju.
-
ssmmiilleeyy
#4 Re: Gubitak brendova, nestle i aquafresh Sarajevskih firmi
Ridjobrki wrote:Još uvijek usaglašavamo stavove nakon čega ćemo se oglasiti i zvanično očitovati. Zahvaljujemo na strpljenju i razumijevanju.
Evo ja ne mogu oka sklopiti koliko mi je zao
-
StupskaBitanga
#5 Re: Gubitak brendova, nestle i aquafresh Sarajevskih firmi
znam da je MCI preuzeo distribuciju Nestle a ko je preuzeo distribuciju Aquafresh
- TaKuViTo
#6 Re: Gubitak brendova, nestle i aquafresh Sarajevskih firmi
MCI je preuzeo oba brenda , ocigledno su jaci nego sto se misli 
-
1906
#7 Re: Gubitak brendova, nestle i aquafresh Sarajevskih firmi
uglavnom, u zadnjih par dana, u nekoliko okolnih prodavnica (sira okolina)
,
nestalo je nestle cokolada, tacnije onih od 200 g,
pa apelujem da se stanje sto prije stabilizuje
PS. rittersport crna?
nestalo je nestle cokolada, tacnije onih od 200 g,
pa apelujem da se stanje sto prije stabilizuje
PS. rittersport crna?
- karanana
#8 Re: Gubitak brendova, nestle i aquafresh Sarajevskih firmi
a vidim da su trazili na posao.ba komercijaliste.
-
djes_ba
#9 Re: Gubitak brendova, nestle i aquafresh Sarajevskih firmi
ko i sve ostalo uzimaj uzimaj dok mozes
ulaganje u sam brend i dalje sirenje istog nije potrebno iz razloga sto on to moze sam e nemoze
ko sve ostalo totalna neozbiljnost koja dovedi do ovoga
zato hercegovci drze vecinu poznatih brendova iz sirokog asortimana
kad nece bosnjo ima ko hoce
samno za malu informaciju telkeoptic je izgubio i licencu za Henkel program
ljudi ovdje otvaraju sada svoje predstavnistvo

ulaganje u sam brend i dalje sirenje istog nije potrebno iz razloga sto on to moze sam e nemoze
ko sve ostalo totalna neozbiljnost koja dovedi do ovoga
zato hercegovci drze vecinu poznatih brendova iz sirokog asortimana
kad nece bosnjo ima ko hoce
samno za malu informaciju telkeoptic je izgubio i licencu za Henkel program
ljudi ovdje otvaraju sada svoje predstavnistvo
- ima´l_zime_Marinko
-
convict
#11 Re: Gubitak brendova, nestle i aquafresh Sarajevskih firmi
Koliko mi je poznato, dosad je distributer za Henkel bio Megamix, a ne Teloptic. A tačno je da gube licencu.
Šta reći, čini se da je i ovo danak našeg "lako ćemo" mentaliteta. I Lora i Teloptic su firme koje posluju na principima s kraja 90-ih koji više ne prolaze, a ovo nisu znale ili nisu htjele prepoznati. Tada je tržište bilo gladno, došlo je do nagle ekspanzije trgovačkih lanaca i razne robe su se tek pozicionirale na tržištu. Danas je konkurencija mnogo žešća i potrebno je dosta ulagati u kvalitetan odnos s kupcima u kvalitetnu distribuciju i kvalitetan nivo isporuke. Frustrirajuće je za maloprodajne kupce kada im dobavljač isporuči 60%-70% narudžbe pa im police ostaju prazne. To se na kraju odražava na promet, a to je jedino što firmu principala zanima, ne zanima njih da li im distribuciju radi Sarajlija ili Hercegovac.
Teško je u poslu svaštariti i biti uspješan, nažalost.
Šta reći, čini se da je i ovo danak našeg "lako ćemo" mentaliteta. I Lora i Teloptic su firme koje posluju na principima s kraja 90-ih koji više ne prolaze, a ovo nisu znale ili nisu htjele prepoznati. Tada je tržište bilo gladno, došlo je do nagle ekspanzije trgovačkih lanaca i razne robe su se tek pozicionirale na tržištu. Danas je konkurencija mnogo žešća i potrebno je dosta ulagati u kvalitetan odnos s kupcima u kvalitetnu distribuciju i kvalitetan nivo isporuke. Frustrirajuće je za maloprodajne kupce kada im dobavljač isporuči 60%-70% narudžbe pa im police ostaju prazne. To se na kraju odražava na promet, a to je jedino što firmu principala zanima, ne zanima njih da li im distribuciju radi Sarajlija ili Hercegovac.
-
djes_ba
#12 Re: Gubitak brendova, nestle i aquafresh Sarajevskih firmi
bravoconvict wrote:Koliko mi je poznato, dosad je distributer za Henkel bio Megamix, a ne Teloptic. A tačno je da gube licencu.
da da megamix do mene
mislio jedno pisao drugo
mislim da su znali da vise nemogu poslovati na starim principima ali kod nas veeeliki problem ulaganje i poboljsavanja 4p
sto nazalost odvodi do ovoga
nazalost na kraju ce im ostati ne toliko popularni brendovi tako da.........lock
i onda ce biti unistrila nas drzava sa veliki porezima,nasi kupci nisu izmirili svoje obaveze.....
uglavnom nece biti oni krivi
tj sefovi
-
ssmmiilleeyy
#13 Re: Gubitak brendova, nestle i aquafresh Sarajevskih firmi
a šta mislite da možda neće Sarajlije pokrenuti neki svoj brend ?
Mislim kao da ne možemo bez Nestle-a i ostalih inostranih proizvoda
Ne pamtim kada sam zadnji put kupio nešto od Nestle-a
Mislim kao da ne možemo bez Nestle-a i ostalih inostranih proizvoda
-
Padishah
#14 Re: Gubitak brendova, nestle i aquafresh Sarajevskih firmi
Vise je mogucih razloga zasto se gubi distribucija brendova (nelikvidnost, pritsak principala, nelojalna konkurencija...), najcesce je kombinacija svega toga.
Btw, Megamix ostaje distributer Henkela. Jedina je razlika sto ce Henkel po prvi put imati i zaposlene iz BiH.
Btw, Megamix ostaje distributer Henkela. Jedina je razlika sto ce Henkel po prvi put imati i zaposlene iz BiH.
-
djes_ba
#15 Re: Gubitak brendova, nestle i aquafresh Sarajevskih firmi
ne nije to poenta nego je poenta da kad uzmu nesto dobro stave prst u uho i nastave dalje raditissmmiilleeyy wrote:a šta mislite da možda neće Sarajlije pokrenuti neki svoj brend ?![]()
Mislim kao da ne možemo bez Nestle-a i ostalih inostranih proizvoda![]()
nebitno ko je dobio bitno je da znas to cuvati i dalje raditi
imas primjer i ovih auto servisa
imsir je izgubio licencu za opel mislim
a jos malo ce da dobiju i reno i peugeot nogu tj da izgube
ovlasteni servisi a ha jos malo
sve je to super kad se zaposljava raja preko veze kvalitetni ljudi
samo polako sve ce oni izgubiti
to nisam znao hvala na infPadishah wrote: Btw, Megamix ostaje distributer Henkela. Jedina je razlika sto ce Henkel po prvi put imati i zaposlene iz BiH.
-
interwal
#16 Re: Gubitak brendova, nestle i aquafresh Sarajevskih firmi
Mora se plaćati roba principalu, kad se ne plaća roba principalu onda principal postane nesretan i traži novog distributera. Što se tiče veličine MCI-a, vidjećemo... "Lako" je sa Beiersdorfom i Kotanyijem, sad kad su tu tri jaka principala, vidjećemo da li imaju resurse da sve učine sretnim.
BTW Lora je izgubila Glaxo kao principala, a Aquafresh je samo jedan od brendova koje oni prodaju. Puno više brendova imaju u OTC kanalu, čak mislim da su pored J&J i Reckitta najjači u OTC kanalu prodaje.
BTW Lora je izgubila Glaxo kao principala, a Aquafresh je samo jedan od brendova koje oni prodaju. Puno više brendova imaju u OTC kanalu, čak mislim da su pored J&J i Reckitta najjači u OTC kanalu prodaje.
-
sandžokan
#17 Re: Gubitak brendova, nestle i aquafresh Sarajevskih firmi
jebo te nestle i ostali bjelosvjetski otpad...TaKuViTo wrote:Sta mislite o gubitku brendova nestle i aquqfresh sarajevskih firmi Teloptic i Lora ???