Gruzijsko-Ruski rat

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ULTRAK

#76 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by ULTRAK »

славянин wrote:
AleksoMKD wrote:Fakticki je sa Ruske strane u borbu stupilo samo 5 bataljona (ukljucujuci Cecenski) + onaj bataljon mirotvoraca u Cinvaliju, ostatak je samo okupirao teritoriju.
Nakon potpisivanja mira Rusi su ostali na teritoriji Gruzija (teritoriji koja ne spada pod Osetiju ili Abhaziju) i kontrolisali pokrete i rasporedjivanje Gruzijske vojske nakon sto su im demolirali kasarne .
Poznata slika sibirskog ramba :mrgreen:
Image
Dobro sve je to lijepo ali zasto se toliko uzbudjujes radi Rusije i Gruzije. Rusija ima 140 miliona stanovnika a Gruzija svega par miliona. To je isto kao kada je NATO napao Srbiju; nisu smjeli avione u zrak dici. Glupo je uopste pricati o tome.

Jedino sto jeste zanimljivo je uticaj drugih zemalja u tom ratu. U toj Gruziji je se fakticki vodio hladni rati izmedju NATO-a i Rusije dok nije eskaliralo.
славянин

#77 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

ULTRAK wrote:
Dobro sve je to lijepo ali zasto se toliko uzbudjujes radi Rusije i Gruzije. Rusija ima 140 miliona stanovnika a Gruzija svega par miliona. To je isto kao kada je NATO napao Srbiju; nisu smjeli avione u zrak dici. Glupo je uopste pricati o tome.

Jedino sto jeste zanimljivo je uticaj drugih zemalja u tom ratu. U toj Gruziji je se fakticki vodio hladni rati izmedju NATO-a i Rusije dok nije eskaliralo.
Jedini koji se uzbudjuje ovdje si ti - i to je ocito sa tvojim spominjanjem nuklearnih ratova,Turske vojske,ko ima veci stap,kako Turska ima vise tenkova od Rusije ( :lol: ) itd. A tema ko tema o Gruzijsko-Ruskom ratu, meni licno su ovdje Rusi postupili super jer su branili svoje stanovnistvo od predsjednika koji je drzeci se za ruku Amerike cackao dje ne treba i neselektivno granatirao gradove kao sto je to Mladic 1992 radio.
ULTRAK

#78 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by ULTRAK »

славянин wrote:
ULTRAK wrote:

Jedini koji se uzbudjuje ovdje si ti - i to je ocito sa tvojim spominjanjem nuklearnih ratova,Turske vojske,ko ima veci stap,kako Turska ima vise tenkova od Rusije ( :lol: ) itd. A tema ko tema o Gruzijsko-Ruskom ratu, meni licno su ovdje Rusi postupili super jer su branili svoje stanovnistvo od predsjednika koji je drzeci se za ruku Amerike cackao dje ne treba i neselektivno granatirao gradove kao sto je to Mladic 1992 radio.
Nevjerujes da Turska ima vise tenkova? Evo ti ovdje direktan link. Ovo ti je kolko ja znam jedini priznati portal za usporedbu svijetskih armija:

http://www.globalfirepower.com/armor-tanks-total.asp

Dakle na papiru Rusija ima:

2867 tenkova [2012]

Turska ima na papiru:

4460 tenkova [2012]

Ja nisam rekao da je Turska jaca od Rusije; Rusija je rangirana kao 2. zbog nuklearnog oruzija. Rekao sam i da Rusija ima vise aviona mlaznih. Ali tenkova nema vise. To su ti cinjenice.

Sto se tice oklopnih vozila Rusija je jaca jer ima:

http://www.globalfirepower.com/armor-apc-total.asp

10.720 oklopnih vozila

Turska ima:

7133 oklopnih vozila.
sema911s

#79 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by sema911s »

gore oklopnjaci a vidi svapskog tenka ukamufliran u e34 garant je sestak cim mu artiljerija nemoze nista
AleksoMKD

#80 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by AleksoMKD »

Otvorite temu za merenje duzine zemalja sveta, molim vas nemojte da zakljucate ovu temu komentarima ciji je veci.

On topic: Ruski SU-25 pogodjen raketom Gruziskog PVO ali se vratio u bazu
Image
sema911s

#81 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by sema911s »

славянин wrote:
ULTRAK wrote:

mene ovaj rat podsjeca sto sam ko mali volio cackat oko struje i jednom prilikom potrefim iglu ugurat u uticnicu,.,ostatak znate
славянин

#82 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

Russia
Main Battle Tanks 22,800+ (~6,500 active)
Armoured Infantry Fighting Vehicles 15,000+ (~6,000 active)
Armoured Personnel Carriers 9,900+ (~6,400 active)
Towed Artillery 12,765 (~7,550 active)
Self Propelled Artillery 6,000 (~3,500 active)
Multiple Rocket Launchers about 4,500 (~900 active)
Self-Propelled Surface to Air Missiles about 2,500
Main equipment numbers are from the IISS's Military Balance 2006, and these broadly agree with the latest 2008 edition of the Military Balance. Figures in parentheses marked "active" are from http://warfare.be

Da zavrsimo raspravu o nevezanim temama, zamolicu te opet ako si normalna osoba.Otvori sebi temu "Tuska vs Rusija" ili nesto tako pa tamo o tome mozes lijepo pisati i stavljati podatke koji su vezani za temu.
славянин

#83 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

AleksoMKD wrote:Otvorite temu za merenje duzine zemalja sveta, molim vas nemojte da zakljucate ovu temu komentarima ciji je veci.

On topic: Ruski SU-25 pogodjen raketom Gruziskog PVO ali se vratio u bazu
Image
Evo slike iz malo bolje perspektive, cudo je sta ovaj avion moze preziviti :mrgreen:
Image
AleksoMKD

#84 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by AleksoMKD »

Vin Dizel u Ruskoj armiji :D
Image
ULTRAK

#85 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by ULTRAK »

славянин wrote:Russia
Main Battle Tanks 22,800+ (~6,500 active)
Armoured Infantry Fighting Vehicles 15,000+ (~6,000 active)
Armoured Personnel Carriers 9,900+ (~6,400 active)
Towed Artillery 12,765 (~7,550 active)
Self Propelled Artillery 6,000 (~3,500 active)
Multiple Rocket Launchers about 4,500 (~900 active)
Self-Propelled Surface to Air Missiles about 2,500
Main equipment numbers are from the IISS's Military Balance 2006, and these broadly agree with the latest 2008 edition of the Military Balance. Figures in parentheses marked "active" are from http://warfare.be

Da zavrsimo raspravu o nevezanim temama, zamolicu te opet ako si normalna osoba.Otvori sebi temu "Tuska vs Rusija" ili nesto tako pa tamo o tome mozes lijepo pisati i stavljati podatke koji su vezani za temu.
Zanimljivo. Znaci Rusija ima 3 puta vise tenkova od SAD-a... hmmmmmmmmmm. Nadam se da shvatas da je jedini mjerodavni portal ovaj:

http://www.globalfirepower.com

O 23.000 Ruskih tenkova nebi da pricam. To ti znaci da Rusija jeste jaca sto se tice tenkova od Turske, Njemacke, Egipta, SAD-a i Kine zajedno.
Last edited by ULTRAK on 02/07/2013 16:03, edited 2 times in total.
dječak sa šibicama

#86 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by dječak sa šibicama »

zanimljiva je temeljitost etnickog ciscenja u tim podrucjima... recimo, slikovit prikaz etnickog ciscenja Gruzijaca nakon 2008. godine u podrucju oko grada Tskhinvalija koji je i glavni grad Juzne Osetije.

bukvalno svaki objekt je unisten... lako vidljivo na google earthu.
славянин

#87 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

dječak sa šibicama wrote:zanimljiva je temeljitost etnickog ciscenja u tim podrucjima... recimo, slikovit prikaz etnickog ciscenja Gruzijaca nakon 2008. godine u podrucju oko grada Tskhinvalija koji je i glavni grad Juzne Osetije.

bukvalno svaki objekt je unisten... lako vidljivo na google earthu.
Nazalost takve stvari se desavaju al sumnjam da su to Rusi radili jer bi samo time sebi stetili, to je vjerovatno "odmazda" lokalnog stanovnistva prema Gruzijcima.
AleksoMKD

#88 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by AleksoMKD »

Inace Gruzisko - Osetiska mrznja ine unazad milenijumima. Jednom sam pricao sa Gruzijkom koju sam upoznao na odmoru u Turskoj i oni u skoli uce o nekim pokoljima koji su izvrsili Alani (pra Osetijci na neki nacin) pre 1700 godina.

A mi mislimo da smo ovde sjebani :-)

Osetijci imaju svoje price o etnickim ciscenjima od strane Gruzijaca.

Osetiski jezik je srodan mislim sa Pashtu jezikom.

Ruski vojnik i Gruziski pop u Goriju
Image
ULTRAK

#89 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by ULTRAK »

A i Gruzijsci i Osetijci i Rusi su svi pravoslavci je li tako?
славянин

#90 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

ULTRAK wrote:A i Gruzijsci i Osetijci i Rusi su svi pravoslavci je li tako?
Vecina da, ali Rusa imas svakakvih vjeroispovjesti (eto mozes viditi jednice sastavljene od cecena koji ratuju u sastavu Ruske vojske), i Gruzijaca ima drugih vjeroispovjesti al u manjem broju (koliko znam ima jos poneka pokrajina gdje zive drugi narodi u Gruziji i neki su vecinski muslimani)
AleksoMKD

#91 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by AleksoMKD »

Mislim da u severnoj Osetiji ima nesto malo (vrlo malo) Osetijaca muslimana ali oni su pre svega lojalni klanu kome pripadaju.

Cak ima par sela koja su paganska ali svi su pre svega OSetijci.
Last edited by AleksoMKD on 02/07/2013 16:24, edited 1 time in total.
ULTRAK

#92 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by ULTRAK »

AleksoMKD wrote:
Mislim da u severnoj Osetiji ima nesto malo (vrlo malo) Osetijaca muslimana ali oni su pre svega lojalni klanu kome pripadaju.
Okej... Ja sam citao da su ti Gruzijsci veliki vjernici i da oni vide Ruse vise kao komuniste i nevjernike?
AleksoMKD

#93 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by AleksoMKD »

Ne znam. Mozda za vreme SSSR-a, sada, ko zna.
славянин

#94 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

ULTRAK wrote:
AleksoMKD wrote:
Okej... Ja sam citao da su ti Gruzijsci veliki vjernici i da oni vide Ruse vise kao komuniste i nevjernike?
Pa koliko sam citao busaju se da je Krscanstvo mnogo prije doslo u te krajeve (prvo u Jermeniju pa onda Gruziju itd) pa onda se rasirilo po sjeveru - valjda im to daje eksluzivitet na isto :mrgreen: .A da im se zakljuciti po zastavi da nemogu vise istaci da su Krscani/pravoslavci :mrgreen:
Image
Ali opet imas li ti kakvih komentara na sam rat, nesto konstruktivno o bitkama,razlozima istog itd a ne da caskamo o religiji ovdje jer ima i vise nego dovoljno tema o istoj.
ULTRAK

#95 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by ULTRAK »

славянин wrote:
Pa koliko sam citao busaju se da je Krscanstvo mnogo prije doslo u te krajeve (prvo u Jermeniju pa onda Gruziju itd) pa onda se rasirilo po sjeveru - valjda im to daje eksluzivitet na isto :mrgreen: .A da im se zakljuciti po zastavi da nemogu vise istaci da su Krscani/pravoslavci :mrgreen:
Image
Ali opet imas li ti kakvih komentara na sam rat, nesto konstruktivno o bitkama,razlozima istog itd a ne da caskamo o religiji ovdje jer ima i vise nego dovoljno tema o istoj.
Pa razlog je jasan. Taj Gruzijski predsjednik je bio budaletina totalno. Nesto poput Milosevica koji nije vjerovao da ce ga NATO ikada moci napasti radi Kosova (koje je na nekom jebenom papiru ali ne i u praksi bilo Srpsko).

Razlog rata se mora traziti u tome sto je Gruzija najavila oko godinu prije tog rata da zeli u NATO. Pored toga je pocela da kupuje Tursko naoruzanje i da se profilira kao neka silica. To je prvi razlog. Da je Gruzija bila poslusni satalit Rusije; mnogo vise bi postigla nego ovako. Mislim da su tog predsjednika i sami Gruzijsci kaznili danas.

Drugi razlog za rat su odnosi izmedju NATO-a i Rusije. Dakle NATO je napao vrlo otvoreno Srbe u BiH; dozvolio "etnicko ciscenje" Srba iz RH; napao je otvoreno Srbiju i poslao kopnenu vojsku u Srbiju. Rusija tu nije nista mogla. Ali je zato uzvratila tamo gdje moze a to je Gruzija.

To su po meni razlozi rata. Primarni razlog je Gruzijsko uvlacenje NATO-u u dupe, kupovina Turskog naoruzanja. Sekundarni razlog se treba traziti u NATO napadanju Ruskog saveznika/satalita Srbije.
славянин

#96 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

ULTRAK wrote:
Pa razlog je jasan. Taj Gruzijski predsjednik je bio budaletina totalno. Nesto poput Milosevica koji nije vjerovao da ce ga NATO ikada moci napasti radi Kosova (koje je na nekom jebenom papiru ali ne i u praksi bilo Srpsko).

Razlog rata se mora traziti u tome sto je Gruzija najavila oko godinu prije tog rata da zeli u NATO. Pored toga je pocela da kupuje Tursko naoruzanje i da se profilira kao neka silica. To je prvi razlog. Da je Gruzija bila poslusni satalit Rusije; mnogo vise bi postigla nego ovako. Mislim da su tog predsjednika i sami Gruzijsci kaznili danas.

Drugi razlog za rat su odnosi izmedju NATO-a i Rusije. Dakle NATO je napao vrlo otvoreno Srbe u BiH; dozvolio "etnicko ciscenje" Srba iz RH; napao je otvoreno Srbiju i poslao kopnenu vojsku u Srbiju. Rusija tu nije nista mogla. Ali je zato uzvratila tamo gdje moze a to je Gruzija.

To su po meni razlozi rata. Primarni razlog je Gruzijsko uvlacenje NATO-u u dupe, kupovina Turskog naoruzanja. Sekundarni razlog se treba traziti u NATO napadanju Ruskog saveznika Srbije.
Mozda je ta teorija o Kosovu ili Gruziji djelomicno tacna ali Rusi su tu ocito isli linijom eto vama Srpsko Kosovo a mi cemo uzeti Abhaziju i Osetiju.Ko je tu gubitnik - Srbija , a Rusija se mnogo brine za Srbijom sto su mnogo puta pokazali :mrgreen: Osjedile obrve Putinu radi Srbije :lol: .
Rusija kao velika sila ima svoju agendu i ne interesuje njih mnogo buranija kao sto su balkanska plemena.
ULTRAK

#97 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by ULTRAK »

славянин wrote: Mozda je ta teorija o Kosovu ili Gruziji djelomicno tacna ali Rusi su tu ocito isli linijom eto vama Srpsko Kosovo a mi cemo uzeti Abhaziju i Osetiju.Ko je tu gubitnik - Srbija , a Rusija se mnogo brine za Srbijom sto su mnogo puta pokazali :mrgreen: Osjedile obrve Putinu radi Srbije :lol: .
Rusija kao velika sila ima svoju agendu i ne interesuje njih mnogo buranija kao sto su balkanska plemena.
Pa da tako nesto. Ali nije to bas da je buranija. Balkanska plemena su samo jedan dio price. Imas tu i Gruziju i Armeniju gdje se Rusija sa jedne strane i Turska i SAD sa druge strane natezu. Imas Kazachstan i Uzbekistan gdje se natezu i imas onaj pojas u Azerbejdzanu ili Armeniji gdje se natezu Rusija i Turska. Dakle kada sve pogledas ima tu mnogo problematicnih podrucija. Vamo iza Kazachstana i Uzbekistana imas Pakistan za koje se ocekuje da ce preci 250 miliona stanovnika do 2050; nuklearna sila i nabrijani Islamisti cine vecinu stanovnistva tamo.

Ovo sto je se desilo u Gruziji mozemo ocekivati za 20 ili 30 godina u Kazachstanu i Uzbekistanu. Posto tamo zive muslimanski Tursko fonski narodi koji postaju sve svjesniji svojeg Turanstva (Turskog identiteta) i islamske vjere i traze sve vise utociste kod Turske. Tako da kad tad mozemo ocekivati da se Uzbekistan i Kazachstan okrenu prema Turskoj i NATO-u.
AleksoMKD

#98 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by AleksoMKD »

Ruski gubitci u opremi su 2 x T72 (jedan spalila posada sama kad je nestalo municije pri proboju konvoja sa ranjenicima) iz baze u Tcinvaliju, 1 x T62 (posada je bila Osetiska milicija, 2 poginulih u tenku) 4 x BMP-1 (svi u odbrani baze u Cinvaliju) i 1 x BRDM (isto u bazi)

Jos 4 x BMP i 1 x BTR u borbama i barem 1 x BMP pao sa mosta.

Evo tog sa mosta (posada nekako prezivela :-) )
Image

Ovaj je onaj Ruski sto ga je posada sama spalila
Image

I ovi su unisteni u odbrani Ruske baze
Image
Image
karanana

#99 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by karanana »

kakve su ono shminka puske kod rusa?
славянин

#100 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

Da se nadovezem na Aleksin post:
Gruzijski gubitci:
T72
5 Unistenih
25 zarobljenih od strane Rusa.
Transporteri
15 BMP-1/2 Zarobljeno od Rusa.
2-3 Otokar Cobra Zarobljeno od Rusa.
25 drugih vozila zarobljeno ili unisteno.
Artilerija
4 SpGH DANA Zarobljene, 2 unistene.
4 2S7 Pion Zarobljene.
Druga laksa artilerija - nepoznat broj unisten/zarobljen.
PVO
Nekoliko BUK - M1 i OSA-AK sistema unisteno i zarobljeno (nepoznat tacan broj)
Post Reply