Grozdan i Grozdana
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- anais_nin
nije bilo zlonamjerno...Helem wrote:Zini da ti kazem......
-
Helem
u Americi, ali nije vazno,jedino da znas...
Sunce me vec przi. Idem na rijeku i sretam Grlicu u ulici.
-Grlice, hocemo li na izvor?
A Grlica okrece Baru i mi silazimo. Bara pred nama rusi stijene, a mi jurimo za njom. Grlica zastade i osluhnu:
- Slusaj kako cudno huji Hucka ! Kao da zove. Ovo je pred kisu. Uvijek ovako huji pred velike kise.
Grlica ugleda kupine i poce ih brati. Sve u grozdovima. Rijetko razasute kao krupne, crne oci, vesele se na kapini i gledaju nas. Poslije sjedimo i gledamo Hucku. Izvor kljuca. Preliva stijene i rusi se dolje podno nas u liticama.
Sami smo. Blizina nas opaja.
- Grlice!- a ona ne odgovara. Mece glavu na moje rame, a ja osjecam kako se nesto napreze u njoj da pukne, da zaplace. Lice joj postade bolno, a oci suzne.
-Grlice moja!- sapcem ja, uzimam je na ruke i dugo tjesim i milujem.
Poslije se smirujemo i razgovaramo.
- Znas li ti, Ozrene, da je preko ove stijene, jos prije stotinu godina, presla kuga,- kaze Grlica.
-Kako presla?
- Pa tako presla.
- A je li ko vidio tu kugu?
-Pa vidjeli su je. Kazu da je dugacka kao motka i sva u bijelo umotana. Dodje u kucu i niko je ne vidi kada udje. Poslije stane nekom vrh glave i mori. Tako opustosi cijelo selo.
Zacutasmo.
-Obadvoje smo zamisljali kugu.
- I kada je odlazila, stala je navrh ove stijene i. vrteci se k'o vito, pjevala je:
Sukadar - kukudar
Vise ovud nikudar.
Ja prasnuh u smijeh. smijesno mi je izgledala kuga kako se, u bijelu i kao motka, vrti na stijeni i kresti ove cudne rijeci.
- Sukudar,bukudar! Hahahah!
- Sto se smijes? Ne valja se smijati kugi,- kaze Glrlica.- Nju salje Bog, jer ljudi grijese.
- Pa rekla je eto "nikadar". To znaci da nece vise nikad doci. Zasto se ne bi smijali?
-Svejedno. Ne valja joj se smijati,- zavrsi ozbiljno Grlica i poce da vabi Baru na stijene.
_ Eno je!.Da pane sva bi u komade. Bara, Bara! Koz, koz, koz!- A Bara samo zakmeketa i pogleda u nas veselo kao da nam se smije.
Poslije zatutnji nad Mrkuljom i pocese se navlaciti oblaci, a domala smo nas dvoje hitali za Barom uz puteljak spram sela.
Sunce me vec przi. Idem na rijeku i sretam Grlicu u ulici.
-Grlice, hocemo li na izvor?
A Grlica okrece Baru i mi silazimo. Bara pred nama rusi stijene, a mi jurimo za njom. Grlica zastade i osluhnu:
- Slusaj kako cudno huji Hucka ! Kao da zove. Ovo je pred kisu. Uvijek ovako huji pred velike kise.
Grlica ugleda kupine i poce ih brati. Sve u grozdovima. Rijetko razasute kao krupne, crne oci, vesele se na kapini i gledaju nas. Poslije sjedimo i gledamo Hucku. Izvor kljuca. Preliva stijene i rusi se dolje podno nas u liticama.
Sami smo. Blizina nas opaja.
- Grlice!- a ona ne odgovara. Mece glavu na moje rame, a ja osjecam kako se nesto napreze u njoj da pukne, da zaplace. Lice joj postade bolno, a oci suzne.
-Grlice moja!- sapcem ja, uzimam je na ruke i dugo tjesim i milujem.
Poslije se smirujemo i razgovaramo.
- Znas li ti, Ozrene, da je preko ove stijene, jos prije stotinu godina, presla kuga,- kaze Grlica.
-Kako presla?
- Pa tako presla.
- A je li ko vidio tu kugu?
-Pa vidjeli su je. Kazu da je dugacka kao motka i sva u bijelo umotana. Dodje u kucu i niko je ne vidi kada udje. Poslije stane nekom vrh glave i mori. Tako opustosi cijelo selo.
Zacutasmo.
-Obadvoje smo zamisljali kugu.
- I kada je odlazila, stala je navrh ove stijene i. vrteci se k'o vito, pjevala je:
Sukadar - kukudar
Vise ovud nikudar.
Ja prasnuh u smijeh. smijesno mi je izgledala kuga kako se, u bijelu i kao motka, vrti na stijeni i kresti ove cudne rijeci.
- Sukudar,bukudar! Hahahah!
- Sto se smijes? Ne valja se smijati kugi,- kaze Glrlica.- Nju salje Bog, jer ljudi grijese.
- Pa rekla je eto "nikadar". To znaci da nece vise nikad doci. Zasto se ne bi smijali?
-Svejedno. Ne valja joj se smijati,- zavrsi ozbiljno Grlica i poce da vabi Baru na stijene.
_ Eno je!.Da pane sva bi u komade. Bara, Bara! Koz, koz, koz!- A Bara samo zakmeketa i pogleda u nas veselo kao da nam se smije.
Poslije zatutnji nad Mrkuljom i pocese se navlaciti oblaci, a domala smo nas dvoje hitali za Barom uz puteljak spram sela.
- wels
#29 Re: Grozdan i Grozdana
Helem wrote:Grozdan i Grozdana, u crvenim haljinama, silaze niz modri vinograd.Oni, spletenih ruku,kao dva crvena, velika cvijeta sidjose i zastadose nad rijekom, a dva crvena mlaza planuse na rijeci.
Grozdanine grudi drhte i trepere u rijeci. Grozdan joj otkopca kopcu na haljini: Grozdani spade bijela haljina i srebrna zvijezda zasja u plavoj rijeci.
-Grozdana, sto ti drhte noge? - pita sapatom Grozdan, a ona se samo nasmijesi, spusta glavu na njegovo rame i gleda u bijelu zvijezdu na rijeci. Kroz njene plave oci protice plava rijeka.
Grozdanu drhte ruke. On joj otkopca i drugu kopcu, a donja haljina spade na pijesak i na rijeci se zabijeli naga bozica, sa bijelom zvijezdom u kosi.
Grozdana je sva naga, na bijelom tijelu gore joj suncane zrake, tanke, srebrne.
-Grozdana, sto ti drhti dah u grudima? - pita sapatom Grozdan, a ona sva drhti i samo se smijesi, smijesi.
Grozdan klece i poljubi joj grudi. Grudi planuse kao dva crvena cvijeta.
Negdje u klisurama, u suncu, zazvoni bijesan i razgolicen kikot, zacereka se crven, strastven smijeh i vrisnu.
Zivot se rodi u klisurama kao procvjetao zbun.
Greshka ili ima neko objasnjenje?
-
Helem
Ako si iz Sarajeva,ima raja, ovdje na forumu,neka ti posudi.
Ja sam ponio sa sobom ,u Ameriku.
Kada sam bjezao samo sam knjige nosio a bile poteske
Ima u Kotor Varosi neki covjek,koji je,nakon etnickog ciscenja KV, zasao tackama po kucama i kupio knjige, mislim da se zove Kasim Zeher, on sada ima kucnu bibloteku i mislim da bi se o tom covjeku mogla napraviti reportaza,javite u Federalnu ili anamo na okupiranu teritoriju,da se covjek posjeti i isprica pricu i vidi ta njegova biblioteka.
Ja sam ponio sa sobom ,u Ameriku.
Kada sam bjezao samo sam knjige nosio a bile poteske
Ima u Kotor Varosi neki covjek,koji je,nakon etnickog ciscenja KV, zasao tackama po kucama i kupio knjige, mislim da se zove Kasim Zeher, on sada ima kucnu bibloteku i mislim da bi se o tom covjeku mogla napraviti reportaza,javite u Federalnu ili anamo na okupiranu teritoriju,da se covjek posjeti i isprica pricu i vidi ta njegova biblioteka.