grom ubio momka iz sarajeva u moru

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Quaresma

#26 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Quaresma »

dobra koja je logika za toga da je more toplije kad kisa pada? :?
Heller

#27 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Heller »

Quaresma wrote:dobra koja je logika za toga da je more toplije kad kisa pada? :?
i zašto bi se neko u toplijem moru radije kupao :cry:
triconja

#28 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by triconja »

Heller wrote:
Quaresma wrote:dobra koja je logika za toga da je more toplije kad kisa pada? :?
Radi principa termodinamike. Bolje da ide toplota na tebe nego sa tebe. Ustedi se unutrasnjeg rada kolko hoš :D
BadBoy

#29 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by BadBoy »

Subjektivni osjećaj. Kad pada kiša temperatura zraka je niža pa je samim time i razlika između morske vode i tvog tijela manja. Kad se izležavaš na 35 i onako ispečen uskočiš u vodu, uvijek će ti biti hladno.
Heller

#30 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Heller »

triconja wrote:
Heller wrote:
Radi principa termodinamike. Bolje da ide toplota na tebe nego sa tebe. Ustedi se unutrasnjeg rada kolko hoš :D
Jebem ti čaj. Daj ko Krivaja da je.
xoklix

#31 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by xoklix »

BadBoy wrote:
Subjektivni osjećaj. Kad pada kiša temperatura zraka je niža pa je samim time i razlika između morske vode i tvog tijela manja. Kad se izležavaš na 35 i onako ispečen uskočiš u vodu, uvijek će ti biti hladno.
To je za neke viša matematika.
uglavnomja

#32 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by uglavnomja »

Bodkin wrote:Jako jako dobar momak je bio. Malo bezveze je sto je tema okrenula na zajebanciju..

kao pokretac teme izvinjavam se ako je sta otislo gdje nije trebalo, nije mi bila namjera.

tuga :sad: :cry:
Pryda

#33 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Pryda »

Nek mu je rahmet dusi, strasna smrt i jos trauma za tu djevojku :sad:

Juce je neki malac poginuo od strujnog udara na pruzi, moze li neko objasniti kako do toga dodje?

Ja sam ko dijete skakao oko vozova i vagona i po pruzi nista mi nije bilo, a cuo sam dosta slucajeva ovakvih. Znam da se ona zica ne smije dirat iznad voza, ali nju nije ni moguce dohvatiti visoko je. Kako onda do ovog dodje?
drunken tiger

#34 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by drunken tiger »

uglavnomja wrote:sve novine prenose vijest da je momak iz sarajeva nastradao pored splita, udario ga grom dok se kupao juce kad je bila grmljavina i pljusak ... (merak kupanje)

https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmac ... bio-u-moru

prvi put cujem za ovakav slucaj :?
a i u novinama pise da mjestani nikad nisu culi za tako nesto
plus curi koja je bila s njim nije nista
Šta hoćeš reći? Da su ga Hrvati ubili jer je musliman pa sad to sve zataškavaju??
il dottore

#35 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by il dottore »

drunken tiger wrote:
uglavnomja wrote:sve novine prenose vijest da je momak iz sarajeva nastradao pored splita, udario ga grom dok se kupao juce kad je bila grmljavina i pljusak ... (merak kupanje)

https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmac ... bio-u-moru

prvi put cujem za ovakav slucaj :?
a i u novinama pise da mjestani nikad nisu culi za tako nesto
plus curi koja je bila s njim nije nista
Šta hoćeš reći? Da su ga Hrvati ubili jer je musliman pa sad to sve zataškavaju??
:thumbup:
Kako si ga provalio, jesi vidio mudzahedina
Trebas temu otvoriti
Ci-Nick

#36 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Ci-Nick »

Pryda wrote:Nek mu je rahmet dusi, strasna smrt i jos trauma za tu djevojku :sad:

Juce je neki malac poginuo od strujnog udara na pruzi, moze li neko objasniti kako do toga dodje?

Ja sam ko dijete skakao oko vozova i vagona i po pruzi nista mi nije bilo, a cuo sam dosta slucajeva ovakvih. Znam da se ona zica ne smije dirat iznad voza, ali nju nije ni moguce dohvatiti visoko je. Kako onda do ovog dodje?
http://www.maglajinfo.com/vijesti/magla ... nosan.html
Dakle nema potrebe da diraš žicu,..
Last edited by Ci-Nick on 20/08/2018 16:57, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#37 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by bitanga_sa_otesa »

Pryda wrote:

sve je moguce ako se potrudis,nula+ faza = dzenaza... 25.000 V je napon u toj zici...
bitanga_sa_otesa

#38 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

lupio je ovaj za ovo 2 m....18 cm je minimalni razmak izolatora za 20 kV
Pryda

#39 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Pryda »

Ci-Nick wrote:
Pryda wrote:Nek mu je rahmet dusi, strasna smrt i jos trauma za tu djevojku :sad:

Hvala, odlican odgovor :thumbup:

Kopirat cu dio ovdje da i ostali procitaju:
Svako približavanje, direktni ili indirektni dodir sa nekim od elemenata kontaktne mreže prijeti opasnost strujnog udara i opasan je po život. Kod struje visokog napona kao što je slučaj u željezničkoj kontaktnoj mreži povrede mogu nastati i kada se tijelo nađe u blizini visokonaponskog provodnika kada između njih nastaje električni luk, a naročito pri vlažnom vremenu, što znači da za strujni udar uopšte nije uslov da osoba bude u dodiru sa elementima kontaktne mreže, dovoljno je da se nađe u njihovoj neposrednoj blizini kao što je npr. penjanje na željezničke vagone.

Stradanja od električne energije su se uglavnom dešavala zbog neovlaštenog penjanja na vagone, nošenje ribarskog štapa duž pruge, približavanja različitih predmeta opasnoj zoni od uticaja napona, rad sa pokretnom mehanizacijom, usmjeravanjem mlaza vode prema žicama, bacanjem užadi, žice, preko provodnika, obaranjem drveća koje raste u blizini kontaktne mreže, kao i usljed krađa kontaktnog provodnika.
Ci-Nick

#40 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Ci-Nick »

bitanga_sa_otesa wrote:
lupio je ovaj za ovo 2 m....18 cm je minimalni razmak izolatora za 24.kV
ne znam, nisam električar,.. ne znam koliko igra ulogu vlažnost zraka,..
uglavnom, evo i Nijemci kažu 1,5 metara kod 15.000 V

"Auf einen Bahnwaggon zu klettern ist extrem
gefährlich!!!
Es herrscht die Meinung vor, dass es erst gefährlich wird,
wenn man mit der Oberleitung g in Berührung kommt.
Die Gefahr, dass es bei 15 000 Volt bereits zu einem
gefährlichen und meist tödlich verlaufenden gefährlichen und meist tödlich verlaufenden
Funkenüberschlag kommen kann, wenn der Sicherheitsabstand
von mindest 1,50 m zur Oberleitung nicht
eingehalten wird ist vielen nicht bekannt!"
http://dozenten.alp.dillingen.de/2.8/im ... nstrom.pdf
Istina kad lokomotiva podiže kontaktni mehanizam struja preskoči sa žice na mehanizam tek kad se primakne na dvadesetak cm.
dječak sa šibicama

#41 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by dječak sa šibicama »

Prosetati sa otvorenim kisobranom prugom, da vidis kako pece kad uhvatis metalni dio.
bitanga_sa_otesa

#42 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Ci-Nick wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
lupio je ovaj za ovo 2 m....18 cm je minimalni razmak izolatora za 24.kV
ne znam, nisam električar,.. ne znam koliko igra ulogu vlažnost zraka,..
uglavnom, evo i Nijemci kažu 1,5 metara kod 15.000 V
ja jesam elektoenergeticar sa 20 god staza u struci,iz prakse govorim ,vlaznost zraka bas mora biti 100% da bi se taj razmak povecao,mada uvijek mora postojati neki uzrok dodatni da varnica preskoci prema nuli ili zemlji...izolatori se ne produzavaju po kisi ,uvijek su iste duzine...mozda 25-30 cm na zeljeznici...vjerovatno su ta djeca nekom sipkom dohvatila zicu ili su skakali po vagonima..na d .malti je bio taj slucaj 1987 ili 88 ne sjecam se tacno,poginuo jedan decko blizu one pasarele preko drinske...
bitanga_sa_otesa

#43 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

dječak sa šibicama wrote:Prosetati sa otvorenim kisobranom prugom, da vidis kako pece kad uhvatis metalni dio.
:lol: :lol: :lol:
Muhamed Đakmić

#44 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Muhamed Đakmić »

Momka sam lično poznavao, stvarno je bio predobar. Ovo je baš velika tuga.
manijak1

#45 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by manijak1 »

Kažu članci da je i njegova djevojka bila s njim .Meni opet nije jasno , pod uslovom da je on bio potpuno zdrav , mislim na srčane bolesti prije svega ; kako potkači samo njega :? hoću reć kad otvoriš ovakvu temu to je kao kad imaš s nekim razgovor , moraš se pripremit i poznavat činjenice , ovako je to samo jedna tragična prepisana vijest.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#46 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by mk ultra »

BadBoy wrote:
Nije subjektivno, topla voda ce podrzati kisu (na moru ce to pojacati padavine), kad se rashladi voda prestaje i kisa
Jedan od fazona oko tornada

Inace, da je bio u dubini ne bi ni skontao nista (jedino da ga je direkt pogodio, a i u tom slucaju bi 95% prezivio)
Ovako dosao pod napon, zatvorilo preko njega na zemlju i jbg

Glupo poginu momak, prav zdrav.... Stvarno steta :skoljka:
A realno sta je mogao\znao uciniti protiv ovoga, mozda nije ni krenula kisa
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#47 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by mk ultra »

Pryda wrote:
Ci-Nick wrote:

Hvala, odlican odgovor :thumbup:

Kopirat cu dio ovdje da i ostali procitaju:
Svako približavanje, direktni ili indirektni dodir sa nekim od elemenata kontaktne mreže prijeti opasnost strujnog udara i opasan je po život. Kod struje visokog napona kao što je slučaj u željezničkoj kontaktnoj mreži povrede mogu nastati i kada se tijelo nađe u blizini visokonaponskog provodnika kada između njih nastaje električni luk, a naročito pri vlažnom vremenu, što znači da za strujni udar uopšte nije uslov da osoba bude u dodiru sa elementima kontaktne mreže, dovoljno je da se nađe u njihovoj neposrednoj blizini kao što je npr. penjanje na željezničke vagone.

Stradanja od električne energije su se uglavnom dešavala zbog neovlaštenog penjanja na vagone, nošenje ribarskog štapa duž pruge, približavanja različitih predmeta opasnoj zoni od uticaja napona, rad sa pokretnom mehanizacijom, usmjeravanjem mlaza vode prema žicama, bacanjem užadi, žice, preko provodnika, obaranjem drveća koje raste u blizini kontaktne mreže, kao i usljed krađa kontaktnog provodnika.
Sve je tacno pod uslovom da dohvatis nesto sto nije pod naponom, ili je pod drugom fazom :mrgreen:
Inace mozes lopte na zicama
Russki

#48 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by Russki »

BadBoy wrote:
Bodkin wrote:Jako jako dobar momak je bio. Malo bezveze je sto je tema okrenula na zajebanciju..
Ne znam momka, ali bukvalno me je na mene podsjetio jer sam i ja tri godine sa djevojkom u Podstrani ljetovao...

Mahalske priče o tome da je voda najtoplija kad kiša pada su šuplja, mijenja se samo subjektivni doživljaj. Ljudi budite sigurni nije se igrati sa prirodom i prorodnim pojavama.
S boldanim se u potpunosti slažem, no mnogo nas ovakve stvari uzima zdravo za gotovo. Dok se ne desi.
Dečko koji je sa mnom išao u školu, dobar momak, je izgubio roditelje tako što su na poljani radili nešto i grom ih ubio.
Ja sam imao slučaj kad je grom opalio nekih 10 metara od mene. Tjedan dana nisam mogao sebi doć od šoka, a sve to zato što sam se pravio pametan. Neće meni ništa, ovo ono. Srećom, tad nije. Ali nikad ne znaš.
uglavnomja

#49 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by uglavnomja »

Russki wrote:
BadBoy wrote:
Ne znam momka, ali bukvalno me je na mene podsjetio jer sam i ja tri godine sa djevojkom u Podstrani ljetovao...

Mahalske priče o tome da je voda najtoplija kad kiša pada su šuplja, mijenja se samo subjektivni doživljaj. Ljudi budite sigurni nije se igrati sa prirodom i prorodnim pojavama.
S boldanim se u potpunosti slažem, no mnogo nas ovakve stvari uzima zdravo za gotovo. Dok se ne desi.

juce se kupali u to doba, cak mi je proslo kroz glavu sta se desi ako grom zdrma u vodu ... ali haj ono ... ma nece nista biti

zadnje kupanje sa grmljvinom i munjama :run:
maliq53

#50 Re: grom ubio momka iz sarajeva u moru

Post by maliq53 »

mk ultra wrote:
Glupo poginu momak, prav zdrav.... Stvarno steta :skoljka:
A realno sta je mogao\znao uciniti protiv ovoga, mozda nije ni krenula kisa
Citao sam par komentara svjedoka na fb i uglavnom govore da se oluja iznenada pojavila i da je bila zestoka, e sad da li je mogao vidjeti da stize opasnost tesko je sada govoriti...Ali kad vidis crnilo da se priblizava uvijek treba bjezati sa otvorenim mjesta...
Post Reply