ZASTO?
Grobnica sa ženama i decom
9. jun 2005. | 14:10 | Izvor: B92
Bratunac -- Iz masovne grobnice u selu Suha, opština Bratunac u istočnoj Bosni, ekshumirano je 38 tela dece, žena i staraca.
Sudski veštak iz Tuzle, doktor Zdenko Cirhlaž, iznosi podatke do kojih je ekspertski tim došao posle prve sudsko-medicinske obrade tela: “Većinom su bile žene i to pet žena kod kojih smo u naručju našli djecu. Djeca su bila starosti od šest mjeseci do nekoliko godina. U posebne dvije vreće je bilo po dvoje djece zagrljeni, nekoliko godina starosti i u jednoj vreći je bilo jedno dijete".
"Naišli smo na mladu ženu i pri obdukciji smo pronašli da je bila u odmaklom stupnju trudnoće, pred porođaj”, kaže Cirhlaž.
U pitanju je primarna grobnica, što znači da su na mestu gde su ubijene, žrtve i sahranjene. Ekshumacija je izvršena od 9. do 12. maja, trinaest godina posle ubistva, kaže doktor Zdenko Cirhlaž: “Ono što smo do sada ustanovili, jeste da su svi lišeni života vatrenim oružjem. Radi se o tijelima, o žrtvama ubijenim 1992. godine”.
DNK analiza biće završena u vrlo kratkom roku, kada će se saznati i tačan identitet žrtava.
Grobnica sa ženama i djecom
-
gavrilo
#1 Grobnica sa ženama i djecom
-
fukara_tz
Nervira me ba seko, ja bi prvi svaki dan stavljo izvjestaje o ekshumaciji al ne na 10 topica nego na jednom da objednimo informacije.
Sace neko garant napisat njemu nije zao, sere vako nako.
Isto ko za Srebrenicu 10 topica i vecina se zatvori zato sto svijet nema nimalo osnovne kulture da pise o onome sto se dogodilo a ne oni razvezali o tome jel musliman jel ovo mislim uzas.
Sace neko garant napisat njemu nije zao, sere vako nako.
Isto ko za Srebrenicu 10 topica i vecina se zatvori zato sto svijet nema nimalo osnovne kulture da pise o onome sto se dogodilo a ne oni razvezali o tome jel musliman jel ovo mislim uzas.
-
bosniaque
fukara_tz wrote:Hocete li prestat otvarat vise duple topice????
I sto bi covjek piso izgubim volju, postoji brate topic masovna grobnica, umjesto da se potrudimo da na jednom mjestu bude sve kako treba 10 topica otvarate
pa premjesti topic na jedno mjesto, i problem rijesen!
ili otvoriti pod temu "agresija/genocid/zlocin u bosni i hercegovini"
-
RizinoPolje
http://www.genocid.org/forum/viewthread ... ad_id=4#15"Zaklanu glavu moga Muje drzala sam u rukama"!!!
Drina
Clan od: 09.05.05 Postirano u 03-06-05 23:07
U selo Kutuzero, u brdima iznad Srebrenice putuje se dobrih sat vremena. Pola asfaltom pola seoskim makadamskim putem. Iz Kutuzera se, zbog price 54-godisnje Ramize Ajsic , koju do sada, cini se, ni mocna literatura nije zabiljezila, vraca ”nikuda”, u ljudsku nestvarnost.
Moj Amir poginu 1992. godine. Ukopali ga ovdje u selu. Boli dusa. Dodje juli 1995., kazu valja bjezati. Ja u Potocare sa zenskom celjadi i djecom, a moji blizanci Mujo i Halil sa ocem Camilom odose sumom. Stigli mi u Potocare, kad se moji blizanci pomolise. Rekli im, idite vi u Potocare, vi ste djeca, nece vam niko nista – zapocinje svoju pricu Ramiza.
Prica tecno, sabrano, kao da se njena tragedija desila nekom drugom. Doduse, usporeno podize ruke, glavu rijetko okrece. Cista zena. Lice tamno, poput orahova drveta i na njemu samo povremeno poneki damar zaigra. Glas jednolican…
U Potocarima sve dusa na dusu, a meni moj Mujo nosi deku, kaze.:”Hladno ti je, mati, pokrij se!” Sutradan krenu konvoj prema Tuzli. Ode snaha sa djecom, odose i njih dvojica. Negdje oko podne, eto ti mog Muje, nisu mu dali u konvoj, a Halila pustili. Nosi baloncic za vodu, veli :” Odoh ja, mati, donijeti vodu.”
”Ne, Mujo!” ja cu ti njemu, ”Znam da kolju gore u kuci Mehana konduktera, ” a on kaze da nece tamo ici, vec ce iz rijeke donijeti.
Kakve rijeke, kad je sva krvava kao da je neko obojio,u nju bacaju zaklane ljude. Jok, ode dijete, prica Ramiza.
Ne place. Bolesna je, veli, na srcu, ali pricu o smrti svog Muje, kaze, mora pricati, neka narod zna. Izadjose cetvorica iz Mehanove kuce, vidim idu prema Muji. Ja utrnula. Ne mogu da pomjerim… Strepim.. Krenu jedna zena po vodu, velim joj:”De, zeno, vidi ima li mi djeteta.” Koliki je, pita ona mene, a ja velim da mu je 14-ta godina. Kad se vratila nudi mivode da pijem, da se umijem... Cucnu pored mene i kaze da mi je dijete zaklano pred Mehanovom kucom.
Aaaaa, zapomagah ja, trcim. Ne znam kuda, znam da nisam putem. Dodjoh gore. Pred kucom vidim, moje dijete, ali samo glava. Zgrabim mu glavu u svoje ruke, jos vruca, poneki damar se osjeti, oci, valjda kako je u njih pogledao, kao da su zive… kazuje Ramiza.
Ono cega se jos sjeca jeste covjek, ogroman, ili joj se tako ucinio, koji je pred nju ”izasao iz Mehanove kuce.”
Na njemu kecelja, krvava sva, kao u mesara. On je klao, a druga dvojica sum u dovodila na klanje. Ja i dalje drzim onu Mujinu glavu, a on mi govori:”Puscaj tu glavu!” Velim necu, zakoljite i mene. Sta je kasnije bilo ne znam. Sjecam se samo da sam, kad sam se otrijeznila, bila sva mokra, krvava. A u Mehanovoj kuci bilo je glava do vrata. Prije mog djeteta, zaklano je Bog zna koliko ljudi, govori Ramiza.
Da li smo zasluzili da nas prime u Evropu ili svjetsku zajednicu, dok su se ovakvi uzasi smjeli desavati????? Koje ljudsko bice moze da ubija neduzne civile ili neduznu djecu. O Evropo "kolijevko" civilizacije i ljudskog dostojanstva.
Sta da ucinimo da Balkan postane kolijevka ili bar zaledje civilizacije??????
- muha_sa
#8 Re: Grobnica sa ženama i djecom
Zašto ? Da bi se stvorila genocidna tvorevina po imenu Republika Srpska.gavrilo wrote:ZASTO?
Bratunac -- Iz masovne grobnice u selu Suha, opština Bratunac u istočnoj Bosni, ekshumirano je 38 tela dece, žena i staraca.
Sudski veštak iz Tuzle, doktor Zdenko Cirhlaž, iznosi podatke do kojih je ekspertski tim došao posle prve sudsko-medicinske obrade tela: “Većinom su bile žene i to pet žena kod kojih smo u naručju našli djecu. Djeca su bila starosti od šest mjeseci do nekoliko godina. U posebne dvije vreće je bilo po dvoje djece zagrljeni, nekoliko godina starosti i u jednoj vreći je bilo jedno dijete".
"Naišli smo na mladu ženu i pri obdukciji smo pronašli da je bila u odmaklom stupnju trudnoće, pred porođaj”, kaže Cirhlaž.
U pitanju je primarna grobnica, što znači da su na mestu gde su ubijene, žrtve i sahranjene. Ekshumacija je izvršena od 9. do 12. maja, trinaest godina posle ubistva, kaže doktor Zdenko Cirhlaž: “Ono što smo do sada ustanovili, jeste da su svi lišeni života vatrenim oružjem. Radi se o tijelima, o žrtvama ubijenim 1992. godine”.
DNK analiza biće završena u vrlo kratkom roku, kada će se saznati i tačan identitet žrtava.![]()
- Drvosjeca iz Dejcica
#9 Re: Grobnica sa ženama i djecom
Samo zato sto su bili Bosnjaci. Krvniku je to dovoljan razlog da ubije, da digne ruku ne samo na covjeka nego i na plod u utrobi zene...gavrilo wrote:ZASTO?
DNK analiza biće završena u vrlo kratkom roku, kada će se saznati i tačan identitet žrtava.![]()
U ovako teskim trenucima se cesto sjetim Mese Selimovica:
"Nesreca je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i necemo iz nje. A sve se placa, pa i ova ljubav. Zar smo mi slucajno ovako pretjerano mekani i pretjerano surovi, raznježeni i tvrdi, veseli i tužni, spremni uvijek da iznenadimo svakoga, pa i sebe? Zar se slucajno zaklanjamo za ljubav, jedinu izvjesnost u ovoj neodredenosti? Zar bez razloga puštamo da život prelazi preko nas, zar se bez razloga uništavamo, drukcije nego Đemail, ali isto tako sigurno. A zašto to cinimo? Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno, znaci da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka nam cast našoj ludosti! "
-
leech
Ma pazi ti šta je njemu od cijele priče zasmetalo....fukara_tz wrote:Hocete li prestat otvarat vise duple topice????
I sto bi covjek piso izgubim volju, postoji brate topic masovna grobnica, umjesto da se potrudimo da na jednom mjestu bude sve kako treba 10 topica otvarate
-
RizinoPolje
Da li se na Balkanu ikada drugacije zivjelo??? Ucinimo sve da do mrznje i takvih zvjerstava nikada vise ne dodje. A to znaci rad, rad i samo rad. Posten, iskren i odgovoran.Zar bez razloga puštamo da život prelazi preko nas, zar se bez razloga uništavamo
- Drvosjeca iz Dejcica
Vjeruj mi ja sve manje i manje imam zelje da zivim, i da mi djeca zive, u isto drzavi sa krvnicima koji su ovo napravili.RizinoPolje wrote:Da li se na Balkanu ikada drugacije zivjelo??? Ucinimo sve da do mrznje i takvih zvjerstava nikada vise ne dodje. A to znaci rad, rad i samo rad. Posten, iskren i odgovoran.Zar bez razloga puštamo da život prelazi preko nas, zar se bez razloga uništavamo
-
RizinoPolje
Vjerumjem ti. Ja otidoh prije mnogih godina. Ali nesto me "vratilo". Mozda nije ni cudo. Sudbina kontinenta se pise na Balkanu.
Last edited by RizinoPolje on 09/06/2005 22:37, edited 2 times in total.
-
RizinoPolje
Slijedece generacije ovise o nama. Ucinimo sve da im bude bolje nego vremenima koja su nas zadesila. Ucini sve sto mozes za svoju porodicu i sebe, bez negativnih poteza. Ucini sve sto mozes.
-
RizinoPolje

Na vlasti i u vlasti. Visoki predstavnik je jos jako kulturna osoba sta im se desava.Visoki predstavnik Pedi Ešdaun o krizi u državnoj Vladi
Piše: A. OMERAGIĆ (Foto: D. ĆUMUROVIĆ)
09/06/05
Političari na vlasti imaju ”napad ljetnjeg ludila”
-
RizinoPolje
Brinu njih ljudi nezaposleni, neplaceni policajci i penzioneri mnogo, mnogo, puhno i prepuno. A tek sto ih narod zanima.
Do kosti!

Do kosti!

Do kosti!
Snimak strasnih likvidacija srebrenickih maloljetnika od ruku pripadnika jedinica MUP-a Srbije podigao je susjednu drzavu na noge. Naravno da je to priprema terena za hapsenje optuzenog ratnog zlocinca, generala Rat(k)a. No, to hapsenje zasigurno nece biti uspjesno, jer se ovaj namjerava ubiti. Time bi zavrsio kao i njegove zrtve: presudio bi mu isti masovni ubica.
U ovom broju Walter otkriva detalje zlocinackog djelovanja jedinica MUP-a Srbije u BiH.
Ali, u onim stravicnim snimcima ima nesto vise od strasne ljudske tragedije. Sve televizijske stanice kazu da su ubijeni Bosnjaci Srebrenice, samo dvije domace, FTV i BHT, ne govore ko su zrtve. Slicno se vec godinama dogadja i sa iskopavanjem posmrtnih ostataka Bosnjaka. Iskopine su svakako bezimene, pa je toj anonimnosti i amorfnosti pridodata i tajna nacije. Ima li ta strategija smisla, ako su nesretni ljudi ubijani samo zato sto su Bosnjaci muslimani?
Drugi, jos nemilosrdniji odnos prema zrtvama, tice se upravo ove razlike izmedju anonimnih iskopina kostiju i lobanja i snimka ubistva sest Srebrenicana. Citav svijet je zgrozen nad ovim dokazom. Srbija prezivljava katarzu. Kci zanijemila pred ocevim zlocinom.
Nacin na koji ovdasnje televizije izvjestavaju o vadjenju anonimnih kostiju i lobanja davno je prerasla u ravnodusnost konzumenata. Pogleda se brojka, a plasticne kese zatvore. I nakon one ravnodusnosti u koju su potopljeni ostaci cetiri srebrenicka djecaka, pojavio se snimak zbog kojeg se od boli previja citav svijet.
To vise nije samo tragedija te srebrenicke djece. To je vec problem javnosti s kojom se medijski zvanicno zatomljuje jedan stravican zlocin nad Bosnjacima, u ime bolje buducnosti ove zemlje, koja nikad nije bila udaljenija. Kosti svojih komsija i onih koje smo mozda negdje susretali, poceli smo gledati sa identicnom bezosjecajnoscu kao sto su nase ubijanje svojevremeno gledali u svjetskim metropolama. Njima smo se cudili, pitali se kako one silne sarajevske, tuzlanske, zenicke ili biscanske ulicne pokolje civila mogu gledati ravnodusno. Danas smo od takvih jos dalje odmakli, a da se i ne pitamo cija je krivica sto tonemo moralno, sto propadamo ljudski i sto sami sebe ne bi mogli prepoznati i uporediti sa onim od prije desetak godina.
Medijski strucnjaci ce nam reci da je pobijedio zivot i da se dalje mora. Ali otkud onda bol nad snimkom, a ravnodusnosti nad istim posmrtnim ostacima srebrenickih djecaka? Zar jednako stravicno ne djeluje zica na kostima ruku istih srebrenickih zrtava i probusene lobanje koliko i ono ubijanje uzivo? Uzas je upotpunjen u bosnjackim glavama i ovdasnjim strateskim medijima, koji im pripremaju put u anonimnu buducnost.
-
RizinoPolje
Predsjednik Vijeca Ministara ne dade nikakvu izjavu.
- Fair Life
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 4&start=25A wrote:Prvo je strasno, jezivo to sto su ubijeni. A jos mi je strasnije zamisliti njihove zadnje sate i minute zivota. Pokusati zamisliti ocaj majki i te djece![]()
Uh, hladno u grudima... ono sto danima ne prolazi![]()
![]()