Grijanje prednjeg tocka

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kolektor

#1 Grijanje prednjeg tocka

Post by kolektor »

Jucer mjenjao gume, i reko da promjenim i kocionu ulje/tecnost, posto nije odavno mjenjano. Vratim se kuci, izadjem iz auta osjeti se neki miris, tj. smrad. Kontam ovo je onaj smrad ko kad se nesto nije u redu sa paknama. Pridjem desnom prednjem tocku, kad on maltene vreo. Sacekam se da ohladi i vratim se majstoru, digne na dizalicu, probao je da okrene tocak, pravo je tesko okrenuo. Skinuo je kociona kljesta, i kaze da je korodilo, i ne rade kako treba, treba se mjenati.
Ja msilim da je i prije postao problem i prije promjene ulja, jer sam primjetio da je dosta felga na tom tocku bila prljavija od ostalih. I da je vjerovatno samo ova promjena ulja mozda doprnijela da problem postane ocigledniji. Inace kocnice i dalje rade, tocak ne blokira, i kad se ovako zagriju.

Pitanje je sada da li bi moglo jos nesto da bude osim kocionih kljesta? Lezaj nije, ne cuje u voznji, i nije bilo nikakvog "lufta" u tocku.

Kojeg proizvodjaca kocinih kljesta uzeti i da li je dobra praksa mjenjati onda kljesta i ona drugom tocku? U pitanju je oktavija 2.0 tdi 2006 godiste.
jefferson

#2 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by jefferson »

kolektor wrote:Jucer mjenjao gume, i reko da promjenim i kocionu ulje/tecnost, posto nije odavno mjenjano. Vratim se kuci, izadjem iz auta osjeti se neki miris, tj. smrad. Kontam ovo je onaj smrad ko kad se nesto nije u redu sa paknama. Pridjem desnom prednjem tocku, kad on maltene vreo. Sacekam se da ohladi i vratim se majstoru, digne na dizalicu, probao je da okrene tocak, pravo je tesko okrenuo. Skinuo je kociona kljesta, i kaze da je korodilo, i ne rade kako treba, treba se mjenati.
Ja msilim da je i prije postao problem i prije promjene ulja, jer sam primjetio da je dosta felga na tom tocku bila prljavija od ostalih. I da je vjerovatno samo ova promjena ulja mozda doprnijela da problem postane ocigledniji. Inace kocnice i dalje rade, tocak ne blokira, i kad se ovako zagriju.

Pitanje je sada da li bi moglo jos nesto da bude osim kocionih kljesta? Lezaj nije, ne cuje u voznji, i nije bilo nikakvog "lufta" u tocku.

Kojeg proizvodjaca kocinih kljesta uzeti i da li je dobra praksa mjenjati onda kljesta i ona drugom tocku? U pitanju je oktavija 2.0 tdi 2006 godiste.
Neka provjeri kocioni cilindar.
Idi na tehnicki i neka stave na valjak auta pa da se vidi jel taj tocak koci.
99.9% tu je problem sa kocionim cilindrom/kljestima.
Ostali moguci uzrocnici: ABS modul, glavni kocioni cilindar.
kolektor

#3 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by kolektor »

jefferson wrote: Neka provjeri kocioni cilindar.
Zar ne bi trebao dobiti kakvu gresku ako ABS modul ne radi kako treba?
jefferson

#4 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by jefferson »

kolektor wrote:
jefferson wrote: Neka provjeri kocioni cilindar.
Zar ne bi trebao dobiti kakvu gresku ako ABS modul ne radi kako treba?
Zato kazem vjerovatno je cilindar, a gresku centralni kompjuter ne mora prijaviti u 100% slucajeva.
Zato kazem, 99.9% je cilindar/klip na kljestima.
ElDzidziIbnDzo

#5 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by ElDzidziIbnDzo »

jefferson wrote:
kolektor wrote:Jucer mjenjao gume, i reko da promjenim i kocionu ulje/tecnost, posto nije odavno mjenjano. Vratim se kuci, izadjem iz auta osjeti se neki miris, tj. smrad. Kontam ovo je onaj smrad ko kad se nesto nije u redu sa paknama. Pridjem desnom prednjem tocku, kad on maltene vreo. Sacekam se da ohladi i vratim se majstoru, digne na dizalicu, probao je da okrene tocak, pravo je tesko okrenuo. Skinuo je kociona kljesta, i kaze da je korodilo, i ne rade kako treba, treba se mjenati.

Neka provjeri kocioni cilindar.
A od cega se sve sastoje kociona klijesta? :-) :lol: :lol:
I kako da provjeri cilindar? Sta onda? :sax:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#6 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by bitanga_sa_otesa »

vjerovatno treba rastaviti klijesta ,promijeniti gumice i sve lijepo ocistiti.al tom tvom majstoru je to bilo mrsko ili mu je to spansko selo....
kolektor

#7 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by kolektor »

bitanga_sa_otesa wrote:vjerovatno treba rastaviti klijesta ,promijeniti gumice i sve lijepo ocistiti.al tom tvom majstoru je to bilo mrsko ili mu je to spansko selo....
Pa i ja sam ocekivao nesto ovako da pokusa uraditi. Mozda to nije dugorocno rjesenje, ali opet mozda je upravo to sto kazes. I ovo je prvi put kod ovog majstora, i nije bas djelovao zainterosovan da to malo detaljnije pogleda.

Ako se bude moralo mjenjati na kraju, kojeg proizvodjaca odabrati?
kolektor

#8 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by kolektor »

.
_mufljuz_

#9 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by _mufljuz_ »

sam sam sebi jednom radio kociona kljesta - izbio klipiće iz cilindara i mogu reci da sam nasao tamo nevjerovatan mulj
tocak mi je pomalo blokirao i zagrijavao se...
rastavio sam sve ocistio - sam sebi odzracio kocnice i rijesio sam si problem sam - bez skupih dijelova i bez mehanicarskih ubleha....

fino ocistio klipice cilindre ispustio na tom dijelu kocionu tekucinu - dok nije postala bistra i to je to :run:

evo dvotangaš sve objasnio....
_mufljuz_

#10 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by _mufljuz_ »

bitanga_sa_otesa wrote:vjerovatno treba rastaviti klijesta ,promijeniti gumice i sve lijepo ocistiti.al tom tvom majstoru je to bilo mrsko ili mu je to spansko selo....

:thumbup:

s tim da u vecini slucajeva gumice budu citave.... :)
Last edited by _mufljuz_ on 07/12/2014 11:35, edited 1 time in total.
LeKo

#11 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by LeKo »

Odradi reparaciju kliješta kod majstora, ne kod duduka. Čemu zamjena cijelog sklopa ukoliko mu je samo jedan dio upitan?
kolektor

#12 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by kolektor »

LeKo wrote:Odradi reparaciju kliješta kod majstora, ne kod duduka. Čemu zamjena cijelog sklopa ukoliko mu je samo jedan dio upitan?
Pa nemam neko iskutvo oko popravke auta, zato i pitam ovdje, jer mi se i ucinio ovaj majstor poprilicno ne zainteresovanim.
LeKo

#13 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by LeKo »

kolektor wrote:
LeKo wrote:Odradi reparaciju kliješta kod majstora, ne kod duduka. Čemu zamjena cijelog sklopa ukoliko mu je samo jedan dio upitan?
Pa nemam neko iskutvo oko popravke auta, zato i pitam ovdje, jer mi se i ucinio ovaj majstor poprilicno ne zainteresovanim.
Ok je što pitaš, ovdje i dijelimo iskustva. Repariraj i uzivaj, razlika u cijeni između reparacije i zamjene nije mala.
kolektor

#14 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by kolektor »

LeKo wrote:
kolektor wrote:
Ok je što pitaš, ovdje i dijelimo iskustva. Repariraj i uzivaj, razlika u cijeni između reparacije i zamjene nije mala.
Vjerovatno cu onda kod drugog majstora da to pogleda.
U slucaju da se ne mogne reparirati, kojeg proizvodjaca izabrati?
_mufljuz_

#15 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by _mufljuz_ »

kolektor wrote: U slucaju da se ne mogne reparirati, kojeg proizvodjaca izabrati?
:-)

citavo vrijeme ti pricamo da bi moralo biti moguce reparirat ti upr'o kupit novi klip - bujrum brate.... :lol:
kolektor

#16 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by kolektor »

_mufljuz_ wrote:
kolektor wrote: U slucaju da se ne mogne reparirati, kojeg proizvodjaca izabrati?

citavo vrijeme ti pricamo da bi moralo biti moguce reparirat ti upr'o kupit novi klip - bujrum brate.... :lol:
:D Jel to ono, mi u plocu ti u klin :lol:

Ma bolan pitam da znam sta mi je alternativa ;). Mozda jos koga interesuje a mrsko mu pitati :D.
LeKo

#17 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by LeKo »

kolektor wrote:
_mufljuz_ wrote:

:D Jel to ono, mi u plocu ti u klin :lol:

Ma bolan pitam da znam sta mi je alternativa ;). Mozda jos koga interesuje a mrsko mu pitati :D.
Ide tu reparacija 99,9%, klip i/ili kliješta se mjenjaju samo u slučaju da su napukla, a to bez udarca ili naglog hlađenja je poprilično teško izvesti. U slučaju ovih 0,01% mislim da su ATE originalna, neka me neko ispravi ako sam pogriješio.
bitanga_sa_otesa

#18 Re: Grijanje prednjeg tocka

klip bas rijetko ode i ako ga malo uhvati patina moze se ispolirati,neki novi auti imaju bakelitne klipove ,nisu vise metalni...
obicno se oko gumice i na klijestima uhvati sloj korozije koji zablokira kretanje klipa,glavni uzrocnik toga je ostecena zastitna gumica....
jefferson

#19 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by jefferson »

kolektor wrote:
Pa i ja sam ocekivao nesto ovako da pokusa uraditi. Mozda to nije dugorocno rjesenje, ali opet mozda je upravo to sto kazes. I ovo je prvi put kod ovog majstora, i nije bas djelovao zainterosovan da to malo detaljnije pogleda.

Ako se bude moralo mjenjati na kraju, kojeg proizvodjaca odabrati?
Da li su plocice bile previse potrosene? Ocito nisu pukle (a i to sam vidjao).
Ako budes na kraju morao mjenjati kljesta gledaj originalna, ili u slobodnoj prodaji TRW (mislim da su oni originalni isporucioc), ATE. Brembo nemoj uzimati ako nadjes iako su to najbolja kljesta koja mozes naci, ali su skupa i onda bi morao mjenjati i druga kljesta a originalne plocice nisu abs neka sraca u kombinaciji sa takvim kljestima.
bitanga_sa_otesa

#20 Re: Grijanje prednjeg tocka

a zasto bi morao mijenjati druga klijesta?i kakve veze ima kombinacija plocice/klijesta??
klijesta su komad gvozdja i klip je komad gvozdja koji gura plocicu prema disku... sad kao brembo bolje guraju od ate ili trw slabije guraju od ate...ako je precnik klipa isti sve je to isto....ne prepadaj ljude glupostima....
jefferson

#21 Re: Grijanje prednjeg tocka

Post by jefferson »

bitanga_sa_otesa wrote:a zasto bi morao mijenjati druga klijesta?i kakve veze ima kombinacija plocice/klijesta??
klijesta su komad gvozdja i klip je komad gvozdja koji gura plocicu prema disku... sad kao brembo bolje guraju od ate ili trw slabije guraju od ate...ako je precnik klipa isti sve je to isto....ne prepadaj ljude glupostima....
Nista, onda ako nadje Brembo neka stavi.
Gori ja sto uopste spomenu.
Post Reply