Grijanje prednjeg tocka
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
kolektor
#1 Grijanje prednjeg tocka
Jucer mjenjao gume, i reko da promjenim i kocionu ulje/tecnost, posto nije odavno mjenjano. Vratim se kuci, izadjem iz auta osjeti se neki miris, tj. smrad. Kontam ovo je onaj smrad ko kad se nesto nije u redu sa paknama. Pridjem desnom prednjem tocku, kad on maltene vreo. Sacekam se da ohladi i vratim se majstoru, digne na dizalicu, probao je da okrene tocak, pravo je tesko okrenuo. Skinuo je kociona kljesta, i kaze da je korodilo, i ne rade kako treba, treba se mjenati.
Ja msilim da je i prije postao problem i prije promjene ulja, jer sam primjetio da je dosta felga na tom tocku bila prljavija od ostalih. I da je vjerovatno samo ova promjena ulja mozda doprnijela da problem postane ocigledniji. Inace kocnice i dalje rade, tocak ne blokira, i kad se ovako zagriju.
Pitanje je sada da li bi moglo jos nesto da bude osim kocionih kljesta? Lezaj nije, ne cuje u voznji, i nije bilo nikakvog "lufta" u tocku.
Kojeg proizvodjaca kocinih kljesta uzeti i da li je dobra praksa mjenjati onda kljesta i ona drugom tocku? U pitanju je oktavija 2.0 tdi 2006 godiste.
Ja msilim da je i prije postao problem i prije promjene ulja, jer sam primjetio da je dosta felga na tom tocku bila prljavija od ostalih. I da je vjerovatno samo ova promjena ulja mozda doprnijela da problem postane ocigledniji. Inace kocnice i dalje rade, tocak ne blokira, i kad se ovako zagriju.
Pitanje je sada da li bi moglo jos nesto da bude osim kocionih kljesta? Lezaj nije, ne cuje u voznji, i nije bilo nikakvog "lufta" u tocku.
Kojeg proizvodjaca kocinih kljesta uzeti i da li je dobra praksa mjenjati onda kljesta i ona drugom tocku? U pitanju je oktavija 2.0 tdi 2006 godiste.
-
jefferson
#2 Re: Grijanje prednjeg tocka
Neka provjeri kocioni cilindar.kolektor wrote:Jucer mjenjao gume, i reko da promjenim i kocionu ulje/tecnost, posto nije odavno mjenjano. Vratim se kuci, izadjem iz auta osjeti se neki miris, tj. smrad. Kontam ovo je onaj smrad ko kad se nesto nije u redu sa paknama. Pridjem desnom prednjem tocku, kad on maltene vreo. Sacekam se da ohladi i vratim se majstoru, digne na dizalicu, probao je da okrene tocak, pravo je tesko okrenuo. Skinuo je kociona kljesta, i kaze da je korodilo, i ne rade kako treba, treba se mjenati.
Idi na tehnicki i neka stave na valjak auta pa da se vidi jel taj tocak koci.
99.9% tu je problem sa kocionim cilindrom/kljestima.
Ostali moguci uzrocnici: ABS modul, glavni kocioni cilindar.
-
kolektor
#3 Re: Grijanje prednjeg tocka
Zar ne bi trebao dobiti kakvu gresku ako ABS modul ne radi kako treba?jefferson wrote: Neka provjeri kocioni cilindar.
-
jefferson
#4 Re: Grijanje prednjeg tocka
Zato kazem vjerovatno je cilindar, a gresku centralni kompjuter ne mora prijaviti u 100% slucajeva.kolektor wrote:Zar ne bi trebao dobiti kakvu gresku ako ABS modul ne radi kako treba?jefferson wrote: Neka provjeri kocioni cilindar.
Zato kazem, 99.9% je cilindar/klip na kljestima.
- ElDzidziIbnDzo
#5 Re: Grijanje prednjeg tocka
A od cega se sve sastoje kociona klijesta?jefferson wrote:Neka provjeri kocioni cilindar.kolektor wrote:Jucer mjenjao gume, i reko da promjenim i kocionu ulje/tecnost, posto nije odavno mjenjano. Vratim se kuci, izadjem iz auta osjeti se neki miris, tj. smrad. Kontam ovo je onaj smrad ko kad se nesto nije u redu sa paknama. Pridjem desnom prednjem tocku, kad on maltene vreo. Sacekam se da ohladi i vratim se majstoru, digne na dizalicu, probao je da okrene tocak, pravo je tesko okrenuo. Skinuo je kociona kljesta, i kaze da je korodilo, i ne rade kako treba, treba se mjenati.
I kako da provjeri cilindar? Sta onda?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#6 Re: Grijanje prednjeg tocka
vjerovatno treba rastaviti klijesta ,promijeniti gumice i sve lijepo ocistiti.al tom tvom majstoru je to bilo mrsko ili mu je to spansko selo....
-
kolektor
#7 Re: Grijanje prednjeg tocka
Pa i ja sam ocekivao nesto ovako da pokusa uraditi. Mozda to nije dugorocno rjesenje, ali opet mozda je upravo to sto kazes. I ovo je prvi put kod ovog majstora, i nije bas djelovao zainterosovan da to malo detaljnije pogleda.bitanga_sa_otesa wrote:vjerovatno treba rastaviti klijesta ,promijeniti gumice i sve lijepo ocistiti.al tom tvom majstoru je to bilo mrsko ili mu je to spansko selo....
Ako se bude moralo mjenjati na kraju, kojeg proizvodjaca odabrati?
- _mufljuz_
#9 Re: Grijanje prednjeg tocka
sam sam sebi jednom radio kociona kljesta - izbio klipiće iz cilindara i mogu reci da sam nasao tamo nevjerovatan mulj
tocak mi je pomalo blokirao i zagrijavao se...
rastavio sam sve ocistio - sam sebi odzracio kocnice i rijesio sam si problem sam - bez skupih dijelova i bez mehanicarskih ubleha....
fino ocistio klipice cilindre ispustio na tom dijelu kocionu tekucinu - dok nije postala bistra i to je to
evo dvotangaš sve objasnio....
tocak mi je pomalo blokirao i zagrijavao se...
rastavio sam sve ocistio - sam sebi odzracio kocnice i rijesio sam si problem sam - bez skupih dijelova i bez mehanicarskih ubleha....
fino ocistio klipice cilindre ispustio na tom dijelu kocionu tekucinu - dok nije postala bistra i to je to
evo dvotangaš sve objasnio....
- _mufljuz_
#10 Re: Grijanje prednjeg tocka
bitanga_sa_otesa wrote:vjerovatno treba rastaviti klijesta ,promijeniti gumice i sve lijepo ocistiti.al tom tvom majstoru je to bilo mrsko ili mu je to spansko selo....
s tim da u vecini slucajeva gumice budu citave....
Last edited by _mufljuz_ on 07/12/2014 11:35, edited 1 time in total.
-
LeKo
#11 Re: Grijanje prednjeg tocka
Odradi reparaciju kliješta kod majstora, ne kod duduka. Čemu zamjena cijelog sklopa ukoliko mu je samo jedan dio upitan?
-
kolektor
#12 Re: Grijanje prednjeg tocka
Pa nemam neko iskutvo oko popravke auta, zato i pitam ovdje, jer mi se i ucinio ovaj majstor poprilicno ne zainteresovanim.LeKo wrote:Odradi reparaciju kliješta kod majstora, ne kod duduka. Čemu zamjena cijelog sklopa ukoliko mu je samo jedan dio upitan?
-
LeKo
#13 Re: Grijanje prednjeg tocka
Ok je što pitaš, ovdje i dijelimo iskustva. Repariraj i uzivaj, razlika u cijeni između reparacije i zamjene nije mala.kolektor wrote:Pa nemam neko iskutvo oko popravke auta, zato i pitam ovdje, jer mi se i ucinio ovaj majstor poprilicno ne zainteresovanim.LeKo wrote:Odradi reparaciju kliješta kod majstora, ne kod duduka. Čemu zamjena cijelog sklopa ukoliko mu je samo jedan dio upitan?
-
kolektor
#14 Re: Grijanje prednjeg tocka
Vjerovatno cu onda kod drugog majstora da to pogleda.LeKo wrote:Ok je što pitaš, ovdje i dijelimo iskustva. Repariraj i uzivaj, razlika u cijeni između reparacije i zamjene nije mala.kolektor wrote:Pa nemam neko iskutvo oko popravke auta, zato i pitam ovdje, jer mi se i ucinio ovaj majstor poprilicno ne zainteresovanim.LeKo wrote:Odradi reparaciju kliješta kod majstora, ne kod duduka. Čemu zamjena cijelog sklopa ukoliko mu je samo jedan dio upitan?
U slucaju da se ne mogne reparirati, kojeg proizvodjaca izabrati?
- _mufljuz_
#15 Re: Grijanje prednjeg tocka
kolektor wrote: U slucaju da se ne mogne reparirati, kojeg proizvodjaca izabrati?
citavo vrijeme ti pricamo da bi moralo biti moguce reparirat ti upr'o kupit novi klip - bujrum brate....
-
kolektor
#16 Re: Grijanje prednjeg tocka
_mufljuz_ wrote:kolektor wrote: U slucaju da se ne mogne reparirati, kojeg proizvodjaca izabrati?![]()
citavo vrijeme ti pricamo da bi moralo biti moguce reparirat ti upr'o kupit novi klip - bujrum brate....
Ma bolan pitam da znam sta mi je alternativa
-
LeKo
#17 Re: Grijanje prednjeg tocka
Ide tu reparacija 99,9%, klip i/ili kliješta se mjenjaju samo u slučaju da su napukla, a to bez udarca ili naglog hlađenja je poprilično teško izvesti. U slučaju ovih 0,01% mislim da su ATE originalna, neka me neko ispravi ako sam pogriješio.kolektor wrote:_mufljuz_ wrote:kolektor wrote: U slucaju da se ne mogne reparirati, kojeg proizvodjaca izabrati?![]()
citavo vrijeme ti pricamo da bi moralo biti moguce reparirat ti upr'o kupit novi klip - bujrum brate....Jel to ono, mi u plocu ti u klin
Ma bolan pitam da znam sta mi je alternativa. Mozda jos koga interesuje a mrsko mu pitati
.
- bitanga_sa_otesa
#18 Re: Grijanje prednjeg tocka
klip bas rijetko ode i ako ga malo uhvati patina moze se ispolirati,neki novi auti imaju bakelitne klipove ,nisu vise metalni...
obicno se oko gumice i na klijestima uhvati sloj korozije koji zablokira kretanje klipa,glavni uzrocnik toga je ostecena zastitna gumica....
obicno se oko gumice i na klijestima uhvati sloj korozije koji zablokira kretanje klipa,glavni uzrocnik toga je ostecena zastitna gumica....
-
jefferson
#19 Re: Grijanje prednjeg tocka
Da li su plocice bile previse potrosene? Ocito nisu pukle (a i to sam vidjao).kolektor wrote:Pa i ja sam ocekivao nesto ovako da pokusa uraditi. Mozda to nije dugorocno rjesenje, ali opet mozda je upravo to sto kazes. I ovo je prvi put kod ovog majstora, i nije bas djelovao zainterosovan da to malo detaljnije pogleda.bitanga_sa_otesa wrote:vjerovatno treba rastaviti klijesta ,promijeniti gumice i sve lijepo ocistiti.al tom tvom majstoru je to bilo mrsko ili mu je to spansko selo....
Ako se bude moralo mjenjati na kraju, kojeg proizvodjaca odabrati?
Ako budes na kraju morao mjenjati kljesta gledaj originalna, ili u slobodnoj prodaji TRW (mislim da su oni originalni isporucioc), ATE. Brembo nemoj uzimati ako nadjes iako su to najbolja kljesta koja mozes naci, ali su skupa i onda bi morao mjenjati i druga kljesta a originalne plocice nisu abs neka sraca u kombinaciji sa takvim kljestima.
- bitanga_sa_otesa
#20 Re: Grijanje prednjeg tocka
a zasto bi morao mijenjati druga klijesta?i kakve veze ima kombinacija plocice/klijesta??
klijesta su komad gvozdja i klip je komad gvozdja koji gura plocicu prema disku... sad kao brembo bolje guraju od ate ili trw slabije guraju od ate...ako je precnik klipa isti sve je to isto....ne prepadaj ljude glupostima....
klijesta su komad gvozdja i klip je komad gvozdja koji gura plocicu prema disku... sad kao brembo bolje guraju od ate ili trw slabije guraju od ate...ako je precnik klipa isti sve je to isto....ne prepadaj ljude glupostima....
-
jefferson
#21 Re: Grijanje prednjeg tocka
Nista, onda ako nadje Brembo neka stavi.bitanga_sa_otesa wrote:a zasto bi morao mijenjati druga klijesta?i kakve veze ima kombinacija plocice/klijesta??
Gori ja sto uopste spomenu.